EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 49. OLDAL -

EMBEREKET, SÖTÉTBEN

Két videót osztanék meg Veletek Chris Warkocki kútfőjéből. A srácnak - amellett, hogy nincsenek rossz képei :D -, piszok jó tippjei vannak a sötét helyeken mozgó emberek megörökítésére. Néhányra azt mondhatnánk, hogy magától értetődő ötletek, de például az exponálás közbeni csuklókörzés remek hatást kelt - érdemes kipróbálni akár beépített vakuval is. (Kicsit hadd legyek rosszmájú... arra a mondatra érdemes odafigyelni, amikor arról mesél, hogy milyen érzés Canonról Pentaxra váltani...) Hadd szóljon! PIHE, fotó témakörben

A TECHCUCCOK VÁSÁRLÁSÁNAK TÖRVÉNYI HÁTTERE

A linuxboxom pénteki programja az új Ubuntu disztró installja volt, laza nyolcszázvalahánymega csúszott le és települt. Az Ubuntu rossz nyelvek szerint egy ősi afrikai szó arra, hogy "nem tudok Debiant telepíteni", de nekem mégis kedvencem - valahogy sokkal könnyebben kezelhető, mint a társai (már jó pár változathoz volt szerencsém: Red Hat, Mandrake, SuSE -- ezekből a leggázabb a SuSE volt, amilyen színes-szagos, annyira írtózatos). Na de nem így a 8.04, kódnevén a Hardy Heron (úgy látszik, afrikaiul szeretik az alliteráló verzióneveket, a Gutsy Gibbon és a Feisty Fawn után simán ez viszi a prímet)! Pont annyi kellett az összes cucc befrissítéséhez, amíg lezavartam egy munkanapot - utána pedig itt fogadott a hisztiablak, hogy kellett neked NFS meg Gnome. Pedig köllött a kutyának! A Gnome a szokásos "nem akarok élni, törölj a merevlemezről" hozzáállással kezdte meg az új kernel feletti működést, amit csak eszkalált az, hogy ezeréves, de roppant jól működő IBM monitoromat 640 x 480-as felbontásra volt hajlandó kalibrálni és onnan egy tapodtat sem tovább! WTF?! Valami rossz vicc lehet, mert a monitorválasztó panelt nagyon hardyn eldugták a menüben, külön kellett aktiválni, persze másfél órát gugliztam, amíg nagy nehezen a sok júzer panaszáradata között valaki írt megoldást is (komolyan, nem értem, hogy miért kell egy probléma után még kétszáz embernek odaírnia, hogy "nekem is ez a hibaüzenet jön elő"). Na mindegy, lehet, hogy csak én vagyok embergyűlölő így péntek este. A lényeg, hogy utólag kiderült, hogy ez a sok szívás a monitorral az új grafikus alrendszer fícsörje. De az NFS még ennél is makacsabb volt. Feisty alatt is volt egy pár perces "think different" szünet induláskor (remek időtartam elfelejteni, hogy miért is kapcsoltuk be a linuxboxot), de Hardy alatt többször visszatért az NFS komonjutilitíz részhez boot közben, hiába nyomta be magát failed-nek már előtte párszor. Szerencsére a terminált és a húsbárdot is feltalálták. A legérdekesebb, hogy az Ubuntu azoknak a linuxosoknak lett kitalálva, akik nem akarnak a gépük belsejében naphosszat turkálni és cetlikre mindenféle firmware verziókat irogatva kutatni csomagok után a neten: konkrétan plug and play a rendszer, telepítő betesz és "élvezzélvezzélvezz" a feeling. Emellé jönnie kellene a tudatnak is, hogy ez az Ubuntu nem akármilyen Ubuntu. De nem ám! Mert ezt úgy hirdetik, hogy LTS. Tessék neki örülni, mert ez a long time supported, vagyis hosszú ideig támogatott szavak kezdőbetűit jelenti és nem megint Lucy szállt el a gombától. Ahogy a hibák számát két óra masszív bugfix közepette elnézegetem, szerintem maximum "nem annyira hosszan támogatott" lesz az.

Konklúzió: egy technikai cucc megvásárlásával mindig várj legalább három hónapot. Ez alatt vagy: 1. frissítik annyira, hogy használni is lehet valamire (Leopardot tegnap sikerült, a Vistát azóta sem); 2. annyira gáz, hogy beszűntetik a gyártását (erre azért tudnánk példát mondani); 3. kijön belőle egy új verzió, és akkor megint várhatsz három hónapot (Jesusphone). És sajnos mese nincs, Andersen is meghalt valamiben.

 PIHE, technológia témakörben

EGY SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Mivel a csorge.hu keretein belül erre nincs lehetőségem, itt szeretném jelezni, hogy a blogomon oldalt található flickr-es fotók május 26. után nem kerülnek frissítésre. Nagyon rég érett már, hogy kicsit pihentessem a flickrezést, de még megvártam, amíg Péter barátom ajándéka, a "pro" tagság lejár. (Most boncolgathatnám, hogy mi az oka a szünetnek, de nem teszem. Úgyis sokkal izgalmasabb, ha minden Pajtás arra gondol, amire csak akar... hehe...)

Új fotóim nyomonkövetése a mazochista Pajtások számára a http://www.csorge.hu/feeds/newitems.xml címen található RSS feed időnkénti megnézésével lehetséges a legkönnyebben, de a mai este folyamán átvariáltam kicsit a menüket és a "Photography" pont alatt helyet kapott a "Recent additions" ikon is, ahol nagyobb előnézeti képmérettel az utolsó kilenc hozzáadott képet szintén megtalálhatjátok. Kedden van a szóbeli államvizsgám, utána tervezem, hogy a blog oldalsávjában található flickr képek helyére a csorge.hu képei kerülnek majd. Március 19-e óta 3.000 egyedi látogatót jelez a csorge.hu naplója, ami azért szép szám. Köszönöm Mindenkinek.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

LOMTALANÍTÁS

A hétvégén a kerületben lomtalanítás volt. Ez azért méltó bármilyen módon említésre, mert az önkormányzat külön levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy idén "folytatják" (WTF?!) a tavaly elkezdett és "sikeres" (WTF 2?!) akciójukat, amivel a "nem kívános elemeket" mellőzni tudják a lomtalanítás során. Nem tudom, hogy ki mit ért a "nem kívánatos elem" címszó alatt, de én például abban reménykedtem, hogy nem arról lesz szó, hogy minden kupacnak egy perc alatt lesz egy tulajdonosa, aki olyan eleganciával őrzi a terepet, mint Morpheus a vörös kis bőrfotelben, és olyan intelligenciával kér meg, hogy ne közelítsd meg a kupacát fél méternél közelebb, mint ahogy egy újpestes-fradista barátságos meccs drukkerei ülnek le egymással az eksön után sörözni. A pénteki lomtalanítás előtt két nappal már lesötétített ladákból érdeklődtek az utasok elég bizalmaskodó hangnemben, hogy ha lenne esetleg színesfém vagy vas, akkor másnak nehogy odaadjuk, mert itt cirkál a Juszuf és pillanat alatt visz mindent (és Juszuf tényleg MINDENT visz! :o)). Másnap lehetett leadni a már hetekkel korábban összekészített veszélyes hulladéknak minősülő cuccot, monitorokat, ezeréves négynyolcvanhatdéikszkettes gépeket, miegymást - a vicces csak az volt, hogy az átvevők nem voltak mások, mint a színesfémes sötétített ladás brigád, de itt már Juszuf szelektált erősen, mindezt önkormányzatos színekben. Ha nem nézek oda, szerintem a motort is kikapják a Corollából, olyan nagy vehemenciával estek neki a csomagtartóm tartalmának. Szóval vicces dolog ez a lomtalanítás, remekül lehetne készíteni egy szociológiai mikrotanulmányt. Vagy egy vasárnapi nincsjobb blogbejegyzést.

 PIHE, minden más témakörben

ÚJ MARKOLAT K10D / K20D VÁZAKRA

Úgy látszik, ez ma egy Pentaxos nap lesz, bár gyakorlatilag ez már új napnak számít -- egy furcsa fejlesztést szúrtam ki egy japán weboldalon: a Pentax Japan mindössze hatvan dollárért lecseréli a K10D és a K20D vázak markolat részét. Az új markolat, ahogy a fotón is látszik, egy kiugró résszel lett gazdagabb, ami fölé az első infraérzékelőt süllyesztették. A Pentax Japan oldala szintén erről regél, pedig első blikkre azt gondoltam, hogy kamu lesz a hír, megint valami okostojás rászabadult a photoshopra. Próbálom elképzelni, hogy milyen lehet, mert bár jónak néz ki és a felső beugró teljesen korrekt tartást adhat, valahogy nem látom át, hogy két ujjam hová fog tekeredni az új perem miatt. Ilyen lesz az új váz új markolata? Úgy látszik, hogy még a K20D kiadása után közvetlenül is dolgozik az ergonómiáért felelős részleg. A markolat alja visszatér a normál ívhez, tehát a D-BG2-es portrémarkolathoz már finoman csatlakozik be. Finom megoldást jelentene, ha a portrémarkolatot nem kellene kidobni vázcserénél, az egyik legjobb kiegészítő szerintem a jelenleg futó gépekhez. Ami viszont biztos, hogy a három napos cserét egyelőre csak a Japánban élő Pajtások kérhetik.

 PIHE, fotó témakörben

PATRIOT AIGO Á LA PENTAX MZ-D

Az a vicc megvan, ugye, hogy két krokodil repül a sivatagban? Amikor a PentaxLife közreadta a következő hírt, valahogy én is hasonlóan néztem ki a szemeim mögül: a kínai Patriot Aigo (ájgó, aygo, igo...) új, teljes Leica képkockás érzékelővel ellátott gépet fejleszt, amihez majd Carl Zeiss fogja a lencsét adni, mindez Leica-M bajonettel. A hír viszonylag elfogadható forrásból származik (Engadget), ellenben az illusztrációtól dobtam egy hátast: hiszen ez egy gyengén photoshoppolt Pentax MZ-D! És a legviccesebb, hogy "K-1" a típusjelzés. :o)) (Régi motoros Pajtások biztosan emlékeznek még a "régi" Pentax (még nem Hoya-Pentax HD név alatt futó cég) nagy terveire, amiket aztán költséghatékonyság címen berekesztett a cég: ezek között volt az MZ-D is, egy full frame váz, kifejezetten profi fotósoknak fejlesztve - mindez 2000-ben -, ha a Pentax kicsit észnél lett volna, az első lehetett volna a digitális full frame piacon).

A Digitális Fotó magazin májusi számában a hírek között szerepel a Pentax házatájáról egy érdekes félmondat, amivel sehol előtte nem találkoztam, valahogy így hangzik: 2009-re egy "felsőbb" váz kerül bejelentésre. Mivel nem valószínű, hogy évente ugyanabban a kategóriába gyártanának gépet, szerintem ez messze nem K30D lesz. De a remény hal meg utoljára.

 PIHE, fotó témakörben

YIKES! A HÁZIORVOS BETEGSZABIN

Vége lett a magyar műsorszórás által az utóbbi években megvásárolt kevés értelmes sorozat egyikének. Embergyűlölő, énközpontú House ide vagy oda, szerda esti szeánsz lett nálunk a Háziorvos. Hiába, két év alatt nagy nehezen megtanultuk annak az öt betegségnek a nevét, amit folyton ismételgettek (néha felcseréltek néhány betűt, csupán a megtévesztés kedvéért), és most tessék, gémóver. Nem is tudom, mi lesz most. Hüpp. Azért azt gyorsan hozzáteszem, hogy végre egy olyan sorozat, amit végig leadtak (mondjak néhány félbehagyott gyöngyszemet a közelmúltból? 4400, Shark, Dr. Bones és volt valami okos parazitás-marslakós is, aminek az utsó része előtt sikerült végeszakadnia). Remélhetőleg a másik csatornán (ahol a sok Lost szokott menni) gyorsan észbe kapnak, bár ott a második évad most is naponta egyszeri adagban kapható vény nélkül. A fehér tábla pedig nem véletlenül fehér. Respect.

 PIHE, minden más témakörben

KOPASZHEGYI KALANDOZÁSOK

Elsőként egy szolgálati közlemény. A Google Webmaster Tools-ban sajnos mostanában egyre sűrűbben látom, hogy elszaporodtak a blogomat érintő kép-letöltések, ezért a csorge.hu-n már bevett mintát követve mától minden fotót vízjelzek. Tudom, hogy ez nagyban ront az élvezhetőségen - elnézést kérek érte.

Vasárnapra esett az év második nagyobb túrája (az első márciusban a Magas-tax volt, erről nem bloggoltam), amelyet jó folytatásos teleregény módjára a Börzsönyben ejtettük meg.Tovább...

BLOGSTOP-STOP

Annak ellenére, hogy javában dúl a vizsgákra való készülés (höhö), egész sok activity volt az elmúlt napokban, így megtörném az előző bejegyzésekben beharangozott blogzárlatot egy képekkel tarkított élménybeszámolóval. Tovább...

HISZTÉRIA XP

Rendhagyó módon Windows alól postolok. Ennek szomorú apropója, hogy kedvenc MacBookom merevlemez élettartamának vége a mai esős délutánnal esett egybe (már csak a felettébb zavaró tónusú kerregés miatt gondolom), így kényszeredetten Windowsba bootoltam a Linuxboxomról. Körülbelül három perc alatt az összes olyan emlék frissítésre került, ami miatt gyűlöltem (-ök) Windowst használni: lassúúúúúú, fagyogatós és logikátlan kezelés. Nem értem például, hogy miért tart egy boot + login duó három teljes percig és miért fagy ki az Intéző, ha valami egzotikus fájlra akarok rászomorodni. Arról nem is beszélve, hogy a billentyűzet egy agyrém, pedig Apple-re váltás előtt 1994 óta folyamatosan szokom a PC tasztatúrát, arról nem is beszélve, hogy előtte 1986-tól még egy C64 is keményen bakavart: folyamatosan rányomok a Windows billentyűre, az "ű" karakter leütésekor mindig az Entert sikerül eltalálni, satöbbi. Elkezdtem ma így Win alól a szakdogámat fejleszteni (milyen jó, hogy PHP-hez csak egy jegyzettömb kell...), de még fél óra után is azon kaptam magam, hogy az egyujj-kétujj-huszonegyujj-billentyűkombókat laza Ctrl+C, Ctrl+V idegrángásokkal helyettesítem. A legrosszabb persze az, hogy mindenem a MB-on van, az adatmentés elég terhes rutinja mellett viszont nem valószínű, hogy éppen az iPhotoban fogok turkálni. Így jár az, akinek az élet digitális fele egy helyen tárolódik. Egy biztos: hálát adok az égnek, hogy minden általam használt szoftvernek van Mac-es változata és holnaptól ismét Linuxba bootolhatok a háziszerverről. Elnézést a hisztiért, kitört.

(A blogpostok most kicsit easyrider stílusban fogják egymást követni, sőt mi több, valószínű, hogy a következő egy-két hétben csak elvétve lesz egy-egy rövidebb írás. De azért stay tuned.)

 PIHE, technológia témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »