Csörge Szabolcs József blogja

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA

PENTAXOKRÓL, FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 47. OLDAL -


MADE IN CHINA, EU

Érzékelhetően fogy az idő Karácsonyig, a legkülönfélébb termékek gyártói hihetetlen fantáziával erősítettek rá marketing téren az eladásokra - nem csak az ajándék, hanem a mindennapi kategóriában is. Azt hittem, hogy a lipoizés mosóport nehéz lesz túlszárnyalni, de alig pár hét alatt ezt több cég is megkísérelte: ezekből szemezgetnék. Tovább...

PENTAX: ÚJ TERMÉK BEJELENTÉSE

December 16-án a Pentax egy új terméket fog bejelenteni: ezt tegnap óta lehet tudni és máris megint kicsit megindult a P-felhasználók vérkeringése a neten. A Hoya miatt a Pentax nem szivárogtathat ki előzetes információkat, így megint csak a legkülönfélébb találgatások reppentek fel - ezek közül válogattam a teljesség igénye nélkül: K20D Super (amolyan ráncfelvarrott K20D), K20D GPS Edition (váz GPS vevővel kiegészülve), K30D (személy szerint erre várok), 645D (szerintem ez most egy teljesen felesleges fejlesztés lenne) és persze a sláger K1D/ K2D full frame váz. Sok helyen lehetett azt olvasni, hogy a K2D valójában nem full frame lesz, hanem APS-H (mint annak idején a Canon EOS 1D), ezt az érzékelő méretet a DA-s obik szerintem javarészt le is fednék (leszámítva a 17mm alatti gyútávot természetesen). Az, hogy a Pentax valójában mit is akar Karácsony előtt egy héttel a fogyasztóktól, kicsit homályosan körvonalazható: vagy egy hosszú távú fejlesztés bejelentése lesz vagy pedig egy vérfrissítés a már meglévő modellpalettába, amivel a cég azt kívánja sugalni, hogy ezekben a szűkös gazdasági időkben is talpon áll (annak ellenére, hogy a "Pentax - Made in Japan" jelmondat már pár hónapja nem állja meg a helyét). Aminek én örülnék, az a K30D és a K2D. Valószínűleg utóbbit nem tudnám megfizetni, de a K30D értelmet adna a saját kis elgondolásomnak, hogy miért nem érte meg K10D-ről K20D-re váltani. Mindenesetre holnap minden kiderül. Részletek természetesen itt lesznek olvashatóak. :o)


A BLOG ÚJ RUHÁJA, BÉTA VERZIÓ

Kicsivel több, mint két év telt el a már csak a régi motoros Pajtások emlékeiben élő első T-Rexes blogdesign óta, amelyet, ha szerény matematikai képességeim ellenére jól számolok, még két ruha követett - az utolsó tegnaphoz pont egy éve került ki a kezeim közül. Remélem azért ez a kicsit komorabb (talán komolyabb) kinézet is tetszeni fog Nektek -- minden véleményt, javaslatot és meglátást örömmel olvasok. :o) Igazából maga a layout már hónapok óta itt hever a merevlemezen, de a legutóbbi blogdesign-váltás évfordulója és a közelgő 20.000. főoldal-letöltés (valamint a még kicsit odébb lévő 1000. hozzászólás) jó indok arra, hogy most új ruhába bújtassam a blogot -- viszont rengeteg, leginkább a kinézetet érintő ötletem van még, amit az Ünnepek alatt szeretnék ezen az oldalon megvalósítani, így amit láttok, még korántsem a teljes változat. Továbbra is köszönöm a látogatást Mindenkinek. :o)

SAJTBÓL VAN

Julcsi hívta fel a figyelmemet, hogy ma van az év utolsó holdtöltéje, így e jeles alkalomból megszakítva a hetes hajtást, leporoltam a K10D-t és az ég felé irányítottam az objektívet (jelen esetben a DA 55-300-ast). A NASA szerint ma 14%-kal nagyobb és 30%-kal fényesebb a nagy korong az éjszakai égbolton. Mivel nagyjából minden valamirevaló amatőr fotós kezdő korában (örülve az első teleobjektívnek) lefotózta már a Holdat, ezért túl sok eredetiség nincs benne, hacsak nem lehet egy épületet, alakot vagy bármi mást is belekomponálni a kivágásba. Vagy éppen kivárni, amíg a Holdnak udvara lesz. Ehhez persze idő és nagy mázli kell. Nekem ezt sikerült kihoznom belőle: Maga a Hold persze sokkal fényesebb annál, hogy az udvart is egy képben le tudjuk kapni. Hosszú expónál persze azonnal kiég, F/8 + ISO 100 kombónál is 1/40 másodperces záridőt megenged, az udvarhoz viszont kell az 1 másodperc - így két képből lett szendvicselve (bracketing és egyszerűen select PS-ban). Amire esetleg érdemes lehet figyelni, hogy az UV szűrőben nekem folyton visszacsillant hosszabb záridőnél a Hold képe, ezért ezt ajánlott lecsavarni az objektív végéről.A hetem teljesen zizi volt, a kommentekre sem nagyon tudtam reagálni a blogon, de ez egy jó alkalom volt arra, hogy kipróbáljam Peti- néven író Pajtásunk tippjét a Pentaxos bracketinggel Av módban, és bár kicsit macerás, de igazán jó ötlet, mert működik a dolog - köszönet érte! Mint utaltam rá, a héten az alvás nagyjából három-négy órára korlátozódott le éjszakánként: három-négy hónap munkáját daráltam le 6 nap alatt, összerakva két komplett (és teljesen más kaliberű) webáruházat és egy fél honlapot, napközben pedig az üzletben tevékenykedtem, tehát így péntek estére elértem a félholt-állapotot. Blogpostok most már lassan ismét lesznek, és egy új design-t is húzok erre a nagy kékségre. :o) Jó hétvégét Pajtások, aki pedig Holdat szeretne fotózni vagy csak gyönyörködni, ma van itt a nagy alkalom! ("Holdfotózás, Pajtások, holdfotózás" - hogy önmagam paródiája legyek. ;o)


ÚJ TEKERCS, ÚJ KÉPEK

Lassan egy hónapja nem töltöttem fel új képet a csorge.hu-ra, aminek nemesen egyszerű magyarázata az, hogy nem is nagyon értem rá fotózni: jön a Karácsony, bevásárló-lázban ég mindenki, szerencsére most viszonylag sok munkám van, úgyhogy teljesen más dolgokkal foglalkozom. Az Erzsébet és Katalin nap között menetrendszerű első hó szerencsére kizökkentett a fotómentes napokból, így be tudtam fejezni a gépben lévő tekercset is. Íme. Érdemes megnézni eredeti (már amennyire a 800 pixel szélesség eredetinek számít) változatokat is a honlapomon a képekre kattogva, mert a bloghoz írt méretező scriptem iszonyat rossz minőségben kicsinyít. Tovább...

LAKÓTÁRSAM: A TERRORISTA

A címet akár egy bestseller-gyanús könyv címlapjáról is kölcsönözhettem volna, de egy valós fenyegetettséggel élek együtt, amióta hidegebbre fordult az idő. A fenyegetés úgy ötven kiló, négy lába van, fekete-vörös, hatalmas fogai vannak, PET-palackot fogyaszt vacsorára, makacs mint a gazdája és elképzelhetetlen módon röfög és horkol. (Pentax K10D @ 1/60 és ISO 160 + FA 50/1,4 @ F/4 + Pentax AF540FGZ @ P-TTL + 1 Fé derítve. A méret érzékeltetéséhez szeretnék rámutatni, hogy az a kicsinek látszó palack egy másfél literes ásványvízhez tartozott egykoron.)

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   Előre »