EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 6. OLDAL -

HIVATALOS: PENTAX K-3 II

Mindig van bennem egy egészséges averzióval fűszerezett kettősség a ráncfelvarrásos termékekkel kapcsolatban: egyrészt örömmel fogadom az újdonságokat, másrészt nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy a marketing megint megeteti magát a felhasználóval és sokszor egy olyan eszközt akarnak (sikeresen) eladni, amit nyugodtan kihagyhattak volna a termékvonalból. Hogy ilyen-e a Pentax K-3 II, amelyet múlt éjjel jelentettek be?

Tovább...

RIP PENTAX FULL FRAME

Nem igazán tudom, mi olyat írhatnék ehhez a címhez, amit megfognak a képpontok a képernyőn és kifejezi, hogy mit is gondolok a dologról: a Ricoh ma bejelentette, hogy kiszáll a Pentax márka mögül. Ettől lesz még persze full frame váz, de az már nem Pentax jelzéssel fog forgalomba kerülni: a prizmaházon egy méretes Ricoh felirat fogja ezt a mai hírt erősíteni. Ettől függetlenül persze ez még lehet egy remek váz majd, illetve egy jó alternatíva, hiszen a hírek arról is beszámolnak, hogy a Ricoh elemes családjának csúcsára fog kerülni a gép - tetszés szerint változtatható összetevőkkel, így például a CCD szerelmesei végre fellélegezhetnek, hogy nem kell a CMOS zajtalan képeivel együtt élniük és akár két élsimító szűrőt is berakhatnak, ami nem csak a képminőséget vetheti vissza úgy 20 évvel, de előnyös lesz az állatkerti zebrák fényképezésekor (ekkor a fekete-fehér csíkokat a szenzor egyöntetűen 50%-os szürkévé fogja összemosni). Egy elem nem lesz változtatható a vázon: az X-bajonett (itt írtam róla!), amely lehetővé teszi, hogy bármilyen márka bármilyen objektívét felcsavarhassuk rá. A váz - a hírek szerint - csak feketében lesz kapható, és kifutó termékként sem várható, hogy lesz belőle Special, Titanium vagy Grand Prix kiadás. Talán nem is baj, hiszen ilyen Pentax full frame vázat nem is akarnánk használni...

 PIHE, fotó témakörben

ÉLET AZ ENEFCÉVEL

A Facebook csoportban a Pentax K-S2 kapcsán merült fel a kérdés, hogy miért is jó az NFC és miért vagyok teljesen odáig a technológia miatt. Egy szigorúan nem fotós bejegyzés következik, amiből igyekszem lehagyni a technoblablát (de azért érintjük picit).

Tovább...

PENTAX K-S2

Frissítve: 2015. február 10.

Szeretem, amikor ilyen sok Pentaxos bejelentés érkezik ilyen rövid idő alatt, mert ez azt jelenti, hogy nem aludtak el a fejlesztési osztályon a full frame szakácskönyv felett. :o) Ma reggel érkezett az értesítő a K-S2-ről, amely a tavalyi, méltán elhíresült "leszállópálya" LED-soros S1-et váltja le. Mivel belépő vázakkal csak nagyon ritkán foglalkozunk itt a blogon, ezért tényleg csak néhány érdekességet emelnék ki.

A legfontosabb fícsör: reptéren is nyugodtan használhatjuk, mert a LED-sort bizony elhagyták az örökbecsű mérnökök. Kaptunk helyette kihajtható kijelzőt, amit akár el is forgathatunk (nagylátós szelfikhez elengedhetetlen!), egy rakás színkombóban. 

Hogy a komoly dolgokról is szó essék: a 20 megapixeles érzékelő köré egy szigetelt vázat húztak fel, amelyet beépített WiFi-vel és NFC-vel szereltek. Mindkettő nagyon fontos dolog és mindkettőt üdvözlöm (aki eddig nem tudja, mire való az NFC, az ne is olvasson utána, mert úgy fog járni, mint én: NFC matricákkal lesz teli a lakása, autója, sportfelszerelése). Az érzékelő elől elhagyták az élsimításért felelős szűrőt (sörrajongóknak: szüretlen), így már az alsókategóriában is ez lett az irány. További érdekesség, hogy a váz két tárcsát kapott, így már nem kell tartós nemiéletet élni az INFO gombbal. Ha a gép önmagában nem lenne elég kicsi, akkor egy 18-50/4-5,6-os obit is kapunk hozzá, ami igen kompaktra sikeredett és szintén szigetelt.

Az egész bejelentésből mindösszesen annyi a tanulság (türelmetleneknek ezt a mondatot ajánlom), hogy a Ricoh-Pentax a belépőszintre is behozta a szigetelést, a két tárcsát és a vezetéknélküli nyalánkságokat.

Ülj le fiam, ötös.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX OBJEKTÍVEK, AMIKET FULL FRAME-EN IS FOGUNK MAJD HASZNÁLNI

Mivel a csoportban megy a folyamatos lamentálás az objektívpark nélküli full frame vázról (ami egyébként még meg sem jelent, sőt, még csak egy fotót láttunk róla, szóval chill, Pajtik!), bátorkodtam némi kutatást végezni, hogy pontosan miből is gazdálkodunk, ha év végén elrohanunk a boltba venni egy teljes Leica kockát rajzoló P-betűs vázat (ami természetesen nem anasonicra végződik).

Tovább...

PENTAX FULL FRAME - 70-200/2,8 - 150-450/4,5-5,6

Őszinte leszek: nem hittem volna, hogy a blog fennállása alatt bekövetkezik ez a bejegyzés. Nem hittem, de nagyon reméltem, és úgy látszik, tényleg a remény hal meg utoljára. Tegnap este még azt gondoltam, hogy ma reggel írok az éjjel bejelentésre kerülő DFA 70-200/2,8-ról és a DFA 150-450/4,5-5,6-ról, de szerintem a kutyát nem érdekli (Bogyó, ne ugass ott hátul - köszönöm!) ez a két üveg ahhoz a hírhez képest, hogy hivatalossá vált az idei Pentax full frame váz - sőt, kaptunk egy privjú fotót is hozzá.

Tovább...

CHRISTMAS PRINT TRADING 2014

Idén is megrendezzük a karácsonyi fotós-húzós-képküldözgetős játékot. A cél ugyanaz, mint az előző években: kerüljön minél több beiglimorzsás alkotás a falatokra a játékostársaitoktól. A játékba természetesen a nevére és a meghirdetett leírásre rácáfolva nem csak "fotós fotósokat" :o) várunk, hanem Mindenkit, aki szeret fényképezni és úgy gondolja, hogy van egy jó fényképe, amit szívesen ajándékozna a másiknak.

Kérlek, hogy jelentkezés előtt olvassátok el a szabályokat és az adatkezelési irányelveket. Hasonlóan az előző évben meghirdetett játékhoz, most sem húzhatod ugyanazt, akit tavaly húztál (a húzóprogramnak ennyi beleszólása van abba, hogy ki kit húz majd), illetve nem fogom aktiválni azokat, akik tavaly vagy tavalyelőtt nem küldtek képet a játékostársaknak (igen, erről vezetek egy listát).

Jó játékot kívánok, gyertek minél többen! :o) Katt ide a jelentkezéshez!

 PIHE, fotó témakörben

HD PENTAX DA 16-85/3,5-5,6 ED DC WR ÉS PENTAX KS-1 ÉDESSÉGEK

Az éjszaka leple alatt (ami igazából csak számunkra volt éjszaka) a Pentax szépen letette az asztalra a 16-85mm átfogású mindenre befogható objektívét, ami a HD Pentax-DA 16-85mm F/3,5-5,6 ED DC WR névre hallgat. Ha felboncoljuk a nevet, akkor a következők derülhetnek ki: az üveg HD bevonatot kapott, ami az utóbbi két évben szépen lecseréli a Pentax leghosszabban regnáló és legsikeresebb felületkezelését, az SMC-t.

A 16mm-es nagylátó vég azt sejteti, hogy APS-C-n fogjuk majd használni, ezt a DA jelölés pedig meg is erősíti. Az átfogás nagyon tuti lett: egy átlag fotóbarát mást nem is nagyon használ. Az egyetlen gyenge pont egyelőre a fényerő, de ha hinni lehet a tengerentúli árcímkének (ami 750 USD-t mutat indulásnak), akkor ez megbocsátható veszteség lesz. Az a nem túl sok fény, amit egyébként átenged, szabályos kört rajzoló rekeszlamellákon keresztül érkezik gépünk érzékelőjére, előtte azonban útba ejte egy alacsony fényszórású ED tagot.

A mérlegen 488 g-ot mutatna, a centit pedig 94 mm, illetve 78 mm-re kell kihúznunk, függően attól, hogy hosszúságot vagy átmérőt szeretnénk mérni. Az objektív frontlencséjét M72-es szűrőmenet öleli át, amely egy időjárásálló (WR) tubusban folytatódik.

Személyes véleményem, hogy ez egy nagyon sok mindenre használható, szuper objektív lesz, ha nem szalad el a magyar ára és optikailag sem szúrja el a Kedves Gyártó (Kedves Vezér után szabadon).

 

Csak említésszinten foglalkoztam a Pentax legutóbbi belépő vázával, a KS-1-el és ugyan a továbbiakban sem vagyok nagyon hajlandó tudomást venni egy olyan fényképezőgépről, aminek a legnagyobb fícsörje az, hogy markolaton lévő LED-eken mutatja meg, hogy hány arcot sikerült felismernie a csoportképen. Múlt héten a Pentax kiküldött egy értesítőt a KS-1 különleges kiadásáról, ami - kicsit áthallásosan az Android mobil oprendszer elnevezéseiről - édességek neveit kapta: Lime Pie, Strawberry Cake és Blue Cream Soda. A legédesebb a sztoriban végül nem a nevek lettek, hanem a két nappal később érkező levél a Ricoh marketing igazgatójától, Brian McIntoshtól volt, amiben mélységes sajnálatát fejezte ki, hogy az új kiadásról szóló levélbe gyenge minőségű Photoshop munka került. Az egész levélnek körülbelül olyan hangneme volt, mint egy kisgyereknek, akit rajtakaptak a rosszaságon és most mindent megígér, hogy jóvá tegye. (Nem, full frame-ről nem volt szó!)

 PIHE, fotó témakörben

22+3 DOLOG, AMIT SOSE MONDJ EGY FOTÓSNAK

Igaz történet alapján! :) (Forrás: tutons.com, kibővítve.)

1. A fényképezőgéped gyönyörű képeket készít!

2. Itt tilos fotózni!

3. Miért, nem tudod fotosoppolni?

4. Megkaphatnám azokat a képeket is, amiket nem válogattál be?

5. Utálom, ha fotóznak.

6. Szeretnélek meghívni erre az eseményre, kérlek hozd el a fényképezőgépedet is!

7. Ha nekem is ilyen gépem lenne, pont ilyen képeket tudnék készíteni!

8. Nincs fotós végzettséged, szóval igazából nem is vagy hivatásos.

9. Biztos egyszerű a fotós szakma!

10. Hű, a Canon 5D MkIII remek fotóst csinálna belőled!

11. Olyan egyszerű a munkád, egész nap csak egy gombot nyomogatsz!

12. A telefonom jobb képeket készít, mint a fényképezőgéped.

13. Le tudnád szedni a vízjelet a képekről? Az anyukám ki szeretné nyomtatni őket.

14. Fizethetnék évi három részletben? Az esküvőm nagyon sokba került!

15. Miért ilyen homályos a háttér?

16. Ha csak pár fotót szeretnék kérni, olcsóbb?

17. Imádom a munkáidat! Utómunkáznád a szelfimet a Facebook oldalamra?

18. Mennyivel lesz olcsóbb, ha én csinálom az utómunkát? Picasát használok.

19. A fényképezés nagyon könnyű, hiszen a gép mindent megcsinál.

20. A fényképészet nem valós művészet, mint például a festészet vagy a szobrászat, ahol fejlesztened kell a tudásodat. A fotózáshoz elég, ha jó a szemed.

21. Canon vagy Nikon?

22. Nem kell odaírnom a neved, ugye?

+1: Bocs, de ilyen márkájú géppel biztosan nem tudsz jó képeket készíteni.

+2: Megkaphatom ezt a pár képet ingyen a honlapodról? A luxusútjainkat szeretném vele népszerűsíteni, ami Neked is jó lenne, hiszen egy nívós kiadványban szerepelnének a fotóid. A neved mondjuk nem lenne kiírva.

+3: Fotóznál az esküvőmön? Nem baj, hogy még sosem csináltál ilyet, csak pár kép kellene.

Mivel tudnátok folytatni?

 PIHE, fotó témakörben

AHA! (PENTAX FULL FRAME MEGINT, AZTÁN A SAROKBA ÁLLOK)

"A full frame váz már fejlesztés alatt áll! Folyamatosan beszámolunk ezen az oldalon a fejleményekről!" "Nagyszerű hír, aminek a full frame Pentaxot várók örülni fognak: a termék fejlesztése elkezdődött!"

Ezekkel a mondatokkal kavarta fel az állóvizet a Pentax-Ricoh francia főhadiszállásának Facebook oldala, reagálva a nem túl ütős Photokina standra, amelyen az eddigi legnagyobb üdítő színfolt három új objektív (16-85mm F/3,5-5,6; 70-200mm F/2,8; 100-400mm) bejelentése volt.

Aki még új a Pentax világában, annak nagyon röviden annyit érdemes tudnia, hogy a teljes Leica filmkockát rajzoló ("full frame") váz a Pentaxosok egyszarvúja, amit mindenki szeret és mindenki utál, de csak azért, mert nincs. A történet 2001-re nyúlik vissza, amikor is a Pentax elkészített egy demó full frame vázat, amely sosem került piacra (rossznyelvek szerint sosem működött), részben fiskális, részben fejlesztési okok miatt (bár ez a kettő szinte ugyanaz). A K10D-vel egy időben (2006) jelentek meg a konkurens gyártók full frame vázai, innentől datálódik minden évben a pletykák és suttogások egész kis áradata, ami sokszor túllendülve a józan ész határain brutális fantáziálásokkal és elvárásokkal vegyült. A bibi a Pentaxnál nem is a technológia - hiszen amit meg akarnak csinálni, azt általában meg is csinálják -, sokkal inkább a már létező termékvonalba való beillesztés és a nem full frame kompatibilis objektívek sora. 2009-ben nyilatkozott először a gyártó, hogy 2012-ben visszatérnek egy professzionális gép elkészítésének gondolatához, ám ez végül nem egy Leica kockás, hanem egy középformátumú váz képében látott napvilágot.

Személy szerint nagyon kevés dolog van, amit elvárok egy Pentax full frame váztól. Nagyon remélem, hogy nem fogják elszúrni valami idióta design-nal, ami a távol-keleten baromi trendi, de egy európai szem számára kimaxolja a borzalom-faktort. Ami a belbecset illeti, szeretnék egy sallangoktól mentes, megbízható, jó fotós teljesítményt nyújtó szigetelt vázat, aminél a legnagyobb fícsört nem az jelenti, hogy annyi led világít a markolaton, ahány arcot felismert a csoportkép-funkció: kell egy jó, új zárszerkezet (1/250-es vakuszinkron, helló!), megbízható AF (csodákat nem várok). Ha ezt odapakolják a meglévő tulajdonságokhoz (remek képminőség, kimagasló dinamika és ütős zajteljesítmény), és az árcímkét sem tervezik túl hosszúra, akkor biztosan be fogok nevezni egyre. Úgy gondolom, hogy aki videózni akar, az ma úgysem Pentaxot akar majd venni, ezért felőlem ezt el is hagyhatják teljesen: de nyilván lesz, akinek ez is fontos.

Ti mit tennétek bele egy full frame vázba, ha a beleszólhatnátok a fejlesztésbe?

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »