EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 4. OLDAL -

A REND KEDVÉÉRT (K-1)

Minden új vázammal csinálok egy "a rend kedvéért" bejegyzést, így a K-1 sem maradhat el (ami egyben az első forgalomba kerülő K-1 itthon, de ez azért csak zárójeles, mert Magyarország összesen 3 - igen, három! - darabot kapott). A 28/3,5 Shift végre elfoglalta méltó helyét a vázon, amire pontosan 5 éve várt a szekrényben. Teszt lesz.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-1 + SIGMA OBJEKTÍV INKOMPATIBILITÁS

A Facebook csoportban kiveséztük, de azok kedvéért, akik valós életet is élnek és nem folyton a fácsén lógnak, itt is megosztanám Veletek a heti kínos Pentax perceket.

A már K-1 tulajdonosok az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy kedvenc Sigma objektíveiket vázra csavarva a lencse felszorul a bajonettbe, a gép átmenetileg használhatatlanná válik (nem lehet exponálni, meg úgy általában semmit), és ezen csak az akksi kivétele segít. Pluszban a vázat is összekarcolja a tubus. A Sigma tegnap közleményben figyelmeztetett a jelenségre, amely konkrétan a következő optikákat érinti:

A probléma egyik oka, hogy a váz képtelen megállapítani, hogy APS-C vagy FF objektív kerül-e rá, a fagyást pedig a Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO Macro HSM II okozza. Ennek megoldására a Sigma firmware frissítést ígér a kompatibilis objektívek számára. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy két Sigma objkektívemből kettő másodpercekig nem hajlandó beállítani az SR-t K-5-ön...

A fizikai hibát pedig most már egyértelműen a K-1 eddigiektől eltérő alakú, a bajonett felé meghízott prizmaháza okozza. Tegnap még nem volt egyértelmű, hogy a Pentax vagy a Sigma a hunyó a történetben, de azt hiszem, beláthatjuk, hogy ezt bizony a Pentax nézte be, hiszen erre már volt példa a K-30 unortodox kialakítása miatt, ami kizárta, hogy tükörobikat használjunk. Azt gyorsan hozzáteszem, hogy a Sigma reverse-engineering technikával, vagyis létező technológia visszafejtésével készít objektíveket és nem kapnak pontos gyártói instrukciókat arról, hogyan is kellene kinéznie egy jövőben is kompatibilis bajonettnek. A Tamronnál nincs ilyen gond, hiszen a Tamron és a Tokina előszeretettel működik együtt a Pentax-szal (vagyis fordítva - gonosz leszek -, hiszen a Pentax címkézi át előszeretettel a Tamron / Tokina objektíveket).

Egyelőre megoldás nincs még, így ha K-1-ben gondolnátok és a fent nevezett Sigma objektívekkel rendelkeztek, akkor erősen javaslom, hogy döntsetek a prioritásokról.

Update: a Sigma bejelentette, hogy nem csak az objektíveket, de a használat következtében megsérült Pentax K-1 vázakat is díjmentesen javítják, ezzel kvázi elismerték, hogy a labda náluk ment a hálóba.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX WG-M2 VÉLEMÉNY

Szerettem volna kiköszörülni a WG-M1 becsületén 2014-ben ejtett csorbámat, így a Pentax Magyarországtól megkaptam egy hétre játszani a Ricoh második generációs akciókameráját, ami az elődjéhez hasonlóan ugyancsak fantáziadús nevet kapott: ez lett a Ricoh WG-M2.

Ha bírjátok vassal, akkor érdemes feltekerni a felbontást az alábbi videón, hiszen az egészet 4K-ban vettem fel (2160p).

 

 PIHE, fotó témakörben

FOTÓZÁS MANUÁLIS OBJEKTÍVVEL PENTAX DIGITÁLIS VÁZON

A következő videóval főként az új Pentaxos Pajtásokat szeretném megcélozni, hiszen a manuális üvegekkel való működés folyamatosan visszatérő kérdés és elég gyatrán van dokumentálva a hivatalos leírásokban. Nem lesz divat a vlog nálunk, de mondjuk a következő bejegyzés is az lesz - a jelenlegit annyival könnyítem meg, hogy a fejemet nem kell megnéznetek, elég lesz a hadarásomat végighallgatni. :)

 PIHE, fotó témakörben

VÁROSFOTÓZÁS (KEZDŐKNEK) (IS)

Mivel valószínűleg soha senki nem fotózott még várost (mert ugye nem lehet mindig aktokat lövöldözni - bármilyen értelemben is), ezért a következőkben néhány támpontot adnék arra nézve, hogyan fotózzunk városokat. Meg úgy általában mindent, kellő szintézissel.

