EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 45. OLDAL -

FALHOZ ÁLLÍTVA


Csak a teljesség kedvéért: VII. Lumix kiállítás, szeptember 18. - október 19.

 PIHE, fotó blog témakörben

PHOTOKINA: PENTAX KISZIVÁROGTATÁSOK

Nem lettem túlságosan boldog a ma (illetve tegnap, az internetszolgáltatóm tudniillik volt szíves nem szolgáltatni) napvilágott látott (kiszivárogtatott) Pentaxos hírektől, ugyanis a full frame vázról egy büdös szó sem esett. Ellenben amiről eddig csak a madarak csicseregtek, arról immár fotóval illusztrált konkrétumok is előkerültek. Lássunk mindent sorjában! Tovább...

STAR WARS - CLONE WARS

Az megvan, hogy mi az: kicsi és fénykardja van? - Hát Oviban Kenobi.

A faviccem apropója, hogy tegnap beültünk a premier előtti Star Wars - Clone Wars-ra. (Mint azt megszokhattátok, mostanában premier előtt kaptok filmajánlót, persze egy nappal mindig elcsúszom a blogposttal, úgyhogy akár meg is nézhetitek.) A filmtől körülbelül azt kaptuk, amit vártunk: mesét gyerekeknek. Tipikusan azt a korosztályt célozza meg, akinek kedves volt Jarjar és még elviselhető a klónháború, de már too much a harmadik rész. (Gyermeki lelkemet még a levágott robotfejek sem zavarták meg az önfeledt filmnézésben.)

Kicsit abban a hiszemben éltem, hogy ez majd olyan "okosító" anziksz lesz, mint a Matrix és az Újratöltve között az Animatrix, amely sok olyan részletet elárul, amire az egész estés filmekben nem akar a forgatókönyvíró kitérni - de Julcsi felhomályosított, hogy ez egy rajzfilmsorozat első, bevezető része. Pilot episode-hoz azért kicsit hosszúra sikeredett, de a történet viszonylag könnyen követhető volt az alsó tagozatosok számára is (még én is megértettem). A sztori - amely kronológiai szempontból a Clone Wars és a Return of the Sith közé helyezhető el - szerint Jabba fiát ismeretlenek elrabolják, és persze Obi Van és Skywalker van a közelben. (Nem tudom, mennyiben fájt volna, ha egy kevésbé ismert jedit mutatnak be, például Mace Windut, tekintve, hogy Skywalker a következő filmben erőteljesen átáll a kevésbé családcentrikus oldalra.) Skywalker az első tíz percben egy padawannal és ebből kifolyólag pár nehéz perccel lesz gazdagabb, egy narancssárga leányzó alakjában. A reklámból tudjuk, hogy a narancssárga emberekkel a legkönnyebb szót érteni, de ez kicsit azért itt máshogy alakul, de azért persze sikerül a kis gilisztát megmenteni és happy enddel zárul a műsorszám. A kissé szofisztikáltabb filmeken már felnőtt generáció értékelni fogja a kereskedelmi szövetség (ööö... szakadárok) ostoba droidjait és a néhol előkerülő homokcsirkéket, de elsősorban a kicsik vannak megcélozva. Az első negyed órában piszok módon zavart a 3D művészek stílusa, de aztán hozzászokott a szemem (enyhén polygonosra sikeredett, így inkább a rajzfilmekre hajaz, mint mondjuk a Final Fantasy "azanyád" karaktereire). Csak nagyon SW fanatikusoknak ajánlom, meg akinek ingyen jegye van.

 PIHE, minden más témakörben

IT'S COMING BABY, IT'S COMING!

Forrás: digitalkamera.de

 PIHE, fotó témakörben

ÚJ FIÚ A CSAPATBAN: AZ ÚJ FÉNYKÉPEZŐGÉPEM
Itt nézeget velem szemben az asztalon. Fekete-ezüst, Pentax Z-1 Special Edition, a gyár 75. évfordulójára kiadott limitált darabok egyike (Magyarországon vélhetően ötnél több nincs is belőle). Aki esetleg nem ismerné a gépet: a Pentax utolsó, profi fotósoknak készített váza, KAF2 bajonettel, így a digitális gépekhez készített objektíveket is tudja fogadni. Záridők: 30s - 1/8000s (yeah) + B, érzékenység: ISO 6 - 6400, vakuszinkron 1/250s-nél (yeahyeah), formátum: 35mm (tehát full frame :o)), a Pentax szokásos programjai (P, HyP, Av, Tv, HyM) és szolgáltatásai mellé bekerültek olyan nyalánkságok is, mint például a beállítható ismétlőfényképezés és a végre tökéletesen használható spotbeam. Azt kívánom, hogy a Pentax három éven belül meg tudja építeni ezt a vázat digitális formátumban is -- és akkor tényleg elmondhatjuk, hogy a két nagy gyártó mellett van helye a harmadiknak is. Nagyon valószínű, hogy az utolsó digitális fotókat látjátok tőlem - legalábbis terveim szerint.

 PIHE, fotó témakörben

FOTÓMARATHON 2008, BUDAPEST

Szombat reggel többnyire a statikusnak látszó esőfelhőktől részint bágyadtan, részint pedig a szórt fénytől mosolygós arccal jött össze alig négyszáz fotóbarát a Gödörben. (Rossznyelvek szerint itt egyetlen csapással végezni lehetett volna az egész fotós bagázzsal, Timbernél mintha lett is volna valami furcsa elsütőszerkezet.) Tíz körül (valamikor Soltész Rezsővel egy időben) látszott magára találni a Pentaxos csapat (Euthimia, Timber, Gabesz, Indig és jómagam), és miután megvitattuk az aktuálpolitikai helyzetet (például hogy Soltész Rezsőnek már egy ideje egyenes a haja, csak én vagyok elmaradva húsz évvel), sor került a tizenhat téma kihirdetésére is. Ezt, élelmesebb emberkék (kivételesen magamra gondolok) teleobjektívvel már levadászták a művészúr kezéből mielőtt a konkrét kihirdetés még megtörténhetett volna.
Tovább...

PHOTOKINA 2008: TI MIT VÁRTOK?

Még van pár hét a Photokináig, mégis mindenki találgat. Canon részről szinte biztos az 5D frissítése... A Nikon elég sok rakétát ellőtt a tüzijátékából az elmúlt hetekben (meglepetés D700), bár gyanítom, hogy nem tette volna, ha nincs még valami a tarsolyában. A Sony elég durván be fog előzni az Alpha900-zal, most olvastam a 24 megapixeles fullframe szörnyetegről egy rivjút. A Pentax nem jelentett be semmit, igaz, hogy Kölnben a taxikon az utóbbi napokban ez látható:


A képről elsőre az jön le, hogy "jé, ez a K10D / K20D váza!", de ha közelebbről megnézzük, nem az. A pentaprizma háza sokkal laposabb, nagyobb területet fed le. Ha ez tényleg így van, akkor pár héten belül a digitális full frame piacon az eddigi egy helyett immár négy résztvevő lesz jelen, ami nem csak a kategórián belüli átversenyt jelenti, hanem várhatóan az APS-C szenzorral rendelkező vázak árát is jótékonyan fogja befolyásolni. Aki most szeretne fényképezőgépet vásárolni, mindenképpen várjon október végéig, amíg ennek valamiféle hatása lesz -- aki pedig eladna, az jobb, ha gyorsan cselekszik. :o)

(A DePiPreview-n olvastam egy Pentaxostól: "igaz, hogy azt mondtuk, leállítjuk a 645D projectet, de ez nem jelentette azt, hogy a titkos 67D projectet is leállítjuk. Tessék, itt egy 75MP-es nagyformátumú szenzorral szerelt váz. A fő technikusaink eddig azt hitték, konyhai robotgépet raknak össze, ezért sorozatlövés módban az menüben aktiválható, hogy két frame között kávét is főzzön. :o))

Ti mit vártok a Photokinától? Nem csak a különböző gyártók vázaira gondolok, hanem úgy összességében rólunk, felhasználókról? Jó nekünk ez a sok váz, sok technika, vagy csak bezavar a választásba, ráadásul mert gyorsan értéktelenedik a felszerelésünk?

 PIHE, fotó témakörben

LUMIKSZ, HETEDJÉRE

Gondoltam, ideje ilyet is megpróbálni, így pár hete beneveztem a VII. Lumix fotópályázatra. Inkább a portrékra feküdtem rá, persze kár volt, mert így utólag elnézegetve az értékeléseket, rá kell, hogy jöjjek, hogy a zsűri (Keleti Éva, fotóművész; Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke; Szigeti Tamás, a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztály elnökségének tagja; Radisics Milán, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke és Irházy (Birdie) Róbert, a Pixinfo.com szakújságírója és szerkesztője, a Fotózz.hu társalapítója) igencsak a spontán ellőtt képekre volt kiváncsi, konkrétan az első fordulónál a fényjátékos fotóim elvéreztek. Nagy meglepetésemre az utazás kategóriába feltöltött "Futuricity" / "Egy kubista álma" című fotóm túljutott az első, a második, végül pedig a harmadik selejtezőn is, úgyhogy végülis döntős lett. Innentől nem érdekel, hogy tizedik, tizenötödik vagy huszadik helyezést ér-e el a Fotózz.hu (bah, éljen a zártkörű és belterjes közönségszavazás! :D) szavazásán, a lényeg, hogy 5800 fotóból benn lehetek a döntőben és ezzel biztosítva van egy adott méretű felület a Millenáris falán szeptember 18-tól. Ami külön öröm, hogy három flickr-es ismerősöm is döntős lett, név szerint Horváth Ildikó alias Virgonc, Floraart (alias Floraart :o)) és Kiss Ákos alias akosphoto. Ami pedig igazán lenyűgözött, azok a természetfotó kategória képei voltak. Egyértelmű kedvenc az egymással viaskodó sólymok és a hangyafej makró lett, de ha rajtam múlna, akkor a többi kategóriánál is könnyen zavarba lehetne hozni. Tessetek megnézni a fotókat, Pajtások, és következő évben indulni a pályázaton!

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX-SZAL A VILÁGŰRBE

Egy érdekesség a Pentaxos Pajtásoknak. A NASA oklahomai állomása és a helyi egyetem a kozmikus sugárzás dokumentálására egy érdekes kísérletet végzett el: egy fényképezőgépet egy hatalmas ballonra kötöttek, ami 15 másodpercenként készített egy fotót, egészen addig, amíg kiérve a világűrbe a ballon elég és a kamera 22 mérföld per órás sebességgel belecsapódik a földbe. A kísérlethez olyan fényképezőgépet kerestek, ami túléli 104,000 láb magasságban uralkodó nyomást és egyéb légköri viszonyokat, különösen a kezdeti párára, -60 Fahrenheitnél kisebb hőmérsékletre és aztán a vákuumra. Több lehetőséget megvizsgálva a Pentax K10D volt az egyetlen szóbajöhető váz, ami ilyen viszonyokat még kibír. Az útra a vázat egy párnázott kofferbe zárták. A gépen a kitobjektív volt (SMC DA 18-55mm F/3,5-5,6 AL II), 18mm-es állásban, végtelenre állított fókusszal, 1/3000 zársebességgel. A gép 536 darab RAW képpel teljesen sértetlenül tért vissza, ebből csak három fotó lett túlexponált, amikor az objektív a Nap felé nézett. Érdekes próbája ez a K-sorozat szigetelésének, de azért ha esik az eső, a nylonzacsi legyen mindig kéznél. :o) Íme a képek:Forrás: Arena 5

 PIHE, fotó témakörben

FOTÓMARATHON: JÖTTÖK?

Kedves Pajtások! Szeretnék érdeklődni, hogy jöttök-e a szombati Fotómarathonra? Arra gondoltam, esetleg mehetnénk csoportosan is. Szombat, reggel 8-tól, nevezés: 1000 forint, további infó itt.

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »