EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 47. OLDAL -

KÉT HÉT OFF

Kedves Blogolvasó Pajtások, a becsomagolt bőröndök halmain innen, de már a napok óta tartó csomagolási láz utolsó romjain túl szeretném jelezni, hogy két egész hétig nem leszek blogközelben. Jó nyarat / munkát / pihenést / bort / búzát / békességet / fényeket Nektek. Még visszajövök.

 PIHE, magánügy témakörben

X-ATKÁK

Mielőtt bármit mondanék, Zsutti kedvéért: spoilerveszély következik! :D Tegnap ugyanis megnéztük az X-Akták második egész estés próbálkozását, a "Hinni akarok" című, már elnevezésében is fantáziadús alkotást. Kedves Pajtások, csak akkor ajánlott másfél órát a filmre áldozni, ha elvakult fanatikusok vagytok e téren (mentségünkre legyen mondva, hogy a Port.hu vendégei voltunk a vetítésen). A Hinni akarok ugyanis nem más, mint a szkepticizmus földi helytartóinak megnyilvánulása, amely azt mondatja kedvenc szócsövével, Scully ügynökkel, hogy minden spiritualitás rossz, elvetendő, sőt nem is létezik. A filmet csak az a pár - meg kell hagyni, nagyon kajak - poén löki el az istenkáromlástól, ami igazából az egész cselekményt viszi. Földönkívüliek most nincsenek, csak gonosz ukrán szervkereskedők (a jó öreg amcsi klisé...), és szegény ártatlan szöszi áldozatok. Amúgy Amanda Peet is feltűnik néha, kivételesen ruhában van, és azon kevesek közé tartozik a filmben, akik egy darabban halnak meg. Gyanítom, hogy a film hamar lesz majd a közszolgálatin is látható.

 PIHE, minden más témakörben

A SZOKÁSOS METEO SZOLGÁLAT

Avagy ma is esett. Ilyenkor azért tudok örülni, hogy vízszigetelt a fényképezőgépem. Sajnos én kevésbé.

 PIHE, fotó blog témakörben

KÁVÉDARÁLÓMENTESÍTÉS

A tág körben nyíltan szidott Apple szervízzel, nevén nevezve az InterCas-sal két esetből ma volt a második jó tapasztalatom (és ez, akárhogyan is számolom, 100%). A MacBookom hónapok óta borzalmas hangokat csiholt ki magából, ami tegnap a fülsüketítő fokozatba lépett. Körülbelül úgy képzeljétek el, mint amikor egy kávédaráló túl akar tenni egy felszálló szuperszónikus gépen. A szervíz két óra leforgása alatt kicserélte a meghibásodott ventillátort, ami, mint kiderült szériahiba a MacBookokban. Most, hogy kicsit visszatekintek az elmúlt évekre, nem a szervízt kellene szidni (bár a szervizekkel kapcsolatban van egy-két édes sztorim, amolyan az "idő mindent megszépít" jellegű), sokkal inkább az Apple szégyelhetné magát, hogy piacra dob egy olyan eszközt, ami nem csak, hogy sokkal drágább, mint a kategórián belüli PC-k, de:

1. két nappal a vétel után a kijelzője meghal;
2. fél év alatt aranybarnára sárgul az amúgy rendeltetésszerűen használt fehér trackpad és billentyűzet;
3. másfél év után elromlik benne a merevlemez;
4. két év után elromlik benne a ventillátor.

Szüleim négy éves Toshiba Satellite-ja pedig a vételtől folyamatosan nyúzva van, és azóta is tökéletesen funkcionál. Thx Apple.

 PIHE, apple témakörben

A FÉNYKÉPEZŐGÉPÉ VAGY A FOTÓSÉ AZ ÉRDEM?

Mint legtöbbünk, akik hódolnak egy hobbinak, én is időről időre rengeteg online fotós magazint olvasok. Ezek tekintélyes része angolszász nyelvű - a magyar írásokkal valahogy úgy vagyok, mint az átképzős orosztanár, aki csak egy leckével halad a diákjai előtt: több hónapos (éves) fordításokkal találkozni vagy egyszerűen csak belinkelik az angol oldalt, mindenféle plusz adalék nélkül. Ám legyen az a cikk magyar, angol vagy pandzsábi, ha éppen nincs friss hír, akkor szeretik előásni a "klisé" témákat, amik véleményem szerint a legmeddőbbek és a legnagyobb vitákat kirobbantó írások: film vagy digitális, raw vagy jpeg, hdr vagy nemhádéer, utómunka vagy nem utómunka, Canon vagy Nikon (vagy még az X darab ugyanolyan jól használható, neves márka, amik létezéséről a sajtó rég elfeledkezett), profi vagy amatőr és még sorolhatnám azokat a kérdéseket, amikkel a kedves cikkírók az olvasókat rövid úton arra késztetik, hogy egymást akár egy kiskanálnyi vízben meg tudják fojtani. Tovább...

SÉTA A BELVÁROSBAN

Mint ahogy azt két posttal korábban már említettem, hétfő óta élvezem a szabadságot - és mivel mindig vágyam volt sétálni és fotózni a városban, ezért kihasználva az identitászavaros nyár megenyhülését, tegnap felkerekedtem, hogy laza négy órát kolbászoljak a Parlament és az Erzsébet-híd között. Az út enyhén pechesre sikeredett, nem is tudtam igazán sok képet készíteni - konkrétan egyetlen fotóért volt érdemes kimenni, a többi kocka a szokásos túristafotóvá szelídült (Párisi udvar, Nagy Imre szobor, a Gerbaud tükröződése stb.), de tagadhatatlanul imádom a közhelyeket.

Persze voltak vicces pillanatok is, a Párisi udvarban például egy olyan tornamutatványt kellett előadnom, ami lehetővé tette, hogy beférjek az összecsukott állvány alá... arról nem is beszélve, hogy ezt két hölgyemény olyan árgus szemekkel nézte végig, hogy azt hittem, menten elszaladnak popcornért. A másik vicces szitu a Westendben volt: a digitális nyomda munkálkodásai alatt úgy terveztem, hogy a Burger Kingben ebédelek, tekintve, hogy féláras kuponom volt. A kuponra az volt nyomtatva, hogy ha dupla sajtburger menüt rendelek, akkor X forint helyett csak X/2 forintot kell fizetnem. Ez így azonban nem teljesen felelt meg a valóságnak. Ugyanis az X/2 forint stimmelt, csak azt felejtették el rányomni, hogy pluszban kapok még mellé egy csirkés menüt is. Kicsit tétován álltam a tömegben, két komplett menüvel a kezemben. Éhes voltam, becsúszott - bár a kockahasamnak szerintem ezzel búcsút is intettem a nyárra.

A jövő hétre - ha az időjárás engedi - szintén tervezek ilyen fotósétát (célzottan a VIII. kerület lenne a célállomás): ha kedvetek van, Pajtások, örömmel veszem a társaságot.

 PIHE, fotó témakörben

PLÜSSKUTYA FÜRDIK, FEKETE TÓBAN...

Valójában a kutya inkább volt fekete, a tó pedig inkább volt folyó. Egészen Duna méretű. Az idei Mylo-úsztatás képei, fotóblogba sűrítve. (Igen, ez a három darab lett jó. Aki nem hiszi, próbáljon meg fényt mérni egy gyorsan mozgó fekete ojjektumról egy szikrázó vízfelület közepén...:o))) Az előző hasonló megmozdulás tavaly itt található.

 PIHE, fotó blog témakörben

HÁZISZÖRNY

Minden vágyam és ambícióm ellenére nem tartom magam a makrófotózás terén sikeres embernek. Nagyon érdekel a dolog, de rengeteg olyan, e téren működő Pajtás van, akikkel nemhogy nem akarok, de nem tudok versenyre kelni - persze ilyenkor az ember elgondolkodik azon, hogy egyáltalán érdemes-e fényképezőgépet a kezébe venni - azt szokták mondani, hogy a városok utcái és a mezők talaja a rájuk leszúrt állványoktól pettyesek. Rengeteg különböző növény- és rovarmakróm van, amit nem raktam fel sehová (amit felraktam, az is inkább amolyan próbálkozás): egyszerűen nem hiszem, hogy bárkit érdekelne egy újabb méhecske vagy rózsa.

A National Geographic júniusi számában lehoztak egy backstage képet szerintem minden idők legjobb víz alatti természetfotósáról, David Doubilet-ról, aki egy komplett tárgyasztalt állított fel víz alatt, hogy pár centi hosszúságú meztelen csigákról készítsen fotókat - és a tárgyasztalos ötlet baromira tetszett. A tavalyi Bogis kaland kapcsán úgy döntöttem, hogy egy jobb létre szenderült szúnyogot kereszttűzbe állítva újra nekifutok a dolognak. A Bogis atomleképezés (közgyűrű + teleobi + alapobi megfordítva) használhatatlansága és kétes minősége helyett a már bevált 50 mm közgyűrűsor + Sigma 105mm F/2,8 makróobi duó került a K10D végére (1/30s, F/11, ISO200). Bár a gyűrűsor + objektív párosításnak is megvan a maga hátulütője, még mindig szerencsésebb, mint két üveggel szórakozni. A fényt jobbról teljes teljesítményen a Pentax AF540FGZ, balról ISO 200 + F/5,6 beállításokkal a Sunpak MZ440AF-CA szolgáltatta, ez kapott egy pauszfalas szórást. Faleveles staginggel is próbálkoztam (a setup kép ezt mutatja), de nem voltam kibékülve az eredménnyel, szóval maradt a semleges fehér háttér.

Azért elég ijesztő, hogy ilyen kis szörnyek várják az éjszakát, hogy kiszívhassák a vérünket... Vigyázzatok Pajtások, szombat óta szabin vagyok és gyanítom, hogy leszek ennél fáradtabb is! :D PIHE, fotó témakörben

BLOGSTATS 4 U

Egy kis heti statisztika a Google-tól, hogy milyen keresőszavakkal szoktak a blogomra kattogni emberek. A heti interestingness mindenképpen a nudista lesifotók szókapcsolat, de múlt héten az első ötszázban szerepelt az "animál történetek" is. Ilyen hátszéllel elgondolkodik az ember, hogy vajon nem lenne-e egyszerűbb váltani felnőtteknek szóló tartalomra... bár ehhez a hatodik Google pagerank helyen álló Vincze Petya blogpajtás nem tudom, mit szólna. :o)

 PIHE, lol témakörben

MÁSNAP

Nem szeretnék az Országos Meteorológiai Intézet "ilyen az időjárás ma" szekciójának babérjaira törni, de a tegnapi setétség után ma valami egészen mással rukkolt elő a júliusi tél.

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »