Csörge Szabolcs József blogja

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA

PENTAXOKRÓL, FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

PENTAX AF 540FGZ

Mint említettem volt a Bogiról szóló perverz gondolataim egyik ápdételt verziójában, kis családom Karácsony és közelgő születésnapom összevont ajándékaként köztestületi munkából meglepett a Pentax nagy vakujával. Mivel rengeteg helyen írtak már a fényszerszámról, ezért nem esnék abba a hibába, hogy mindent elismétlek, inkább pár apró széljegyzetet tennék a Pentax vásárlók könyvének margójára.


Egyrészt a vaku nem nehéz -- 54-es kulcsszámú létére alig 400 grammot ad hozzá a táskához. A kinézete modern, de sajnos elég műanyag-feelinget sugároz (pontosan olyan, mint amilyen az anyaga). Sokan panaszkodtak a Pentax brit fórumán arról, hogy túl nehéz az eszköz fel- és leszerelése: ha nem is "túl" nehéz, de tényleg elég stabil a rögzítése. A kezelőszervek nagyon frankón kézreesnek, a kevés gombot csúszkával és görgővel oldotta meg a gyártó. Három mód áll rendelkezésre: PTTL (régi gépeken TTL), rekeszvezérelt és teljesítményállítás. A PTTL viszonylag pontosan dolgozik, de az automatika sosem életbiztosítás, így ez is egy hajszálnyit hajlamos alulexponálni, de szerencsére ez felvétel előtt korrigálható -3 és +1 Fé irányokba. Helyes exponáláskor csodálatos, telített és kontrasztos képeket kaphatunk - tíz ilyen fotóból tíz esetben nem kellett Camera RAW-ban utánapiszkálnom semminek. A zoom motor viszonylag halk és gyors. A K10D vázról általam nagyon hiányolt fókuszlámpa a vakun megtalálható, tehát autofókuszos lencsével nagy biztonságban dolgozhatunk akár teljes setétségben is. A vakufej kényelmesen forog el minden irányba. Körömvágás után a beépített nagylátószögű diffúzorral és a csillantóval elég sokat kell küzdeni. Kétféle vezeték nélküli mód van a vakun: egyrészt a segédvaku, amikor a váz beépített vakujának elővillantására sül el az eszköz, illetve a vezetéknélküli vezérlés, amely egy bizonyos csatornára figyel, és csak a csatornán érkező jelre villant. Az előbbi mód nagyon egyszerű, egy gombbal működtethető (ekkor természetesen nincs PTTL, hiszen nincs min keresztül mérni a fényt) és az Olympus vázammal is tudom használni - a csatornán keresztüli működtetés kissé macerásan történik, hiszen előbb fel kell szerelni a vakut a vázra, ott regisztrálni a csatornát, és aztán leszerelni. Sebaj, komolyabb munkához úgyis vezetékes megoldás dukál. Összességében meg vagyok elégedve nagyon az eszközzel, megéri a pénzét. A családi jellegű tesztfotók miatt álljon itt egy asztali csendélet, de szerintem nagyon sürgősen lesznek nagyobb skálán elkövetett fénybűnök is. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« természetes fehérség
recorolla »

fotó     fotótech     pentax     sufniteszt    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK 1      

Digitall

Üdv!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyire igazak azok a kritikák, amikben arról írnak, hogy az elemtartó fedél nehezen jár, illetve a rögzítő pöcök törik?

Nem tudok dönteni az FGZ 540 és a Metz 58-as vaku között. :)

 2      

Pihe

Köszönöm a látogatást, Digitall. A döntés az 540FGZ és a Metz 58-1 között elég nehéz - bár a Metz még nem volt a kezemben, de rosszat még nem hallottam róla. Ugyanígy nem tudok rosszat mondani a Pentax vakuról sem. Ami a kritikákat illeti, nálam az elemtartó fedél teljesen üzembiztosan jár. A rögzítő pöcök töréséről én is olvastam már pár egy-két helyen, de semmiképpen sem szériahiba (a Metz-ről egyébként körülbelül ugyanilyen számban szokták mondani, hogy hibakódokat dobál a felhasználónak). A vakutalp valóban pöccre illeszkedik a vakusínben a Pentax esetében, de egy kis gyakorlással és finom kezekkel odafigyelés nélkül is leszedhető. A rögzítőpöcökből nem nézném ki, hogy törne, inkább arra mernék gondolni, hogy ha rossz szögben akarnánk kivennünk a vakusínből a vakut, akkor a vakutalp beszorul. Azt gyorsan hozzáteszem: csak a saját darabomból tudok kiindulni.

Esetleg a töltési sebességeket érdemes lehet a döntésbe bevenni, ha ez fontos, az 540FGZ nem egy világrekorder, így riporteri munkára például biztosan nem használható.

 3      

MuzX

Helló!
Éppen az itt leírt Pentax vakuról keresgéltem infót, akkor találtam a blogodra és örülök, hogy megláttam.
Egyelőre csak éppen beleolvasgattam, jól fotózol és érdekeseket írsz, jók a tesztjeid is.
Én régi Pentaxos vagyok, filmesből nagyon sok megfordult a kezemben, digitből eddig egy Samsung GX10 (K10D klón) volt, használatban, most váltottam K-x-re.
Jó, hogy megosztod a tapasztalataidat, köszönöm.