A legfontosabb: az előkészület. Hűtsünk be egy sört, dőljünk hátra, csapjuk fel a flikkert az almáslaptopon és nézzük meg, hogy az adott városban mi a trendi fotós hely. Ha ez megvan, akkor nézzünk meg néhány szétfavolt helyet, de ne túl sokat, felesleges ennyi vizualitással rombolni az egyéni stílusunkat (ami, hangsúlyozom: egyéni). Most jön az egész processz legnehezebb része: memorizáljuk a helyszíneket, különösképpen a beállításokra.

És most menjünk fotózni. Vigyük magunkkal az összes objektívünket! Próbáljunk túllendülni azon, hogy a 99% nem fog kelleni, gondoljunk csak a sok ember elképedő arcára, amikor kinyitjuk a táskánkat és megmutatjuk az arzenált. Mert az ember sok objektívvel sok jó képet csinálhat, ergó profi fotós. Vagy az lesz. Egyszer. Talán. Ha cipekedés közben emlékeinkben próbálnánk felidézni, hogy láttunk-e mostanában aranyér-kenőcs reklámot, jusson eszünkbe, hogy a pár kilós pakk kellemesen fejleszti a törzs tartóizmait. Vagy remek lehetőséget ad, hogy egy jóérzésű masszőr sírjon egy jót.

Ha megérkeztünk a helyszínre, tegyük ki a szajrét, gondterhelt arccal mazsolázgassunk az objektívek felett, majd válasszuk ki a legnagyobbat. Mert a méret a lényeg, ha nem tudnánk. Nyilván kék órában jöttünk várost fotózni, úgyhogy várjuk meg a sok majmot, akik ekkor fotóznak, az igazi fotósok megvárják a teljes sötétséget, mert azt nehezebb kiexponálni! Állványt remélhetőleg nem hoztunk. Ha hoztunk, szégyenkezzünk és dugjuk el egy bokorban. Ha nem hoztunk, húzzuk ki magunkat és nézzünk megsemmisítően a mellettünk álló "fotósokra", akik állványra pakolva órákig várják a tökéletes pillanatot. Keressük meg a megfelelő helyet, majd egy kézzel, a keresőbe nem is nagyon nézve csattintsuk fel a beépített vakunkat és adjunk neki egy sorozatot. Egy jó kép biztos lesz közte és a vakunk pont elég erős ahhoz, hogy a Halászbástyáról egész (ismétlen: egész) Budapestet bevillantsuk. Ha erről kételyeid lennének és eszedbe jutna a kulcsszám definíciója, gondolj csak arra, hogy a négyeshatos viliről hányszor látni, ahogy az igazi mesterek vakuvillantások sortüzével fotózzák a várost!

Az elkészült képekre pillantást se vessünk! A külvilág számára ez azt sugallja, hogy elsőre is meglőttük A Tökéletest. Pakoljuk el az egész cuccot, de előtte még fókuszáljunk egy sokatmondó pillantással a végtelenbe. Próbáljunk arra gondolni, hogy "milyen sok idő és energia kellett ahhoz, hogy azzá váljunk, ami és aki most vagyunk" (némelyeknek ez az idő és energia tényleg sok).

Menjünk haza, mosakodjunk ki az élet és az objektívek tonnás súlya alatt csatakosra izzadt ruháinkból, dobjuk le magunkat a számítógép elé és töltsük fel a képeinket. Nyugtázzuk, hogy a képek jelentős része tökéletesen hasznavehetetlen. Innen két opciónk van: a., vagy egész éjjel fotosoppolunk, rányomva annyi layert és effektet, ami elfedi bűneinket és dilettantizmusunkat és lesz belőle egy szétfavolt "művészi" kép a flikkeren, vagy b., visszamegyünk egy objektívvel és állványról, vaku nélkül, de sok alázattal meglőjjük azt a képet, amit elsőre szerettünk volna. Feltéve persze, hogy azt még senki nem lopta el a bokorból.

Ha pedig elgondolkodnál azon, hogy mi a pinkódot keres egy ilyen bejegyzés itt, akkor kérlek vess egy pillantást a naptárra.. és menj fotózni! De lehetőleg ne így. :)

 PIHE, lol témakörben

PENTAX VÁZAK, BAJONETTEK ÉS OBJEKTÍVEK (TÖRTÉNET ÉS MAGYARÁZAT)

Frissítve: 2016. február 27.

A Pentax K-1 bejelentésével az eddig viszonylag áttekinthető bajonett- és objektív-jelölések új csavart kaptak, ám ez valójában egy régi család újranépesítése. Mivel a Facebook csoportban nagyon sűrűn előkerül, hogy melyik objektív mivel használható, úgy gondoltam, hogy most jött el az idő, hogy egy történelmi áttekintéssel rendet tegyek e téren.

Tovább...

PENTAX K-1 GYORS REAKCIÓ (VIDEÓ)

Kedves Pajtások!

Borzalmas bűnt követtem el ellenetek, amikor ma a lustaságomnak estetek áldozatul. Na meg persze a minőség, és emiatt:

Szóval elnézést, de a lényeg benne van - ennyi szabadkozás után már valójában a posztot gépelve is megszerkeszthettem volna...

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-1 - HIVATALOS

Kéremszépen, itt van minden, amire az egyszeri Pentaxos tizenéve vár. Leica képkocka, harminchat megapixel, pixelshift, kutyafüle. A következő napokban lesz egy rövidebb elmélkedés a vázról, úgyhogy most tényleg csak a hivatalos képeket és a sajtónak küldött szöveget adnám közre alább.

A Pentax Magyarország a következőről tájékoztatott:

Aki viszont a gyártás előtti modellről szeretne infókat, akkor ajánlom a következő linkeket:

 

1. Nagyfelbontású, részletekben gazdag felvétlek kb. 36,5 megapixelen

A K-1 a PENTAX K-bajonettes digitális tükörreflexes fényképezőgépek között első ízben tudhat magáénak újonnan fejlesztett 35mm-es full-frame CMOS képérzékelőt. A felbontás és élesség priorizálása érdekében optikai aluláteresztő szűrő sem foglal helyet a szenzor előtt. A képérzékelő egy nagysebességű képfeldolgozó processzorral és az új fejlesztésű PRIME IV képfeldolgozó motorral 14 bites nyers képek készítésére alkalmas, optimalizálva a 36,4 megapixel felbontóképességét. A K-1 rossz fényviszonyok között is helytáll a maximum 204800-as ISO érzékenységgel.

2. Új generációs SR II öttengelyes rendszer

(1) Vázba épített SR mechanizmus az optimális rázkódáscsökkentéssel minden kompatibilis objektívvel:

A K-1 a PENTAX által fejlesztett SR II (Shake Reduction II) öt tengelyes rázkódáscsökkentéssel szerelve érkezik, ami még a full-frame méretű szenzor bemozdulásait is hatékonyan csökkenti a kompatibilis objektívekkel*: a hirtelen képsíkkal párhuzamos bemozdulások mellett az új rendszer horizontális és vertikális tengely körüli elfordulásokat kompenzál (ami gyakori jelenség makró fotózásnál), illetve az optikai tengely körüli elfordulásokat, amelyeket az objektívbe épített stabilizátorok nem képesek hatékonyan kiküszöbölni. A rendszer öt fényértékkel ekvivalens kompenzációt nyújt – ezzel a leghatékonyabb PENTAX DSLR - kitágítva a kézből történő fotózás határait. Még pano felvételeknél (amikor hosszabb záridőt használunk a téma vízszintes követése mellett, ezáltal a támét élesen tartva, de hátteret elmosva) is érzékeli a rendszer a fényképezőgép mozgását és segíti a lehető leghatásosabb felvétel elkészítését

(2) Pixel Shift Resolution System” mozgás korrekciós funkcióval

A K-1 rendelkezik a legújabb fejlesztésű Pixel Shift Resolution System** névre keresztelt technológiával, amely 4 egymást követő fotót készít a témáról, minden újabb exponálásnál egy-egy pixellel eltolva a szenzort, majd ezeket egy kompozit kép formájában egyesíti. A hagyományos Bayer rendszerhez képest - ahol minden pixel csak egy színkomponenst érzékel -, az új rendszerben minden pixel az összes szín-információt tartalmazza. Ez az innovatív rendszer valósághű színreprodukciót, részletgazdagságot és magas érzékenység használata esetén alacsony zajszintet biztosít a szuper-nagyfelbontású képek felvételekor. Az így rögzített képek egyesíthetőek a mellékelt szoftver használatával egy számítógépen, vagy akár a fényképezőgépen belül is.

A rendszer egy új mozgás korrekciós funkciót is kínál***, ami automatikusan felismeri a mozgó témákat sorozatkép készítésénél és csökkenti az ez által okozott negatív hatásokat a képek összeolvasztásánál.

(3) Innovatív aluláteresztő szűrő szimuláció a moiré minimalizálásának érdekében

Az optikai aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció**** szubpixel szintű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, mely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. De ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, amik mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az innovatív szimulátor nem csak ki- és bekapcsolható, de annak mértéke is beállítható. Ezzel a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.

(4) Felhasználó segítő funkciók

A szenzor bármely irányba történő elmozgatását lehetővé tévő SR mechanizmus az egyik oka amiért olyan felhasználót segítő funkciók kerülhettek a gépbe, mint az automata vízszint kiegyenlítő, kompozíciós finomhangolás, és az ASTRO TRACER, mely megkönnyíti a csillagászati fényképezést a beépített GPS segítségével.

* Kompatibilis objektívek: K-, KA-, KAF-, KAF2- és KAF3-bajonettes objektívek; csavarmenetes objektívek (adapterrel), 645 és 67 bajonettes objektívek (adapterrel). Néhány funkció előfordulhat, hogy nem kompatibilis bizonyos objektívekkel.

** A funkció használata esetén javasolt a fényképezőgépet egy stabil állványra helyezni. Mozgó téma esetén a rögzített kép részben vagy teljes egészében bemozdulhat.

*** Előfordulhat, hogy a mozgás nem korrigálható kellő mértékben, amennyiben a téma egy határozott irányba tart vagy és/vagy minta szerint. A funkció nem garantálja, hogy minden téma mozgását tökéletesen korrigálja.

**** Ez a funkció 1/1000 vagy lassabb záridő használata esetén a leghatékonyabb. A funkció nem használható bizonyos üzemmódokban (pl: Pixel Shift Resolution System).

3. Flexibilis LCD kijelző

A K-1 hátulján található LCD kijelző horizontálisan, vertikálisan, és diagonálisan is dönthető anélkül, hogy a felhasználónak változtatnia kéne az optikai tengelyt. A kijelző nem csak 35 fokban dönthető horizontálisan, 44 fokban vertikálisan, de a támasztékától is távolabb helyezhető, lehetővé téve a fej fölül vagy csípő magasságából a fotózás vagy videózást. A 3,2 incses, kb. 1.037.000 képpontos felbontású, 3:2 képarányú hátsó kijelzőre edzett üveg illeszkedik air gapless technológiával, ami segít kiküszöbölni a becsillanásokat külső fényforrásoktól. Új Outdoor View Setting mód (Kültéri nézet) teszi lehetővé a felhasználó számára, hogy gyorsan és egyszerűen beállítsa a kijelző fényerejét a környezeti viszonyoknak megfelelően.

4. Új fejlesztésű SAFOX 12 fókuszrendszer 33 AF ponttal és nagy lefedettséggel

A K-1 új fejlesztésű SAFOX 12 AF szenzor kiterjesztett fókuszmezején összesen 33 fókuszpont kapott helyet (ebből 25 kereszt típusú). A középső, illetve a közvetlenül alatta és felette lévő fókuszpont az F2,8-as fényerejű optikák fényáteresztő képességéhez lett tervezve, lehetővé téve a hajszálpontos fókuszálást a fényerős objektívekkel. A legkorszerűbb AF algoritmusnak és a PENTAX Real- Time Scene Analysis rendszerének köszönhetően javult a követő autófókusz teljesítménye.

5. Kimagaslóan precíz fénymérés a PENTAX Real-Time Scene Analysis rendszerrel

A fejlett, kb. 86.000 pixeles RGB fénymérő szenzor az új PRIME IV képfeldolgozó motorral párosítva, illetve a fejlett PENTAX Real- Time Scene Analysis valós idejű méréseket végez a fény eloszlásáról a képmezőn és a téma színeiről és mozgásáról. A szenzortól kapott információkat felhasználva pontosabb fókuszálást, fehéregyensúly- és expozíció-mérést tesz lehetővé. Mindemellett olyan mesterséges intelligenciát* építettek az algoritmusokba, mely idővel tanul, és hatékonyabban lesz képes értékelni az adott szituációkat és finomítja az expozíciós értékeket.

* AUTO expozíciós módban alkalmazható Scene Analyze Auto módban és Custom Image mód Auto Select-re állítva kell lennie.

6. Optikai kereső kb. 100%-os lefedettséggel

A 35mm-es full-frame géphez újonnan tervezve, a K-1 optikai keresője közel 100%-os lefedettséget biztosít kb. 0,7-szeres nagyítás mellett. Natural Bright Matt III mattüveggel szerelve érkezik, ami lehetővé teszi a könnyű fókuszálást manuális módban is.

7. Nagy sebességű sorozatfelvétel maximum 4,4 kép/másodperces sebességgel

A K-1 nagyobb tüköraknával rendelkezik a nagyobb képérzékelő befogadásához. Ez új mechanizmusok beépítését is jelenti a tükör gyors és pontos mozgatása érdekében, beleértve egy tompító mechanizmust, ami csökkenti a tükör mozgása által keltett rezgést. A nagy sebességű adatátvitel mellet a felhasználó 17 nyers képet tud sorozatmódban készíteni a legnagyobb 4,4 kép/másodperces sebességgel (vagy 70 JPEG képet).

8. Fotózást és kényelmet elősegítő funkciók

・4db működési segédfény LED-ek formájában a váz négy pontját (a bajonett felett, a hátsó LCD mögött, a memóriakártya nyílásánál, és a távvezérló csatlakozójánál), melyek megkönnyítik az objektív és memóriakártyák cseréjét, a távkioldó csatlakoztatását a sötétben.

・Lock funkció, ami meggátolja négy irányú vezérlőgomb vagy a vezérlőtárcsák véletlen elállítását.

・Okos Funkció, ami segítségével a felhasználó gyorsan kiválaszthatja a változtatni kívánt beállítási lehetőséget a fényképezőgép tetején található funkciótárcsával, anélkül, hogy a menübe kelljen lépni.

・Személyre szabható kontrol panel, ami segítségével egyedi igényeknek megfelelővé teheti a felhasználó a kijelzőn megjelenő beállításokat.

9. Kompakt, strapabíró váz időjárás- és porálló tömítésekkel

A K-1 felső, első és hátsó panelei erős, de könnyű magnézium ötvözetből készülnek. A megbízható zár, ami 300.000 ciklusnak is ellenáll (valós fotózási körülmények között tesztelve), a váz maga le lett kicsinyítve, ami az új lebegő tükör mechanizmusnak köszönhető. A 87 tömítés a K-1 vázában ellenállóvá teszi a fényképezőgépet az időjárás viszontagságaival szemben, illetve ellenáll az akár -10°-os fagynak is. Ezek a tulajdonságok a K-1-et egy rendkívül megbízható, sokoldalú képalkotási rendszerré teszik, ami helytáll még zord körülmények között is.

10. Vezeték nélküli LAN kapcsolat okos telefonokhoz

A K-1 Wi-Fi funkcióval felvértezve lehetséges okos telefonról vagy tabletről működtetni. A dedikált Image Sync applikációval távvezérelhető a fényképezőgép, megtekinthető az élőkép, illetve változtathatóak a fényképezőgép expozíciós beállításai. Az elkészült képek le is tölthetőek az okos eszközre, majd onnan megosztható a közösségi média felületein.

11. Full HD videofelvétel kreatív eszközökkel

A K-1 fényképezőgép H.264 tömörítési formátumban képes Full HD videó rögzítésére (1920 x 1080 felbontás; 60i/30p fps). A vázon egy sztereó mikrofon és egy fejhallgató csatlakozó is helyet kapott. A felhasználó manuálisan is állíthatja a felvétel hangerejét, illetve a rögzítés közben is ellenőrizheti azt. A speciális effekteken felül* a K-1 fejlett „time-lapse” módot is kínál, mely 4K felbontású videofelvételeket rögzít meghatározott időközönként.

* Speciális effektek használata esetén a kép/mp eltérhet a normál üzemmódhoz képest.

12. Beépített GPS modul

A beépített GPS modulnak köszönhetően a K-1 fejlett GPS funkciókat kínál, úgy, mint az adott pozíció, szélességi- és hosszúsági fok, magasság, UTC idő és az irány rögzítése. A felhasználó könnyen hozzáférhet a GPS adatokhoz egy számítógépen böngészve az elkészített fotókat.

A felhasználó rendelkezésére állnak további egyedi eszközök, úgy mint a GPS-log (követi és rögzíti a fotós mozgását), elektronikus iránytű (a fényképezőgép LCD kijelzőjén jeleníti meg az irányt) és az ASTROTRACER, ami leegyszerűsíti az égitestek felkutatását és fotózását a GPS adatok és a fényképezőgép SR mechanizmusának párosításával

13. Egyéb jellemzők

・DRII (Dust Removal II) mechanizmus a szenzor ultrahangos rezegtetéssel történő tisztításához

・Képkivágás mód három beállítási lehetőséggel: AUTO, FF (Full Frame) és APS-C, a különböző objektívek használatához

・Mikrokontraszt kontrol és Bőrtónus korrekció funkciók, a legújabb RICOH Central Laboratory által fejlesztett technológiák

・HDR (High Dynamic Range) fényképezés nyers formátumú mentéssel kézből fotózásnál

・APENTAX által feltalált operációs rendszer, mely gyors és felhasználóbarát

・Dupla SD memóriakáryta nyílás (kompatibilis SDXC UHS-1 sebesség osztályú kártyákkal SDR104 buss speed módban)

・Különbözüő paraméterek kompenzációja: objektív torzítás, laterális kromatikus aberráció, diffrakció, vignettálás, színhibák kompenzálása nyers formátumban is

・Kompatibilitás a PENTAX Image Transmitter 2 tether szoftverrel (Szoftverfrissítés szükséges a RICOH IMAGING hivatalos weboldaláról)

 PIHE, fotó témakörben

ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ - HELYETT BOLDOG PENTAX K-1-ET! FRISSÍTVE

Frissítve: 2016. február 16.

Pár évvel ezelőtt tettem egy ígéretet, miszerint csak abban az esetben fogok a Pentax full frame vázról írni, ha a hír túlmutat a pletykákon - és bár szép számmal tudtam volna erősen kérdőjeles hitelességű írásokat közreadni innen-onnan, azért igyekeztem tartani magam ehhez az ígérethez. Mivel a Pentax Magyarország a héten megerősítette, hogy február 18-án hivatalosan is elszabadul a pokol és vége a találgatásoknak, kezdetét veheti A vázra való spórolás utolsó etapja, ezért várható volt, hogy így egy héttel a nagy esemény előtt kinyílik a vízcsap és elkezdenek csordogálni a véglegesnek tekinthető információk. Ma hajnalban kikerült néhány termékfotó is, így ezeket most egy csokorba szedve tolnám fel - egyúttal nagyon boldog 2016-ot kívánok Nektek, mint az évet, amikor AZ megjelent.

 

A kialakítás nyilván nem fog meglepni senkit: sokat nem políroztak a Pentax K-3-hoz képest, leszámítva a kötelező pluszt, amit egy prosumer váznak hoznia kell:

A meg nem erősített hírek 1999 EUR árról szólnak (csak váz), ami nagyon pozitívan hangzik, de ez tényleg pletyka.

A vázzal egy időben a következő objektívek is napvilágot látnak:

 

A polcokra kerülés dátuma a Pentax Magyarország szerint legkorábban 2016. áprilisa környékén várható, ami az anyacéget ismerve május végét jelenti. ;o) Szintén a hazai képviselet erősítette meg, hogy a tavaly bejelentett 70-200/2,8 idén áprilisban lesz kapható.

Ma hivatalos voltam egy zártkörű 645Z bemutatóra, amin más elfoglaltságaim miatt nem tudtam részt venni, ellenben szeretnék a közeljövőben egy real life tesztet csinálni a középformátumú álomgéppel is. Stay tuned, jóság is coming to town. :o)

 PIHE, fotó témakörben

KARÁCSONYI JÁTÉK, 2015

Mindenféle kommentár nélkül, katt a képre!

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »