EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 41. OLDAL -

HASTÁNC ELŐADÁS

 PIHE, fotó blog témakörben

A BLOG ÚJ RUHÁJA, BÉTA VERZIÓ

Kicsivel több, mint két év telt el a már csak a régi motoros Pajtások emlékeiben élő első T-Rexes blogdesign óta, amelyet, ha szerény matematikai képességeim ellenére jól számolok, még két ruha követett - az utolsó tegnaphoz pont egy éve került ki a kezeim közül. Remélem azért ez a kicsit komorabb (talán komolyabb) kinézet is tetszeni fog Nektek -- minden véleményt, javaslatot és meglátást örömmel olvasok. :o) Igazából maga a layout már hónapok óta itt hever a merevlemezen, de a legutóbbi blogdesign-váltás évfordulója és a közelgő 20.000. főoldal-letöltés (valamint a még kicsit odébb lévő 1000. hozzászólás) jó indok arra, hogy most új ruhába bújtassam a blogot -- viszont rengeteg, leginkább a kinézetet érintő ötletem van még, amit az Ünnepek alatt szeretnék ezen az oldalon megvalósítani, így amit láttok, még korántsem a teljes változat. Továbbra is köszönöm a látogatást Mindenkinek. :o)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

SAJTBÓL VAN

Julcsi hívta fel a figyelmemet, hogy ma van az év utolsó holdtöltéje, így e jeles alkalomból megszakítva a hetes hajtást, leporoltam a K10D-t és az ég felé irányítottam az objektívet (jelen esetben a DA 55-300-ast). A NASA szerint ma 14%-kal nagyobb és 30%-kal fényesebb a nagy korong az éjszakai égbolton. Mivel nagyjából minden valamirevaló amatőr fotós kezdő korában (örülve az első teleobjektívnek) lefotózta már a Holdat, ezért túl sok eredetiség nincs benne, hacsak nem lehet egy épületet, alakot vagy bármi mást is belekomponálni a kivágásba. Vagy éppen kivárni, amíg a Holdnak udvara lesz. Ehhez persze idő és nagy mázli kell. Nekem ezt sikerült kihoznom belőle:


Maga a Hold persze sokkal fényesebb annál, hogy az udvart is egy képben le tudjuk kapni. Hosszú expónál persze azonnal kiég, F/8 + ISO 100 kombónál is 1/40 másodperces záridőt megenged, az udvarhoz viszont kell az 1 másodperc - így két képből lett szendvicselve (bracketing és egyszerűen select PS-ban). Amire esetleg érdemes lehet figyelni, hogy az UV szűrőben nekem folyton visszacsillant hosszabb záridőnél a Hold képe, ezért ezt ajánlott lecsavarni az objektív végéről.

A hetem teljesen zizi volt, a kommentekre sem nagyon tudtam reagálni a blogon, de ez egy jó alkalom volt arra, hogy kipróbáljam Peti- néven író Pajtásunk tippjét a Pentaxos bracketinggel Av módban, és bár kicsit macerás, de igazán jó ötlet, mert működik a dolog - köszönet érte! Mint utaltam rá, a héten az alvás nagyjából három-négy órára korlátozódott le éjszakánként: három-négy hónap munkáját daráltam le 6 nap alatt, összerakva két komplett (és teljesen más kaliberű) webáruházat és egy fél honlapot, napközben pedig az üzletben tevékenykedtem, tehát így péntek estére elértem a félholt-állapotot. Blogpostok most már lassan ismét lesznek, és egy új design-t is húzok erre a nagy kékségre. :o) Jó hétvégét Pajtások, aki pedig Holdat szeretne fotózni vagy csak gyönyörködni, ma van itt a nagy alkalom! ("Holdfotózás, Pajtások, holdfotózás" - hogy önmagam paródiája legyek. ;o)

 PIHE, fotó témakörben

KIS SZÍVDERÍTÉS EBBEN A SZUTYOK IDŐBEN

Tegnap reggeli fények Budapest felett.K10D @ 1/100 & ISO 100 + DA 16-45/4 @ F/8

 PIHE, fotó blog témakörben

ÚJ TEKERCS, ÚJ KÉPEK

Lassan egy hónapja nem töltöttem fel új képet a csorge.hu-ra, aminek nemesen egyszerű magyarázata az, hogy nem is nagyon értem rá fotózni: jön a Karácsony, bevásárló-lázban ég mindenki, szerencsére most viszonylag sok munkám van, úgyhogy teljesen más dolgokkal foglalkozom. Az Erzsébet és Katalin nap között menetrendszerű első hó szerencsére kizökkentett a fotómentes napokból, így be tudtam fejezni a gépben lévő tekercset is. Íme. Érdemes megnézni eredeti (már amennyire a 800 pixel szélesség eredetinek számít) változatokat is a honlapomon a képekre kattogva, mert a bloghoz írt méretező scriptem iszonyat rossz minőségben kicsinyít. Tovább...

LAKÓTÁRSAM: A TERRORISTA

A címet akár egy bestseller-gyanús könyv címlapjáról is kölcsönözhettem volna, de egy valós fenyegetettséggel élek együtt, amióta hidegebbre fordult az idő. A fenyegetés úgy ötven kiló, négy lába van, fekete-vörös, hatalmas fogai vannak, PET-palackot fogyaszt vacsorára, makacs mint a gazdája és elképzelhetetlen módon röfög és horkol.(Pentax K10D @ 1/60 és ISO 160 + FA 50/1,4 @ F/4 + Pentax AF540FGZ @ P-TTL + 1 Fé derítve. A méret érzékeltetéséhez szeretnék rámutatni, hogy az a kicsinek látszó palack egy másfél literes ásványvízhez tartozott egykoron.)

 PIHE, fotó blog témakörben

KÉPLOPÁS ISMÉT

A hétvégén Csutak hívta fel a figyelmem egy YouTube-os video-ra, amelyről előzőleg Szefi (Rékuc) publikált. A video tulajdonképpen egy slideshow, ami a magyar tájakról készült képeket pörgeti végig - Szefi, Virgonc Ildi, Indig Laci és sok más Flickr-ező képei kerültek be a videóba (a Pihe-művek három fotót gyártott tudtán kívül hozzá). Nekem ezzel semmi bajom nem lenne, ha ez valóban Magyarországot népszerűsítené, hivatalos szerv adná ki, amely előzetesen engedélyt kért volna a fotók közléséhez / felhasználásához, vagy magánszemély, akivel emberi hangnemben meg tudtam volna beszélni a felhasználás feltételeit (készítő nevének és honlapjának feltűntetése). Természetesen egyik variáció sem áll fenn, így az emberi beszélgetés helyett marad a fenyegetőzés ügyvéddel, szerzői jogdíjjal és egyéb retorziókkal, mindez egyoldalú kommunikáció keretében. Miután sajnos már volt egy ilyen vitám tavaly, hirtelen felindulásból elkövettem egy rém hivatalos levelet, amely felhívja a feltöltő figyelmét a jogsértésre és az esetleges következményekre - talán ennek is köszönhető, hogy ma estére a videót a felhasználó eltávolította. Az én problémám nem is a tény, hogy lemásolnak egy képet - sokkal inkább az zavar, hogy sokan azt gondolják: ami az interneten megtalálható az ingyen letölthető, felhasználó, sokszorosítható. Pedig távolról sem az és erre nem véletlenül hívjuk fel a különböző licensz-besorolásokkal a nézők figyelmét a felhasználás különböző korlátaira. Bele sem merek gondolni, hány képünk jelenik meg világszerte offline médián úgy, hogy nem is tudunk róla, mert mások is úgy gondolkodnak, ahogy ez az amúgy bizonyára jó szándékkal munkálkodó YouTube felhasználó. De hát mi sem akasztunk le képet a Nemzeti Galéria faláról csak azért, hogy otthon is meg tudjuk mutatni. Minden jog fenntartva -- de hogyan?

 PIHE, fotó témakörben

ÚJRA ITTHON

Sikerült a hosszabbra tervezett utat lényegesen rövidebbre vágni és bár eléggé meggyötörten (három nap alatt 3000 km vezetés és három ország), de hazaértem. Hihetetlen módon ez volt az első olyan alkalom az utóbbi X évben, hogy kimozdultam itthonról és (szégyenszemre) egyetlen fotót sem készítettem, sőt, elő sem húztam a gépeket a hátizsákból -- egyszerűen nem volt sem idő, sem lehetőség erre. Egyelőre még kóválygok, az éjszakát sikerült végignyomni gázpedálosan, kisebb kalandokkal a német rendőrséggel és a szlovák kamionsofőrökkel. Jövő héten majd lesz hosszabb élménybeszámoló, a hétvégén szerintem nem nagyon fogom elhagyni az ágy környékét. :o) Jó hétvégét Mindenkinek!

 PIHE, magánügy témakörben

EGY HÉT OFF

A héten elérkezett a közlekedéstechnikailag leginkább gyűlölt, fényképészeti szempontból leginkább imádott (és ezáltal számomra a legambivalensebb érzelmeket tápláló) és a hólapátolás miatt a legverejtékesebb évszak is. Ha a kattogós oldalát nézem, gyakorlatilag tavasz óta a télre várok, hiszen ilyenkor lehetetlen rossz képet csinálni: minden fekete-fehér, erősek a kontrasztok, atmoszférikus a táj és szippantani lehet a hideget a képeken keresztül. Közben egy újabb tekercs filmnek értem a végére, jövő héten előhivatom, bár találtam magamnak egy remek fotós projektet, úgyhogy pár kockát fogok egyelőre megmutatni belőle.

Beindult a Karácsonyi shopás is, és mivel megígértem, hogy nem hagyok mindent december 24-e délelőttre, ezért már vannak tapasztalataim e téren. Egy történet, csak röviden, nem úntatnálak vele Benneteket. Libri, pultnál szőke nő, adom oda a könyveket, ebből kettő az új muffinos szakácskönyv volt Édesanyámnak és a sógornőmnek. Csaj nézi, nézi, vakarja a fejét, aztán csak kiböki: "a muffinos könyv kétszer van, tudod?" Hirtelen nem tudtam mit mondani, kibukott belőlem az Erő sötét oldala és agresszív kismalac stílusban visszavágtam: "tudom, mi ennyire szeretjük a muffint!" Azt hittem, ezzel egy hullámhosszra kerülünk (lévén én is szőke vagyok), de továbbra is komor maradt és szótlan, erősen gondolkodott, aztán amikor száz százalékos lett a feldolgozottság, akkor lenyugtázta a szóváltást: "ja jó." :o)

Julcsitól tegnap hivatalosan is megkaptam a Karácsonyi ajándékom előrehozott első felvonását IKEA-ban vásárolt 30x40-es paszpartus keretek képében. Mint arról régebben talán már írtam, szeretem a jobban sikerült képeimet kinyomtattatni 20x30-as méretben: egy csomó dolgot úgy lát meg az ember, ha egy képet sokáig néz, és ezt monitoron nehéz lekövetni. Eddig a Darvas egyszerű sima léckereteit használtam, mert úgy gondoltam, ne a kereten múljon egy kép milyensége, viszont most már belátom, hogy hatalmas hiba volt erre hivatkozni. Egyszerűen egészen más a fotó (az egyik keretbe tegnap beköltözött a Spirit of the city című képem), teljesen más a hangulata. Komolyabbá teszi a fotót. Eddig nem nagyon voltam oda az IKEA keretekért, mert ami megfizethető kategóriába tartozik, az nem paszpartus és ráadásul a passzoló képek mérete köszönő viszonyban sincs semmilyen szabvánnyal, másrészt a minőség terén is komoly hiányosságok látszanak. Szóval nagyon örülök, hogy egy ilyen komoly keretbe kerülnek a fotóim. Nem a keret teszi a fotót, de nagyon sokat ad hozzá.

Zárásként a bejegyzés címére hivatkozva közel egy hétre elbúcsúzom Tőletek, holnap elszólít egy munkaút. További szép hetet és szép fényeket kívánok Nektek!

 PIHE, magánügy témakörben

PRÓBATERMI FOTÓZÁS

Múlt csütörtökön Zsákai Petivel zenei továbbképzésen vettünk részt az Inka-H jóvoltából, próbatermi körülmények között. Alapvetően az volt az elgondolásom, hogy majd image-fotókat sikerül készítenem, de egyrészt a hely iszonyat kicsi volt, másrészről a fény sűrűsége sem volt elégséges ahhoz, hogy ilyesmivel játszak, úgyhogy ez egy következő, nappali alkalom lesz (ezt viszont alig várom, máris rengeteg ötletem van). A legfőbb hiba az volt, hogy elég fáradt voltam aznap, ezért szerintem nem is sikerültek most jól a fotók. Azért vannak tanulságok is bőven. Például: koncerten hiába van sötétség, a reflektorok mindig bőséges fényt adnak a témának, itt viszont beltéren 1/80-as és 1/125-ös zársebességet kellett tartanom folyamatosan, ami a zaj rovására ment. Vittem magammal két vakut is, de egyszerűen szétzúzták a hely hangulatát. Erősek lettek az árnyékok, pedig ernyőbe derítettem a tesztfotókon, arról nem is beszélve, hogy a téglalap alakú szűk helyen csak a hozzám közelebb állók kaptak elég fényt, hátul a dobig már nem jutott el. A legtöbbet az FA 50/1,7 és a Sigma 105/2,8 dolgozott, előbbi F/2, utóbbi F/3,5 körülre rekeszelve. Előkerült a DA 16-45/4 és a Sigma 10-20/4-5,6 is, ezek mind a legnagyobb blendenyílással lettek megerőszakolva, a képek minőségén ez sajnos erősen látszik (webre még megfelelő mennyiségű szódával pont elmegy). Az érzékenység ISO 800-ra állt be: simán lehetett volna ISO 100 is, hiszen ezeket az obikat 1/8-ig biztonságosan ki tudom tartani, de a mozgás ezt sajnos nem engedte meg. Nah, majd legközelebb. A "Tovább" gombbal lecsúsznak a fotók is. Tovább...

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »