EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 45. OLDAL -

IT'S COMING BABY, IT'S COMING!

Forrás: digitalkamera.de

 PIHE, fotó témakörben

ÚJ FIÚ A CSAPATBAN: AZ ÚJ FÉNYKÉPEZŐGÉPEM
Itt nézeget velem szemben az asztalon. Fekete-ezüst, Pentax Z-1 Special Edition, a gyár 75. évfordulójára kiadott limitált darabok egyike (Magyarországon vélhetően ötnél több nincs is belőle). Aki esetleg nem ismerné a gépet: a Pentax utolsó, profi fotósoknak készített váza, KAF2 bajonettel, így a digitális gépekhez készített objektíveket is tudja fogadni. Záridők: 30s - 1/8000s (yeah) + B, érzékenység: ISO 6 - 6400, vakuszinkron 1/250s-nél (yeahyeah), formátum: 35mm (tehát full frame :o)), a Pentax szokásos programjai (P, HyP, Av, Tv, HyM) és szolgáltatásai mellé bekerültek olyan nyalánkságok is, mint például a beállítható ismétlőfényképezés és a végre tökéletesen használható spotbeam. Azt kívánom, hogy a Pentax három éven belül meg tudja építeni ezt a vázat digitális formátumban is -- és akkor tényleg elmondhatjuk, hogy a két nagy gyártó mellett van helye a harmadiknak is. Nagyon valószínű, hogy az utolsó digitális fotókat látjátok tőlem - legalábbis terveim szerint.

 PIHE, fotó témakörben

FOTÓMARATHON 2008, BUDAPEST

Szombat reggel többnyire a statikusnak látszó esőfelhőktől részint bágyadtan, részint pedig a szórt fénytől mosolygós arccal jött össze alig négyszáz fotóbarát a Gödörben. (Rossznyelvek szerint itt egyetlen csapással végezni lehetett volna az egész fotós bagázzsal, Timbernél mintha lett is volna valami furcsa elsütőszerkezet.) Tíz körül (valamikor Soltész Rezsővel egy időben) látszott magára találni a Pentaxos csapat (Euthimia, Timber, Gabesz, Indig és jómagam), és miután megvitattuk az aktuálpolitikai helyzetet (például hogy Soltész Rezsőnek már egy ideje egyenes a haja, csak én vagyok elmaradva húsz évvel), sor került a tizenhat téma kihirdetésére is. Ezt, élelmesebb emberkék (kivételesen magamra gondolok) teleobjektívvel már levadászták a művészúr kezéből mielőtt a konkrét kihirdetés még megtörténhetett volna.
Tovább...

PHOTOKINA 2008: TI MIT VÁRTOK?

Még van pár hét a Photokináig, mégis mindenki találgat. Canon részről szinte biztos az 5D frissítése... A Nikon elég sok rakétát ellőtt a tüzijátékából az elmúlt hetekben (meglepetés D700), bár gyanítom, hogy nem tette volna, ha nincs még valami a tarsolyában. A Sony elég durván be fog előzni az Alpha900-zal, most olvastam a 24 megapixeles fullframe szörnyetegről egy rivjút. A Pentax nem jelentett be semmit, igaz, hogy Kölnben a taxikon az utóbbi napokban ez látható:


A képről elsőre az jön le, hogy "jé, ez a K10D / K20D váza!", de ha közelebbről megnézzük, nem az. A pentaprizma háza sokkal laposabb, nagyobb területet fed le. Ha ez tényleg így van, akkor pár héten belül a digitális full frame piacon az eddigi egy helyett immár négy résztvevő lesz jelen, ami nem csak a kategórián belüli átversenyt jelenti, hanem várhatóan az APS-C szenzorral rendelkező vázak árát is jótékonyan fogja befolyásolni. Aki most szeretne fényképezőgépet vásárolni, mindenképpen várjon október végéig, amíg ennek valamiféle hatása lesz -- aki pedig eladna, az jobb, ha gyorsan cselekszik. :o)

(A DePiPreview-n olvastam egy Pentaxostól: "igaz, hogy azt mondtuk, leállítjuk a 645D projectet, de ez nem jelentette azt, hogy a titkos 67D projectet is leállítjuk. Tessék, itt egy 75MP-es nagyformátumú szenzorral szerelt váz. A fő technikusaink eddig azt hitték, konyhai robotgépet raknak össze, ezért sorozatlövés módban az menüben aktiválható, hogy két frame között kávét is főzzön. :o))

Ti mit vártok a Photokinától? Nem csak a különböző gyártók vázaira gondolok, hanem úgy összességében rólunk, felhasználókról? Jó nekünk ez a sok váz, sok technika, vagy csak bezavar a választásba, ráadásul mert gyorsan értéktelenedik a felszerelésünk?

 PIHE, fotó témakörben

LUMIKSZ, HETEDJÉRE

Gondoltam, ideje ilyet is megpróbálni, így pár hete beneveztem a VII. Lumix fotópályázatra. Inkább a portrékra feküdtem rá, persze kár volt, mert így utólag elnézegetve az értékeléseket, rá kell, hogy jöjjek, hogy a zsűri (Keleti Éva, fotóművész; Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke; Szigeti Tamás, a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztály elnökségének tagja; Radisics Milán, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke és Irházy (Birdie) Róbert, a Pixinfo.com szakújságírója és szerkesztője, a Fotózz.hu társalapítója) igencsak a spontán ellőtt képekre volt kiváncsi, konkrétan az első fordulónál a fényjátékos fotóim elvéreztek. Nagy meglepetésemre az utazás kategóriába feltöltött "Futuricity" / "Egy kubista álma" című fotóm túljutott az első, a második, végül pedig a harmadik selejtezőn is, úgyhogy végülis döntős lett. Innentől nem érdekel, hogy tizedik, tizenötödik vagy huszadik helyezést ér-e el a Fotózz.hu (bah, éljen a zártkörű és belterjes közönségszavazás! :D) szavazásán, a lényeg, hogy 5800 fotóból benn lehetek a döntőben és ezzel biztosítva van egy adott méretű felület a Millenáris falán szeptember 18-tól. Ami külön öröm, hogy három flickr-es ismerősöm is döntős lett, név szerint Horváth Ildikó alias Virgonc, Floraart (alias Floraart :o)) és Kiss Ákos alias akosphoto. Ami pedig igazán lenyűgözött, azok a természetfotó kategória képei voltak. Egyértelmű kedvenc az egymással viaskodó sólymok és a hangyafej makró lett, de ha rajtam múlna, akkor a többi kategóriánál is könnyen zavarba lehetne hozni. Tessetek megnézni a fotókat, Pajtások, és következő évben indulni a pályázaton!

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX-SZAL A VILÁGŰRBE

Egy érdekesség a Pentaxos Pajtásoknak. A NASA oklahomai állomása és a helyi egyetem a kozmikus sugárzás dokumentálására egy érdekes kísérletet végzett el: egy fényképezőgépet egy hatalmas ballonra kötöttek, ami 15 másodpercenként készített egy fotót, egészen addig, amíg kiérve a világűrbe a ballon elég és a kamera 22 mérföld per órás sebességgel belecsapódik a földbe. A kísérlethez olyan fényképezőgépet kerestek, ami túléli 104,000 láb magasságban uralkodó nyomást és egyéb légköri viszonyokat, különösen a kezdeti párára, -60 Fahrenheitnél kisebb hőmérsékletre és aztán a vákuumra. Több lehetőséget megvizsgálva a Pentax K10D volt az egyetlen szóbajöhető váz, ami ilyen viszonyokat még kibír. Az útra a vázat egy párnázott kofferbe zárták. A gépen a kitobjektív volt (SMC DA 18-55mm F/3,5-5,6 AL II), 18mm-es állásban, végtelenre állított fókusszal, 1/3000 zársebességgel. A gép 536 darab RAW képpel teljesen sértetlenül tért vissza, ebből csak három fotó lett túlexponált, amikor az objektív a Nap felé nézett. Érdekes próbája ez a K-sorozat szigetelésének, de azért ha esik az eső, a nylonzacsi legyen mindig kéznél. :o) Íme a képek:Forrás: Arena 5

 PIHE, fotó témakörben

FOTÓMARATHON: JÖTTÖK?

Kedves Pajtások! Szeretnék érdeklődni, hogy jöttök-e a szombati Fotómarathonra? Arra gondoltam, esetleg mehetnénk csoportosan is. Szombat, reggel 8-tól, nevezés: 1000 forint, további infó itt.

 PIHE, fotó témakörben

METAMORFÓZIS

Először is köszönöm Nektek a sok pozitív visszajelzést az előző blogposttal kapcsolatban!

Miután a hétvége első felét Julcsi és Zimány Linda között töltöttem (átvitt értelemben, persze), úgy gondoltam, hogy ideje fotózni is valamit. Szombaton egy aktfotózáson voltam, és bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem érdekel a női test "as-it-is" látványa (amellett, hogy a konkrét alkalmazott fotós változatát magánéletem szentsége miatt nem űzném), szerettem volna valami olyan kihozni a saját kis kattogtatásaimból, amit mindig is ki akartam próbálni: a többszörös expozíciót. Talán Veletek is előfordult már Pajtások, hogy a filmes gépetek nem jelezte az utolsó kockát, és ezért több fotót egymásra exponált. Ez, ha szándékosan csináljuk, egy elég kreatív felhasználási módot is jelenthet - sajnos nem mai gyerek az ötlet már és elég sokan el is sütötték. A technikai háttér konkrétan abból áll, hogy a fejlett filmes gépeken megtalálható az egymásra exponálás kallantyú, ami a motoros filmtovábbítót megakadályozza a tekercselésben - egyébként pedig a nem motoros filmtovábbítós gépen egyszerűen csak nem szabad továbbtekerni a szalagot. Arra mindenesetre figyelni kell, hogy a filmet érő fény mennyiségét az exponálások számával be kell osztani (tehát ISO100 + 1/125 + F/5,6 beállítás két felvétel szendvicselése esetén megegyezik ISO100 + 1/125 + F/8 értékkel). Nem vagyok biztos abban, hogy más gyártók gépei tudják-e ezt (gyanítom, hogy igen), Pentax vázon a menüben be lehet állítani a sokszoros exponálást, akár 9 kép erejéig is. Nagyon idegesítő módon minden kész felvétel után újra be kell mászni érte a menübe, de az ember úgyis annyit machinál a vakukkal és instruktálja a modellt, hogy ez már tényleg csak részletkérdés (beállítható, hogy az exponálások számával a váz számolja ki a megfelelő fénymennyiséget, így a fenti képlet csak az analóg technikára vonatkozik). A technika így elmondva viszonylag egyszerű, de valójában nagyon nehéz. Egyrészt a modell is mozog, másrészt a fényforrást a modellel együtt kell állítani, harmadrészt ott van a fotós általi nem csekély hibaszázalék is. Célszerű referenciapontokkal játszani, hogy ne csússzon szét a kompozíció, de tény, hogy nagyon nagy türelem kell hozzá - a végeredmény szerintem nagyon érdekes, és ahogy lehetőségem lesz rá, filmes gépen is ki fogom próbálni (erről hamarosan úgyis írok majd) - remélem, hogy Nektek is tetszeni fog! Nyilván Photoshopban sokkal egyszerűbb lenne összetolni két képet, de érzésem szerint valahogy szentségtörés lenne, ha a technika adott vázon belül is.

(És egy szolgálati közlemény: a csorge.hu "film noir" albuma nevet változtatott, "contrast" néven fogja folytatni a fekete-fehér, nagykontrasztú fotók befogadását. Az előző név már túlságosan leszűkítette volna a fotók jellegét, ezért lett lecserélve.)

 PIHE, fotó témakörben

AMIT KÉT ÉV ALATT TANULTAM

Ma két éves a blog. A hét eleje óta kaptam néhány ötletet, miről is szóljon ez a bejegyzés, így mindenekelőtt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a fotós cuccaim egy részét Balázsnak ajándékozom. Én konkrétan a felesleges adaptergyűrűkre gondoltam, mert Balázs nem mondta, hogy melyik részét szeretné. :o) Tovább...

JÁTSZOTTAM

Kis türelmet, a kép pöttyet lassan töltődik le...

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »