EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 4. OLDAL -

PENTAX K-1: ELSŐ AZ EGYENLŐK KÖZÖTT

Nagy bajban voltam, hogyan tudnék bemutatni egy K-1 kaliberű vázat úgy, hogy könnyen fogyasztható is legyek, de ugyanakkor minden fontosabb pontot érintsek - ezért úgy döntöttem, hogy két felvonásban kapjátok meg az eddigi legtöbb elkészülettel járó tesztet: először a figyelmetekbe ajánlom az alábbi videót, ami a kezelést kapargatja meg kicsit, majd utána javaslom, hogy evezzetek át a második, írott részre, ahol a képminőséget firtatnám. Remélem, hogy informatív lesz, annak ellenére, hogy rengeteg feature-t vagy csak félmondat erejéig említettem (astro-trace), vagy teljesen kihagytam, mert a vázhoz képest rangon alulinak éreztem (bőrtónus, szépia, satöbbi).

Sok kép jön, mobilnettel ne induljatok neki.

Tovább...

PENTAX K-70 OFFISÖL

Azt hiszem, semmi sem mutatja jobban a Ricoh vérkomoly elgondolásait a Pentax branddel kapcsolatban, minthogy egy félévben kihoz egy zászlóshajót és közben frissíti a DSLR termékvonal belépő szintjét is - ám ha azt gondolnátok, hogy ez a konkurenciához képest csak egy ladik, akkor a Pentax K-70 specijeitől meg fogtok lepődni.

A K-70 szívében egy 24 megapixeles, AA szűrő nélküli APS-C érzékelő dobog, ami minden eddigi ökölszabályt felrúgva 14 biten rögzíti a beérkező információkat, és ezzel egyedülállóvá teszi a belépő-kategóriában. Az érzékenységet ISO 102.400-ig csavarhatjuk fel, vagy állványra téve bekapcsolhatjuk a pixel-shiftinget is. Ugyan nem kapunk beépített GPS-t, de a külön megvásárolható O-GPS1 modullal kihasználhatjuk a beépített astrotracer módot - ekkor az egyébként szokásosan 30 másodperces leglassabb záridőt 300 másodpercig tolhatjuk fel (a leggyorsabb záridő 1/6000, a zár 6 képet tud elcsattantani másodpercenként).

Az amúgy KS-vonalat idézően lekerekített váz ugyanis teljesen szigetelt és kapott egy kihajtható, 3 inches LCD-t is. Utóbbi nem ugyanazt a technológiát használja, mint a K-1 csapágyas megoldása, hanem vízszintes mozgást tesz lehetővé - a K-70 ugyanis az első fejlettebb videózást támogató vázunk, így a szelfizéshez ez kihagyhatatlan volt. Ehhez kellett egy új AF rendszer, merthogy a korábbi fókuszrendszer mindenre jó volt, csak gyors állításra nem videó közben - a K-70-ben a fázisdetektálású AF pontok az érzékelőn kapnak helyet, amitől joggal várhatjuk, hogy felvétel közben is gyors követőfókuszt kapunk. Szintén a videózást támogatja a mikrofoncsatlakozó, amit eddig csak felső kategóriás vázaknál láthattunk, illetve a HDMI port. A legjobb minőségű (1080p) videó még midig csak legfeljebb 30 fps-t tud, amíg 1080i-ben feltekerhetjük 60-ig is. Az LCD egyébként a K-1 mintájára megkapta a kültéri fotózásnál nagyon hasznos fényerő-tuning opciót, illetve egy vörös megvilágítást is, ami majd éjszakai felvételeknél jön majd jól.

A kereső egyébként 100% lefedettségű és pentaprizmás, tehát itt szintén nagy előrelépés van a belépős pentatükrökkel szemben. A K-70 WIFI-képes, amit az iOS és Android-kompatibiis Image Sync appal tudunk tethering (a K-1 használati utasítása szerint: "kipányvázott") módban használni. Remélhetőleg gondolnak majd a Windowsos felhasználókra is.

A váz nem sikeredett túl nagyra vagy nehézre, a maga 125.5 x 93.0 x 74.0 mm-es befoglaló méretével és 688 g-os súlyával kifejezetten kompakt.

A végére hagytam a legjobbat: a K-70 bevezető ára ugyanis 650 USD-nél megáll, ami igencsak kedvező a tudásához képest. A váz két színben lesz elérhető, a feketén túl indulásnak rögtön választhatunk ezüstöt is, de ha valaki türelmes, akkor fél év múlva biztosan megveheti a Goodbye Kitty kiadást is.

A vázhoz kapunk egy régi-új objektívet is, ismerkedjünk meg a besorolásával: ő a HD Pentax-DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE, ahol:

Az 55-300mm blendeállítása a hagyományokkal szakítva elektromágneses: az objektívről teljesen lehagyták a mechanikus blendemozgatást, alias "pöcköt". Sajnos ezzel a Ricoh még egy szöget ütött a hagyományos KAF specfikáció sírjába, hiszen a csatlakozó nem csak egy fokkal "butább" lett (a K-70 új csatlakozása így hivatalosan is KAF4 lett), de ezzel a visszafelé kompatibilitás is sérül: ezen objektívek kezelését ugyanis a K-70 mellett csak a KS-1, KS-2, K-3 II és K-1 vázak kapják meg firmware frissítés után. Az új 55-300 PLM RE 400 USD-ért kerül majd a polcokra.

Hogy mit gondolok a bejelentésekről? A Pentax megint az alsó kategóriákban kezdi el a fejlesztéseket, ahogy azt korábban a K-x esetén is láthattuk az érzékelővel, vagy a kiforgatható kijelzőt az X-vonalnál. A K-70 egy csomó fejlett tulajdonságot kapott, amit eddig csak a közép- és felsőkategória képviselői birtokoltak, de közben hoz egy rakás újítást is, amit vagy továbbvisznek és megkapja majd a K-2 vagy a K-1 II, vagy sem - ezt az idő és a használhatóság fogja eldönteni. Meglátjuk, mit hoz a gyakorlatban az új blendevezérlés és az új AF-rendszer - lehetséges, hogy a Pentax belátta, hogy a hagyományos élességállításból mindent kihozott, amit csak tudott, a Canon évtizedek óta alkalmazott technológiáját követve pedig új utakra tereli a blendevezérlést. Személy szerint örülök neki, hogy megint kaptunk egy ütős, versenyképes vázat, amivel befoltoztak egy elég nagy lyukat a Pentax termékpalettán - a K-70 ugyanis nem csak a fotósok, de a vloggerek kedvence is lehet. Hajrá!

 PIHE, fotó témakörben

ELADÓ: PENTAX K-5 VÁZ, PENTAX DA 35MM F/2,4, SIGMA 10-20MM F/4-5,6 EX DC

Frissítve: 2016. június 24.

Köszönöm az érdeklődést Mindenkinek, mindhárom elkelt.

Eladóvá vált néhány fotós cuccom. Szeretném jelezni, hogy az árak fixek, igyekeztem legjobb tudásom és szándékom szerint jóárasítani mindent. A cuccok Budapest belvárosában, a Jászai Mari tér mellett megtekinthetőek előzetes egyeztetés után. Mindnek első tulajdonosa vagyok. Garancia már egyikre sincs, de rejtett hiba esetén 7 nap visszavásárlási becsületgaranciát adok.

 

SMC Pentax DA 35mm F/2,4 - ELKELT

Mind műszakilag, mind esztétikailag újszerű állapotban. Vérző szívvel adom el, mert az egyik kedvenc objektívem, sajnos utóbb kiderült, hogy APS-C-n érzi csak jól magát. Eredeti dobozában. Már nem garanciális.

 

Pentax K-5 váz - ELKELT

Abszolút megkímélt, műszakilag kifogástalan állapotban. Csak azért nem újszerű, mert a vakusínen és a váz alján az állványcsatlakozó körül apró kopások láthatóak. A szemkagyló teljesen új (10 éve viszem vázról vázra a sajátomat) és a nyakpánt is körülbelül 10 alkalommal volt használva. Az első pillanattól fogva egy erős, jó minőségű réteg védi mindkét LCD-t. Az akksija körülbelül 500-600 expót elvisz egy töltésre. Jelenleg 14.780 expót számlál (PhotoMe), az eladás pillanatában ez körülbelül 15.000 lesz. Sorozatszám: 40151.. Eredeti dobozában, töltővel, akksival, nyakpánttal, bontatlan használati utasítással és Silkypix szoftverekkel és keresőfedővel. Már nem garanciális.

 

Sigma 10-20mm F/4 - 5,6 EX DC (Pentax bajonett) - ELKELT

Műszakilag tökéletes állapotban. A tubus műanyag részein az UV kifogott, itt a fókuszgyűrű recéi kiszürkültek (második kép). Már nem garanciális. Eredeti dobozában, napellenzővel, gyöngyvászon tartójában.

 PIHE, fotó témakörben

A REND KEDVÉÉRT (K-1)

Minden új vázammal csinálok egy "a rend kedvéért" bejegyzést, így a K-1 sem maradhat el (ami egyben az első forgalomba kerülő K-1 itthon, de ez azért csak zárójeles, mert Magyarország összesen 3 - igen, három! - darabot kapott). A 28/3,5 Shift végre elfoglalta méltó helyét a vázon, amire pontosan 5 éve várt a szekrényben. Teszt lesz.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-1 + SIGMA OBJEKTÍV INKOMPATIBILITÁS

A Facebook csoportban kiveséztük, de azok kedvéért, akik valós életet is élnek és nem folyton a fácsén lógnak, itt is megosztanám Veletek a heti kínos Pentax perceket.

A már K-1 tulajdonosok az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy kedvenc Sigma objektíveiket vázra csavarva a lencse felszorul a bajonettbe, a gép átmenetileg használhatatlanná válik (nem lehet exponálni, meg úgy általában semmit), és ezen csak az akksi kivétele segít. Pluszban a vázat is összekarcolja a tubus. A Sigma tegnap közleményben figyelmeztetett a jelenségre, amely konkrétan a következő optikákat érinti:

A probléma egyik oka, hogy a váz képtelen megállapítani, hogy APS-C vagy FF objektív kerül-e rá, a fagyást pedig a Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO Macro HSM II okozza. Ennek megoldására a Sigma firmware frissítést ígér a kompatibilis objektívek számára. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy két Sigma objkektívemből kettő másodpercekig nem hajlandó beállítani az SR-t K-5-ön...

A fizikai hibát pedig most már egyértelműen a K-1 eddigiektől eltérő alakú, a bajonett felé meghízott prizmaháza okozza. Tegnap még nem volt egyértelmű, hogy a Pentax vagy a Sigma a hunyó a történetben, de azt hiszem, beláthatjuk, hogy ezt bizony a Pentax nézte be, hiszen erre már volt példa a K-30 unortodox kialakítása miatt, ami kizárta, hogy tükörobikat használjunk. Azt gyorsan hozzáteszem, hogy a Sigma reverse-engineering technikával, vagyis létező technológia visszafejtésével készít objektíveket és nem kapnak pontos gyártói instrukciókat arról, hogyan is kellene kinéznie egy jövőben is kompatibilis bajonettnek. A Tamronnál nincs ilyen gond, hiszen a Tamron és a Tokina előszeretettel működik együtt a Pentax-szal (vagyis fordítva - gonosz leszek -, hiszen a Pentax címkézi át előszeretettel a Tamron / Tokina objektíveket).

Egyelőre megoldás nincs még, így ha K-1-ben gondolnátok és a fent nevezett Sigma objektívekkel rendelkeztek, akkor erősen javaslom, hogy döntsetek a prioritásokról.

Update: a Sigma bejelentette, hogy nem csak az objektíveket, de a használat következtében megsérült Pentax K-1 vázakat is díjmentesen javítják, ezzel kvázi elismerték, hogy a labda náluk ment a hálóba.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX WG-M2 VÉLEMÉNY

Szerettem volna kiköszörülni a WG-M1 becsületén 2014-ben ejtett csorbámat, így a Pentax Magyarországtól megkaptam egy hétre játszani a Ricoh második generációs akciókameráját, ami az elődjéhez hasonlóan ugyancsak fantáziadús nevet kapott: ez lett a Ricoh WG-M2.

Ha bírjátok vassal, akkor érdemes feltekerni a felbontást az alábbi videón, hiszen az egészet 4K-ban vettem fel (2160p).

 

 PIHE, fotó témakörben

FOTÓZÁS MANUÁLIS OBJEKTÍVVEL PENTAX DIGITÁLIS VÁZON

A következő videóval főként az új Pentaxos Pajtásokat szeretném megcélozni, hiszen a manuális üvegekkel való működés folyamatosan visszatérő kérdés és elég gyatrán van dokumentálva a hivatalos leírásokban. Nem lesz divat a vlog nálunk, de mondjuk a következő bejegyzés is az lesz - a jelenlegit annyival könnyítem meg, hogy a fejemet nem kell megnéznetek, elég lesz a hadarásomat végighallgatni. :)

 PIHE, fotó témakörben

VÁROSFOTÓZÁS (KEZDŐKNEK) (IS)

Mivel valószínűleg soha senki nem fotózott még várost (mert ugye nem lehet mindig aktokat lövöldözni - bármilyen értelemben is), ezért a következőkben néhány támpontot adnék arra nézve, hogyan fotózzunk városokat. Meg úgy általában mindent, kellő szintézissel.

A legfontosabb: az előkészület. Hűtsünk be egy sört, dőljünk hátra, csapjuk fel a flikkert az almáslaptopon és nézzük meg, hogy az adott városban mi a trendi fotós hely. Ha ez megvan, akkor nézzünk meg néhány szétfavolt helyet, de ne túl sokat, felesleges ennyi vizualitással rombolni az egyéni stílusunkat (ami, hangsúlyozom: egyéni). Most jön az egész processz legnehezebb része: memorizáljuk a helyszíneket, különösképpen a beállításokra.

És most menjünk fotózni. Vigyük magunkkal az összes objektívünket! Próbáljunk túllendülni azon, hogy a 99% nem fog kelleni, gondoljunk csak a sok ember elképedő arcára, amikor kinyitjuk a táskánkat és megmutatjuk az arzenált. Mert az ember sok objektívvel sok jó képet csinálhat, ergó profi fotós. Vagy az lesz. Egyszer. Talán. Ha cipekedés közben emlékeinkben próbálnánk felidézni, hogy láttunk-e mostanában aranyér-kenőcs reklámot, jusson eszünkbe, hogy a pár kilós pakk kellemesen fejleszti a törzs tartóizmait. Vagy remek lehetőséget ad, hogy egy jóérzésű masszőr sírjon egy jót.

Ha megérkeztünk a helyszínre, tegyük ki a szajrét, gondterhelt arccal mazsolázgassunk az objektívek felett, majd válasszuk ki a legnagyobbat. Mert a méret a lényeg, ha nem tudnánk. Nyilván kék órában jöttünk várost fotózni, úgyhogy várjuk meg a sok majmot, akik ekkor fotóznak, az igazi fotósok megvárják a teljes sötétséget, mert azt nehezebb kiexponálni! Állványt remélhetőleg nem hoztunk. Ha hoztunk, szégyenkezzünk és dugjuk el egy bokorban. Ha nem hoztunk, húzzuk ki magunkat és nézzünk megsemmisítően a mellettünk álló "fotósokra", akik állványra pakolva órákig várják a tökéletes pillanatot. Keressük meg a megfelelő helyet, majd egy kézzel, a keresőbe nem is nagyon nézve csattintsuk fel a beépített vakunkat és adjunk neki egy sorozatot. Egy jó kép biztos lesz közte és a vakunk pont elég erős ahhoz, hogy a Halászbástyáról egész (ismétlen: egész) Budapestet bevillantsuk. Ha erről kételyeid lennének és eszedbe jutna a kulcsszám definíciója, gondolj csak arra, hogy a négyeshatos viliről hányszor látni, ahogy az igazi mesterek vakuvillantások sortüzével fotózzák a várost!

Az elkészült képekre pillantást se vessünk! A külvilág számára ez azt sugallja, hogy elsőre is meglőttük A Tökéletest. Pakoljuk el az egész cuccot, de előtte még fókuszáljunk egy sokatmondó pillantással a végtelenbe. Próbáljunk arra gondolni, hogy "milyen sok idő és energia kellett ahhoz, hogy azzá váljunk, ami és aki most vagyunk" (némelyeknek ez az idő és energia tényleg sok).

Menjünk haza, mosakodjunk ki az élet és az objektívek tonnás súlya alatt csatakosra izzadt ruháinkból, dobjuk le magunkat a számítógép elé és töltsük fel a képeinket. Nyugtázzuk, hogy a képek jelentős része tökéletesen hasznavehetetlen. Innen két opciónk van: a., vagy egész éjjel fotosoppolunk, rányomva annyi layert és effektet, ami elfedi bűneinket és dilettantizmusunkat és lesz belőle egy szétfavolt "művészi" kép a flikkeren, vagy b., visszamegyünk egy objektívvel és állványról, vaku nélkül, de sok alázattal meglőjjük azt a képet, amit elsőre szerettünk volna. Feltéve persze, hogy azt még senki nem lopta el a bokorból.

Ha pedig elgondolkodnál azon, hogy mi a pinkódot keres egy ilyen bejegyzés itt, akkor kérlek vess egy pillantást a naptárra.. és menj fotózni! De lehetőleg ne így. :)

 PIHE, lol témakörben

PENTAX VÁZAK, BAJONETTEK ÉS OBJEKTÍVEK (TÖRTÉNET ÉS MAGYARÁZAT)

Frissítve: 2016. február 27.

A Pentax K-1 bejelentésével az eddig viszonylag áttekinthető bajonett- és objektív-jelölések új csavart kaptak, ám ez valójában egy régi család újranépesítése. Mivel a Facebook csoportban nagyon sűrűn előkerül, hogy melyik objektív mivel használható, úgy gondoltam, hogy most jött el az idő, hogy egy történelmi áttekintéssel rendet tegyek e téren.

Tovább...

PENTAX K-1 GYORS REAKCIÓ (VIDEÓ)

Kedves Pajtások!

Borzalmas bűnt követtem el ellenetek, amikor ma a lustaságomnak estetek áldozatul. Na meg persze a minőség, és emiatt:

Szóval elnézést, de a lényeg benne van - ennyi szabadkozás után már valójában a posztot gépelve is megszerkeszthettem volna...

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »