EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 7. OLDAL -

NAPI BÖLCSESSÉG ÉPÜLETET (IS) FOTÓZÓKNAK

Miután ma végignéztem 500+ képet különböző elkövetők munkásságából, enyhén felindult állapotban szeretném megosztani Veletek a titkot. A titkot az egyetlen eszköz nevéről, amire mindig szükséged lesz és hacsak nem akarsz kreatívkodni, akkor a fényképeid 100%-án erőteljes javulást fog eredményezni. Az eszköz, amelynek nevét sokan még lázas álmainkban is suttogjuk és amelyet azok, akik eddig úgy fotóztak épületet, hogy nem ismerték fel jelentőségét, majd üveges tekintettel fogják maguk elé motyogni. Az eszköz, amelyet két pillanat használni, de az első ilyen két pillanattól a retinánkon keresztül az agyunkba fog égni az ikonja. Az eszköz, amely kiegyenesíti a ferdét és elferdíti az egyenest. Könyörgöm, használjátok!

 PIHE, fotó témakörben

AZ ISMERETLEN BUDAPEST - FELHÍVÁS

Kedves Pajtások!

Az alábbi felhívást pár perce tettem közzé az Ismeretlen Budapest blogon, szeretnélek kérni Titeket, hogy ha van kedvetek, csatlakozzatok, illetve osszátok meg, jöjjön össze minél több A+++ fotó a fővárosról!

Az összejött képekkel távlati terv egy közös kiállítás és / vagy fotókönyv tető alá hozása - de ez természetesen most még nagyon messzi terv.

"Engedve a szelíd, ám vehemens pressziónak, ezúton szeretném tudatni Veled, hogy 2014. év végétől megnyitom az Ismeretlen Budapest blogot a Nagyközönség előtt. Ez azt jelenti, hogy ha megfelelő mennyiségű és minőségű anyagot sikerül összeválogatni, akkor a Ti képeitek segítségével (is) szeretném a továbbiakban a blogon keresztül bemutatni Budapestet érdekes nézőpontokból.

Mivel előre szükséges, hogy felmérjem a vállalkozó kedvet a blog közös nevelgetésére, ezért arra kérlek, hogy ha teheted, e-mailben a szabolcs kukac csorge pont hu címre küldj egy levelet egy Általad készített, megjelentetni kívánt fotóval, amint időd engedi. Egyedi meglátású, ötletes fényképeket keresek, amik nem a budapesti embereket mutatják be, hanem Budapestet (de természetesen szerepelhetnek rajta emberek is), a város egy-egy épületét, terét, zegét-zugát, részletét. A blogot eddig úgy szerkesztettem, hogy a fekete-fehér és színes képek hetente váltogatták egymást, így nem csak színes képeket látok szívesen.

Mielőtt ezt megtennéd, kérlek, hogy fordíts kiemelkedő figyelmet a továbbiakra:

- a fotót Te készítetted;
- a fotód nem montázs és nem manipulált (expozíció, kontraszt, stb. alapmódosítások elfogadottak);
- a fotó nem tartalmaz olyan elemet, ami jogokat sért;
- a fotó Budapest egy helyszínét ábrázolja -- ehhez kérlek GPS koordinátát vagy pontos kerület - utca - házszám adatokat adj meg;
- a fotó eleget tesz a legmagasabb minőségi kívánalmaknak;
- a fényképed 920 pixel legnagyobb szélességű vagy 800 pixel legnagyobb magasságú.

Kérlek vedd figyelembe, hogy erősen fogok szelektálni a beérkezett képek között (tehát a "vár a naplementében" és "a Lánchíd kék órában" azonnali kieső) - ha nem kerülne legközlésre a képed, kérlek ne vedd személyes sértésnek. Jelentkezéskor add meg kérlek a neved, a fotók készítési évét és a honlapod vagy a Facebook fotós oldalad címét, ha rendelkezel ilyenekkel. Ezek az adatok publikusan elérhetőek lesznek a képed mellett (az e-mail címed természetesen nem).

A kép(ek) beküldésével a fotó(i)dat csak és kizárólag az Ismeretlen Budapest blogon teszem közzé (illetve kis képpel hivatkozás formájában a blog.csorge.hu főoldalán), máshol nem használom fel, személyes adatodat nem adom ki.

Előre is köszönöm a részvételedet, üdvözlettel:

Csörge Szabolcs József"

 PIHE, fotó témakörben

A FOTÓAMATŐR FEJLŐDÉSE (ÖNIRÓNIA)

Nemrég volt szerencsém egy érdekes beszélgetést folytatni egy nemfotós barátommal, aki arról faggatott, hogy hogyan jött ez az egész fényképezős kattanás nálam, mikor pattant el az az ominózus húr, hol tartok most és mit tudnék javasolni azoknak, akik el akarják kerülni az értelmetlen pénzköltést.

Mielőtt lelövöm a poént: nem fogod tudni. Így vagy úgy, de találsz magadnak egy hobbit, egy sportot vagy egy káros szenvedélyt, amire majd kidobod nehezen megkeresett forintjaid tekintélyes részét, és amikor ez megtörtént, megállsz majd, hogy visszanézz, megérte-e... Te pedig megvonod a vállad és elégedett mosollyal nyugtázod: "naná!" :o)

Miközben utólag elméláztam, rájöttem, hogy "ezt az egész kattanást" rettentő vicces kis grafikán is ábrázolni lehetne, így egy kávészünetben összetoltam egy kizárólag saját múltból táplálkozó kis ábrát, aminek az egyetlen célja, hogy mindenki magára ismerjen valamilyen ponton és ettől szórakoztasson. (Ti mit tudnátok hozzátenni? :o) )

Katt az alábbi képre a teljes mérethez!

 PIHE, fotó témakörben

HOPSZ!

Elnézést a trehány minőségű szkennelésért. Az ehavi FotoVideo magazinról van szó, ofkorsz. Nagyon szépen köszönöm Nagy Anitának - és persze Nektek is!

 PIHE, fotó blog témakörben

ÉS VANNAK A...

"Én nem tudom használni és tudom, hogy Te meg értékelni fogod"

- szólt Zalabai Péter (alias Timber) pajtás válasza arra a kérdésemre, hogy "ezt így hogy?". Ugyanis Londonból küldött egy meglepetéspakkot, amelyben két adapter vigyorgott vissza rám: egy tilt és egy shift gyűrű. Na, nekem valami ilyesmi jut eszembe az összetartó fotós közösségekről (Rólatok)!

Köszönöm szépen, Timbi!

 

 PIHE, fotó témakörben

HIVATALOS: PENTAX 645Z

Tartozom egy beismeréssel. A Pentax nem fog idén full frame vázat kiadni, ebben megközelítően 100%-ig biztos vagyok. Ugyanakkor az éjszaka bejelentett egy vázat, ami megközelíti a full frame-et, sőt, néhány területen túl is mutat rajta. (Ilyen például az árcímke hossza, de ebbe most ne menjünk bele.)

 
Tovább...

PENTABELL, AVAGY GONDOLATOK A NYUGGERTORNÁRÓL - FRISSÍTVE!

Frissítve: 2014. április 4.

Takács "Kerekterek" István pajtásom megkért, hogy szenteljek egy bejegyzést nemrégiben felfedezett új hobbinknak, a kettlebellnek. Aki nem tudná, miről van szó, nagyon röviden elárulom, hogy egy tornateremnyi liluló fejű mazochista füles vasgolyókat lendít, emel, nyom, tart, szóval úgy általában minden olyan dolgot elkövet, ami józan gondolkodású, felnőtt embereknek meg sem fordulna a fejében. István azért is kérte, hogy írjak néhány gondolatot, mert a 12. edzés után is a "nyuggertorna" jelzővel illettem a naptáram vonatkozó bejegyzését.

Amit elfelejtettem Istvánnak megmondani, hogy a naptáramban mindig rövidítek, és ezért nem fért ki a teljes név: "NYUGGERTORNA ARNOLD MÓDRA". Alább István utólagos gondolatait - miután elolvasta a bejegyzésemet - pirossal szedve találjátok.

Való igaz, hogy az első edzés nagyon nyugis volt. (TI: persze… nekem ugyan ez volt a második halál közeli élményem, és a következő 4 napban minden lépés fájt.) Mivel az alapokat tanultuk, ezért nem nagyon különbözött egy olyan osztálytalálkozótól, ahol leginkább csak az előkészületekre engednek be, merthogy Neked kell a sörösrekeszeket felcipelni a panel tizedik emeletére, ahol éppen javítják a liftet. Még a második edzés is simán elment egy olyan terhestornának, amire instruktorként Béres Alexandra frissen ébredve szabadult be. (TI: a második edzésben az volt a legjobb, hogy nem akartam meghalni.)

A harmadik alkalom már közel sem volt mosolygós. (TI: dehogynem! Például, amikor a végén megint megvolt a “túléltem” érzés.) Vagyis ez nem igaz, mert a maga nemében mosolygós volt. Az edző mosolygott. Én kevésbé. Itt már éreztem, hogy izzadás tekintetében igaza lehet azon csoporttársaimnak, akik már régebb óta járnak és akik nem az előző két alkalom terhestorna-kivitelű mozgáskultúráját követték. (TI: mahhahaha. Ez egy komoly rejtély a számomra: megfigyeltem, hogy miközben rólam szakad a víz, Szabolcs homlokának a közepén megjelenik 1 csepp. Nem több, csak 1!)

Szóval az edző mosolygott. Az edzők mindig mosolyognak. (TI: tegnap rámszólt szeretett edzőnk, hogy "mosolyogva", mire visszasziszegtem neki, hogy  "Belül azt teszem! A látszat ellenére élvezem!" Szerencsére elhitte.) Az edző gonosz mosolygása zavart arckifejezésed látványától, amint egyszerre próbálod huszonötödjére (TI: 25-ös ismétlés nincs is…sose ment ez a számolós dolog neked) is a fejed fölé küzdeni azt a nyomorult vasgolyót (már rég nem törekedve a mozdulat látványos eleganciájára vagy arra hanyag lazaságra, amivel először beléptél a terembe, hogy lenyűgözd csoporttársaidat) és visszatartani azt, hogy legbelsőbb szubsztanciád napvilágot lásson az alsóneműdbe érve, némileg alátámasztja azt a hipotézist, miszerint minden edző egy szadista vadállat. Esetemben az ominózus harmadik edzésen azért is nézett furcsán az edző, mert vigyorgás közben mozgott a szája, de nem értettem, hogy mit mond, mert a homlokomon lévő verejtékmirigyek (TI: na erről beszéltem. De a többes szám az túlzás...) belülről kifelé dugították el a hallójárataimat (TI: homlokból hallójáratba??), miközben a szemeimen áthaladó nedű homályától az a kép villant fel, ahogy Dr. House Tizenhármasa fölémhajol és egy rettentően félelmetes diagnózist állít fel… Kedves doktornő, kérem kapcsolja vissza a gombokat a blúzán, most csak szenvedni tudok… Aztán valaki szólt, hogy a teremben nincs Olívia nevű lilafejű, így kéretik csendben elhalálozni.

Túl vagyunk a 12. edzésen. Még élünk. Az edző még mosolyog. A vasgolyók csendben várják, hogy megharcoljunk velük egy tizenharmadik alkalommal is - nyilván mindig ők győznek (TI: dehogy!! minden edzésen mi győztünk! Igaz, a múltkor majdnem a fejemre ejtettem… félek, hogy abból nehéz lett volna egy döntetlent kihozni), de azért néha már mi is mosolygunk, miközben az öltöző felé vezető úton egy egész orvoscsoport próbál újraéleszteni. Viszont hetente két alkalommal egy újfajta Pentax-találkozót tartunk, így mindenkit szeretettel látunk, akinek van kedve velünk gyötrődni és garantáltan nem a fény minőségéről és a zajszűrésről beszélgetni. :o) (TI: viszont azt mindig észreveszem, hogy a terem tetején lévő lámpák körül csúnya CA látszik.)

 PIHE, magánügy témakörben

HITLER MEGTUDJA...

A régi motoros Pajtások (őszülő halánték előnyben) bizonyára emlékeznek rá, hogy az utóbbi öt évben mindig van egy nap, amikor biztosan születik bejegyzés. Ekkor olyan dolgokról szoktam hírt adni, mint a nagy fényképezőgép-gyártók összefogásaképpen megálmodott közös objektívfoglalat, az X-bajonett, az olcsósított full frame vázak, a teljes fotós felszerelésem árubabocsátása, a blog bezárása vagy éppen hogy kiléptem a Pentax márka mögül és átugrottam egy másik vonatra.

Hogy mi ezekben a bejegyzésekben a közös a dátumon kívül? Az, hogy bolondok napján csak olyan írást adok ki a kezeim közül, ami totál kamu. Gondolkodtam, hogy idén mivel csalhatnálak be Titeket az erdőbe, de inkább úgy gondoltam, hogy inkább mosolygtatni fogok, mintsem átverni - ám gyorsan hozzáteszem, hogy Hitlerrel és a fasizmussal nem szeretnék viccelni, de amióta a Bukás mém lett, talán befogadható lehet a humor csatornáján is. Az alábbi videó egy része fellelhető angol változatban, nagyon rossz minőségben, amit bátorkodtam HD minőségben újra elkészíteni magyar felirattal - természetesen picit változtatva itt-ott a saját szám íze szerint. Azért lesz benne kamu is, hála április elsejének, hiszen ki látott már elromlott Pentax objektívet? ;o)

 

 PIHE, lol témakörben

EGY GONDOLAT BÖKI A...

Botcsinálta bloggerként nehéz írnom arról, ami már egy ideje böki a csőrömet (nem, nem Kasza Tibiről lesz szó!), hiszen picit saját magam ellen is beszélek - és mielőtt bárki bármilyen kettős mércét vélne felfedezni ebben a rövid bejegyzésben, szeretném jelezni, hogy magam ellen is szeretnék beszélni.

A közösségi médiának köszönhetően rengeteg helyen látok olyan megosztásokat ismerőseimtől, amik nem egy-egy ismert és valamennyire ellenőrizhető újságírói gárda tollából (billentyűzetéből) potyogtak elénk, hanem ingyenes blogrendszereken, többnyire a névtelenség jótékony köpönyegébe bújtatott írók szerkesztenek. Ezzel alapvetően nem lenne gond, csak éppen e bejegyzések 1. féligazságok vagy teljesen kamu hírek, amik tényként kerülnek beállításra; 2. minden tudományos hátteret nélkülöző írások tudományos dolgokról; 3. az emberek ezt elhiszik és megosztják. Sokszor megmosolyogtató állításokat olvasni, de gyakrabban fordul elő az, hogy olyan rémhíreket és teljes tévedéseket osztanak meg, amiket a kicsit is hiszékeny és erre fogékony olvasók ehisznek, megtámadhatatlan, egyetemes igazságnak gondolnak és azt így adják tovább.

Kérlek Benneteket, kedves Pajtások, ne higgyetek el mindent, amit olvastok! És ne higgyetek el nekem se mindent, hiszen csak egy hobbiblogger vagyok, az írásaim kizárólag a saját meglátásaimat tükrözik - a blog azért blog, mert az írója úgy gondolja, és nem azért, mert az valóban úgy is van. És végül mindig ellenőrizzétek, hogy a bejegyzés írója mire alapozza az állításait (és most örülök, hogy nem írtam ki sehová, hogy engem a Pentax fizet, hogy csak jókat írjak róla)!

 

U. I.: lesz full frame Pentax még idén, mondtam már? :D

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

BOGYÓ

Picit elmaradtam a megígért sorozat írásával - az élet zajlik -, de nem felejtettem el. Viszont azt mindig elfelejtem, hogy a blog alapvetően személyes írásokkal indult, így e szellemiség jegyében picit másfelé eveznék (és ezzel a szokásos éves magánéleti bejegyzést meg is ejtem, hogy a nem Scheimpflug-tételen nevelkedett, nem fényt képező olvasók is megértsenek végre egy posztot).

Hosszú bejegyzésnek indult, amiben leírtam néhány keresetlen szót a kutyaválasztásról, a gyepin uralkodó állapotokról és hogy ezután ebzetet csak menhelyről fogok választani - aztán hagytam időt a törlésre szakosodott gomboknak, hogy elvégezzék feladatukat, így csak annyiban emlékeznék meg a bejegyzés témájáról, hogy bemutatnám Nektek Bogyót, akit januárban fogadtunk be. Remélhetőleg nagyon sok objektívteszt mellékszereplője lesz, ahogy korábban Mylo is az volt.

:o)

 PIHE, magánügy témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »