EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 48. OLDAL -

TÚLÉLNI BUDAPESTET, MÁSODIK FELVONÁS

Hogy ne csak családbarát, de környezetbarát is legyek, az utóbbi három hét minden napján a busz-villamos párosítást választottam az üzlet-otthon távolság leküzdése érdekében. Erre az elhatározásra két dolog is nagyon erősen rásegített két nem kicsi rakodómunkás képében, akik voltak szívesek megráncigálni az autómat (és vele együtt az idegrendszeremet is), amit én a felhúzott ablakon keresztül (a Corolla hangszigetelése egyedülálló, szájról pedig gyengén olvasok) úgy véltem felfedezni, hogy válaszképpen kapom, amiért nem hagytam őket az amúgy parkolás céljára létrehozott sávból kielőzni a dugó kellős közepén. Érdekes módon az ilyen erőszakos állatok mindig nagyban jönnek, én még kistestű ragadozót csak az Animal planeten láttam. Szóval úgy döntöttem, hogy sokkal nyugodtabb leszek, ha kicsit parkolópályára teszem a céges kisbuszt, és inkább villamosozom.

Tovább is van, ha a Tovább gombra kattintasz. :o) Tovább...

FÉNYTERELÉS

Frissítve: 2009. december 23.

Mindig izgatta a fantáziámat a vakus fotózás és bár néhányan már így is elég komoly szinten tartanak e dolgok miatt aberráltnak, sietve igyekszem szépíteni a történetet, hogy ezúttal nem félbevágott muslincák szemének vakuzásáról fogok a továbbiakban regélni. Amikor az ember elkezd vakuval dolgozni ezernyi új lehetőség nyílik meg a fénnyel való játék során, másrészt rettenetes sebességgel esik le a tantusz, hogy nem is olyan egyszerű ez a történet, mint ahogy Kenéz kinéz. Tovább...

A MATEMATIKÁT SZERETNI KELL...

 PIHE, lol témakörben

PENTAX SMC 17-70MM F/4 SDM

Frissítve: 2008. június 17.

Ma bejelentették a Balázs által már hetekkel ezelőtt említett objektívet, a Pentax 17-70mm F/4 SDM-et. Átfogásában tökéletesen megegyezik egy nagyobb méretű, nagyobb fényerejű Sigma obival, ami 1:2-es makrót is tud, ellenben ez az objektív szuperszónikus hajtású (kompatibilis vázak: K10D, K100D Super, K20D, K200D -- más vázakon automatikusan manuálfókuszra kapcsol). Mindenki döntse el maga, hogy mennyit ér meg az SDM. Az átfogás nagyon kellemesnek ígérkezik, remélem, hogy a képminőség is megközelíti a 16-45mm-es DA obit. Tengerentúlon a zöldcsíkos üveg ajánlott ára 450 USD (70.000 forint körül) lesz - mire kishazánkba ér, ez egészen biztosan 100 pénz körülre érik.Update: Ned Bunnell, a Pentax elnöke a személyes blogjára postolt néhány fotót, amit a 17-70 prototípusával készített. A fotókon látni, hogy nagyjából a 16-45-ös szintjét hozza, vagyis király lesz a cucc. Több info itt.

 PIHE, fotó témakörben

+1

Tegnap egy újabb bőrkötésűvel lett gazdagabb a polc. Nem, nem a szakdolgozatra gondolok, hanem a bizonyítványra. Vigyázzatok Pajtások, mostantól nekifekszem a blognak. :D

 PIHE, magánügy témakörben

EMBEREKET, SÖTÉTBEN

Két videót osztanék meg Veletek Chris Warkocki kútfőjéből. A srácnak - amellett, hogy nincsenek rossz képei :D -, piszok jó tippjei vannak a sötét helyeken mozgó emberek megörökítésére. Néhányra azt mondhatnánk, hogy magától értetődő ötletek, de például az exponálás közbeni csuklókörzés remek hatást kelt - érdemes kipróbálni akár beépített vakuval is. (Kicsit hadd legyek rosszmájú... arra a mondatra érdemes odafigyelni, amikor arról mesél, hogy milyen érzés Canonról Pentaxra váltani...) Hadd szóljon! PIHE, fotó témakörben

A TECHCUCCOK VÁSÁRLÁSÁNAK TÖRVÉNYI HÁTTERE

A linuxboxom pénteki programja az új Ubuntu disztró installja volt, laza nyolcszázvalahánymega csúszott le és települt. Az Ubuntu rossz nyelvek szerint egy ősi afrikai szó arra, hogy "nem tudok Debiant telepíteni", de nekem mégis kedvencem - valahogy sokkal könnyebben kezelhető, mint a társai (már jó pár változathoz volt szerencsém: Red Hat, Mandrake, SuSE -- ezekből a leggázabb a SuSE volt, amilyen színes-szagos, annyira írtózatos). Na de nem így a 8.04, kódnevén a Hardy Heron (úgy látszik, afrikaiul szeretik az alliteráló verzióneveket, a Gutsy Gibbon és a Feisty Fawn után simán ez viszi a prímet)! Pont annyi kellett az összes cucc befrissítéséhez, amíg lezavartam egy munkanapot - utána pedig itt fogadott a hisztiablak, hogy kellett neked NFS meg Gnome. Pedig köllött a kutyának! A Gnome a szokásos "nem akarok élni, törölj a merevlemezről" hozzáállással kezdte meg az új kernel feletti működést, amit csak eszkalált az, hogy ezeréves, de roppant jól működő IBM monitoromat 640 x 480-as felbontásra volt hajlandó kalibrálni és onnan egy tapodtat sem tovább! WTF?! Valami rossz vicc lehet, mert a monitorválasztó panelt nagyon hardyn eldugták a menüben, külön kellett aktiválni, persze másfél órát gugliztam, amíg nagy nehezen a sok júzer panaszáradata között valaki írt megoldást is (komolyan, nem értem, hogy miért kell egy probléma után még kétszáz embernek odaírnia, hogy "nekem is ez a hibaüzenet jön elő"). Na mindegy, lehet, hogy csak én vagyok embergyűlölő így péntek este. A lényeg, hogy utólag kiderült, hogy ez a sok szívás a monitorral az új grafikus alrendszer fícsörje. De az NFS még ennél is makacsabb volt. Feisty alatt is volt egy pár perces "think different" szünet induláskor (remek időtartam elfelejteni, hogy miért is kapcsoltuk be a linuxboxot), de Hardy alatt többször visszatért az NFS komonjutilitíz részhez boot közben, hiába nyomta be magát failed-nek már előtte párszor. Szerencsére a terminált és a húsbárdot is feltalálták. A legérdekesebb, hogy az Ubuntu azoknak a linuxosoknak lett kitalálva, akik nem akarnak a gépük belsejében naphosszat turkálni és cetlikre mindenféle firmware verziókat irogatva kutatni csomagok után a neten: konkrétan plug and play a rendszer, telepítő betesz és "élvezzélvezzélvezz" a feeling. Emellé jönnie kellene a tudatnak is, hogy ez az Ubuntu nem akármilyen Ubuntu. De nem ám! Mert ezt úgy hirdetik, hogy LTS. Tessék neki örülni, mert ez a long time supported, vagyis hosszú ideig támogatott szavak kezdőbetűit jelenti és nem megint Lucy szállt el a gombától. Ahogy a hibák számát két óra masszív bugfix közepette elnézegetem, szerintem maximum "nem annyira hosszan támogatott" lesz az.

Konklúzió: egy technikai cucc megvásárlásával mindig várj legalább három hónapot. Ez alatt vagy: 1. frissítik annyira, hogy használni is lehet valamire (Leopardot tegnap sikerült, a Vistát azóta sem); 2. annyira gáz, hogy beszűntetik a gyártását (erre azért tudnánk példát mondani); 3. kijön belőle egy új verzió, és akkor megint várhatsz három hónapot (Jesusphone). És sajnos mese nincs, Andersen is meghalt valamiben.

 PIHE, technológia témakörben

EGY SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Mivel a csorge.hu keretein belül erre nincs lehetőségem, itt szeretném jelezni, hogy a blogomon oldalt található flickr-es fotók május 26. után nem kerülnek frissítésre. Nagyon rég érett már, hogy kicsit pihentessem a flickrezést, de még megvártam, amíg Péter barátom ajándéka, a "pro" tagság lejár. (Most boncolgathatnám, hogy mi az oka a szünetnek, de nem teszem. Úgyis sokkal izgalmasabb, ha minden Pajtás arra gondol, amire csak akar... hehe...)

Új fotóim nyomonkövetése a mazochista Pajtások számára a http://www.csorge.hu/feeds/newitems.xml címen található RSS feed időnkénti megnézésével lehetséges a legkönnyebben, de a mai este folyamán átvariáltam kicsit a menüket és a "Photography" pont alatt helyet kapott a "Recent additions" ikon is, ahol nagyobb előnézeti képmérettel az utolsó kilenc hozzáadott képet szintén megtalálhatjátok. Kedden van a szóbeli államvizsgám, utána tervezem, hogy a blog oldalsávjában található flickr képek helyére a csorge.hu képei kerülnek majd. Március 19-e óta 3.000 egyedi látogatót jelez a csorge.hu naplója, ami azért szép szám. Köszönöm Mindenkinek.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

LOMTALANÍTÁS

A hétvégén a kerületben lomtalanítás volt. Ez azért méltó bármilyen módon említésre, mert az önkormányzat külön levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy idén "folytatják" (WTF?!) a tavaly elkezdett és "sikeres" (WTF 2?!) akciójukat, amivel a "nem kívános elemeket" mellőzni tudják a lomtalanítás során. Nem tudom, hogy ki mit ért a "nem kívánatos elem" címszó alatt, de én például abban reménykedtem, hogy nem arról lesz szó, hogy minden kupacnak egy perc alatt lesz egy tulajdonosa, aki olyan eleganciával őrzi a terepet, mint Morpheus a vörös kis bőrfotelben, és olyan intelligenciával kér meg, hogy ne közelítsd meg a kupacát fél méternél közelebb, mint ahogy egy újpestes-fradista barátságos meccs drukkerei ülnek le egymással az eksön után sörözni. A pénteki lomtalanítás előtt két nappal már lesötétített ladákból érdeklődtek az utasok elég bizalmaskodó hangnemben, hogy ha lenne esetleg színesfém vagy vas, akkor másnak nehogy odaadjuk, mert itt cirkál a Juszuf és pillanat alatt visz mindent (és Juszuf tényleg MINDENT visz! :o)). Másnap lehetett leadni a már hetekkel korábban összekészített veszélyes hulladéknak minősülő cuccot, monitorokat, ezeréves négynyolcvanhatdéikszkettes gépeket, miegymást - a vicces csak az volt, hogy az átvevők nem voltak mások, mint a színesfémes sötétített ladás brigád, de itt már Juszuf szelektált erősen, mindezt önkormányzatos színekben. Ha nem nézek oda, szerintem a motort is kikapják a Corollából, olyan nagy vehemenciával estek neki a csomagtartóm tartalmának. Szóval vicces dolog ez a lomtalanítás, remekül lehetne készíteni egy szociológiai mikrotanulmányt. Vagy egy vasárnapi nincsjobb blogbejegyzést.

 PIHE, minden más témakörben

ÚJ MARKOLAT K10D / K20D VÁZAKRA

Úgy látszik, ez ma egy Pentaxos nap lesz, bár gyakorlatilag ez már új napnak számít -- egy furcsa fejlesztést szúrtam ki egy japán weboldalon: a Pentax Japan mindössze hatvan dollárért lecseréli a K10D és a K20D vázak markolat részét. Az új markolat, ahogy a fotón is látszik, egy kiugró résszel lett gazdagabb, ami fölé az első infraérzékelőt süllyesztették. A Pentax Japan oldala szintén erről regél, pedig első blikkre azt gondoltam, hogy kamu lesz a hír, megint valami okostojás rászabadult a photoshopra. Próbálom elképzelni, hogy milyen lehet, mert bár jónak néz ki és a felső beugró teljesen korrekt tartást adhat, valahogy nem látom át, hogy két ujjam hová fog tekeredni az új perem miatt. Ilyen lesz az új váz új markolata? Úgy látszik, hogy még a K20D kiadása után közvetlenül is dolgozik az ergonómiáért felelős részleg. A markolat alja visszatér a normál ívhez, tehát a D-BG2-es portrémarkolathoz már finoman csatlakozik be. Finom megoldást jelentene, ha a portrémarkolatot nem kellene kidobni vázcserénél, az egyik legjobb kiegészítő szerintem a jelenleg futó gépekhez. Ami viszont biztos, hogy a három napos cserét egyelőre csak a Japánban élő Pajtások kérhetik.

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   Előre »