EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 41. OLDAL -

ELADÓ HÁROM PENTAX OBJEKTÍV

Frissítve: 2008. december 21.

Az objektívek elkeltek. :o)

 PIHE, fotó témakörben

MADE IN CHINA, EU

Érzékelhetően fogy az idő Karácsonyig, a legkülönfélébb termékek gyártói hihetetlen fantáziával erősítettek rá marketing téren az eladásokra - nem csak az ajándék, hanem a mindennapi kategóriában is. Azt hittem, hogy a lipoizés mosóport nehéz lesz túlszárnyalni, de alig pár hét alatt ezt több cég is megkísérelte: ezekből szemezgetnék. Tovább...

PENTAX: ÚJ TERMÉK BEJELENTÉSE

December 16-án a Pentax egy új terméket fog bejelenteni: ezt tegnap óta lehet tudni és máris megint kicsit megindult a P-felhasználók vérkeringése a neten. A Hoya miatt a Pentax nem szivárogtathat ki előzetes információkat, így megint csak a legkülönfélébb találgatások reppentek fel - ezek közül válogattam a teljesség igénye nélkül: K20D Super (amolyan ráncfelvarrott K20D), K20D GPS Edition (váz GPS vevővel kiegészülve), K30D (személy szerint erre várok), 645D (szerintem ez most egy teljesen felesleges fejlesztés lenne) és persze a sláger K1D/ K2D full frame váz. Sok helyen lehetett azt olvasni, hogy a K2D valójában nem full frame lesz, hanem APS-H (mint annak idején a Canon EOS 1D), ezt az érzékelő méretet a DA-s obik szerintem javarészt le is fednék (leszámítva a 17mm alatti gyútávot természetesen). Az, hogy a Pentax valójában mit is akar Karácsony előtt egy héttel a fogyasztóktól, kicsit homályosan körvonalazható: vagy egy hosszú távú fejlesztés bejelentése lesz vagy pedig egy vérfrissítés a már meglévő modellpalettába, amivel a cég azt kívánja sugalni, hogy ezekben a szűkös gazdasági időkben is talpon áll (annak ellenére, hogy a "Pentax - Made in Japan" jelmondat már pár hónapja nem állja meg a helyét). Aminek én örülnék, az a K30D és a K2D. Valószínűleg utóbbit nem tudnám megfizetni, de a K30D értelmet adna a saját kis elgondolásomnak, hogy miért nem érte meg K10D-ről K20D-re váltani. Mindenesetre holnap minden kiderül. Részletek természetesen itt lesznek olvashatóak. :o)

 PIHE, fotó témakörben

HASTÁNC ELŐADÁS

 PIHE, fotó blog témakörben

A BLOG ÚJ RUHÁJA, BÉTA VERZIÓ

Kicsivel több, mint két év telt el a már csak a régi motoros Pajtások emlékeiben élő első T-Rexes blogdesign óta, amelyet, ha szerény matematikai képességeim ellenére jól számolok, még két ruha követett - az utolsó tegnaphoz pont egy éve került ki a kezeim közül. Remélem azért ez a kicsit komorabb (talán komolyabb) kinézet is tetszeni fog Nektek -- minden véleményt, javaslatot és meglátást örömmel olvasok. :o) Igazából maga a layout már hónapok óta itt hever a merevlemezen, de a legutóbbi blogdesign-váltás évfordulója és a közelgő 20.000. főoldal-letöltés (valamint a még kicsit odébb lévő 1000. hozzászólás) jó indok arra, hogy most új ruhába bújtassam a blogot -- viszont rengeteg, leginkább a kinézetet érintő ötletem van még, amit az Ünnepek alatt szeretnék ezen az oldalon megvalósítani, így amit láttok, még korántsem a teljes változat. Továbbra is köszönöm a látogatást Mindenkinek. :o)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

SAJTBÓL VAN

Julcsi hívta fel a figyelmemet, hogy ma van az év utolsó holdtöltéje, így e jeles alkalomból megszakítva a hetes hajtást, leporoltam a K10D-t és az ég felé irányítottam az objektívet (jelen esetben a DA 55-300-ast). A NASA szerint ma 14%-kal nagyobb és 30%-kal fényesebb a nagy korong az éjszakai égbolton. Mivel nagyjából minden valamirevaló amatőr fotós kezdő korában (örülve az első teleobjektívnek) lefotózta már a Holdat, ezért túl sok eredetiség nincs benne, hacsak nem lehet egy épületet, alakot vagy bármi mást is belekomponálni a kivágásba. Vagy éppen kivárni, amíg a Holdnak udvara lesz. Ehhez persze idő és nagy mázli kell. Nekem ezt sikerült kihoznom belőle:


Maga a Hold persze sokkal fényesebb annál, hogy az udvart is egy képben le tudjuk kapni. Hosszú expónál persze azonnal kiég, F/8 + ISO 100 kombónál is 1/40 másodperces záridőt megenged, az udvarhoz viszont kell az 1 másodperc - így két képből lett szendvicselve (bracketing és egyszerűen select PS-ban). Amire esetleg érdemes lehet figyelni, hogy az UV szűrőben nekem folyton visszacsillant hosszabb záridőnél a Hold képe, ezért ezt ajánlott lecsavarni az objektív végéről.

A hetem teljesen zizi volt, a kommentekre sem nagyon tudtam reagálni a blogon, de ez egy jó alkalom volt arra, hogy kipróbáljam Peti- néven író Pajtásunk tippjét a Pentaxos bracketinggel Av módban, és bár kicsit macerás, de igazán jó ötlet, mert működik a dolog - köszönet érte! Mint utaltam rá, a héten az alvás nagyjából három-négy órára korlátozódott le éjszakánként: három-négy hónap munkáját daráltam le 6 nap alatt, összerakva két komplett (és teljesen más kaliberű) webáruházat és egy fél honlapot, napközben pedig az üzletben tevékenykedtem, tehát így péntek estére elértem a félholt-állapotot. Blogpostok most már lassan ismét lesznek, és egy új design-t is húzok erre a nagy kékségre. :o) Jó hétvégét Pajtások, aki pedig Holdat szeretne fotózni vagy csak gyönyörködni, ma van itt a nagy alkalom! ("Holdfotózás, Pajtások, holdfotózás" - hogy önmagam paródiája legyek. ;o)

 PIHE, fotó témakörben

KIS SZÍVDERÍTÉS EBBEN A SZUTYOK IDŐBEN

Tegnap reggeli fények Budapest felett.K10D @ 1/100 & ISO 100 + DA 16-45/4 @ F/8

 PIHE, fotó blog témakörben

ÚJ TEKERCS, ÚJ KÉPEK

Lassan egy hónapja nem töltöttem fel új képet a csorge.hu-ra, aminek nemesen egyszerű magyarázata az, hogy nem is nagyon értem rá fotózni: jön a Karácsony, bevásárló-lázban ég mindenki, szerencsére most viszonylag sok munkám van, úgyhogy teljesen más dolgokkal foglalkozom. Az Erzsébet és Katalin nap között menetrendszerű első hó szerencsére kizökkentett a fotómentes napokból, így be tudtam fejezni a gépben lévő tekercset is. Íme. Érdemes megnézni eredeti (már amennyire a 800 pixel szélesség eredetinek számít) változatokat is a honlapomon a képekre kattogva, mert a bloghoz írt méretező scriptem iszonyat rossz minőségben kicsinyít. Tovább...

LAKÓTÁRSAM: A TERRORISTA

A címet akár egy bestseller-gyanús könyv címlapjáról is kölcsönözhettem volna, de egy valós fenyegetettséggel élek együtt, amióta hidegebbre fordult az idő. A fenyegetés úgy ötven kiló, négy lába van, fekete-vörös, hatalmas fogai vannak, PET-palackot fogyaszt vacsorára, makacs mint a gazdája és elképzelhetetlen módon röfög és horkol.(Pentax K10D @ 1/60 és ISO 160 + FA 50/1,4 @ F/4 + Pentax AF540FGZ @ P-TTL + 1 Fé derítve. A méret érzékeltetéséhez szeretnék rámutatni, hogy az a kicsinek látszó palack egy másfél literes ásványvízhez tartozott egykoron.)

 PIHE, fotó blog témakörben

KÉPLOPÁS ISMÉT

A hétvégén Csutak hívta fel a figyelmem egy YouTube-os video-ra, amelyről előzőleg Szefi (Rékuc) publikált. A video tulajdonképpen egy slideshow, ami a magyar tájakról készült képeket pörgeti végig - Szefi, Virgonc Ildi, Indig Laci és sok más Flickr-ező képei kerültek be a videóba (a Pihe-művek három fotót gyártott tudtán kívül hozzá). Nekem ezzel semmi bajom nem lenne, ha ez valóban Magyarországot népszerűsítené, hivatalos szerv adná ki, amely előzetesen engedélyt kért volna a fotók közléséhez / felhasználásához, vagy magánszemély, akivel emberi hangnemben meg tudtam volna beszélni a felhasználás feltételeit (készítő nevének és honlapjának feltűntetése). Természetesen egyik variáció sem áll fenn, így az emberi beszélgetés helyett marad a fenyegetőzés ügyvéddel, szerzői jogdíjjal és egyéb retorziókkal, mindez egyoldalú kommunikáció keretében. Miután sajnos már volt egy ilyen vitám tavaly, hirtelen felindulásból elkövettem egy rém hivatalos levelet, amely felhívja a feltöltő figyelmét a jogsértésre és az esetleges következményekre - talán ennek is köszönhető, hogy ma estére a videót a felhasználó eltávolította. Az én problémám nem is a tény, hogy lemásolnak egy képet - sokkal inkább az zavar, hogy sokan azt gondolják: ami az interneten megtalálható az ingyen letölthető, felhasználó, sokszorosítható. Pedig távolról sem az és erre nem véletlenül hívjuk fel a különböző licensz-besorolásokkal a nézők figyelmét a felhasználás különböző korlátaira. Bele sem merek gondolni, hány képünk jelenik meg világszerte offline médián úgy, hogy nem is tudunk róla, mert mások is úgy gondolkodnak, ahogy ez az amúgy bizonyára jó szándékkal munkálkodó YouTube felhasználó. De hát mi sem akasztunk le képet a Nemzeti Galéria faláról csak azért, hogy otthon is meg tudjuk mutatni. Minden jog fenntartva -- de hogyan?

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »