HÁZISZÖRNY

Minden vágyam és ambícióm ellenére nem tartom magam a makrófotózás terén sikeres embernek. Nagyon érdekel a dolog, de rengeteg olyan, e téren működő Pajtás van, akikkel nemhogy nem akarok, de nem tudok versenyre kelni - persze ilyenkor az ember elgondolkodik azon, hogy egyáltalán érdemes-e fényképezőgépet a kezébe venni - azt szokták mondani, hogy a városok utcái és a mezők talaja a rájuk leszúrt állványoktól pettyesek. Rengeteg különböző növény- és rovarmakróm van, amit nem raktam fel sehová (amit felraktam, az is inkább amolyan próbálkozás): egyszerűen nem hiszem, hogy bárkit érdekelne egy újabb méhecske vagy rózsa.

A National Geographic júniusi számában lehoztak egy backstage képet szerintem minden idők legjobb víz alatti természetfotósáról, David Doubilet-ról, aki egy komplett tárgyasztalt állított fel víz alatt, hogy pár centi hosszúságú meztelen csigákról készítsen fotókat - és a tárgyasztalos ötlet baromira tetszett. A tavalyi Bogis kaland kapcsán úgy döntöttem, hogy egy jobb létre szenderült szúnyogot kereszttűzbe állítva újra nekifutok a dolognak. A Bogis atomleképezés (közgyűrű + teleobi + alapobi megfordítva) használhatatlansága és kétes minősége helyett a már bevált 50 mm közgyűrűsor + Sigma 105mm F/2,8 makróobi duó került a K10D végére (1/30s, F/11, ISO200). Bár a gyűrűsor + objektív párosításnak is megvan a maga hátulütője, még mindig szerencsésebb, mint két üveggel szórakozni. A fényt jobbról teljes teljesítményen a Pentax AF540FGZ, balról ISO 200 + F/5,6 beállításokkal a Sunpak MZ440AF-CA szolgáltatta, ez kapott egy pauszfalas szórást. Faleveles staginggel is próbálkoztam (a setup kép ezt mutatja), de nem voltam kibékülve az eredménnyel, szóval maradt a semleges fehér háttér.

Azért elég ijesztő, hogy ilyen kis szörnyek várják az éjszakát, hogy kiszívhassák a vérünket... Vigyázzatok Pajtások, szombat óta szabin vagyok és gyanítom, hogy leszek ennél fáradtabb is! :D PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« blogstats 4 u
plüsskutya fürdik, fekete tóban... »

fotó     fotótech     k10d     makró     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Zsákai Péter

Valahogy én is úgy vagyok a makrózással, mint Te. Annyi különbséggel, hogy nekem még nem sikerült értékelhető makró fotót készítenem. :) Minden tiszteletem a makró fotósoké! Szúnyog makrót egyébként még nem láttam, úgyhogy ez számomra újdonság volt!
Kellemes szabadságot kívánok, érezd Magad jól! És ha alkotsz valamit, azt hiszem a Pajtásaim nevében is mondhatom, hogy várjuk! :D

 2      

Pihe

Köszönöm Péter :o)