TAMRON SP AF 70-200MM F/2,8 DI LD: ELSŐ FORDULÓ

Novemberben gondoltam egy merészet: eladok minden kicsit is felesleges kacatot és kis beruházással veszek egy olyan objektívet, ami pengeéles, fényerős és telezoom. A project több fordulót látott meg, első körben a Sigma 75-300/4-5,6-ot adtam ki a kezeim közül, aztán Ginger lett gazdagabb a DA 55-300/4-5,8-al. A végső lökést pedig a pár hete eladott FA 28-80/3,5-4,7 volt - persze közben volt egy Karácsony, egy Szilveszter és pár hónapnyi fizetés is.
Nem éppen a legjobb időszakot választottam az objektívvásárláshoz, de ezt csak pár hete ismertem fel: az árak körülbelül úgy szöktek fel a csillagos égig, hogy ember nem tudta követni a forint gyengülését. Mint ismeretes, januárban kipróbáltam egy backfocus-os Tokina AT-X Pro 80-200/2,8-at, és annak mérete, súlya és fókuszproblémája meggyőzött arról, hogy nem ez lesz az én barátom. Két versenyző maradt ringben: a Tamron SP 70-200/2,8 és a Sigma 70-200/2,8 EX. A Sigma sokkal erősebb árkategóriát képvisel, köszönhetően a HSM meghajtásnak, de képminőségben elmarad a Tamron mögött (arról nem is beszélve, hogy a HSM miatt nem működne a filmes vázamon).

Így két hete, kerek négy havi várakozás, számolgatás és győzködés után eljutottam odáig, hogy megvegyem a Tamront. Sikerült rábukkanni a Megapixel hihetetlenül jóárasított kínálatára, így elrobogtam a Deák téri boltba, hogy magamévá tegyem az első szembejövő példányt. Csalódásomra a boltot éppen megszűntették, az ott tevékenykedő úriember már nem a Megapixel alkalmazottja volt. A másik, Bartók Béla úton lévő üzletükben sem volt ilyen objektív, így nem kicsit estem kétségbe. Elérkezett az idő, hogy a magam kezébe vegyem a dolgok irányítását, így hazatérve azonnal felhívtam a Bartók Béla úti üzletet, és erőszakos kérdezősködésbe kezdtem, hogy mikor és hogyan lehet szert tenni egy Tamron objektívre. Egészen megdöbbentő módon a vonal másik oldalán lévő kedves női hang visszakérdezett: "mennyire sürgős?" Ugyanis, mint kiderült, tud gyorsan szerezni drágán és tud lassan szerezni olcsón. Azt nem értettem, hogy mi a különbség a kettő között (de tudom: 20.000 forint, avagy egy parkolásbünti :o)), de négy hónapja vacillálok, ugyan két hét még belefér, másnap már ott is hagytam előleget a rendelésre.

Múlt hét csütörtökön, kerek egy hét leforgása után kezeimbe vettem a rendelt darabot - és a történet valójában csak itt kezdődik. Kibontás után a második lencsetagon egy hópehely-alakú karc sejlett fel (természetesen az eredeti csomagot bontottuk ki)... gyorsan írtunk róla egy papírt, és elvittem megnézni, hogy mennyire befolyásolja a képalkotást (és persze alig vártam, hogy kipróbálhassam). Az első tíz percben az élesség varázsában éltem. Valahogy mindig olyan fogalmaim voltak a teleobjektívekről, hogy "középen éles, széleken maszatol". No, ez nem ilyen. Ez az objektív F/5,6-tól saroktól sarokig pengeéles képet ad, majd' leugranak a fotóról a témák, de már F/4-től is maximálisan élvezhető. Éppen az F/4-es rekesz vetette fel az első problémát, ugyanis kiderült, hogy F/2,8 és F/4 között az objektív csúnyán a téma mögé állít élességet, ami kevésbé szerencsés dolog. Mivel az üzletben nem tudtak cserét adni (nekem rendeltek Ámerikából egy egész darabot), ezért ma elvittem a rettegett Camera Kft-hez véleményeztetni. Itt beigazolódott azon sejtésem, hogy minden csak hozzáállás kérdése, ugyanis erről a cégről eddig csak rosszat hallottam kiszolgálás terén, de ma sikerült kellemesen csalódnom. Fültől fülig érő mosollyal, iszonyat kedvesen érkeztem, és így is távoztam: azonnal sorrakerültem, foglalkoztak velem és megértették a problémáimat. Viszont három hétig most tele nélkül vagyok, ami azért kínos, mert pár hét múlva elutazunk néhány napra és már szerettem volna magammal hurcolni ezt a nem kis darab vasat. A szerencsésebb része, hogy a már hónapok óta gondosan megtervezett fotóproject, amihez ezt az objektívet szerettem volna bevetni, csak tavasszal lesz aktuális, így nem sietek sehová.

Levonnám a tanulságot: egyrészt sose rendeljetek olyan dolgot messziről, ami elromolhat és nem tudnak azonnal cserét adni - másrészt pedig minden hozzállás kérdése, vagyis az emberrel úgy viselkednek, ahogy az ember viselkedik másokkal, még akkor is, ha az a hírhedt Camera Kft. Búcsúzóul egy kép a Tamron 70-200-ról, betettem mellé az FA 50/1,4-et a méretet érzékeltetése céljából. Kimerítő teszt három hét múlva következik.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« parkolási büntetés
így készül egy fix teleobjektív »

fotó     fotótech     harcosok klubja     tamron    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Ákos

Ez bosszantó lehet. :( Objektív vásárlás előtt mindig is rettegtem az ilyen esetektől. Remélem szervíz után már boldogan használhatod!

Amúgy nem egy kis darab. Ez jutott róla eszembe: "Gyúrunk, vaze?" :)

 2      

Takoca

Gratula! és kitartás! :)

baromi kíváncsi leszek rá élőben is!

 3      

xt198

Hali!
Huh hát az a karc... bennem tuti felment volna a pumpa és azonkívül hogy elverem az eladót az objektívvel, vissza is kértem volna a pénzemet azonnal... :D
Amúgy énis nagyon várom a tesztet, mert (reméljük) hamarosan lesz annyi pénzem hogy szerezhessek egy 70-200 f2.8 obit. Csak még nem tudom hogy Nikon 80-200 f2.8 vagy egy olcsóbb tamron 70-200 f2.8 legyen az. Logikus, hogy a nikon jobb lenne, de ez majd pénztől függ, hogy meik lesz, HA a tamron annyira nem rosz...

 4      

e1

xt198, nemsokára olvashatsz nálam egy bejegyzést pont ettől a két objektívről, merthogy nemrégiben járt nálam eme Tamron, a fent említett Nikkor pedig már 2006 nyara óta szolgál engem. :)

 5      

Zsákai Péter

Végülis, ahogy Ákos mondja, az obi árában kondi bérlet is van. Így azért rögtön jobban megéri! Pozitív gondolkodás Pajtások, pozitív gondolkodás! :D :D :D

Gratulálok az objektívekhez. Várom az élményt, hogy lelökjenek a székről a képeid! :)

 6      

Zsákai Péter

korrekcsió: gratulálok az objektívhez! (objektívek helyett...)

 7      

Pihe

Köszönöm Mindenkinek a bíztatást és az együttérzést!

e1: köszönöm a látogatást! Kiváncsi vagyok én is, hogy milyennek ítéled meg a Tamront.

Péter: :D :D :D :D Most megint jó ideje nincsenek képeim, igazából egy dolog van, amire gyúrok, de majd csak tavasszal kell legközelebb kapaszkodnod a székbe! :o)

 8      

vinczepetya

hát ez kemény, a facbookon is már láttam hogy van baj, természetesen maximális az együttérzésem...remélem hamarosan megoldódik a probléma!

 9      

Pihe

Petya: köszönöm! Elvileg a héten megérkezik a cseredarab, nem is értem, hogyan sikerült ilyen gyorsan - végre a dolgok (Camera Kft, posta) rendeltetésszerűen működnek.

 10      

gorbelabda

Én is egy ilyen üvegre gyurok, az a baj, hogy már elég régóta. Ugyhogy kicsit irigykedve álltam neki olvasni ezt a postot. Elsőre nem szoktak sikerülni ezek a dolgok. Kiváncsi leszek a történet végére.

 11      

miki

nikont kellett volna venned:) 80-200 f2.8D

 12      

Pihe

Miki: :o)) Szerencsére jól sült el a dolog, maximális az öröm az obival, a Nikon változat több, mint fele pénzegységért. :o)

 13      

fotograbb

Gratu igényességedhez.. majd kialakul, idővel a felszerelésed.. ez a fotózás, egy mocsok mókuskerék, tele , kompromisszummal.. látod a profi képeket.. profi cuccokkal.. jó lenne a felszerelésük,, csak a zsebpénz lenne több. Utána olvasva nekem a Nikon kéne, de nem a mostani áron.. jelenleg a sigma -és tamron azonos áron fut.. 220ezer. A tamront a tesztek lassúnak itélik mozgáskövetésben. Kritikus témák,, kézilabda, foci, kutyafuttatás, fogócskázó gyerekek, teszteld ebben is , mi a tapasztalatod ??

 14      

Pihe

fotograbb: köszönöm a látogatást! A héten lesz alkalmam koncerten kipróbálni az objektív követőjét, ekkor lesz a puding igazi próbája. :o) A Sigma HSM-jét mindenki dícséri, viszont nyitott rekesznél messze nem ad olyan képet, mint a Tamron, ráadásul a tesztképeken szépen lehet látni, hogy a Sigma pánikszerűen veszít a teljesítményéből a szélek felé APS-C-n is (élesség / vignettálás). A koncertfotózás után írok majd tapasztalatokat, szerintem a hétvégén.

 15      

Fekete Főnix

Köszi a cikket. Én pont most állok ugyanitt, de türelmetlen és bizalmatlan is vagyok egyszerre.
Érdekelne, mi lett a sztori vége és mennyire lettél a Tamronnal elégedett.

 16      

Pihe

@Fekete Főnix: általában a Tamron márkával nagyon elégedett vagyok, a szuper-nagylátójukat leszámítva eddig minden darab (17-50, 28-75, 70-200) rendkívül kellemes meglepetés volt és akkor az ár-érték arányt még nem is néztem. A 70-200-zal kapcsolatban a blogomon pár bejegyzéssel arrébb megtalálod a második és a harmadik fordulót is, utóbbiban vannak leírva a valós tapasztalatok. Ha nem kell nagyon gyors akciót kevés fényben megörökítened (koncert, sport), akkor a 70-200 remek társ és csak ajánlani tudom.

 17      

Attila

Szia Pige!

Amennyiben mégis gyors akciót szeretnék megörökíteni, kevesebb fénynél mit ajánlasz a Tamron 70-200/2.8 helyett?

 18      

Pihe

Szia Attila! Esetleg a Sigma 70-200/2,8 HSM-et nézném meg a helyedben, bár teljesen nyitva nem olyan szép a képe, mint a Tamroné, de a HSM az általam olvasott tesztek szerint brutálgyors.

 19      

Zoli

Sziasztok!

Rettenetes lelki erőfeszítés és az összes zsebem kiürítése után elszántam magam, hogy ezt a "remek" tami 70-200-at megvegyem. A választott topic és az idézőjel sejteti, hogy "tessék tanulni mások esetéből" mese következik.
Régen nem látott árra zuhant az objektív az edigital-nál (cirka 185000). Én még az a néhány sejtű vagyok, aki szereti az üzletben megtapizni a dolgokat, mielőtt hazaviszi, és szépen is alakultak az események, 3!!! nappal a rendelés után kaptam a levelet, hogy mehetek a "drágaszágomért". Ma volt a napja. Ma nem tudtam a vásárláshoz magammal vázat vinni!!! Annyit tudtam megállapítani az üzletben, hogy szépen csillog. Már szó szerint remegve siettem haza az első nagy fényerős tele zoomommal, mert tudtam, hogy ez a bakim megbosszulja magát. Obi felteker, lövöm a fákat az ablakból, még kicsit süt a nap. Tágon lágy, reteszelve gyönyörű. Nap lemegy, jön a szolid szobai megvilágítás és a ferdén, szépen kimért távolságban sorakozó eneloopok hadát sorozom. Nos ez a ... nem lágy! Ez f4-től lefele (Pihe első darabjával ellentétben) durván frontfókuszos!
Talán én leszek az első, aki most megoszt még egy spec. hibát. közepes fénynél kb. 2 méterről fókuszálok az elemekre. A fókusz bedöcög egy kicsivel a végtelen alá, és a picike k-x csipog, hogy éles a nagy büdös fehér folt. Már a kis k-x rovására írnám a dolgokat, ezért feltekertem a tami 28-75-öt és a sigma 18-125-öt is, és a kis k-x bizonyította, hogy nem Ő bolondult meg. Ezután már minden mindegy alapon reteszelgettem és ez a ... f4.5-ön tűrhető eredményt hozott, az fölött pedig csodálatosan hozta az 1/3-2/3 arányt. Reteszelve én ilyen gyönyörű képet még nem láttam!!!
Gépen lévő rendszervaku segédfénye mellett ugyanezen eredményt hozta.
Tanuljatok!!! Vigyetek vázat az üzletbe, lőjetek mindenre, menjetek az eladó agyára, nem számít! Ne vigyetek haza ... darabot! Természetes, hogy viszem a Kamerásoknak, csak az a húsvét, a ballagások...
Sajnos nekem már a napokban szükségem lesz rá. F5.6-on letudom a húsvétot, és utána megszabadulok tőle.

Pihe írásai sokban hatnak rám, és ez a link is első lapon jön a gugliban. Remélem, sokan találkoznak az írásommal ezen obi megvétele előtt!
Egy hibátlan darab ebből az objektívből áldás a táskádban.
VIGYÉL VÁZAT VÁSÁRLÁSHOZ!!!

Pihe! Ebben az esetben már rögtön a Kamera kft-hez forduljak vagy az edigital-hoz? Azért kérdezlek, mert Te már ezt végig csináltad. Segíts tanácsokkal kérlek!

Köszönöm válaszod!

 20      

Verseczki Gábor

Tamron a téma.
Én egy olcsóbb üvegről írok.
SP 70-300. Edigitálnál most 100 pénz.
Úgy 30 éve fotózok, de ilyen jó optikát még nem fogtam a kezembe.
D5200-as nikonon használom.
A stabija, a nyílt rekeszes képe is több, mint tökéletes.
Vagy én fogtam ki egy k..va jó darabot, vagy ez tényleg ilyen jó.:)