EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 57. OLDAL -

HULLÓKÉP

Az utóbbi időben az íróasztalomon található három fotó egymás után dobta a hátasokat. Ez azért is számít nagyon furcsa jelenségnek, mert ha éppen az asztal közepére tettem a kereteket, egyik egészen biztos, hogy napközben a padlóra vándorolt arccal lefelé. Ma este az egyik keret üvegezése elpattant és kettétörött. Kicsit azért félek. Jelek? Vagy csak ferde az asztalom?

 PIHE, minden más témakörben

VILLÁMGENERÁTOR

light(ning) generator

 PIHE, fotó blog témakörben

ÚJRA ARCHÍV

Kerek másfél órás éjszakai agysejt-pofozgatás keretében sikerült helyreállítani az egyéves évforduló alkalmából neuralgikus pontot megélt blog archívumot - természetesen csupán két karaktert néztem el a kódban, de ehhez mindent át kellett nyálazni. A blogom hamarosan máshol is fel fog tűnni, más köntösben és más interpretálásában. De erről majd később.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

FENTLENT

talk overhead

 PIHE, fotó blog témakörben

MÁR NAPI EGY GOOGLE IS SEGÍT...

Most már egészen biztos, hogy a Google a Microsoft fejére nő - régen mondogattuk, hogy a Virgin lekvár mellé Microsoft kenyeret fogunk enni pár éven belül, de persze az élet ezt is megcáfolta. A legújabb húzás a "G" házatájáról a fantasztikusan jó magyarítással létrejött ajánlat, miszerint már szervezetünknek is csak a Google alkalmazásaira van szüksége - félre, botor vitaminok!

 PIHE, lol témakörben

NAGYVÁROSI ELVONTSÁG

urban abstraction

 PIHE, fotó blog témakörben

DEBRECENBE KÉNE MENNI... A MI WEBKETTŐNK

Igazán nem szeretnék senkinek a lelkébe tiporni, sem pedig a szakirányú weboldalakkal (Subba, Szánalmas, stb.) versengeni, de azt hiszem, hogy ezt Mindenkinek érdemes látnia: a haztartas.com bemutatja a web evolúciós másodkorának egyik legemlékezetesebb megállóját, a hangos képeslapos éneklős áruházat. Kedves Pajtások, innentől én is átállok erre... felkavaró, de csak hanggal! Kattints ide.

 PIHE, lol témakörben

CUKOR VAN A TÁSKÁBAN

there's candy in the bag

 PIHE, fotó blog témakörben

AHOGY MI NEM LÁTJUK

Múlt héten München voltunk testületileg munkaúton (lásd mellékelt flickr fotók), közben megérkezett az eBayről rendelt az R72 néven elhíresült Hoya infraszűrőm is, amelyet a szép időre való tekintettel a hétvégén kipróbáltam. Azt csak csendben jegyzem meg, hogy Floridából postaköltséggel együtt került fele annyiba az egész zsír új pakk, mint az egyetlen, neten talált budapesti helyen. Ennyit a magyar fotós árakról.

Mit is mondjak? Megszenvedtem vele. Egyrészt a K10D remekül ellenáll az infrasugaraknak, így olyan hosszú záridőkkel kell számolni, ami már stoppert vagy nagyon jó időérzéket igényel. Mivel a szűrő teljesen opak, ezért a kompozíció beállítása után nagy üggyel-bajjal lehet csak a szűrőt felcsavarni, vigyázva arra, nehogy elbabráljuk az fókuszgyűrűt. És a szenvedés csak ezután következik: verőfényes nappal, emberi blendeválasztás mellett is öt-hat perces exponálásokkal tudtam csak szemmel látható eredményt elérni. ISO100-on is olyan szemcsés képeket produkált, amikkel nem nagyon tudok egyelőre mit kezdeni - mivel a gép érzéketlen az infravörös tartományra, ezért nem nagyon érzékeli a tárgyakról visszapattanó sugarakat, legalábbis én ennek tudom be az elmosottságot. Csodálattal nézem a szép, élesnek tűnő infrafotókat. Van mit még tanulnom, de jó játéknak ígérkezik, csak türelemmel kell kibírni.


Münchenben viszont volt esélyem bőven tesztelgetni az új Sigma obimat, ami nem nagyon akart leesni a váz végéről - konkrétan egyetlen egyszer tettem félre a nagytele kedvéért. Van pár idegesítő bug rajta, ami már-már majdnem feature (néha előforduló markáns kromatikus abberáció és a túlságosan soft zoom, amitől vállról lógatva az obi hajlamos kinyílni), de csodás képeket csinál és nagyon jól használható - egyszóval olcsó utazóobjektív gyanánt Mindenkinek ajánlom.

Update: hirtelen ötlettől vezérelve a Sigma 28-135-ös obim elé tartottam (stepdown gyűrű híjján kicsit vicces volt) az infraszűrőt. Csodák-csodájára már 30 másodperces expoval is elfogadhatóan éles képet kaptam, így már meg is rendeltem a gyűrűt. Úgy látszik, a Pentax objektív SMC bevonata a felelős a blurry hatásért - remélhetőleg hamarosan már remek kis infraképeket tudok mutatni. :o)

 PIHE, fotó témakörben

KÉPKÉRDÉS, LÉTKÉRDÉS

Elmúlt közel egy évem a flickr-en egy csomó olyan problémát vet fel, amire nem szívesen gondolok, mert valahogy azt érzem, hogy az említésükből sem jönnék ki jól. Valahogy pedig meg kell közelíteni a közizlés és a tetszési index összefüggésének baráti mattüveggel kezelt aspektusát is - nevezetesen arra gondolok, hogy vajon egy fotót akkor ítélsz-e meg jónak, ha arra minél többen mondják azt, hogy jó, vagy ha a minél kevesebben azt, hogy nem jó, illetve számít-e pozitív visszajelzésnek a baráti kommentár.

Elmondom mi nyomja a szívem. Jelen pillanatban 421 kontaktom van a flickr-en, ezek közül körülbelül 30 emberrel váltok hozzászólást adok-kapok alapon - velük ápolom a szorosabb viszonyt - chates múltamból kifolyólag hiszek az interneten kialakuló baráti kapcsolatokban. Tehát, ha felrakok egy új fotót, akkor körülbelül 30 komment adott, valamint a különböző csoportokból bejövő 10-20 további hozzászólás. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden képhez, szigorúan a matematika szemüvegén keresztül tekintve 40-50 komment fut be. A kérdés: vajon a látogatottság és a hozzászólok száma (azon túl, hogy az Explore jegyzi-e az adott képet vagy sem) reális visszajelzés-e a kép "sikeréről"?

Gábor barátom a napokban szintén flickr tag lett, és egy fotó kapcsán előkerült a bizonyos kritika, mint "olyan". Gondoltam, próbára teszem a dolgot, fogtam a legutóbbi flickr-es fotómat és feltöltöttem a photoSIG-re. A flickr-en ez kép jelen pillanatban 84 hozzászólást és 40 kedvencnek jelölést jegyez, ami az előbbi keretet tekintve nem kevés. A photoSIG-en összesen két kritika futott be. Az egyik negatív, a másik pozitív. Negatív, mert bár jól lett megkomponálva a kép, de túlszaturált és túl szoft, a másik pozitív, mert szép összhatású, de tényleg túl homályos és a víz is furcsa színű -- közben az egyik hozzászóló hiányolta a plitvicei tóban az úszó embert (hamis téma?). A két kritika a következőt vetette fel bennem: a flickr-en a hozzászólok arányát a látogatottságra csak és kifejezetten kritikai véleménynyilvánítás szempontjából vizsgálni sem számszerűleg, sem összességében nem lehet, mert ami a nagyon vicces, hogy mindkét helyen ugyanannyian nézték meg mindkét fotót, mind a flickr-en, mind a photoSIG-en (24 óra alatt 240 impression). A kritika azért nem működik, mert a két hozzászóló nem volt a helyszínen: nem tudja, hogy a plitvicei tóban tilos a fürdés és a színek majdnem olyan élénkek, mint amilyenek a fotón (nem tagadom, játszottam a szaturációval) -- a homályos, szoft kezelés pedig nem a rossz fókusz, hanem az Orton eredménye, ezért ezeket nagyon triviális kritikának érzem.

És máris ott vagyunk, hogy magyaráznom kell a bizonyítványt, ami azt mondatja velem, hogy a saját, többnyire az önkritika és az önérzet párharcától meggyötört véleményére kell, hogy hallgassak a következő feltöltésnél. Arany középút nem nagyon van: 84 hozzászólást kettő ellenében nem mondanék éppen kis kilengésnek - és közben nagyon elbizonytalanítóak ezek a számok.

 PIHE, flickr témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »