EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

RICOH BEJELENTÉSEK

Elnézést kérek, ha a cím cseppet clickbait lenne - ám ebben az esetben teljesen fedi az igazságot, hiszen nem Pentax vázakról van szó, vagy legalábbis nem egészen. A Ricoh ezekben a percekben jelenti be Tokióban hi-end(-ebb) kompakt termékvonalának, a GR-nek harmadik generációját, illetve a Ricoh-Pentax összeölelkezésnél a Ricoh zsebébe vándorolt WG-széria hatodik kiadását.

Ricoh GR III

Mindkét gép kompakt kialakítású. A GR III egy exkluzívabb, 24 megapixeles szűretlen (digitális AA filterrel felvértezett) váz, optikája az elődökhöz hasonlóan fix, 28mm-es (35mm ekv.) objektívnek megfelelő látószöget ad, amit opcionális adapterekkel tupírozhatunk. A 14 bites RAW-kat ISO 102.400-ig pocsékolhatjuk meg, ám ha ennél is kevesebb fény áll rendelkezésre, akkor jól jöhet a Pentaxtól örökölt SR mechanizmus.

Pentaaaakarom mondani, Ricoh WG-6

A WG-6 elnevezése még a Pentaxos időkből ered és a megerősített, szuperstrapabíró kompakt / akciókamera vonalat testesíti meg.

A RICOH COMPANY, LTD. és RICOH IMAGING EUROPE S.A.S. örömmel jelenti be a RICOH WG-6 megjelenését. A strapabíró WG széria csúcsmodelljének tervezett digitális kompakt fényképezőgép számos újdonságot vonultat fel, beleértve a multifunkciós körlámpát – rendkívül hasznos makró fotózásnál, vagy a 4K videófelvétel – mindez egy kompakt, vízálló, és a WG széria történetének legstrapabíróbb vázában. A WG széria csúcsmodellje 20 méteres mélységig vízálló, ellenáll a 2,1m - es magasságból történő leejtéseknek, ahogy akár a - 10 fokos hidegnek is. A csúcstechnológiás, kb. 20 megapixeles, hátsó megvilágítású CMOS érzékelő, párosítva a nagyteljesítményű képfeldolgozó motorral párosítva, gyönyörű, nagyfelbontású fotókat és 4K videókat készít.

Olyan outdoor felhasználóbarát funkciókat is felvonultat, mint a beépített GPS egység, elektronikus iránytű, amik elősegítik a kültéri használatot. Az optika köré szerelt hat darab LED egyenletes megvilágítást tud produkálni a témára, még makró módban is, amikor a környezeti fények nagy részét kitakarja a felhasználó a közelre tartott fényképezőgéppel.

Normál esetben joggal feltételezném, hogy teljesen hidegen hagyja a Pentaxos közösséget egy (két) újabb kompakt piacra kerülése, főként, ha az csak érintőlegesen kedvenc márkánk égisze alatt történik - ám azt gondolom, hogy remek vitaindító, hogy a mai mobiltelefonok mellett van-e szükség kompaktokra egyáltalán (és persze azért is felkerült a bejelentés, mert a Pentax Magyarország volt olyan kedves és még a bejelentés előtt ellátott a szükséges sajtóanyaggal - ezért köszönet nekik!).

Mindkét gép rétegtermék. A WG-6 gyakorlati hasznát látom a leginkább, hiszen rengeteg olyan terület van, ahol kialakítása miatt nyerő - és szinte egyeduralkodó - lehet. Az ipari dokumentációtól kezdve az extrém sportokig simán el tudom képzelni, hogy van értelme, még akkor is, ha tudom, hogy az átlagember megmarad a mobiltelefonjába épített három kamera mellett. És pontosan ezért vagyok gondban, ha a GR III felé fordulok. Egyrészt ha a specifikációkra nézek, akkor megértem, hogy ez egy báránybőrbe bújt farkas, hiszen belbecs tekintetében pár évvel ezelőtt még egy belépő kategóriás DSLR is elsárgult volna az irígységtől - a fix gyújtótávolság viszont erősen beszűkíti a célközönséget.

Hogy árnyaljam a képet, letölthetővé tettem a GRIII és a WG-6 sajtóbejelentéseit magyarul.

Ti mit gondoltok? Vennétek ilyen vázakat? Mire használnátok?

 PIHE, fotó témakörben


  GR III     WG-6     pentax     ricoh    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk.