EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 5. OLDAL -

PENTAX K-1 - HIVATALOS

Kéremszépen, itt van minden, amire az egyszeri Pentaxos tizenéve vár. Leica képkocka, harminchat megapixel, pixelshift, kutyafüle. A következő napokban lesz egy rövidebb elmélkedés a vázról, úgyhogy most tényleg csak a hivatalos képeket és a sajtónak küldött szöveget adnám közre alább.

A Pentax Magyarország a következőről tájékoztatott:

Aki viszont a gyártás előtti modellről szeretne infókat, akkor ajánlom a következő linkeket:

 

1. Nagyfelbontású, részletekben gazdag felvétlek kb. 36,5 megapixelen

A K-1 a PENTAX K-bajonettes digitális tükörreflexes fényképezőgépek között első ízben tudhat magáénak újonnan fejlesztett 35mm-es full-frame CMOS képérzékelőt. A felbontás és élesség priorizálása érdekében optikai aluláteresztő szűrő sem foglal helyet a szenzor előtt. A képérzékelő egy nagysebességű képfeldolgozó processzorral és az új fejlesztésű PRIME IV képfeldolgozó motorral 14 bites nyers képek készítésére alkalmas, optimalizálva a 36,4 megapixel felbontóképességét. A K-1 rossz fényviszonyok között is helytáll a maximum 204800-as ISO érzékenységgel.

2. Új generációs SR II öttengelyes rendszer

(1) Vázba épített SR mechanizmus az optimális rázkódáscsökkentéssel minden kompatibilis objektívvel:

A K-1 a PENTAX által fejlesztett SR II (Shake Reduction II) öt tengelyes rázkódáscsökkentéssel szerelve érkezik, ami még a full-frame méretű szenzor bemozdulásait is hatékonyan csökkenti a kompatibilis objektívekkel*: a hirtelen képsíkkal párhuzamos bemozdulások mellett az új rendszer horizontális és vertikális tengely körüli elfordulásokat kompenzál (ami gyakori jelenség makró fotózásnál), illetve az optikai tengely körüli elfordulásokat, amelyeket az objektívbe épített stabilizátorok nem képesek hatékonyan kiküszöbölni. A rendszer öt fényértékkel ekvivalens kompenzációt nyújt – ezzel a leghatékonyabb PENTAX DSLR - kitágítva a kézből történő fotózás határait. Még pano felvételeknél (amikor hosszabb záridőt használunk a téma vízszintes követése mellett, ezáltal a támét élesen tartva, de hátteret elmosva) is érzékeli a rendszer a fényképezőgép mozgását és segíti a lehető leghatásosabb felvétel elkészítését

(2) Pixel Shift Resolution System” mozgás korrekciós funkcióval

A K-1 rendelkezik a legújabb fejlesztésű Pixel Shift Resolution System** névre keresztelt technológiával, amely 4 egymást követő fotót készít a témáról, minden újabb exponálásnál egy-egy pixellel eltolva a szenzort, majd ezeket egy kompozit kép formájában egyesíti. A hagyományos Bayer rendszerhez képest - ahol minden pixel csak egy színkomponenst érzékel -, az új rendszerben minden pixel az összes szín-információt tartalmazza. Ez az innovatív rendszer valósághű színreprodukciót, részletgazdagságot és magas érzékenység használata esetén alacsony zajszintet biztosít a szuper-nagyfelbontású képek felvételekor. Az így rögzített képek egyesíthetőek a mellékelt szoftver használatával egy számítógépen, vagy akár a fényképezőgépen belül is.

A rendszer egy új mozgás korrekciós funkciót is kínál***, ami automatikusan felismeri a mozgó témákat sorozatkép készítésénél és csökkenti az ez által okozott negatív hatásokat a képek összeolvasztásánál.

(3) Innovatív aluláteresztő szűrő szimuláció a moiré minimalizálásának érdekében

Az optikai aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció**** szubpixel szintű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, mely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. De ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, amik mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az innovatív szimulátor nem csak ki- és bekapcsolható, de annak mértéke is beállítható. Ezzel a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.

(4) Felhasználó segítő funkciók

A szenzor bármely irányba történő elmozgatását lehetővé tévő SR mechanizmus az egyik oka amiért olyan felhasználót segítő funkciók kerülhettek a gépbe, mint az automata vízszint kiegyenlítő, kompozíciós finomhangolás, és az ASTRO TRACER, mely megkönnyíti a csillagászati fényképezést a beépített GPS segítségével.

* Kompatibilis objektívek: K-, KA-, KAF-, KAF2- és KAF3-bajonettes objektívek; csavarmenetes objektívek (adapterrel), 645 és 67 bajonettes objektívek (adapterrel). Néhány funkció előfordulhat, hogy nem kompatibilis bizonyos objektívekkel.

** A funkció használata esetén javasolt a fényképezőgépet egy stabil állványra helyezni. Mozgó téma esetén a rögzített kép részben vagy teljes egészében bemozdulhat.

*** Előfordulhat, hogy a mozgás nem korrigálható kellő mértékben, amennyiben a téma egy határozott irányba tart vagy és/vagy minta szerint. A funkció nem garantálja, hogy minden téma mozgását tökéletesen korrigálja.

**** Ez a funkció 1/1000 vagy lassabb záridő használata esetén a leghatékonyabb. A funkció nem használható bizonyos üzemmódokban (pl: Pixel Shift Resolution System).

3. Flexibilis LCD kijelző

A K-1 hátulján található LCD kijelző horizontálisan, vertikálisan, és diagonálisan is dönthető anélkül, hogy a felhasználónak változtatnia kéne az optikai tengelyt. A kijelző nem csak 35 fokban dönthető horizontálisan, 44 fokban vertikálisan, de a támasztékától is távolabb helyezhető, lehetővé téve a fej fölül vagy csípő magasságából a fotózás vagy videózást. A 3,2 incses, kb. 1.037.000 képpontos felbontású, 3:2 képarányú hátsó kijelzőre edzett üveg illeszkedik air gapless technológiával, ami segít kiküszöbölni a becsillanásokat külső fényforrásoktól. Új Outdoor View Setting mód (Kültéri nézet) teszi lehetővé a felhasználó számára, hogy gyorsan és egyszerűen beállítsa a kijelző fényerejét a környezeti viszonyoknak megfelelően.

4. Új fejlesztésű SAFOX 12 fókuszrendszer 33 AF ponttal és nagy lefedettséggel

A K-1 új fejlesztésű SAFOX 12 AF szenzor kiterjesztett fókuszmezején összesen 33 fókuszpont kapott helyet (ebből 25 kereszt típusú). A középső, illetve a közvetlenül alatta és felette lévő fókuszpont az F2,8-as fényerejű optikák fényáteresztő képességéhez lett tervezve, lehetővé téve a hajszálpontos fókuszálást a fényerős objektívekkel. A legkorszerűbb AF algoritmusnak és a PENTAX Real- Time Scene Analysis rendszerének köszönhetően javult a követő autófókusz teljesítménye.

5. Kimagaslóan precíz fénymérés a PENTAX Real-Time Scene Analysis rendszerrel

A fejlett, kb. 86.000 pixeles RGB fénymérő szenzor az új PRIME IV képfeldolgozó motorral párosítva, illetve a fejlett PENTAX Real- Time Scene Analysis valós idejű méréseket végez a fény eloszlásáról a képmezőn és a téma színeiről és mozgásáról. A szenzortól kapott információkat felhasználva pontosabb fókuszálást, fehéregyensúly- és expozíció-mérést tesz lehetővé. Mindemellett olyan mesterséges intelligenciát* építettek az algoritmusokba, mely idővel tanul, és hatékonyabban lesz képes értékelni az adott szituációkat és finomítja az expozíciós értékeket.

* AUTO expozíciós módban alkalmazható Scene Analyze Auto módban és Custom Image mód Auto Select-re állítva kell lennie.

6. Optikai kereső kb. 100%-os lefedettséggel

A 35mm-es full-frame géphez újonnan tervezve, a K-1 optikai keresője közel 100%-os lefedettséget biztosít kb. 0,7-szeres nagyítás mellett. Natural Bright Matt III mattüveggel szerelve érkezik, ami lehetővé teszi a könnyű fókuszálást manuális módban is.

7. Nagy sebességű sorozatfelvétel maximum 4,4 kép/másodperces sebességgel

A K-1 nagyobb tüköraknával rendelkezik a nagyobb képérzékelő befogadásához. Ez új mechanizmusok beépítését is jelenti a tükör gyors és pontos mozgatása érdekében, beleértve egy tompító mechanizmust, ami csökkenti a tükör mozgása által keltett rezgést. A nagy sebességű adatátvitel mellet a felhasználó 17 nyers képet tud sorozatmódban készíteni a legnagyobb 4,4 kép/másodperces sebességgel (vagy 70 JPEG képet).

8. Fotózást és kényelmet elősegítő funkciók

・4db működési segédfény LED-ek formájában a váz négy pontját (a bajonett felett, a hátsó LCD mögött, a memóriakártya nyílásánál, és a távvezérló csatlakozójánál), melyek megkönnyítik az objektív és memóriakártyák cseréjét, a távkioldó csatlakoztatását a sötétben.

・Lock funkció, ami meggátolja négy irányú vezérlőgomb vagy a vezérlőtárcsák véletlen elállítását.

・Okos Funkció, ami segítségével a felhasználó gyorsan kiválaszthatja a változtatni kívánt beállítási lehetőséget a fényképezőgép tetején található funkciótárcsával, anélkül, hogy a menübe kelljen lépni.

・Személyre szabható kontrol panel, ami segítségével egyedi igényeknek megfelelővé teheti a felhasználó a kijelzőn megjelenő beállításokat.

9. Kompakt, strapabíró váz időjárás- és porálló tömítésekkel

A K-1 felső, első és hátsó panelei erős, de könnyű magnézium ötvözetből készülnek. A megbízható zár, ami 300.000 ciklusnak is ellenáll (valós fotózási körülmények között tesztelve), a váz maga le lett kicsinyítve, ami az új lebegő tükör mechanizmusnak köszönhető. A 87 tömítés a K-1 vázában ellenállóvá teszi a fényképezőgépet az időjárás viszontagságaival szemben, illetve ellenáll az akár -10°-os fagynak is. Ezek a tulajdonságok a K-1-et egy rendkívül megbízható, sokoldalú képalkotási rendszerré teszik, ami helytáll még zord körülmények között is.

10. Vezeték nélküli LAN kapcsolat okos telefonokhoz

A K-1 Wi-Fi funkcióval felvértezve lehetséges okos telefonról vagy tabletről működtetni. A dedikált Image Sync applikációval távvezérelhető a fényképezőgép, megtekinthető az élőkép, illetve változtathatóak a fényképezőgép expozíciós beállításai. Az elkészült képek le is tölthetőek az okos eszközre, majd onnan megosztható a közösségi média felületein.

11. Full HD videofelvétel kreatív eszközökkel

A K-1 fényképezőgép H.264 tömörítési formátumban képes Full HD videó rögzítésére (1920 x 1080 felbontás; 60i/30p fps). A vázon egy sztereó mikrofon és egy fejhallgató csatlakozó is helyet kapott. A felhasználó manuálisan is állíthatja a felvétel hangerejét, illetve a rögzítés közben is ellenőrizheti azt. A speciális effekteken felül* a K-1 fejlett „time-lapse” módot is kínál, mely 4K felbontású videofelvételeket rögzít meghatározott időközönként.

* Speciális effektek használata esetén a kép/mp eltérhet a normál üzemmódhoz képest.

12. Beépített GPS modul

A beépített GPS modulnak köszönhetően a K-1 fejlett GPS funkciókat kínál, úgy, mint az adott pozíció, szélességi- és hosszúsági fok, magasság, UTC idő és az irány rögzítése. A felhasználó könnyen hozzáférhet a GPS adatokhoz egy számítógépen böngészve az elkészített fotókat.

A felhasználó rendelkezésére állnak további egyedi eszközök, úgy mint a GPS-log (követi és rögzíti a fotós mozgását), elektronikus iránytű (a fényképezőgép LCD kijelzőjén jeleníti meg az irányt) és az ASTROTRACER, ami leegyszerűsíti az égitestek felkutatását és fotózását a GPS adatok és a fényképezőgép SR mechanizmusának párosításával

13. Egyéb jellemzők

・DRII (Dust Removal II) mechanizmus a szenzor ultrahangos rezegtetéssel történő tisztításához

・Képkivágás mód három beállítási lehetőséggel: AUTO, FF (Full Frame) és APS-C, a különböző objektívek használatához

・Mikrokontraszt kontrol és Bőrtónus korrekció funkciók, a legújabb RICOH Central Laboratory által fejlesztett technológiák

・HDR (High Dynamic Range) fényképezés nyers formátumú mentéssel kézből fotózásnál

・APENTAX által feltalált operációs rendszer, mely gyors és felhasználóbarát

・Dupla SD memóriakáryta nyílás (kompatibilis SDXC UHS-1 sebesség osztályú kártyákkal SDR104 buss speed módban)

・Különbözüő paraméterek kompenzációja: objektív torzítás, laterális kromatikus aberráció, diffrakció, vignettálás, színhibák kompenzálása nyers formátumban is

・Kompatibilitás a PENTAX Image Transmitter 2 tether szoftverrel (Szoftverfrissítés szükséges a RICOH IMAGING hivatalos weboldaláról)

 PIHE, fotó témakörben

ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ - HELYETT BOLDOG PENTAX K-1-ET! FRISSÍTVE

Frissítve: 2016. február 16.

Pár évvel ezelőtt tettem egy ígéretet, miszerint csak abban az esetben fogok a Pentax full frame vázról írni, ha a hír túlmutat a pletykákon - és bár szép számmal tudtam volna erősen kérdőjeles hitelességű írásokat közreadni innen-onnan, azért igyekeztem tartani magam ehhez az ígérethez. Mivel a Pentax Magyarország a héten megerősítette, hogy február 18-án hivatalosan is elszabadul a pokol és vége a találgatásoknak, kezdetét veheti A vázra való spórolás utolsó etapja, ezért várható volt, hogy így egy héttel a nagy esemény előtt kinyílik a vízcsap és elkezdenek csordogálni a véglegesnek tekinthető információk. Ma hajnalban kikerült néhány termékfotó is, így ezeket most egy csokorba szedve tolnám fel - egyúttal nagyon boldog 2016-ot kívánok Nektek, mint az évet, amikor AZ megjelent.

 

A kialakítás nyilván nem fog meglepni senkit: sokat nem políroztak a Pentax K-3-hoz képest, leszámítva a kötelező pluszt, amit egy prosumer váznak hoznia kell:

A meg nem erősített hírek 1999 EUR árról szólnak (csak váz), ami nagyon pozitívan hangzik, de ez tényleg pletyka.

A vázzal egy időben a következő objektívek is napvilágot látnak:

 

A polcokra kerülés dátuma a Pentax Magyarország szerint legkorábban 2016. áprilisa környékén várható, ami az anyacéget ismerve május végét jelenti. ;o) Szintén a hazai képviselet erősítette meg, hogy a tavaly bejelentett 70-200/2,8 idén áprilisban lesz kapható.

Ma hivatalos voltam egy zártkörű 645Z bemutatóra, amin más elfoglaltságaim miatt nem tudtam részt venni, ellenben szeretnék a közeljövőben egy real life tesztet csinálni a középformátumú álomgéppel is. Stay tuned, jóság is coming to town. :o)

 PIHE, fotó témakörben

KARÁCSONYI JÁTÉK, 2015

Mindenféle kommentár nélkül, katt a képre!

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX FULL FRAME: ÖSSZESZEDVE

Frissítve: 2015. október 25.

Az idén New Yorkban megrendezett PhotoPlus 2015-ös rendezvényen előkerült az egyébként tavasszal debütáló Pentax full frame váz működőképesnek kinéző változata (amit nagyjából fél napig hagytak kint, aztán a Ricoh visszaszedette). A típusjelzés még ugyan le van takarva (sejthetően: K-1), de a következő képek elég sok mindent elárulnak arról, mit is fog tudni a kerek egy évtizede várt fényképezőgép - ezeket szedtem most össze Nektek.

Tovább...

PENTAX K-3 II: NEM CSAK RÁNCFELVARRÁS

Eredetileg azt terveztem, hogy a Pentax K-3 II tesztet a K-5 viszonylatában fogom megírni, de a kézhezvétel utáni első percben eldöntöttem, hogy semmi értelme nincs összehasonlítani az elődöt az utóddal – fel lehet ugyan fedezni az egyenesági rokonságot, de jó pár generáció választja el őket egymástól.

Tovább...

FOTÓZÁS A TURAI SCHOSSBERGER KASTÉLYBAN

A címmel kicsit sikerült félrevezetni Titeket, Pajtások - a bejegyzés ugyanis sokkal inkább arról szól, hogyan nem fotóztunk ma a turai kastélyban.

Tovább...

GONDOLATOK A PENTAX O-ME53 SZEMKAGYLÓ-NAGYÍTÓRÓL

Pentax "FR" szemkagyló és Pentax O-ME53

Ritkán írok kiegészítőkről, pedig sokszor egy-egy kevésbé ismert darab megérdemelné, hogy írásos emlék maradjon utána. Valahogy így van ez a Pentax O-ME53-mal is, amit három egymást követő vázgeneráción keresztül cserélte le nálam a gyárilag adott szemkagylót és el is felejtettem volna megemlíteni, ha a Pentax Klub Facebook csoportban elő nem kerül.

Tovább...

APUTURE AMARAN HN100 HALO: A FÉNYSZERSZÁMOK M0-ÁSA

Körülbelül fél éve használom nagy megelégedéssel az eléggé csájnízgyanús Aputure cég körvakuját, így elérkezettnek látom az időt, hogy néhány szóban megemlékezzek róla. Az Amaran Halo-t jelenleg csak Canon és Nikon rendszerekre gyártják, de szemfüles (és régi motoros) Pajtások a korábbi párszáz bejegyzés egynémelyikében elhintett magok gyümölcseit leszüretelve nagyjából már tudják, hogy az a vakkantó, ami Nikonon működik, félig-meddig Pentax vázakon is szóra bírható.

Tovább...

NEHÉZSÚLYÚ JÁTÉKOS: HD PENTAX-D FA 150-450MM F4.5-5.6 ED DC AW

Frissítve: 2015. május 27.

Rettentő nehéz helyzetben vagyok, mert nagy magabiztossággal csavartam fel a K-5-re a címben szereplő objektívet, de amint leültem a Lightroom elé, kezdeti csodálatom látványosan csapott át saját látásom megkérdőjelezésébe: egyszerűen nem akartam elhinni, hogy ezt az objektívet ugyanaz a Pentax gyártotta, amelyik a sok száz korábbi, nyikorgós és bizonytalan fókuszmotorral szerelt, optikailag a tökéletestől sokszor messze eső üveget kitermelte a gyártósorról. Pedig igen: a felirat minden alkalommal ugyanaz volt a tubuson - és szépen lassan megértettem, hogy a Pentax teljesen komolyan gondolja azt, hogy idén megszólítja a középformátum alatt dolgozó hivatásos réteget is.

Tovább...

FUTKÁROZÁSAIM

Nem szándékozok külön blogot indítani a témának - egyrészt nem tudnék mit írni egy futóblogba, másrészt mostanában amúgy sem marad időm bejegyzések körmölésére -, ezért talán elnézitek, hogy néha-néha becsusszan egy olyan szemelvény is, amelynek semmi köze nincs az oldal törzsét alkotó fényképezéshez. Így akit nem érdekel a futás (vagy úgy általában: én), az most nyugodt szívvel tekerjen tovább másfelé. :o)

Tovább...

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »