EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 44. OLDAL -

EGY ÚJ, KÖZÖS FOTÓS BLOG

Zsákai Péter blogpajtás azzal a remek ötlettel keresett meg a héten, hogy mi, fotóbarátok, indíthatnánk egy közös blogot, ami a fényképezéshez, technikai, technológiai és emberi (vagy bármilyen más) vonatkozásban kapcsolódik. Ebbe a blogba a törzstagok és a meghívottak szabadon készíthetnének bejegyzéseket, tölthetnének fel képeket, oszthatnának meg tapasztalatokat, ismereteket vagy ami éppen jól esik. Kíváncsian várom, hogy mit gondoltok erről - láttok-e benne fantáziát, írnátok-e bele szívesen és ha igen, miről szólna, vagy csak olvasnátok és ha igen, mit olvasnátok szívesen. Elsőként arra gondoltam, lehetne ez egy amatőrök által üzemeltetett, amatőröknek szóló oldal - de ez csak egy felvetés. Nem gondolom márkákra, típusokra, sőt, akár formátumokra leszűkíteni az oldal tartalmát: lehet szó full frame vázakkal alkalmazható dolgoktól egészen a legoból összerakható lyukkamerákig bármiről - itt elsősorban szükség lenne egy nagyon erős szabályzásra, hogy a fotós fórumok szokásos rákfenéjét, a márkák közötti rivalizálást el tudjuk kerülni. Bizonyára, ha az oldal beindul és megfelelő reakció érkezik rá, akkor meghívhatunk tapasztalt, profi fotósokat is egy-egy bejegyzés erejéig. Mit szóltok? Ki lenne benne? Megköszönném, ha minél többen jeleznétek vissza, akár szerzői, akár olvasói oldalról és továbbítanátok ezt az információt hasonló irányultságú Pajtásaitoknak is.

Előre is köszönök minden építő jellegű hozzászólást, gondolatot!

 PIHE, fotó témakörben

SZÉTESTÜNK

Julcsi most füstjelezte, hogy Internet Explorer alatt szétesett a főoldal layout-ja. Javítás lesz, kis türelmet és el(félre)nézést kérek addig is.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

PENTAX Z-1: HÁROM TESZTKÉP KÖZKÍVÁNATRA

Az előző blogpostra visszatérve, álljon itt három további tesztkép a Fotómarathonról. Sok értelmet ne keressetek egyikben sem, abszolút csak a gép megismerése volt a cél. A minőség nagyjából látszik, az eredeti változatok 30 megapixelesek 4800 DPI-n scannelve. Jelzem, egy olcsó filmet (Fuji Superia 200) használtam, ezért nem tökéletesek a képek, viszont szépen lehet követni a dinamikát - eyedropperrel végignéztem, és a fehér részek a képeken valójában nem fehérek (Nelson pulcsija közben pedig megfelelően sötét, de nem fekete). Képek a tovább gombbal. :o) Tovább...

PENTAX Z-1: ELSŐ BENYOMÁSOK

Túljutottam az első tekercs filmen, amelyet kizárólag a gép tudásának feltérképezésére használtam el mindenféle egyéb célzat nélkül, ezért egy olcsóbb, általános célú filmet választottam, a Fuji Superia 200 személyében - közben pedig egyértelmű lett számomra, hogy a csodálatos dolog a filmes fényképezésben az, hogy a használatos filmmel mi magunk választjuk meg a gép érzékelőjét. Ez persze amennyire áldás, pontosan annyira átok is, hiszen menet közben nem tudunk tekercset cserélni, így húsz-harminc kocka erejéig egyféle érzékenység használatára vagyunk kötelezve, arról nem is beszélve, hogy sok esetben a film határozza meg a felhasználási területet is. Tovább...

PENTAX K-M(INI)

Szeretnék olyan gyorsan dolgozni, mint a srácok a DPreview-nál, akik a "véletlenül" idő előtt publikált sajtóközleményt követően két nappal már be is szereztek egyet a csak holnap bejelentésre kerülő Pentax K-m vázak közül.

Nagyot tévedtünk arról, hogy a K-m egy alsó kategóriás, butított váz. Mert nem az. Sok helyen a K200D-t is megszorongatja, pedig a K200 szerintem a kategória legjobban eltalált és összerakott gépe. Inkább kell úgy felfogni, hogy a K-m egy hétköznapi emberek számára megalkotott váz, elsődlegesen azokat szem előtt tartva, akik sokat utaznak és nem a fotós táska cipelésével akarnak elfáradni. Tovább...

FALHOZ ÁLLÍTVA


Csak a teljesség kedvéért: VII. Lumix kiállítás, szeptember 18. - október 19.

 PIHE, fotó blog témakörben

PHOTOKINA: PENTAX KISZIVÁROGTATÁSOK

Nem lettem túlságosan boldog a ma (illetve tegnap, az internetszolgáltatóm tudniillik volt szíves nem szolgáltatni) napvilágott látott (kiszivárogtatott) Pentaxos hírektől, ugyanis a full frame vázról egy büdös szó sem esett. Ellenben amiről eddig csak a madarak csicseregtek, arról immár fotóval illusztrált konkrétumok is előkerültek. Lássunk mindent sorjában! Tovább...

STAR WARS - CLONE WARS

Az megvan, hogy mi az: kicsi és fénykardja van? - Hát Oviban Kenobi.

A faviccem apropója, hogy tegnap beültünk a premier előtti Star Wars - Clone Wars-ra. (Mint azt megszokhattátok, mostanában premier előtt kaptok filmajánlót, persze egy nappal mindig elcsúszom a blogposttal, úgyhogy akár meg is nézhetitek.) A filmtől körülbelül azt kaptuk, amit vártunk: mesét gyerekeknek. Tipikusan azt a korosztályt célozza meg, akinek kedves volt Jarjar és még elviselhető a klónháború, de már too much a harmadik rész. (Gyermeki lelkemet még a levágott robotfejek sem zavarták meg az önfeledt filmnézésben.)

Kicsit abban a hiszemben éltem, hogy ez majd olyan "okosító" anziksz lesz, mint a Matrix és az Újratöltve között az Animatrix, amely sok olyan részletet elárul, amire az egész estés filmekben nem akar a forgatókönyvíró kitérni - de Julcsi felhomályosított, hogy ez egy rajzfilmsorozat első, bevezető része. Pilot episode-hoz azért kicsit hosszúra sikeredett, de a történet viszonylag könnyen követhető volt az alsó tagozatosok számára is (még én is megértettem). A sztori - amely kronológiai szempontból a Clone Wars és a Return of the Sith közé helyezhető el - szerint Jabba fiát ismeretlenek elrabolják, és persze Obi Van és Skywalker van a közelben. (Nem tudom, mennyiben fájt volna, ha egy kevésbé ismert jedit mutatnak be, például Mace Windut, tekintve, hogy Skywalker a következő filmben erőteljesen átáll a kevésbé családcentrikus oldalra.) Skywalker az első tíz percben egy padawannal és ebből kifolyólag pár nehéz perccel lesz gazdagabb, egy narancssárga leányzó alakjában. A reklámból tudjuk, hogy a narancssárga emberekkel a legkönnyebb szót érteni, de ez kicsit azért itt máshogy alakul, de azért persze sikerül a kis gilisztát megmenteni és happy enddel zárul a műsorszám. A kissé szofisztikáltabb filmeken már felnőtt generáció értékelni fogja a kereskedelmi szövetség (ööö... szakadárok) ostoba droidjait és a néhol előkerülő homokcsirkéket, de elsősorban a kicsik vannak megcélozva. Az első negyed órában piszok módon zavart a 3D művészek stílusa, de aztán hozzászokott a szemem (enyhén polygonosra sikeredett, így inkább a rajzfilmekre hajaz, mint mondjuk a Final Fantasy "azanyád" karaktereire). Csak nagyon SW fanatikusoknak ajánlom, meg akinek ingyen jegye van.

 PIHE, minden más témakörben

IT'S COMING BABY, IT'S COMING!

Forrás: digitalkamera.de

 PIHE, fotó témakörben

ÚJ FIÚ A CSAPATBAN: AZ ÚJ FÉNYKÉPEZŐGÉPEM
Itt nézeget velem szemben az asztalon. Fekete-ezüst, Pentax Z-1 Special Edition, a gyár 75. évfordulójára kiadott limitált darabok egyike (Magyarországon vélhetően ötnél több nincs is belőle). Aki esetleg nem ismerné a gépet: a Pentax utolsó, profi fotósoknak készített váza, KAF2 bajonettel, így a digitális gépekhez készített objektíveket is tudja fogadni. Záridők: 30s - 1/8000s (yeah) + B, érzékenység: ISO 6 - 6400, vakuszinkron 1/250s-nél (yeahyeah), formátum: 35mm (tehát full frame :o)), a Pentax szokásos programjai (P, HyP, Av, Tv, HyM) és szolgáltatásai mellé bekerültek olyan nyalánkságok is, mint például a beállítható ismétlőfényképezés és a végre tökéletesen használható spotbeam. Azt kívánom, hogy a Pentax három éven belül meg tudja építeni ezt a vázat digitális formátumban is -- és akkor tényleg elmondhatjuk, hogy a két nagy gyártó mellett van helye a harmadiknak is. Nagyon valószínű, hogy az utolsó digitális fotókat látjátok tőlem - legalábbis terveim szerint.

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »