EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 56. OLDAL -

ELTÚLZOTT OPTIMIZMUS

Merően eltúlzott optimizmust gyakoroltam önmagamat illetően (ez, bevallom, nem egyszer történt már meg velem), arra alapozva, hogy nemrégiben egy délután alatt raktam össze egy komplett itthoni LAMP szervert, abba az édes álomba ringattam magam, hogy szüleim laptopján egy windows újratelepítés nem fog hosszabb ideig tartani másfél óránál. Rengetegszer csináltam már, szinte betéve tudom, hogy milyen képernyők váltják egymást és mikor mit kell megnyomni: tizenegynéhány év windows felhasználói tapasztalat, pofáncsapva néminemű, teljesen komolytalan rendszerinformatikai tudatlansággal (nevezzük inkább "homálynak") jó szolgálatot tud tenni olyan esetekben, amikor egy gép "elfárad", és ideje tiszta lappal indulni. A vasárnap esti vacsora alatt gyorsan felmásoltam mindent a laptopról a már említett itthoni kiszolgálóra, másnap pedig kezemben a windows install lemezzel készen álltam arra a bizonyos másfél órás kiselőadásra. Sajnos, mint megannyiszor már, az optimizmus eltúlzott volt. Tovább...

KÉTSZÍNŰSÉG

Az elmúlt hetekben elég sok olyan impulzus ért, amelyik azt találja mondatni, hogy a fotózás kétszínű dolog: egyik oldalon ott a technika, a másik oldalon az ember -- és miközben utóbbi igyekszik minél többet beszerezni az előbbiből, az előbbi csendesen átveszi az irányítást az utóbbi felett. Nem a megszállottságra gondolok, az szerintem egy komoly hobbival rendelkező ember számára természetes velejáró, sokkal inkább arra, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy fotó azért jó, mert az objektívben X lencsetag található Y csoportban, vagy mert a legnagyobbra nyitott rekesznél is pengeéles képet ad - és a közelmúltban az egyik kedvenc Mac-es blogom szerzője furcsamód a technikai oldal felé kedvezett (ha nem is éppen konkrétan kimondva, inkább csak sugallva). A teljesség kedvéért az ominózus blogpostot ide kattintva olvashatjátok.

Mivel az elmúlt időben rengeteg - merőben különböző - véleményt hallottam ezügyben, kiváncsi vagyok, hogy Ti, kedves Pajtások miként látjátok -- szerintetek mi a fontosabb egy fotónál? (Az "összhatás" és a "a jó kép relatív" válaszok direkt nem alternatívák, ennyire nem könnyítem meg a helyzetet. ;o))

Egy fotó akkor jó, ha technikailag (helyes beállítások, kompozíció, stb) jól van elkészítve, a mondanivaló másodlagos;

Egy fotó akkor jó, ha van üzenete, a technika másodlagos;

Egy fotó csak akkor jó, ha van üzenete és technikailag is helyes van elkészítve.

E-mail címed:


 PIHE, szavazás témakörben

ÜRESJÁRAT

A bónusszal megfejelt hétvégén a minél kevesebb mozgásra törekedtem, így sikerült olyan stabil oldalfekvést kialakítani, amit szinte végig tartani tudtam négy napon keresztül. A pihenést ugyan megbolygatta a Mindenszentek által generált temető-login hullám, valamint egy lelkiismereti skálán alig kimutatható rendrakásra irányuló kezdeményezés, de nagyjából elértem azt a pontot, hogy erősen el kell gondolkodjam, vajon az alvástól vagy az alvástól vágott-e fejbe a már igen komolynak mondható hasogató érzés a halántékom mögött vasárnap estére. Persze elképzelhető, hogy erre erősen rátett a CD archívumom szemfájdító szortírozása (nagyjából ötven lemezzel több hely a polcon), de azt sem zárom ki, hogy az AC/DC Live duplaalbum markáns hallójárati terrorcselekménye a ludas. Szörnyű ez a szeles, hűvös, üresjáratokkal teli november - körülbelül a kedvem is olyan nyomott, mint ez a bejegyzés.

 PIHE, minden más témakörben

TÚLÉLNI BUDAPESTET

Az elmúlt években, ahogy egyre kockásodom (sajnos agyban és nem hasban), kezdem minél inkább elkerülni azokat a helyeket, ahol sok ember gyűlik össze valamilyen alkalomból - és bár tizenévvel ezelőtt még jó ötletnek tartottam volna a testek közelségét, ma már kifejezetten mint beteges perverzió gondolok arra, hogy egy koncertre vagy valami népünnepélyre (Művészetek völgye, például) el kell egyszer szabadulnom. Pénteken, ahogy negyven percet töltöttem egy miautónk és a négyeshatos villamos közé szorulva a Moszkva téren, fél órás késésben a dolgozóból, volt időm elmélázni a dolog felett: arra jutottam, hogy mi, budapesti autósok, tulajdonképpen valahol megütjük azt a perverzségi szintet, amiről az előbb volt alkalmam megemlékezni. Szinte kéjes örömöt látok mások arcán és vélek a sajátomon is felfedezni, amikor az útszűkület közeledtével az egyetlen járható sávért folytatott küzdelemben a másik, szabálytalanul vagy pofátlanul beelőzni kívánó autós marad alul. Ha ezt a hétköznapi betegséget még egy kis hídfoglalással is megspékeljük, egész csinos kis dugót gyömöszölhetünk fővárosunk autókkal amúgy is csordultig lévő palackjába. Egy dologra mindenesetre jók ezek a dugók: az önismereti, önértékelési gyorstalpalón túl hajlamossá válunk elfogadni azt az autósként abszurdnak vélt tényt, hogy lábaink puszta igénybevételével is megtehetünk bizonyos távolságokat. Érdemes kipróbálni.

 PIHE, magánügy témakörben

ÉLETVESZÉLY EZER MÉTEREN

A hosszú hétvégén a cél a Börzsöny csúcsa, a 938 méter magasan fekvő Csóványos volt, aminek bázisául két éjszakán keresztül Bánkot választottuk.

Az október végi Bánk egy álmos falucska, egyetlen látványossága az egy óra alatt kényelmesen körbesétálható horgásztó - nyáron állítólag van mindenféle ereszedelahajamat népünnepély, így csak a későőszi hangulatból eredő feeling jött át nagyon nekünk. A legközelebbi túrahely tizenkilométerre van, mi Diósjenőt jelöltük meg a térképen. A kis községbe beérve érdemes balra, a Börzsöny felé fordulni az első jobb minőségű műúton, ez visz fel a Duna-Ipoly nemzeti park csücskéhez. Aki a Csóványosra akar innen mászni, annak érdemes felkészülnie a következő 8,5 kilométeren keresztül tartó intenzív hegymenetre. Túracipő, meleg ruha kötelező, ugyanis az avarral borított, könnyen máló köves talajon csúnyákat lehet esni, sportcipőben "gyökkettővel" lehet csak haladni. Természetesen rajtam utóbbi volt. Tovább...

TUDAKOZZ OKOSAN!

Kis cégünknek van egy kis honlapja - azzal a szerencsés kiegészítéssel, hogy szerkesztése nem függ harmadik féltől, az elejétől kezdve én készítem, amolyan munkahelyi szabadidős elfoglaltság gyanánt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az összes, pénz- és szerencsevadász cég megkeresése hozzám fut be, ami néha mosolygós, néha sírós. Néha pedig felháborodós, és egy ilyenről szeretnék most írni -- nem véletlenül, hanem készakarva nevezve meg a feleket. A szorító egyik sarkában cégünk, a másik sarokban a listing szolgáltatók, akik bizony nem kevés pénzért árulják annak lehetőségét, hogy cégünk neve, címe és elérhetősége bizonyos kulcsszavakra való keresés folytán elérhetővé váljon. Tessék nagyon vigyázni, mert a dolognak van csapdája. Tovább...

SZAKADÉK, RÁD ÉS RÁM

Ha vasárnap, akkor túra. Ez már kezd olyan heti rutinná válni, mint a lemerült akksi feltöltése, hogy a következő hétre bírja a motor szuflával. Így az éjszaka közepén, fájós tagokkal csücsülve a monitor előtt, úgy érzem, hogy pöttyet belecsaptunk a lecsóba ezzel a mai (tegnapi) kirándulással, mert ezt szárazabb időben illett volna végigpörgetni -- ellenben nem egy hardcore természetbarát esett ugyanebbe a hibába a Rám szakadéknál. Dömös felől közelítettük meg az "ojjektumot", ami az elején még könnyed kis tócsakerülgetés volt, aztán sikerült olyan nehézségi fokozatot elérnie, hogy már jó ötletnek tartottam a fotós menetfelszerelés otthon való könnyítését - de még így is három-négy kilóval a nyakamban indultunk neki a vízesésekkel tarkított, nem kevés egyensúlyérzéket követelő terepnek. Ha túljutunk a kezdeti izomgörcsökön, akkor megállhatunk szusszanni egyet és gyönyörködni a természetben is, hiszen a hely meseszép. Azért illik vigyázni, mert bár többb helyen direkt figyelmeztetnek arra, hogy Dobogókő felől érkezni nem ildomos, néhány vicceskedvű emberféle még ezt is hajlamos bevállalni, és nem kevés a meglepődés, amikor egy fémlétrán felfelé mászva hirtelen látod, hogy fent már elkezdtek lefelé csúszni. Tíz éven aluli gyerkőccel semmiképpen sem ajánlott a túra, és sajna a négylábúakat is otthon kell hagyni a fémlétrák és vízesésen felfelé való közlekedés miatt. Pár fotót csináltam csak, egyrészt azért, mert rengetegen voltak és folyamatosan tempózni kellett előre, másrészt azért, mert a még dús lombok alatt olyan félhomály volt, hogy ISO 200 érzékenység mellett is csak 1/15-ös záridőt tudtam használni F3,5-ös rekesszel, ezek a paraméterek pedig állvány hiányában nem túlságosan tájképbarát beállítások. Visszafelé már egyszerűen technikáztuk a témát, a szakadék mellett egy teljesen egyszerű traktornyom szántotta kis ösvényen ereszkedtünk vissza Dömösbe, ami szintén egy csodás kis község, egészen a Duna mellett, így akinek nem akaródzik Budapesttől 50 kilométert vezetnie, az akár fel is hajózhat. Még egy-két ilyen séta, és a Pilist teljesen kivégeztük. Vagy a Pilis végez ki minket. :o)

(not so) fast forward

 PIHE, túra témakörben

SMC PENTAX-A 50MM/F1,7

A héten beújítottam egy 50mm F/1,7 SMC Pentax-A objektívet. Mindig szerettem volna egy fix gyújtótávolságú üveget, és kihasználva a Pentax gépek visszafelé kompatibilitását, sikerült elég kedvező áron szert tennem erre a pehelykönnyű lencsére, ami rögtön elsőszámú kedvenccé avanzsált, és így a nem kis méretű Sigma 28-135-ös helyére lépett a váz végén. Mivel a neten egyetlen németajkú írást és a Pentaxos fórumokon néhány felhasználói rajongást leszámítva nem találtam semmilyen referenciát, úgy határoztam, kicsit írok róla, hátha a Pentaxos Pajtások kedvet kapnak.

Tovább...

AKROBATIKA SÍKON, HEGYEN, VÖLGYÖN

Ha a "hiperaktív" szót fokozni lehetne, akkor a "hétvége" lenne a párja, legalábbis esetünkben. Az elmúlt napok, hetek tespedése, szürkeség- és félhomály-faktora, az eső-nemeső ellentétpár egybeesése hirtelen a feledés ködébe veszett a péntekkel induló napsütéses hétvégére. Erről olvashatsz bővebben, ha a "Tovább" gombot választod a szokásos kék pirula helyett. Tovább...

HULLÓKÉP

Az utóbbi időben az íróasztalomon található három fotó egymás után dobta a hátasokat. Ez azért is számít nagyon furcsa jelenségnek, mert ha éppen az asztal közepére tettem a kereteket, egyik egészen biztos, hogy napközben a padlóra vándorolt arccal lefelé. Ma este az egyik keret üvegezése elpattant és kettétörött. Kicsit azért félek. Jelek? Vagy csak ferde az asztalom?

 PIHE, minden más témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »