EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 6. OLDAL -

22+3 DOLOG, AMIT SOSE MONDJ EGY FOTÓSNAK

Igaz történet alapján! :) (Forrás: tutons.com, kibővítve.)

1. A fényképezőgéped gyönyörű képeket készít!

2. Itt tilos fotózni!

3. Miért, nem tudod fotosoppolni?

4. Megkaphatnám azokat a képeket is, amiket nem válogattál be?

5. Utálom, ha fotóznak.

6. Szeretnélek meghívni erre az eseményre, kérlek hozd el a fényképezőgépedet is!

7. Ha nekem is ilyen gépem lenne, pont ilyen képeket tudnék készíteni!

8. Nincs fotós végzettséged, szóval igazából nem is vagy hivatásos.

9. Biztos egyszerű a fotós szakma!

10. Hű, a Canon 5D MkIII remek fotóst csinálna belőled!

11. Olyan egyszerű a munkád, egész nap csak egy gombot nyomogatsz!

12. A telefonom jobb képeket készít, mint a fényképezőgéped.

13. Le tudnád szedni a vízjelet a képekről? Az anyukám ki szeretné nyomtatni őket.

14. Fizethetnék évi három részletben? Az esküvőm nagyon sokba került!

15. Miért ilyen homályos a háttér?

16. Ha csak pár fotót szeretnék kérni, olcsóbb?

17. Imádom a munkáidat! Utómunkáznád a szelfimet a Facebook oldalamra?

18. Mennyivel lesz olcsóbb, ha én csinálom az utómunkát? Picasát használok.

19. A fényképezés nagyon könnyű, hiszen a gép mindent megcsinál.

20. A fényképészet nem valós művészet, mint például a festészet vagy a szobrászat, ahol fejlesztened kell a tudásodat. A fotózáshoz elég, ha jó a szemed.

21. Canon vagy Nikon?

22. Nem kell odaírnom a neved, ugye?

+1: Bocs, de ilyen márkájú géppel biztosan nem tudsz jó képeket készíteni.

+2: Megkaphatom ezt a pár képet ingyen a honlapodról? A luxusútjainkat szeretném vele népszerűsíteni, ami Neked is jó lenne, hiszen egy nívós kiadványban szerepelnének a fotóid. A neved mondjuk nem lenne kiírva.

+3: Fotóznál az esküvőmön? Nem baj, hogy még sosem csináltál ilyet, csak pár kép kellene.

Mivel tudnátok folytatni?

 PIHE, fotó témakörben

AHA! (PENTAX FULL FRAME MEGINT, AZTÁN A SAROKBA ÁLLOK)

"A full frame váz már fejlesztés alatt áll! Folyamatosan beszámolunk ezen az oldalon a fejleményekről!" "Nagyszerű hír, aminek a full frame Pentaxot várók örülni fognak: a termék fejlesztése elkezdődött!"

Ezekkel a mondatokkal kavarta fel az állóvizet a Pentax-Ricoh francia főhadiszállásának Facebook oldala, reagálva a nem túl ütős Photokina standra, amelyen az eddigi legnagyobb üdítő színfolt három új objektív (16-85mm F/3,5-5,6; 70-200mm F/2,8; 100-400mm) bejelentése volt.

Aki még új a Pentax világában, annak nagyon röviden annyit érdemes tudnia, hogy a teljes Leica filmkockát rajzoló ("full frame") váz a Pentaxosok egyszarvúja, amit mindenki szeret és mindenki utál, de csak azért, mert nincs. A történet 2001-re nyúlik vissza, amikor is a Pentax elkészített egy demó full frame vázat, amely sosem került piacra (rossznyelvek szerint sosem működött), részben fiskális, részben fejlesztési okok miatt (bár ez a kettő szinte ugyanaz). A K10D-vel egy időben (2006) jelentek meg a konkurens gyártók full frame vázai, innentől datálódik minden évben a pletykák és suttogások egész kis áradata, ami sokszor túllendülve a józan ész határain brutális fantáziálásokkal és elvárásokkal vegyült. A bibi a Pentaxnál nem is a technológia - hiszen amit meg akarnak csinálni, azt általában meg is csinálják -, sokkal inkább a már létező termékvonalba való beillesztés és a nem full frame kompatibilis objektívek sora. 2009-ben nyilatkozott először a gyártó, hogy 2012-ben visszatérnek egy professzionális gép elkészítésének gondolatához, ám ez végül nem egy Leica kockás, hanem egy középformátumú váz képében látott napvilágot.

Személy szerint nagyon kevés dolog van, amit elvárok egy Pentax full frame váztól. Nagyon remélem, hogy nem fogják elszúrni valami idióta design-nal, ami a távol-keleten baromi trendi, de egy európai szem számára kimaxolja a borzalom-faktort. Ami a belbecset illeti, szeretnék egy sallangoktól mentes, megbízható, jó fotós teljesítményt nyújtó szigetelt vázat, aminél a legnagyobb fícsört nem az jelenti, hogy annyi led világít a markolaton, ahány arcot felismert a csoportkép-funkció: kell egy jó, új zárszerkezet (1/250-es vakuszinkron, helló!), megbízható AF (csodákat nem várok). Ha ezt odapakolják a meglévő tulajdonságokhoz (remek képminőség, kimagasló dinamika és ütős zajteljesítmény), és az árcímkét sem tervezik túl hosszúra, akkor biztosan be fogok nevezni egyre. Úgy gondolom, hogy aki videózni akar, az ma úgysem Pentaxot akar majd venni, ezért felőlem ezt el is hagyhatják teljesen: de nyilván lesz, akinek ez is fontos.

Ti mit tennétek bele egy full frame vázba, ha a beleszólhatnátok a fejlesztésbe?

 PIHE, fotó témakörben

AZ ELKÉSETT GOPRO ALTERNATÍVA, AVAGY GONDOLATOK A RICOH WG-M1 SPORTKAMERÁRÓL

Nem szoktam Ricoh cuccokról írni, de mivel jelenleg a Pentax anyacége, ezért a márkahűség égisze alatt úgy gondoltam, mégis szólok néhány keresetlen szót a héten bemutatott új üdvöskéről, a WG-M1-ről. A WG-M1 egy remek GoPro alternatíva. Mármint remek GoPro alternatíva lehetne, ha nem késett volna el pár évet. Elmesélem miért.

Tovább...

ARRÓL, HOGY MIÉRT NEM VOLT IDÉN "MIÉRT TETSZIK JÁTÉK" ÉS MIÉRT HALLGATOTT NAGYOKAT A BLOG EGÉSZ NYÁRON

Egy rövid, ám annál személyesebb bejegyzést szeretnék megejteni, amiben szokásos módon igyekszem kimosakodni abból, hogy miért nincs frissítés mostanában blogos berkekben és miért maradt el a tavaly kellemes fogadtatást nyert "Miért tetszik" játék.

Amióta picit terebélyesedett a blogolvasó Pajtások tábora (és itt a kezdeti 2 főre gondolok), a magánéleti témákat szándékosan morzsolom le mindig csak egy-egy félmondatra (nyilván nem érdekel Benneteket és én sem biztos, hogy mindenről szeretnék írni). Az idei nyár csendjének okát sajnos nem tudom félmondatra redukálni, de azért teszek rá egy próbát. ;o)

Nyár elején ágynak estem. (Ezzel le is tudtam a félmondatot! :o))) Ez nem lenne nagy vászisztdasz (ahogy a művelt lengyel mondja) és az sem nagy durranás, hogy mindezt a nyaralás első felvonására időzítettem, mostanában ugyanis van egy olyan rossz szokásom, hogy az évi egy betegség mindig a nyaralás hetével esik egybe. A probléma ott kezdődött, hogy a kezdeti láznak csúnya szövődményei lettek, ami miatt az orvosok minden jótól eltiltottak és laza három hónapos fekvésre ítéltek. Nem kifejezetten az az ember vagyok, aki ilyesmit be tud tartani, pluszban két munkahelyem van, amiben oda kell tennem magam - tehát magasról tojtam az egészre. Persze a dolog csak rosszabb lett, így nyár közepén fejet hajtottam az orvosi utasításnak és otthon maradtam. Vicces dolog másfél hónapot kihagyni a munkából, de kevésbé vicces mindezt nyár közepén, a nyaralós-strandolós-bulizós időszak kellős közepén tenni: és bár fizikai tüneteim nem nagyon voltak (igazából ez mázli, mert sokan kórházba vonulnak ezzel a kórral), de lelkileg eléggé megviselt a szobafogság (Killzone 3 multiplayer eredményeim viszont az egekbe szöktek). Így történhetett meg, hogy egyszerűen nem volt lelkierőm összekalapálni a Miért tetszik játékot és a blogot is csak nagyon hevenyészve frissítettem... az Ismeretlen Budapestről nem is beszélve, ami ezer éve nem frissült és az ezzel kapcsolatos levelezésre még rá se néztem. Ezért itt most elnézéseteket kérem - tudom, hogy nagyon sokan pont azért csatlakoztatok a Facebook csoporthoz, mert a két játék meghirdetésre került.

Happy endként a héten gyógyultnak nyilvánítottak és bár a feltornyosult munka megvárt, de ezúton szeretném jelezni, hogy 1. behozom a lemaradást; 2. nagyon hálás vagyok, hogy távollétemben is posztoltatok a FB oldalra, pótolva azt, amit elmulasztottam és 3. ha a fene fenét eszik is, mindenképpen lesz karácsonyi játék! :o)

 PIHE, magánügy témakörben

PENTAX K-SQ

Volt egy szabad fél órám és kiéltem minden szarkazmusomat a Pentax mostani termékfilozófiájával kapcsolatban a fotóboltban. Természetesen maradok továbbra is hűséges... (Aki nem értené a poént, az nézzen meg a Pentax K-5 termékfotót.)

 PIHE, fotó témakörben

NAPI BÖLCSESSÉG ÉPÜLETET (IS) FOTÓZÓKNAK

Miután ma végignéztem 500+ képet különböző elkövetők munkásságából, enyhén felindult állapotban szeretném megosztani Veletek a titkot. A titkot az egyetlen eszköz nevéről, amire mindig szükséged lesz és hacsak nem akarsz kreatívkodni, akkor a fényképeid 100%-án erőteljes javulást fog eredményezni. Az eszköz, amelynek nevét sokan még lázas álmainkban is suttogjuk és amelyet azok, akik eddig úgy fotóztak épületet, hogy nem ismerték fel jelentőségét, majd üveges tekintettel fogják maguk elé motyogni. Az eszköz, amelyet két pillanat használni, de az első ilyen két pillanattól a retinánkon keresztül az agyunkba fog égni az ikonja. Az eszköz, amely kiegyenesíti a ferdét és elferdíti az egyenest. Könyörgöm, használjátok!

 PIHE, fotó témakörben

AZ ISMERETLEN BUDAPEST - FELHÍVÁS

Kedves Pajtások!

Az alábbi felhívást pár perce tettem közzé az Ismeretlen Budapest blogon, szeretnélek kérni Titeket, hogy ha van kedvetek, csatlakozzatok, illetve osszátok meg, jöjjön össze minél több A+++ fotó a fővárosról!

Az összejött képekkel távlati terv egy közös kiállítás és / vagy fotókönyv tető alá hozása - de ez természetesen most még nagyon messzi terv.

"Engedve a szelíd, ám vehemens pressziónak, ezúton szeretném tudatni Veled, hogy 2014. év végétől megnyitom az Ismeretlen Budapest blogot a Nagyközönség előtt. Ez azt jelenti, hogy ha megfelelő mennyiségű és minőségű anyagot sikerül összeválogatni, akkor a Ti képeitek segítségével (is) szeretném a továbbiakban a blogon keresztül bemutatni Budapestet érdekes nézőpontokból.

Mivel előre szükséges, hogy felmérjem a vállalkozó kedvet a blog közös nevelgetésére, ezért arra kérlek, hogy ha teheted, e-mailben a szabolcs kukac csorge pont hu címre küldj egy levelet egy Általad készített, megjelentetni kívánt fotóval, amint időd engedi. Egyedi meglátású, ötletes fényképeket keresek, amik nem a budapesti embereket mutatják be, hanem Budapestet (de természetesen szerepelhetnek rajta emberek is), a város egy-egy épületét, terét, zegét-zugát, részletét. A blogot eddig úgy szerkesztettem, hogy a fekete-fehér és színes képek hetente váltogatták egymást, így nem csak színes képeket látok szívesen.

Mielőtt ezt megtennéd, kérlek, hogy fordíts kiemelkedő figyelmet a továbbiakra:

- a fotót Te készítetted;
- a fotód nem montázs és nem manipulált (expozíció, kontraszt, stb. alapmódosítások elfogadottak);
- a fotó nem tartalmaz olyan elemet, ami jogokat sért;
- a fotó Budapest egy helyszínét ábrázolja -- ehhez kérlek GPS koordinátát vagy pontos kerület - utca - házszám adatokat adj meg;
- a fotó eleget tesz a legmagasabb minőségi kívánalmaknak;
- a fényképed 920 pixel legnagyobb szélességű vagy 800 pixel legnagyobb magasságú.

Kérlek vedd figyelembe, hogy erősen fogok szelektálni a beérkezett képek között (tehát a "vár a naplementében" és "a Lánchíd kék órában" azonnali kieső) - ha nem kerülne legközlésre a képed, kérlek ne vedd személyes sértésnek. Jelentkezéskor add meg kérlek a neved, a fotók készítési évét és a honlapod vagy a Facebook fotós oldalad címét, ha rendelkezel ilyenekkel. Ezek az adatok publikusan elérhetőek lesznek a képed mellett (az e-mail címed természetesen nem).

A kép(ek) beküldésével a fotó(i)dat csak és kizárólag az Ismeretlen Budapest blogon teszem közzé (illetve kis képpel hivatkozás formájában a blog.csorge.hu főoldalán), máshol nem használom fel, személyes adatodat nem adom ki.

Előre is köszönöm a részvételedet, üdvözlettel:

Csörge Szabolcs József"

 PIHE, fotó témakörben

A FOTÓAMATŐR FEJLŐDÉSE (ÖNIRÓNIA)

Nemrég volt szerencsém egy érdekes beszélgetést folytatni egy nemfotós barátommal, aki arról faggatott, hogy hogyan jött ez az egész fényképezős kattanás nálam, mikor pattant el az az ominózus húr, hol tartok most és mit tudnék javasolni azoknak, akik el akarják kerülni az értelmetlen pénzköltést.

Mielőtt lelövöm a poént: nem fogod tudni. Így vagy úgy, de találsz magadnak egy hobbit, egy sportot vagy egy káros szenvedélyt, amire majd kidobod nehezen megkeresett forintjaid tekintélyes részét, és amikor ez megtörtént, megállsz majd, hogy visszanézz, megérte-e... Te pedig megvonod a vállad és elégedett mosollyal nyugtázod: "naná!" :o)

Miközben utólag elméláztam, rájöttem, hogy "ezt az egész kattanást" rettentő vicces kis grafikán is ábrázolni lehetne, így egy kávészünetben összetoltam egy kizárólag saját múltból táplálkozó kis ábrát, aminek az egyetlen célja, hogy mindenki magára ismerjen valamilyen ponton és ettől szórakoztasson. (Ti mit tudnátok hozzátenni? :o) )

Katt az alábbi képre a teljes mérethez!

 PIHE, fotó témakörben

HOPSZ!

Elnézést a trehány minőségű szkennelésért. Az ehavi FotoVideo magazinról van szó, ofkorsz. Nagyon szépen köszönöm Nagy Anitának - és persze Nektek is!

 PIHE, fotó blog témakörben

ÉS VANNAK A...

"Én nem tudom használni és tudom, hogy Te meg értékelni fogod"

- szólt Zalabai Péter (alias Timber) pajtás válasza arra a kérdésemre, hogy "ezt így hogy?". Ugyanis Londonból küldött egy meglepetéspakkot, amelyben két adapter vigyorgott vissza rám: egy tilt és egy shift gyűrű. Na, nekem valami ilyesmi jut eszembe az összetartó fotós közösségekről (Rólatok)!

Köszönöm szépen, Timbi!

 

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   Előre »