EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 43. OLDAL -

NAGYOTLÁTÁS: KI, MIKOR, HOL?

Timberrel már egy ideje beszélünk arról, hogy össze kellene ereszteni néhány nagylátószögű üveget egy laza amatőr teszt erejéig. Gyanítom, hogy nem fogunk MTF grafikonokat gyártani, de élesség-CA-vignettálás-lensflare és hasonló tesztek egészen biztos, hogy elő fognak kerülni. Akit esetleg érdekel a dolog és szívesen becsatlakozna, az dobjon fel egy időpont javaslatot. Obit is lehet hozni (28mm-ig), a teszt valósághű bírálata miatt Pentaxosok előnyben, de más gépek más üvegeit is megnézzük szerintem nagyon szívesen. Timber a Pentax DA 12-24 ( = Tokina 12-24), Takoca a DA 10-17 halszemet, én pedig a Sigma 10-20-at fogom versenybe dobni. Például aki jönne, kezdje ott, hogy melyik napokon lenne jó (munkaidő?), aztán nézünk időjárási viszonyokat is, ha kialakul valami. Nekem például a hétvégék általában nem szoktak jók lenni, hétköznapokon délelőtt vagyok stabilan mobil, de ha a Többségnek csak a hétvége a megfelelő, akkor megoldjuk a dolgot okosban. :o)

 PIHE, fotó témakörben

ÁLLVÁNY OVER, MAN

Ma délután szolgálat közben életét vesztette Giottos állványom és szintén Giottos állványfejem. A középoszlop csavarja nem bírta el a K10D + markolat + vaku + Sigma 10-20 súlyát, és egy laza mozdulattal beletört a fej menetébe. A többi pusztítást a gravitáció végezte volna el (nyilván megsérült volna a váz, a vaku és valószínűleg kuka lett volna a Sigma obi is), ha nem vagyok annyira mindig elővigyázatos, hogy állványos munka közben is a nyakamban van a nyakheveder (ettől néha már majdnem megfojtottam magam, de valamiben meg kell halni). Most viszont van egy halott állványom egy halott fejjel. Szerintetek "javít" valaki állványt? Középoszlopcsere? A fejből valahogy nyilván ki lehet szabadítani a csavart, maga az állvány a súlyosabb pénz. Manfrottóról mi a véleményetek (Vincze Petya, elsősorban)? Minden tippet örömmel várok.

 PIHE, fotó témakörben

A KÖZÖNSÉGSZAVAZÁSRÓL

Értem én, hogy jó dolog a demokrácia, de azért nem kellene mindenhová beengedni. Itt elsősorban a pályázatokra gondolok, még konkrétabban a fotópályázatok közönség által történő megítélésére. Ezen már pár hete a Lumix kapcsán is problémáztam, de most a Metropol által kiírt (a nemrövid Metro Global Photo Challenge 2008 nevű) pályázat miatt megint előkerült. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez az egész közönségszavazósdi pontosan arról szól, hogy kinek hány haverja van, illetve ki hogyan tud csalni az átlagolásnál. Valahogy ez nekem sose feküdt, ezért sem szoktam nagy dobra verni, ha elindulok egy pályázaton. Miért nem lehet egy fotópályázatot a szakmai zsűri értő kezeire (szemeire) bízni? Például a National Geographic 2008-as verseny bírálatát azonnal elfogadtam, bár ha a képeket és a pontozásokat összenézzük, ott is bőven volt anomália, de mégsem azon múlt, hogy hogyan lehetne még egy embert hívni. Előre félek, hogy mi lesz megint a Metro pályázaton. Egy biztos: ha ez is a Fotozz.hu-n lesz szavaztatva, nem indulok el rajta többet. Nem azt mondom, hogy csalás lenne, egyszerűen csak nem igazságos. Na jó, azért dicsekszem egy kicsit - "Metro Nap fotója, 2008. október 28.":

 PIHE, fotó témakörben

ELECTROWORLD ÁRKÉPZÉS

Hama UV szűrő, 58mm-es szűrőmenetre: 1990 Ft

Hama UV szűrő, 67mm-es szűrőmenetre (nem HTMC bevonatú): 10990 Ft (igen, Pajtások, egy helyiértékkel több)

Oké, lehet, hogy tényleg a méret a lényeg, na de 9 mm már ennyit ér?

 PIHE, minden más témakörben

SZEPTEMBERI TERMÉS

A héten előhívódott a tekercs 400-as érzékenységű Ilford Deltám. Azt kell mondjam, minden egyes forintot megér ez a film, egyszerűen csodálatos szemcsézettségű, dinamikatartományú és élességű anyag. A tovább gomb mögött néhány jobban sikerült fotót láthattok. Tovább...

EGY HÉT TÖRTÉNÉSEI

A szeptemberi nagy blogszéria után kissé visszafogottan indult az október és ez gyaníthatóan a közeledő Karácsonyi shopás miatt csak a lejtő teteje. Bár javában dúl a bankválság - és ezt sajnos a kereskedelem "pultos" oldalán érezni a legjobban -, úgy néz ki, most mégis sokan gondolják azt, hogy be kell dobni az adukat: egy hét alatt olyan mennyiségű munka futott be, ami több hónapra elosztva szokott csak. Lezavartam egy háromemeletes ház és egy belvárosi kétemeletes luxuslakás fotózását kívül-belül, valamint egy raktárfotózást és egy derekas mennyiségű tárgyfotót (plusz retus, RAW feldolgozás természetesen), nekikezdtem egy komplett webáruháznak, updateltem egy rakás honlapot és ha nem így alakul az élet, akkor még befigyelt volna egy fogászat és egy másik luxuslakás fotózása is, ami szerencsére most átcsúszott jövő hétre. Ja, és közben az üzletben is voltam minden nap. Tovább...

EGYEDFEJLŐDÉS

Az egészséges szintnél jobban sosem volt célom a magamutogatás, de ezen rövidtávon széjjelröhögtem ma délelőtt magam. Csak el kell látogatni ide és máris lehet retrósítani saját magunkat. Köszönet a linkért a Vignetták urának, Vincze Petya blogpajtásnak. (Az igazi fejemen nem ér röhögni, csak egy tesztkép volt egy fotózáson.) (Rendes blogpost is lesz majd egyszer, amiben elmagyarázom majd, hogy miért nincs egy hete rendes blogpost.) (Több zárójeles mondat nem lesz.) (Ígérem.)

1952
1970
1976
2008

 PIHE, lol témakörben

MEGINT H-AKNI

A heti verejték letörlését egy ismételt Inka-H koncerten irányoztuk elő, bár Julcsival a munkaidő pressziójától eléggé meggyötörten kászálódtunk ki a péntek éccakába. Zsákai művészúr Peti hathatós közreműködésével fotós pass-szal a nyakunkban sikeresen túléltük a nemkicsit kondiszagú biztonsági őrök "hirtelen halál" tekintetét. És ha már fotós pass, fotóztunk is, legalábbis Varga Nóra fotós kollegina és jómagam. A Wigwamban volt a helyszín, ahol szerencsére már sokkal több fény adatott meg az előző, Irish Cat Pub-ban megejtett koncerthez képest, így sikerült a stabil F/2,8-as fényerőt ISO 1000 környékén tartanom (felváltva dolgozott a Pentax FA 50mm F/1,4 és a Sigma 105mm F/2,8) - az utómunka is kevésbé volt izzasztó, mint legutóbb, hiszen egy kis hisztogramm-tologatáson kívül mást nem is láttak a fotók. A következő képeket mind a Blogolvasó, mind a Zenész Pajtások számára teszem közzé, de megnézésüket csak nagyobb türelemmel és sávszélességgel ajánlom (22 darab fotót láthattok a Tovább gombra kattintva). Nem állítom, hogy bármilyen szinten az átlagnál kiugróbban sikerültek volna a képek, de én nagyon élvezem ezt a kategóriát, teljesen eltérő terület, mint amihez eddig szoktam. Gyertek következő alkalommal Ti is Inka-H koncertre! Legközelebb igyekszem otthonhagyni a kocsit, ha már most sikerült a forgalmit. :o) Tovább...

SZEMÜVEGESEN

Másfél hete beálltam a szemüvegesek sorába. No nem azért, mert romlott volna a látásom, sokkal inkább preventíven kényszerültem rá arra, hogy a számítógép előtt töltött életem ne vaksággal végződjön - az utóbbi hónapokban vérben úsztak estére a szemeim, nagyon gyorsan elfáradtak és egyre többet kellett felállnom pihenni (főleg a dolgozóban problémás a MacBook kis képernyőjét bűvölni). A nullás lencsékre szinte az összes létező védő bevonat rákerült, amivel kordában lehet tartani a káros sugarakat, ezzel persze sikerült magammal több szinten is kitolnom. A monitorozó réteg ugyanis enyhén meleg színhőmérsékletet ad (körülbelül egy 81A warm-up szűrőhöz tudnám hasonlítani), amivel konkrétan lehetetlen színekkel dolgoznom, természetesen ekkor le kell vennem az orromról (és ugyanott vagyok, vagyis ha nem fekete-fehér képekkel dolgozom, akkor fél szemmel mindig kinézek felfelé). Persze alaktalan fejemre az egyetlen passzoló keret egy fúrt cucc volt, ami nagyon légies, de nem lehet csak úgy egyszerűen tologatni le-fel. A másik szívás a beszoktatással volt. Nem szokja az indián a szántást, mondhatnánk - és mivel eddig csak napszemüveggel éltem (abból pedig a rásimulós változatot preferálom), ezért az egy hetes csőlátás miatt szombatra olyan durván begyulladt a jobb szemem, hogy fájt a szemhéjamon kívül máshová néznem (az idegek ritmikus sportgimnasztikát játszottak rajta két-három percenként). Szóval szuper ez a szemüveg, és elhiszem, meg tudom is, hogy kell, de azért egy hét alatt ennyi bosszúság igencsak elveszi az ember kedvét. Mindegy, menni kell a szabadba, amíg jó idő van és nem a monitor előtt ülni és bloggolni, és akkor nem kell szemcsi sem. Legfeljebb napszemcsi. :o)

 PIHE, magánügy témakörben

BEST OF FOTÓMARATHON

Annyit lehet már tudni, hogy október 9-én lesz zsűrizés a Fotóklikken, de már készült egy egyveleg a legjobbnak ítélt képekről. Ismerős fotókkal találkoztam Euthimia és Gabesz válogatásából (Indig Laci képeit nem láttam készítés közben, így nem jutottam el a felismerésig), illetve egy saját elkövetésű is bekerült. Viszont lettek nagyon-nagyon ütős kis fotók, érdemes megnézni mindet:

http://www.fotovideo.hu/fotomarathon2008/index.html

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »