EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 58. OLDAL -

510

Ma szert tettem egy régi, szebb időket megélt zoom teleobjektívre, a Sigma 75-300 mm / F4 - F5.6 / MF személyében, a mai árakhoz mérten elég vicces összegért: tizenöt pénzt adtam érte. Gyakorlatilag a K10D azonnal rágerjedt az antik K/A lencsére, elkezdett kérdezősködni a gyújtótávolságról - némiképpen igazolva az egyik előző blogpostomban leírtakat, miszerint az összes Pentax bajonetttes (és M42-es) lencsével működik a gép. Igazából a neten nem találtam leírást az objektívről, gyaníthatólag a nyolcvanas években készíthették: rekeszgyűrűs, stabil szerkezet, mondjuk dög nehéz is, a zoom / fókuszgyűrűt leszámítva full fém az egész - állvány nélkül nem túl kezes jószág. A képminőségért megéri cipelni a háromlábút: a nagy átfogás ellenére kifogástalan képeket lehet készíteni vele a távolabbi végén is. Hirtelen ötlettől vezérelve előkapartam egy stepdown gyűrűt és az Olympus gépemhez vásárolt Olympus IS/L 1.7x HQ (C-180) lencsét. A C-180-as előtét Sigma obi végére történő erőszakolása 510 milliméteres gyújtótávolságot eredményezett, amit rögtön egy éjszakai felvételen próbáltam ki: az Országházat a Google Earth mérése szerint 2.4 kilométer távolságból sikerült így megörökíteni (nem vágott, nem módosított, eredeti 10 megapixeles felvétel - az alsó kép a teljes méret egy darabja). PIHE, fotó témakörben

DUPLAPOTTER

Az első négy Potter filmet látva az ember könnyedén eldönthette, hogy a könyvforma részletes leírásait választja vagy a sokszáz oldal kurtafurcsa tömörítését másfél órában, szélesvásznon. Nem mondanám azt, hogy lagymatag, bár gyerekdedségben az első két rész vitte a pálmát, amíg nem történtek a Potterstáb életében gyökeres személynyirbálások, és sikerült már a harmadik rész is viszonylag elfogadhatóra. Az ötödik Potter film elütött a többiektől, nekem kifejezetten tetszett - kicsit olyan volt, mintha felkérték volt a Grimm testvéreket egy Matrix + Star Wars interpretáció megírására. Az utolsó, párbajos rész kifejezetten Star Wars - Clone Wars gyanus volt, pörgőforgó Chuck Norris-os akciójelenetek sokaságával.

Aztán itt volt végre a hetedik, befejező epizód is, amelynek 12 milliós első kiadásából egy példány az én polcomon pihent meg, miután Németországban végiggyötörtem mind a hatszáz oldalt. Nem akarok semmilyen poént sem lelőni, ezért nem is megyek bele a részletekbe - nagyjából sejteni lehetett, hogy mi lesz a történet vége, és néhány fordulattal ugyan, de győzött a jó a sötétség felett. Bár a szereplőgárda nagyrészét J. K. nemes egyszerűséggel likvidálta és bár azt is megtudhattuk, hogy Dumbledore mégsem volt ám olyan nagyon jó ember, de összességében az első négyszáz oldal után elkezdődik a hosszan előkészített cselekmény, szigorú alapozással az első hat könyvre. Aki az előző könyveket nem olvasta, ne ezzel kezdje.

 PIHE, minden más témakörben

EGY HÉT NÉMETÜL

A múlt hétre esett a nyaralásunk második felvonása, ezúttal négyesben Németországba kalandoztunk. Nem kicsit éreztük magunkat jól és nem kicsit fáradtunk el, de majd kipihenjünk magunkat a munkahelyen. :o) Nem tudom magambafojtani: Berlin számomra egy kicsit csalódás volt -- kicsit olyan érzésem volt, mintha a város a múltbeli megosztottságot a mai napig nem tudta volna kiheverni, képtelenül eldönteni, hogy nagyon szép vagy konkrétan ronda akar-e lenni. Mindenhol építkezés, mintha az érkezésünket megelőző egy héten kezdték volna a várost felépíteni. Drezda viszont eszméletlenül szép, a feeling vetekszik Prágával. Élményfotók hamarosan itt, és folyamatosan a flickr albumomban.

 PIHE, magánügy témakörben

KÁ, TÍZ, DÉ

Mint említettem korábban, a nagy keresgélést, előrendelést és egyezkedést követően végre rátehettem a kezem a Pentax (vagy minek nevezzem... Samsung? Hoya?) új "félprofi" (gyűlölöm ezt a szót -- valami vagy amatőr vagy hivatásos... félhivatásos nincs... :o)) tükrös gépére, a K10D-re. Tulajdonképpen nagyjából tisztában voltam azzal, hogy mit tud a masina, egyrészt alaposan utánajártam, másrészről pedig rengeteg képet végignyálaztam, mielőtt végleg döntöttem. Álljon itt egy - pár tesztképpel megtámogatott - abszolút kliensoldali megemlékezés a gépről, hátha valaki kedvet kap arra, hogy rászomorodjon egy hasonszőrű testékszerre.Tovább...

FILMVÁSZONRA (ÁT)ALAKULVA

Szeretek őszinte lenni, ígyhát most is az leszek: vártam is az Transformers filmet és nem is. Vártam azért, mert talán abban a nemzedékben nőttem fel, akiknek az amerikai képregény magyarul új volt -- nekem megvolt majdnem az összes első magyar változat: Pókember, Batman, X-Men és Transformers, és kívülről fújtam, hogy ki, hányadik részben mit csinált és kivel csapott össze. A képregényeimet elajándékoztam az azóta eltelt tizenöt év alatt és már csak a nosztalgia vitt be a moziba Batman sokadikra és Pókember sokadikra, annak ellenére, hogy már a főcímnél tudtam, hogy a stáblista első két sorára a csalódottság és keserűség savanykás íze fogja elnyomni az elfogyasztott többliter popcornt és kanadadrájt. Egyszerűen azért nem vártam a filmet, vagy legalábbis állítottam be olyan alacsony mércét, hogy egy kezdő szöcske is lefejelte volna, mint a harangvirágot, mert az amcsik képtelenek voltak az utolsó tíz évben egy olyan megfilmesítést összerakni, amin átjött a képregény feelingje. Valahol mindig kilógott a lóláb: vagy nagyon elcsépelt habot nyomtak a tetejére, vagy csak akció volt benne és semmi egyéni kidolgozás. Ez van. Volt. Mostanáig. Nemrég értem haza a Transformers-ről... Pajtások, ez a film keményen idecsapott. Oké, nem tagadom, volt rajta egy nagy adag maszlag és a Szakaszból átvett nagy jelmondat (hősiesség, "megmentetted az életem", "igaz ügyért halt meg a bátor bajtársunk", satöbbi), de mindezek alatt látni lehetett a képregényt is, ami az akció és a finom humor kellemes keveréke volt már szoftkávörként is. Nagyon látványos volt, egyedül az utolsó Optimus versus Megatron csatánál érzékeltem egy vágás erejéig, hogy az operatőr kamerája előtt valóban nem két übergigant robot csap össze. Szóval nagyon bejött. Julcsának is tetszett, ami nagy szó, mert ami habügyben rém kritikus tud lenni -- bár szegénynek két menetben majdnem eltörtem az ujjait, aminek visszainstallálása gondolom még pár napig el fog tartani -- izgalmas volt, na! :o) Michael Bay pedig összeszedte magát. Remélhetőleg nem utoljára.

 PIHE, minden más témakörben

KIFEHÉREDÉS

Nem, kivételesen ez nem a nyaralást sirató bejegyzések egyike lesz: kis dologról, de ugyanakkor nagy örömről van szó, az InterCashoz ugyanis a múlt héten megérkezett a hő kevéssé jótékony hatására csúnyán bebarnult MacBook-om érintett részei, konkrétan a billentyűzet és a touchpad környéke. Most olyan, mint amikor Handrás a kezembe nyomta: hófehér, csilivili. Az InterCast elég sokan szidják, részben értem is őket, én szerencsére a rutinmunka miatt elég szerencsés voltam velük. Bár azért hozzáteszem, nem állnak a tapintat magasfokán az ott dolgozók: a cserét végző kolléga értetlenkedve fogadta a nemleges válaszomat ama tekintetben, hogy miért nem vagyok hajlandó megadni a jelszavamat a géphez, ő ugyanis szereti kipróbálni a billentyűzetet. Gyanítom, nem csak ezt. :o)A tegnapi nap egyébként más okból is pirosbetűs ünnepnek számít, hiszen megérkezett az áhított és Budapesten valami okból hiánycikknek számító tükörreflexes gépem egy Pentax K10D formájában. Nagyon erős sejtéseim vannak arra vonatkozóan, hogy egy-két hetes gyűrés után egy kimerítőbb szösszenetben számolok be arról, hogy a Pentax új "advanced" gépe mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeimet és hogy megérte-e egy kisautó árát belefeccölni egyetlen fényképezőgépbe. Hamarosan. :o)

 PIHE, technológia témakörben

MAN'S BEST FRIEND

... és úgy tűnik, már a Dunáé is. Vasárnap ugyanis gondoltunk Julcsival egyet, beraktuk Mylot a Corollába, és a Hajógyári szigetig meg se álltunk vele. Mint büszke ebtulajdonos, örömmel tudatom a kutyámat akár közelebbről, akár csak hallomásból már ismerő Pajtásokkal, hogy a négylábú kacsám először produkált a canis lupus familiaris táborához tartozó egyedekre valamelyest jellemző tulajdonságokat (úszás a Dunában, többnyire normális viselkedés, stb.), így erős sejtéseket megelőlegezve annak, hogy Mylo nem csak kívülről kutyaforma. Ezt megörökítendő, álljon itt ez a fotóblog. :o)

 PIHE, magánügy témakörben

ITT MÁR A LÉGKONDI SEM SEGÍT...

Az Indexnek sikerült egyedi módon megünnepelnie a designváltást. Kéremszépen, a hőség bizony komoly érv az ágylágyulás mellett, na de itt már a légkondi preventív jelleggel történő bekapcsolása sem segít...

 PIHE, fotó blog témakörben

LOGIN, CHILLOUT, BEFEJEZÉS

Hogy némi verbális körítést is nyújtsak az elmúlt héten elkövetett, a visszatekintés idilli lázában égő blogpostjaimhoz, zárásképpen valamiféle összefoglalást igyekszem megcélozni a selcei nyaralással összefüggésben. Nem kívánok semmilyen túrizmussal foglalkozó magazin babérjaira törni, így inkább csak személyes meglátásokat tálalnék, kedvcsinálónak. Selce továbbra is az emberléptékű pihenőhelyek körébe tartozik. A horvátok vendéglátása példás, és ha nem is beszélnek éppen angolul vagy németül, magyarul egészen biztosan. Ötven kilométeres körzetben volt szerencsénk megnézni a tengerpartot, a legbarátságosabb vízreszállási lehetőség itt, Selcén és Crikvenicában található - máshol a sziklamászás nem éppen biztosítóbarát megoldásai állnak rendelkezésre. A környék nem áll rosszul látnivalók tekintetében sem, alig 50 kilométerre északra van Rijeka (Fiume, ha így jobban cseng) és Opatija, egy órás kellemes sétára a környék legnagyobb üdülővárosa, Crikvenica. Délre Senj. Körülbelül három órás út Plitvice. Ide akkor is érdemes elmenni, ha utáljuk a tömeget, mert bár emberből lesz mindig ott elég, a látvány mindenképpen kárpótol a kiabáló, szemetelő, orrunk alá dekkelő túristákért. Olyan autóval érdemes menni, ami nem fogyaszt túl sokat, hiszen a százötven kilométert meg lehetne tenni egy laza óra alatt is, ha a fele nem szerpentines, kotlókergetőt követős útszakaszokból állna, ahol az előzés csak a megfelelően előkészített végrendelet esetén vállalható be. Apropó, kocsi. A Corollám kellemesen teljesített, változó légkondizás mellett alig 19 liter benzin fogyott el 550 kilométeren, a KRESZ szabályok betartása mellett ezt öt óra alatt lehet abszolválni - ellenben minél délebbre megy az ember, annál drágább a benzin is. A horvátok időnként elég rosszak fejszámolásban: a visszajárót illik ellenőrizni. És ha éppen nem életcélunk a környéket felderíteni, akkor ajánlott az ágy - tengerpart útról nem nagyon letérni: pihenni ugyanis nagyon lehet. Mi konkrétan cipóra aludtuk a képünket, aminek kisimulását csak az első munkanap gyűrte össze kissé.

 PIHE, minden más témakörben

LOGIN, CHILLOUT (5)

Sokatvezetős, állványcipelős, polárszűrő-elhagyós, lökdösődős, túristafikázós, napallergiás, fejbőrleégős, de ezek ellenére igazán, nagyon, szemkikerekedve gyönyörködős Plitvice (további képek hamarosan a flickr-en). :o) PIHE, fotó blog témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   Előre »