Csörge Szabolcs József blogja

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA

PENTAXOKRÓL, FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

HIVATALOS: HD PENTAX DA FISHEYE 10-17MM F/3,5-4,5 ED

A Ricoh folytatja az utóbbi évtizedek üvegeinek leporolását, az éjszaka Tokióban bejelentették a DA termékvonal alá tartozó halszemobjektív hádésített, újragondolt változatát. A specikből halszemezgetünk röviden.

Borzalmasan nagy változásokra természetesen nem szabad gondolni, de ez talán pont így is van jól: a DA 10-17mm mindig is kedvelt halszem objektív volt a Pentaxosok körében és most tett pár lépést a tökéletesség irányába. A kissé átalakított köpeny jobban illeszkedik a közelmúlt vázaihoz, így nem tűnik annyira egyszer használatos műanyagnak. Talán a legüdvösebb változás rögtön itt keresendő: a napellenző ugyanis lecsavarhatóvá vált, így szabad utat ad full frame-es használatnak is (igaz, ekkor cirkuláris halszemként fog működni), ám ettől még - mint DA-s objektív - APS-C-s vázakra tervezték.

A 180 fokos átlós látószöget adó objektív lencse összetétele nem változott, ugyanúgy 10 tagot találunk 8 csoportba rendezve, ám a frontlencse már HD bevonatot kapott, amellyel sikerült a képhibákat minimalizálni. (A Pentax által használt bevonatokról a HD Pentax DA 35mm F/2 véleményezésénél ejtettem pár szót.)

A HD Pentax DA 10-17mm F/3,5-4,5 ED tömege 317 g, átmérője 68mm, hossza 70mm. Várhatóan augusztustól lesz Magyarországon elérhető, ajánlott kiskereskedelmi ára bruttó 159.900 Ft.

Köszönöm a Pentax Magyarországnak a sajtóközleményt!

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« Houston, volt egy kis szférikus aberrációnk, de két srác megoldotta!

10-17mm     halszem     pentax     ricoh