EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 49. OLDAL -

EGY SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Mivel a csorge.hu keretein belül erre nincs lehetőségem, itt szeretném jelezni, hogy a blogomon oldalt található flickr-es fotók május 26. után nem kerülnek frissítésre. Nagyon rég érett már, hogy kicsit pihentessem a flickrezést, de még megvártam, amíg Péter barátom ajándéka, a "pro" tagság lejár. (Most boncolgathatnám, hogy mi az oka a szünetnek, de nem teszem. Úgyis sokkal izgalmasabb, ha minden Pajtás arra gondol, amire csak akar... hehe...)

Új fotóim nyomonkövetése a mazochista Pajtások számára a http://www.csorge.hu/feeds/newitems.xml címen található RSS feed időnkénti megnézésével lehetséges a legkönnyebben, de a mai este folyamán átvariáltam kicsit a menüket és a "Photography" pont alatt helyet kapott a "Recent additions" ikon is, ahol nagyobb előnézeti képmérettel az utolsó kilenc hozzáadott képet szintén megtalálhatjátok. Kedden van a szóbeli államvizsgám, utána tervezem, hogy a blog oldalsávjában található flickr képek helyére a csorge.hu képei kerülnek majd. Március 19-e óta 3.000 egyedi látogatót jelez a csorge.hu naplója, ami azért szép szám. Köszönöm Mindenkinek.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

LOMTALANÍTÁS

A hétvégén a kerületben lomtalanítás volt. Ez azért méltó bármilyen módon említésre, mert az önkormányzat külön levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy idén "folytatják" (WTF?!) a tavaly elkezdett és "sikeres" (WTF 2?!) akciójukat, amivel a "nem kívános elemeket" mellőzni tudják a lomtalanítás során. Nem tudom, hogy ki mit ért a "nem kívánatos elem" címszó alatt, de én például abban reménykedtem, hogy nem arról lesz szó, hogy minden kupacnak egy perc alatt lesz egy tulajdonosa, aki olyan eleganciával őrzi a terepet, mint Morpheus a vörös kis bőrfotelben, és olyan intelligenciával kér meg, hogy ne közelítsd meg a kupacát fél méternél közelebb, mint ahogy egy újpestes-fradista barátságos meccs drukkerei ülnek le egymással az eksön után sörözni. A pénteki lomtalanítás előtt két nappal már lesötétített ladákból érdeklődtek az utasok elég bizalmaskodó hangnemben, hogy ha lenne esetleg színesfém vagy vas, akkor másnak nehogy odaadjuk, mert itt cirkál a Juszuf és pillanat alatt visz mindent (és Juszuf tényleg MINDENT visz! :o)). Másnap lehetett leadni a már hetekkel korábban összekészített veszélyes hulladéknak minősülő cuccot, monitorokat, ezeréves négynyolcvanhatdéikszkettes gépeket, miegymást - a vicces csak az volt, hogy az átvevők nem voltak mások, mint a színesfémes sötétített ladás brigád, de itt már Juszuf szelektált erősen, mindezt önkormányzatos színekben. Ha nem nézek oda, szerintem a motort is kikapják a Corollából, olyan nagy vehemenciával estek neki a csomagtartóm tartalmának. Szóval vicces dolog ez a lomtalanítás, remekül lehetne készíteni egy szociológiai mikrotanulmányt. Vagy egy vasárnapi nincsjobb blogbejegyzést.

 PIHE, minden más témakörben

ÚJ MARKOLAT K10D / K20D VÁZAKRA

Úgy látszik, ez ma egy Pentaxos nap lesz, bár gyakorlatilag ez már új napnak számít -- egy furcsa fejlesztést szúrtam ki egy japán weboldalon: a Pentax Japan mindössze hatvan dollárért lecseréli a K10D és a K20D vázak markolat részét. Az új markolat, ahogy a fotón is látszik, egy kiugró résszel lett gazdagabb, ami fölé az első infraérzékelőt süllyesztették. A Pentax Japan oldala szintén erről regél, pedig első blikkre azt gondoltam, hogy kamu lesz a hír, megint valami okostojás rászabadult a photoshopra. Próbálom elképzelni, hogy milyen lehet, mert bár jónak néz ki és a felső beugró teljesen korrekt tartást adhat, valahogy nem látom át, hogy két ujjam hová fog tekeredni az új perem miatt. Ilyen lesz az új váz új markolata? Úgy látszik, hogy még a K20D kiadása után közvetlenül is dolgozik az ergonómiáért felelős részleg. A markolat alja visszatér a normál ívhez, tehát a D-BG2-es portrémarkolathoz már finoman csatlakozik be. Finom megoldást jelentene, ha a portrémarkolatot nem kellene kidobni vázcserénél, az egyik legjobb kiegészítő szerintem a jelenleg futó gépekhez. Ami viszont biztos, hogy a három napos cserét egyelőre csak a Japánban élő Pajtások kérhetik.

 PIHE, fotó témakörben

PATRIOT AIGO Á LA PENTAX MZ-D

Az a vicc megvan, ugye, hogy két krokodil repül a sivatagban? Amikor a PentaxLife közreadta a következő hírt, valahogy én is hasonlóan néztem ki a szemeim mögül: a kínai Patriot Aigo (ájgó, aygo, igo...) új, teljes Leica képkockás érzékelővel ellátott gépet fejleszt, amihez majd Carl Zeiss fogja a lencsét adni, mindez Leica-M bajonettel. A hír viszonylag elfogadható forrásból származik (Engadget), ellenben az illusztrációtól dobtam egy hátast: hiszen ez egy gyengén photoshoppolt Pentax MZ-D! És a legviccesebb, hogy "K-1" a típusjelzés. :o)) (Régi motoros Pajtások biztosan emlékeznek még a "régi" Pentax (még nem Hoya-Pentax HD név alatt futó cég) nagy terveire, amiket aztán költséghatékonyság címen berekesztett a cég: ezek között volt az MZ-D is, egy full frame váz, kifejezetten profi fotósoknak fejlesztve - mindez 2000-ben -, ha a Pentax kicsit észnél lett volna, az első lehetett volna a digitális full frame piacon).

A Digitális Fotó magazin májusi számában a hírek között szerepel a Pentax házatájáról egy érdekes félmondat, amivel sehol előtte nem találkoztam, valahogy így hangzik: 2009-re egy "felsőbb" váz kerül bejelentésre. Mivel nem valószínű, hogy évente ugyanabban a kategóriába gyártanának gépet, szerintem ez messze nem K30D lesz. De a remény hal meg utoljára.

 PIHE, fotó témakörben

YIKES! A HÁZIORVOS BETEGSZABIN

Vége lett a magyar műsorszórás által az utóbbi években megvásárolt kevés értelmes sorozat egyikének. Embergyűlölő, énközpontú House ide vagy oda, szerda esti szeánsz lett nálunk a Háziorvos. Hiába, két év alatt nagy nehezen megtanultuk annak az öt betegségnek a nevét, amit folyton ismételgettek (néha felcseréltek néhány betűt, csupán a megtévesztés kedvéért), és most tessék, gémóver. Nem is tudom, mi lesz most. Hüpp. Azért azt gyorsan hozzáteszem, hogy végre egy olyan sorozat, amit végig leadtak (mondjak néhány félbehagyott gyöngyszemet a közelmúltból? 4400, Shark, Dr. Bones és volt valami okos parazitás-marslakós is, aminek az utsó része előtt sikerült végeszakadnia). Remélhetőleg a másik csatornán (ahol a sok Lost szokott menni) gyorsan észbe kapnak, bár ott a második évad most is naponta egyszeri adagban kapható vény nélkül. A fehér tábla pedig nem véletlenül fehér. Respect.

 PIHE, minden más témakörben

KOPASZHEGYI KALANDOZÁSOK

Elsőként egy szolgálati közlemény. A Google Webmaster Tools-ban sajnos mostanában egyre sűrűbben látom, hogy elszaporodtak a blogomat érintő kép-letöltések, ezért a csorge.hu-n már bevett mintát követve mától minden fotót vízjelzek. Tudom, hogy ez nagyban ront az élvezhetőségen - elnézést kérek érte.

Vasárnapra esett az év második nagyobb túrája (az első márciusban a Magas-tax volt, erről nem bloggoltam), amelyet jó folytatásos teleregény módjára a Börzsönyben ejtettük meg.Tovább...

BLOGSTOP-STOP

Annak ellenére, hogy javában dúl a vizsgákra való készülés (höhö), egész sok activity volt az elmúlt napokban, így megtörném az előző bejegyzésekben beharangozott blogzárlatot egy képekkel tarkított élménybeszámolóval. Tovább...

HISZTÉRIA XP

Rendhagyó módon Windows alól postolok. Ennek szomorú apropója, hogy kedvenc MacBookom merevlemez élettartamának vége a mai esős délutánnal esett egybe (már csak a felettébb zavaró tónusú kerregés miatt gondolom), így kényszeredetten Windowsba bootoltam a Linuxboxomról. Körülbelül három perc alatt az összes olyan emlék frissítésre került, ami miatt gyűlöltem (-ök) Windowst használni: lassúúúúúú, fagyogatós és logikátlan kezelés. Nem értem például, hogy miért tart egy boot + login duó három teljes percig és miért fagy ki az Intéző, ha valami egzotikus fájlra akarok rászomorodni. Arról nem is beszélve, hogy a billentyűzet egy agyrém, pedig Apple-re váltás előtt 1994 óta folyamatosan szokom a PC tasztatúrát, arról nem is beszélve, hogy előtte 1986-tól még egy C64 is keményen bakavart: folyamatosan rányomok a Windows billentyűre, az "ű" karakter leütésekor mindig az Entert sikerül eltalálni, satöbbi. Elkezdtem ma így Win alól a szakdogámat fejleszteni (milyen jó, hogy PHP-hez csak egy jegyzettömb kell...), de még fél óra után is azon kaptam magam, hogy az egyujj-kétujj-huszonegyujj-billentyűkombókat laza Ctrl+C, Ctrl+V idegrángásokkal helyettesítem. A legrosszabb persze az, hogy mindenem a MB-on van, az adatmentés elég terhes rutinja mellett viszont nem valószínű, hogy éppen az iPhotoban fogok turkálni. Így jár az, akinek az élet digitális fele egy helyen tárolódik. Egy biztos: hálát adok az égnek, hogy minden általam használt szoftvernek van Mac-es változata és holnaptól ismét Linuxba bootolhatok a háziszerverről. Elnézést a hisztiért, kitört.

(A blogpostok most kicsit easyrider stílusban fogják egymást követni, sőt mi több, valószínű, hogy a következő egy-két hétben csak elvétve lesz egy-egy rövidebb írás. De azért stay tuned.)

 PIHE, technológia témakörben

KÉT NAGYOTLÁTÓ

Mint látjátok, több objektívem is eladósorba került - az elmúlt pár napban gazdára talált a K10D-hez adott kitobjektív, a Pentax DA 18-55mm F/3,5-5,6 AL és a tavaly ősszel vásárolt Sigma 28-135mm F/3,8-5,6 IF Macro (ezt meg sem hirdettem) - a Sigma 75-300mm F/4-5,6 pedig továbbra is eladó. Az eladásnak nagyon egyszerű oka van: az utóbbi hónapokban nagyon szépen körvonalazódott, hogy mit szeretek fotózni és mivel nem kívánok foglalkozni. Ezért igyekszem a porfogó vagy kicsit is gyengén teljesítő üvegeken túladni, helyettük pedig a felsőbb kategória felé kacsintgatni. Két olyan objektívet szeretnék közelebbről megmutatni, amik itthon valami miatt kevésbé elterjedtek, mégis nagyszerű teljesítményre képesek és az áruk is a megfizethető kategóriába esik: ez a Pentax-A 28mm F/2,8 és a Pentax-DA 16-45mm F/4 ED AL.
Mielőtt azt gondoljátok, hogy vonzódásom a nagylátószöghez már beteges méreteket öltött, szeretném leszögezni: ebben bizony van igazság. Mivel továbbra sem szeretnék amatőr teszteket irogatni, megmaradnék a "benyomás" és a "vélemény" szavak árnyékában rögtönzött beszámolók szintjén. A közölt részletek minden alkalommal a feldolgozatlan képek 100%-os nézetéből kerültek kivágásra, természetesen élesítés nélküli RAW fájlokból nyerve. Mindezekről bővebben a "Tovább" gombbal. Tovább...

K10D: 2051-ES DÁTUMHIBA

A múlt héten a fényképezőgépem egy nem várt cselekedettel úgy döntött, hogy jóval megelőzi saját korát, így a rendszerdátum makacsul beállt 2051. november 12-ére. A problémát nem is vettem volna észre, ha egy kedves ismerősöm nem hívja fel a figyelmemet arra, hogy az EXIF pár évtizeddel előbbre jár. Ez persze nem is lenne gond, mert a dátumot el lehet állítani. Illetve csak lehetne, ha nem fagyna le tőle azonnal a gép szoftvere. Megpróbáltam egy régebbi firmware-t visszatölteni (ami azért nem túl szerencsés, mert csak az új szoftver kezeli a vakumat vezeték nélküli módban) és persze kivettem az akksit is, de egyik megoldás sem segített. Most ott tartok, hogy ha nem lesz fotós megbízás a közeljövőben, akkor körbenézek, hogy a Pentax mennyi idő alatt vállalja javításra -- sajnos félek attól, hogy ez hónapokat jelent. Igazából csak lélekben zavar a hiba, mert tudom, hogy nem száz százalékos a ketyere így (az, hogy az iPhoto és a Bridge milyen módszerrel szortírozza a fotókat, csak századrangú kérdés), de ugyanúgy lehet használni minden más funkciót, mint eddig. Hüpp.

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »