EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 48. OLDAL -

VOLT MA EGY KIS ZUHÉ

Ami azért is érdekesre sikeredett, mert az esernyő otthon röhögött - én pedig a Saturn vevőszolgálaton tévét néző ügyintéző jóvoltából lekéstem a buszt, ami pöttyet quest-essé tette a vojázsvojázst. Ezért sajnos nem sikerült villámot elkapnom, helyette viszont van felhő. Az viszont jó sötét.

 PIHE, fotó blog témakörben

ELADÓ: PENTAX DA 50-200MM F/4-5,6 ED

Megvásárlásra előjegyezhető egy darab, használt Pentax DA 50-200mm F/4-5,6 ED objektív. Ez a Pentax első, kifejezetten digitális vázakhoz fejlesztett normál fényerejű telezoomja, amely elsősorban kis méretével és tömegével valamint kiugróan jó képalkotásával emelkedik ki a többi gyártó hasonló termékei közül.

Állapot: mintha új lenne. Nagyon vigyáztam rá.

Az eladás oka: közben a Pentax kiadta az 55-300mm-es objektívjét, ami ugyanezt a minőséget produkálja, de 100mm-rel nagyobb gyújtótávolságot kínál (persze jóval drágább is). Kérésre olyan nyers képeket küldök, amelyeket ezzel az objektívval készítettem.

Ami a csomagban van: eredeti doboz, Pentax napellenző (igen, ez már az "ablakos" fajta!), első- és hátsó sapka. Ajándékba adok az objektív szűrőméretével (52mm) megegyező Hoya polárszűrőt is, amelynek értéke 3.500 forint.

Előjegyezhetőség: az adás-vétel az előjegyzéstől számított harmincadik napon bonyolítható le (körülbelül ennyi idő, amíg megérkezik az új objektív, de addig ezt szeretném használni).

Ára: 38.000 forint. 7.000 forint ráfizetéssel ajándékba adok egy manuálfókuszos Sigma 75-300mm F/4-5,6 DL objektívet (szintén Pentax bajonettel).

Az alábbi képek az adás-vétel tárgyát képező darabról készültek a mai napon.


 PIHE, fotó témakörben

AMI SOSE JÁR LE

Az elmúlt hónapok közúti ellenőrzéses hisztériája az elsősegély dobozok lejárata köré rendeződött. Most komolyan Pajtások, Ti előtte egyáltalán fogtátok az adást azzal kapcsolatban, hogy ennek a doboznak lejárata van? Mindegy, ha menni kell cserélni, akkor menni kell cserélni. Persze amikor egy ország egyszerre rohanja le a gyógyszertárakat, akkor ez kifejezetten vicces szituációkat teremthet, főleg akkor, ha a gyógyszerészek finoman szólva a félretájékoztatottság és a sötétség mezsgyéjén egyensúlyoztak a dobozok cseréjének menetével kapcsolatban. Volt egy hely, ahol egy zsír új dobozt akartak velem vetetni és volt olyan is, ahol hendzápp módszerrel megadta magát a kisasszony a dobozzal kapcsolatban. Végül egy helyen szóbaálltak velem és bár kissé nyögvenyelősen, de a problémaorientált gondolkodásra tett közös erőfeszítés jegyében felfedeztük, hogy konkrétan az olló és a cellux kivételével minden lejárhat a dobozban (bár a ragasztószalag necces volt, hogy vajon ragad-e még és az olló csorbaságát is letesztelte a hölgyemény, a "rend, fegyelem, pedantéria über alles" égisze alatt). A legviccesebb a cégautó doboza volt: a lejáratot igazoló plomba szerint a pecsételéstől számított 3 éven belül (2004-től) a tartalma lejár. Szerintem a természeti népeket leszámítva a 4 + 3 összeadás majdnem mindenhol 7-re végződik (bár tudni kell, hogy a legnagyobb jóindulattal is csak a "gyalázatos" jelzőt lehetne találni matematikai készségeimre, így a bagoly és a nagy feje flashelt be hirtelen), ennek ellenére a plombát feltörve minden 2009-es lejáratot mutatott. Kivéve a fertőtlenítőszert. Az ugyanis üres volt. Nem, nem elpárolgott vagy kifolyt. Gyártásától fogva üres volt. Azon gondolkodtam, lehet, hogy ezt kellett volna visszapakoltatni, hiszen ez biztos nem jár le sose.

 PIHE, minden más témakörben

AZ ESEMÉNY

Már vagy két hét is eltelt azóta, hogy megnéztük M. Night Shyamalan "Az esemény" címre keresztelt filmjét, de még most is végigfut a hátamon a hideg, ha feldereng egy-egy jelenet. A film egyáltalán nem követi a diszkrét "suspense" kategóriát, amit eddig Shyamalan vitt (Sérthetetlen, Jelek, Falu, Lány a vízben), sőt, Az esemény gyomorforgató "szólj-hogy-mikor-nyithatom-ki-a-szemem" vágásokkal van tarkítva. Kicsit visszanyúlás a Hatodik érzék finoman szólva is frontális erőszak címkével illethető ábrázolásaival. Az alapsztori szerint a környezetszennyezés eljutott odáig, hogy a növényvilág kifejleszt egy védekezési formát az emberiség ellen - egy toxint, amely az életösztönt nemcsak, hogy megszűnteti, de visszájára fordítja, így a mozi alatt a szereplők jelentős része saját kezével vet véget életének: emberek sétálnak le a tetőről, autóval rohannak a falnak, kézről kézre jár a pisztoly és persze azt is megtudhatjuk, hogy a kertápolási felszerelésnek milyen alternatív felhasználási módjai lehetnek az adott témában. Szóval elég véres kis másfél órára számíthatnak a mozirajongó Pajtások, ha Shyamalant választják, de ezt valamilyen szinten tompítja a szokásos részletgazdagsággal kidolgozott fejlődéstörténet, ami eddig a forgatókönyv író / rendező minden filmjére jellemző és itt is egyértelműen azonosítható, jelen esetben ez egy széthullott pár újra egymásra találása köré rendeződik - ehhez természetesen a párnak az esemény hatására meg kell változnia. Nekem úgy tűnik, hogy a rendező a storyboard közepébe a szereplőket állítja, és maga a cselekmény csak a köret, a sallang, ami egy funkcionális hatást gyakorol a karakterekre. A mellékszereplők megmunkálása elég furcsán alakul, lévén, hogy a három főszereplőt leszámítva senki sem éli túl a filmet - talán súlyosabb kidolgozást kaptak a pár fejlődését zavaró elemek egy része (furcsán viselkedő barát, az enyhén őrült kertész, stb), az aktív statisztákkal pedig egyáltalán nem foglalkozott a forgatókönyv. A film nagyon rendben van, de csak erős idegzetűeknek ajánlom és persze csak a mozivásznon jön át a feeling. Shyamalan fantasztikusan ért ahhoz, hogy a filmes mainstreamből jól kiugró, különös sztorikba emberi sorsok változását fonja és ez alól remélem, hogy a következő évek alkotásai sem lesznek kivételek. Jó mozizást!

 PIHE, minden más témakörben

ELADÓ: HOYA R72 INFRAVÖRÖS SZŰRŐ

Frissítve: 2008. július 21.

Eladó egy darab, makulátlan állapotban lévő Hoya "R72" infravörös szűrő, 52mm-es szűrőátmenettel rendelkező objektívekre. Eredeti dobozában. A szűrő az infravörös-közeli (720nm) sugarakon kívül minden más hullámhosszú fényt kiszűr. Néhány fotó, amit ezzel a legendás szűrővel készítettek: dabi stream-je. Csak digitális fényképezőgépeken használható - kompakt gépeken is remekel! Magyarországon a szűrő nagyon ritka (mondhatni nem lehet kapni), én az USA-ból rendeltem. Eladás oka: egyetlen 52mm-es objektívem van, de attól is hamarosan meg fogok válni. Irányár: 6.200 Ft. (Csak összehasonlításképpen: az Extreme Digital árulta a 77mm-es méretet pár éve - azóta ők sem -, amelynek ára 62.500 forint volt.) Érdeklődi itt vagy a szabolcs kukac csorge pont hu címen lehet. A SZŰRŐ ELKELT.

 PIHE, témakörben

VENDÉGKÖNYV

Kedves Blogolvasó Pajtások! A már korábban (és szinte egyfolytában) hivatkozott, http://www.csorge.hu címen leledző kicsiny fotóalbumom a mai szép este folyamán egy vendégkönyvvel lett gazdagabb, ezzel leváltva az enyhén szólva is eldugott levélküldő űrlapot, amit azért szerencsére elég sokan megtaláltak. Ha egyszer arra jártok és van időtök / kedvetek, megtisztelnétek egy-egy bejegyzés írásával. Köszönöm Nektek. :o)

 PIHE, www.csorge.hu témakörben

A RABLÁNC, MELY ÖSSZEKÖT

Azok a Pajtások, akik figyelik szerény kis fotógalériám új képeit, bizonyára azt hihetik, hogy most értem haza egy afrikai szafariról - pedig csak a városligeti szavannára tévedtünk el szombaton. Rajongok az állatokért és a kis költségvetés miatt az állatkert az egyetlen hely, ahol lencsevégre kaphatok egy-egy kontinensen kívül eső fajt. Kifejezetten a nagymacsekokra voltam ráindulva hetek óta, amit múlt héten a Gyermeknap Plusz nevezetű esemény ("az eseményről", mint olyanról, a jövő héten lesz még szó) húzta elég erőszakos módon keresztbe. Murphynek persze most is igaza volt, hiszen az egyetlen látható macsesz egy tigrisbigris volt, őt is csak egy bokron keresztül tudtam célba venni - ellenben sikerült készíteni egy számomra elég megrázó fotót egy orángután tekintetéről. Többször átbogarásztam a készített közel 300 fotót és ha jobban a képek mögé nézek, szinte mindenhol a bezártság és a rabság szomorú kifejezéseit lehet látni. Arra gondoltam, ahogy ott álltunk Julcsival a sipítozó, zajongó embertömeg közepén, akik ugyanúgy fényképezőgéppel a kezükben állva nevettek a bezárt állatokon, hogy a kerítés rossz oldalán állunk mi és rossz oldalán az állatok.


Egy kis variálás történt a csorge.hu-n is. Egyrészt visszahoztam a Brands That Inspire gyűjteményt, másrészt a Have An Eye For It képeit a Nature gyűjteménnyel egyesítettem. Igyekszem változatosan tartani a fotóimat és remélem, hogy ez a változatosság Nektek is tetszeni fog.

 PIHE, fotó témakörben

NYOLCVAN GIGA ZSEBBEN

Nagyjából két éve van fogalmam arról, hogy az Apple márka mit is takar, és bár mind a mai napig elég ambivalens érzelmeim vannak egyes termékekkel kapcsolatban (ezt egyszer majd kifejtem hosszabban is, mind technikai, mint divatmajom oldalról), a két év úgy telt el, hogy tisztességes fogfájásban realizálható módon vetettem szemet egy iPodra. Egészen az iPhone megjelenéséig esélytelen volt, hogy iPodhoz jussak, mert indokolatlanul drágának találtam a cuccost, meg persze másra gyűjtöttem. Vincze Petya blogpajtás (maxiriszpekt!) segítségével azonban második napja gazdagabb lettem egy 80 gigás iPod Classic-kal, és azóta külön embert tudnék foglalkoztatni azzal, hogy az államat néha visszatolja a default pozícióba. A JesusPhone-ról egy ideig letettem - az iPodot jó ideig fogom nyűni. Hát, minden kézbe ilyet, mert tényleg nagyon ütős szerkezet. Aki mostantól beszélgetni szeretne, az kiabáljon velem hangosan plíz! :D


Pentax K10D + Sigma 105mm F/2,8: 1/160s, F/5,6 ISO 100
Pentax AF540FGZ bal oldalon @ 1/64, softbox és pauszfal

 PIHE, apple témakörben

TÚLÉLNI BUDAPESTET, MÁSODIK FELVONÁS

Hogy ne csak családbarát, de környezetbarát is legyek, az utóbbi három hét minden napján a busz-villamos párosítást választottam az üzlet-otthon távolság leküzdése érdekében. Erre az elhatározásra két dolog is nagyon erősen rásegített két nem kicsi rakodómunkás képében, akik voltak szívesek megráncigálni az autómat (és vele együtt az idegrendszeremet is), amit én a felhúzott ablakon keresztül (a Corolla hangszigetelése egyedülálló, szájról pedig gyengén olvasok) úgy véltem felfedezni, hogy válaszképpen kapom, amiért nem hagytam őket az amúgy parkolás céljára létrehozott sávból kielőzni a dugó kellős közepén. Érdekes módon az ilyen erőszakos állatok mindig nagyban jönnek, én még kistestű ragadozót csak az Animal planeten láttam. Szóval úgy döntöttem, hogy sokkal nyugodtabb leszek, ha kicsit parkolópályára teszem a céges kisbuszt, és inkább villamosozom.

Tovább is van, ha a Tovább gombra kattintasz. :o) Tovább...

FÉNYTERELÉS

Frissítve: 2009. december 23.

Mindig izgatta a fantáziámat a vakus fotózás és bár néhányan már így is elég komoly szinten tartanak e dolgok miatt aberráltnak, sietve igyekszem szépíteni a történetet, hogy ezúttal nem félbevágott muslincák szemének vakuzásáról fogok a továbbiakban regélni. Amikor az ember elkezd vakuval dolgozni ezernyi új lehetőség nyílik meg a fénnyel való játék során, másrészt rettenetes sebességgel esik le a tantusz, hogy nem is olyan egyszerű ez a történet, mint ahogy Kenéz kinéz. Tovább...

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »