EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 50. OLDAL -

AZ ÚJ HONLAP

Mint azt említettem, a blogom elköltözése a www.csorge.hu címről egy új honlap megjelenése miatt volt szükséges - nevezhetjük innentől fogva akár "szükséges rossznak" is -, amely az utóbbi pár percben vált elérhetővé.

Következzen egy kis intermezzo, csupán háttér gyanánt.

Rengeteg jó tapasztalatom van a flickr-rel. És rengeteg rossz is. Kicsit olyan érzés, mint amikor tudod, hogy akkor is hátba fognak veregetni, ha nem feltétlenül végzel olyan munkát, amiért máshol is megdícsérnének, de ennek ellenére visszamész, mert szereted a légkört és nagy dózisban kapod az inspirációt. A flickr az utóbbi időben "leült". Előbb volt egy csúnya próbálkozás a cenzúrával, aminek végül konszenzus lett a vége, aztán pedig a folyamatos javítgatások miatt napok estek ki a fotós közösség életéből - ez kétségkívül alaposan rányomta a bélyegét a hangulatra. Egyszerűen nem nyúlt olyan élvezetet feltölteni egy új fotót, mint régen, még akkor sem, ha pár perc alatt százan kommentálják. Persze ez ritkán adódik. Közben pedig hálásnak kell lennem, hiszen a flickr rengeteg fotós munkát hozott, amivel alig három hónap alatt megkerestem a fényképezőgépem és a kitobik árát. A flickr viszont nem minden. Ezért úgy döntöttem, hogy nyitok egy új fórumot, ahol megjelennek a képeim, kicsit más szemléletben, de mégiscsak nyílt színen úgy, hogy közben a flickr-en is jelen vagyok, még ha visszafogottabban is.

Ez az új fórum mától a www.csorge.hu címen elérhető galéria. Nem tagadom, hogy a "komoly" fotósok portfolióira hajaz: kezdve azzal, hogy az anyanyelvem helyett az angolt választottam, egészen a munkafotók homloktérbe emeléséig, szerettem volna egy elegánsabb, átlátható és könnyen befogadható felületet létrehozni.

Remélem tetszeni fog Nektek is és azt is hasonlóan fogjátok látogatni, mint a blogot, ami ezen a címen továbbra is él és virul. Köszönöm, hogy továbbra is olvastok. :o)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

LAKÁSKULTÚRA ÉLŐBEN, 2008 (HELYREIGAZÍTÁS)

Kedves Látogatók! A "Lakáskultúra Élőben" kiállításon a Kreatív Otthon Kft által osztott szóróanyagon két különböző honlapcím szerepel. Mivel a katalógus készítőjeként ez a honlap is feltűntetésre került, a félreértés elkerülése végett a cég honlapja a http://www.kreativotthon.hu címen található.

 PIHE, minden más témakörben

SIGMA 10-20MM: NÉHÁNY TESZTFOTÓ

Az utolsó bejegyzés óta szinte le se szálltam az új ultranagylátó objektívemről, így most már konkrét tapasztalatokkal tudok szolgálni, és így az első impulzusok alapján íródott beszámolót néhány pontban módosítanám. Egyrészt a képszélek puhaságát nem az objektív okozza, hanem a mélység-élesség - 10mm-en viszont a torzítás és a mélység-élességi tartomány ilyen furcsa módon találkozik össze: ellenben ha tűéles eredményt szeretnénk, akkor az F/11-es lerekeszelés elkerülhetetlen. Kromatikus aberráció ilyen blendénél csak a sarkokban fordul elő - személy szerint ezzel szoktam a legtöbbet küzdeni, így ezt üdvözlöm. A torzítással észnél kell lenni - a lényeg, hogy próbáljunk párhuzamosak maradni a fotó tárgyával. Meg kell emlékezzek arról is, hogy sikerült rájönnöm a frontlencsét védő sapka rendeltetésszerű használatára, így szemben az előzőleg írtakkal, felcsavart napellenzővel is szépen mozgatható - elsőre ugyanis nem esett le, hogy a kupak közepén is van csíptető. Mindent összevetve faint üveg, nagyon fogom szeretni - megéri a pénzét, ha komolyan használjuk. A tesztfotók mind F/11-es rekesszel, változó érzékenységgel készültek.


Torzítás (korrigált)


Torzítás (korrigálatlan)


Kromatikus aberráció mértéke nagy kontraszt esetén (100%-os crop)


Torzítás (korrigálatlan) és lemoshattam volna a kocsit is (korrigálható)


Élesség a kép közepén (100%-os crop)


Élesség a képszélen (100%-os crop)

 PIHE, fotó témakörben

SIGMA 10-20MM F/4-5,6 EX DC HSM

Amióta világ a világ, minden 35mm alatti gyújtótávolság nagylátószögnek számít - legalábbis a filmes gépek tekintetében. A digitális tükörreflexes fényképezőgépek gyártási költségeinek optimalizálása érdekében megjelent kicsinyített érzékelők vegyes érzelmeket váltottak ki a fotósokból (persze én akkor még azt se tudtam, hogy eszik-e vagy isszák az APS-C-t... tehát ez a rövidke eszmefuttatás valójában nem nosztalgia, hanem magyarázat): egyrészt a sport- és természetfotósok örültek, hogy a filmes vázakon 300mm gyújtótávolságot sokkal nagyobbnak érzik (vigyázat: számmisztika!), másrészről a beltéri fotósok a nagylátószögű objektívjeiket elszomorodva érezték kevésbé nagylátószögűnek: így valójában a nagylátószög, mint fogalom, elcsúszott a 18mm környékére. Nekem ez a hiányosság egészen addig fel sem tűnt, amíg nem kezdtem el ingatlanfotózni. És itt jön képbe a fenti objektív.

Tovább...

PENTAX: KÖZÉPFORMÁTUM HELYETT FULL-FRAME

A hét legnagyobb újsága a Pentax házatájáról mindenképpen a középformátumú digitális fejlesztésük, a 645D projekt felfüggesztése volt. A még 2005-ben bemutatott 30 megapixeles Kodak CCD-vel szerelt gép a Pentax 645 N II-őt hivatott volna leváltani és a Pentax kihangsúlyozta bár, hogy nem leállításról van szó, mégis olybá tűnhet, hogy most valami egészen másra összpontosít a gyár. (Azóta persze a Kodak sem gyárt nagyméretű érzékelőt).A PentaxLife a tegnapi nap folyamán azt találta írni, hogy a fejlesztők átcsoportosítása egy teljes Leica képkockával megegyező méretű szenzorral szerelt váz megalkotása miatt vált szükségessé és a K20D-ben megjelent, Samsunggal közös fejlesztésű CMOS szenzor ezt még akár indokolhatja is, ha nagyon meglódulna a fantáziám. Ha ez tényleg így van, és a Pentax egy full frame géppel kíván betörni a prosumer kategóriába, akkor nagyon kiváncsi leszek, hogy mit fog kezdeni a szép számú DA és DA* lencsével, amit a K10D megjelenése óta dobott piacra, tekintve, hogy ezek APS-C mérethez készültek. Ha arra gondolok, hogy a Nikon a D3-mal állt át a full frame érzékelőre és azt a sok tucatnyi DX objektívot félresöpörte emiatt, akkor azt kell mondanom, hogy nem lehetetlen, hogy a Pentax előáll egy új optikai palettával is.

Csak egy röpke beszúrás álljon itt: mivel elég nagy félreértés volt a "digitális tükörreflexes gépek számára" címke ügyében, pár hete leteszteltem három objektívvel (Pentax-A 50mm, Pentax DA 18-55mm és Sigma 28-135mm), hogy ugyanazon a gyújtótávolságon (50mm volt a választott) a DA üvegek mutatnak-e eltérést -- és nem mutattak. Tehát a digitális SLR gépek számára fejlesztett objektívek mindössze annyiban térnek el a teljes méretű kört rajzoló társaiktól, hogy csupán az APS-C érzékelőt fedik le, a gyújtótávolság általi torzítás viszont nem változik. Ez csupán elméleti matematika volt eddig is, hiszen a DA objektívek gyújtótávolsága nem szükségszerűen az, mint ami rájuk van írva. :o)

Egy biztos: ha a Pentax full-frame vázat fejleszt, akkor a régi objektívek ára megint szép magasan fog szárnyalni, mint annó a K10D megjelenésekor - ám a legendás régi üvegek ma is rettentő drágák tudnak lenni.

Bár hivatalosan csak a hónap végén érkeznek hazánkba az első darabok, elképzelhető, hogy a közeljövőben lehetőségem lesz egy K20D vázat kipróbálni és megmutatni Nektek, illetve elmondani tapasztalataimat róla. Nem célom átalakulni Pentax bloggá, mégis most már sorozatban elsőként tudok hírt adni Pentaxos infókról magyarul és erről a szokásomról a jövőben sem kívánok lemondani. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MARADJ ÉHES, MARADJ BOLOND

Bár nem a Stanfordon végeztem, de nem is voltam ilyen diplomaosztó szónoklatnak fültanúja. Pajtások, ha van egy kis időtök, nézzétek végig Steve Jobs beszédét - igazán érdemes a benne felvetett gondolatok miatt. Köszönet Igrisnek, hogy bloggolta és eFinek, hogy lefordította.

 PIHE, minden más témakörben

BLOG.CSORGE.HU

Kedves Pajtások, kérlek, hogy updateljétek a könyvjelzőiteket: a http://www.csorge.hu cím helyett mától a http://blog.csorge.hu cím használatos (a héten a böngésző még automatikusan átirányít). Az RSS feed-del még hadilábon állok, itt előfordulhat némi kiesés. Előre is köszönöm a türelmet. Bloghegesztés rulez. :o)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

BLOGVÁLTOZÁS

Kedves Blogolvasó Pajtások! Mint arra korábban már utaltam, görbe szájjal tudatom, hogy a csorge.hu blog pár héten belül a http://blog.csorge.hu http://www.csorge.hu címen megszűnik létezni (és ezzel gyakorlatilag a legnagyobb változás következik be kicsiny honlapom másfél éves fennállása óta) -- de hogy ne legyen rossz szájíze a dolognak, a http://blog.csorge.hu címen fogom folytatni a Nektek köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verbális és vizuális kalandozásaimat. A változás hátterében egy új honlap áll, ami terveim szerint két héten belül elfoglalja a csorge.hu-t, és ezzel egyidőben mozdul el a blog is az új címre. De erről majd később szólnék terjengősebben. ;o) Az RSS feedekkel táplálkozó Pajtásokat kérem, hogy olvasóikat állítsák át a http://blog.csorge.hu/streams/posts.xml címre. Ez elvileg már e post írásakor is él. Megértésetek köszönöm és remélem, hogy a blogot továbbra is olvasni fogjátok - valamint bízom az új honlap sikerességében is.

Közben igyekszem postolni, bár közel sem annyi jut ide, mint amennyit szeretnék. Ebben főleg a munka a ludas - engesztelésül álljon itt két fotó a legutóbbi shootingról. Jó hétvégét Mindenkinek! PIHE, blog.csorge.hu témakörben

EGY HOSSZÚ NAP KÉPEI

Ma elég hosszú és bosszús napom volt, majd egyszer talán elmesélem Nektek. Már a délelőtt is elég rohanósra sikeredett, de a délután mindent vitt. A nap végére még sikerült nyomorítani egy ismételt esti fotózást a Duna két partján (a feeling azért nem volt igazi): a Battyhány térről indultam és betévedtem a Műgyűjtők éjszakájára is. Utóbbival kapcsolatban nagyon haragudtam magamra, mert az alig megvilágított utcában kellett volna egy nagy fényerejű objektívvel hadonásznom, és az F/2,8-as Sigmát valami csoda folytán otthon felejtettem (pedig soha nem veszem ki táskából - az előző blogpost képei miatt viszont előlmaradt), így csak F/4 volt a legnagyobb rekeszem. Ellenben a rossz érzés, hogy folyton megbámulnak amikor fényképezőgéppel mutatkozom, most kicsit alábbhagyott: szinte minden második embernél volt valamilyen célszerszám. Ostoba fotósok. :o)

 PIHE, magánügy témakörben

ELADÓ: SMC PENTAX DA 18-55MM F/3,5-5,6 AL

Eladó egy darab, kifejezetten digitális (APS-C szenzorméretű) gépekhez készült SMC Pentax DA 18-55mm F/3,5-5,6 AL I fémmagos objektív, dobozában, minden kiegészítőjével (első és hátsó sapka, szirom alakú napellenző). Az üveget alig több, mint fél éve vettem újonnan - teljesen sérülésmentes, kiváló mechanikai és optikai állapotban van. A bajonett körül láthatóak a rendeltetésszerű használatból eredő nyomok, de ezek csupán azt jelzik, hogy az objektív sűrűn volt használva. Az alábbi fotókon az eladásra szánt konkrét termék látható (kérésre teszek ki full-res fotókat). Az eladás 2008 március 10-től esedékes, de az első komoly érdeklődőé a termék.

Az objektív adatlapja piaci árral együtt ide kattintva tekinthető meg.

Ajándékba adok egy darab, 3000 forint értékű M52-es Hoya UV szűrőt is. Az eladás oka: amire használnám, oda a 18mm már kicsi és már úton van egy Sigma 10-20mm-es utód. Ezzel az objektívvel készült fotóim megtalálhatók ezen a webcímen: http://www.flickr.com/photos/pihe/tags/1855mm/.

A termék kipróbálható személyesen Budapesten előzetes megbeszélés alapján. Érdeklődni itt, vagy a szabolcs kukac csorge pont hu e-mail címen.

Ára: 20.000 Ft (mivel az ár az ajándék szűrővel együtt erősen jelképes és messze alulmarad a valós érték alatt, ezért az összeg fix)

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   Előre »