EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 4. OLDAL -

PENTAX K-70 OFFISÖL

Azt hiszem, semmi sem mutatja jobban a Ricoh vérkomoly elgondolásait a Pentax branddel kapcsolatban, minthogy egy félévben kihoz egy zászlóshajót és közben frissíti a DSLR termékvonal belépő szintjét is - ám ha azt gondolnátok, hogy ez a konkurenciához képest csak egy ladik, akkor a Pentax K-70 specijeitől meg fogtok lepődni.

A K-70 szívében egy 24 megapixeles, AA szűrő nélküli APS-C érzékelő dobog, ami minden eddigi ökölszabályt felrúgva 14 biten rögzíti a beérkező információkat, és ezzel egyedülállóvá teszi a belépő-kategóriában. Az érzékenységet ISO 102.400-ig csavarhatjuk fel, vagy állványra téve bekapcsolhatjuk a pixel-shiftinget is. Ugyan nem kapunk beépített GPS-t, de a külön megvásárolható O-GPS1 modullal kihasználhatjuk a beépített astrotracer módot - ekkor az egyébként szokásosan 30 másodperces leglassabb záridőt 300 másodpercig tolhatjuk fel (a leggyorsabb záridő 1/6000, a zár 6 képet tud elcsattantani másodpercenként).

Az amúgy KS-vonalat idézően lekerekített váz ugyanis teljesen szigetelt és kapott egy kihajtható, 3 inches LCD-t is. Utóbbi nem ugyanazt a technológiát használja, mint a K-1 csapágyas megoldása, hanem vízszintes mozgást tesz lehetővé - a K-70 ugyanis az első fejlettebb videózást támogató vázunk, így a szelfizéshez ez kihagyhatatlan volt. Ehhez kellett egy új AF rendszer, merthogy a korábbi fókuszrendszer mindenre jó volt, csak gyors állításra nem videó közben - a K-70-ben a fázisdetektálású AF pontok az érzékelőn kapnak helyet, amitől joggal várhatjuk, hogy felvétel közben is gyors követőfókuszt kapunk. Szintén a videózást támogatja a mikrofoncsatlakozó, amit eddig csak felső kategóriás vázaknál láthattunk, illetve a HDMI port. A legjobb minőségű (1080p) videó még midig csak legfeljebb 30 fps-t tud, amíg 1080i-ben feltekerhetjük 60-ig is. Az LCD egyébként a K-1 mintájára megkapta a kültéri fotózásnál nagyon hasznos fényerő-tuning opciót, illetve egy vörös megvilágítást is, ami majd éjszakai felvételeknél jön majd jól.

A kereső egyébként 100% lefedettségű és pentaprizmás, tehát itt szintén nagy előrelépés van a belépős pentatükrökkel szemben. A K-70 WIFI-képes, amit az iOS és Android-kompatibiis Image Sync appal tudunk tethering (a K-1 használati utasítása szerint: "kipányvázott") módban használni. Remélhetőleg gondolnak majd a Windowsos felhasználókra is.

A váz nem sikeredett túl nagyra vagy nehézre, a maga 125.5 x 93.0 x 74.0 mm-es befoglaló méretével és 688 g-os súlyával kifejezetten kompakt.

A végére hagytam a legjobbat: a K-70 bevezető ára ugyanis 650 USD-nél megáll, ami igencsak kedvező a tudásához képest. A váz két színben lesz elérhető, a feketén túl indulásnak rögtön választhatunk ezüstöt is, de ha valaki türelmes, akkor fél év múlva biztosan megveheti a Goodbye Kitty kiadást is.

A vázhoz kapunk egy régi-új objektívet is, ismerkedjünk meg a besorolásával: ő a HD Pentax-DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE, ahol:

Az 55-300mm blendeállítása a hagyományokkal szakítva elektromágneses: az objektívről teljesen lehagyták a mechanikus blendemozgatást, alias "pöcköt". Sajnos ezzel a Ricoh még egy szöget ütött a hagyományos KAF specfikáció sírjába, hiszen a csatlakozó nem csak egy fokkal "butább" lett (a K-70 új csatlakozása így hivatalosan is KAF4 lett), de ezzel a visszafelé kompatibilitás is sérül: ezen objektívek kezelését ugyanis a K-70 mellett csak a KS-1, KS-2, K-3 II és K-1 vázak kapják meg firmware frissítés után. Az új 55-300 PLM RE 400 USD-ért kerül majd a polcokra.

Hogy mit gondolok a bejelentésekről? A Pentax megint az alsó kategóriákban kezdi el a fejlesztéseket, ahogy azt korábban a K-x esetén is láthattuk az érzékelővel, vagy a kiforgatható kijelzőt az X-vonalnál. A K-70 egy csomó fejlett tulajdonságot kapott, amit eddig csak a közép- és felsőkategória képviselői birtokoltak, de közben hoz egy rakás újítást is, amit vagy továbbvisznek és megkapja majd a K-2 vagy a K-1 II, vagy sem - ezt az idő és a használhatóság fogja eldönteni. Meglátjuk, mit hoz a gyakorlatban az új blendevezérlés és az új AF-rendszer - lehetséges, hogy a Pentax belátta, hogy a hagyományos élességállításból mindent kihozott, amit csak tudott, a Canon évtizedek óta alkalmazott technológiáját követve pedig új utakra tereli a blendevezérlést. Személy szerint örülök neki, hogy megint kaptunk egy ütős, versenyképes vázat, amivel befoltoztak egy elég nagy lyukat a Pentax termékpalettán - a K-70 ugyanis nem csak a fotósok, de a vloggerek kedvence is lehet. Hajrá!

 PIHE, fotó témakörben

ELADÓ: PENTAX K-5 VÁZ, PENTAX DA 35MM F/2,4, SIGMA 10-20MM F/4-5,6 EX DC

Frissítve: 2016. június 24.

Köszönöm az érdeklődést Mindenkinek, mindhárom elkelt.

Eladóvá vált néhány fotós cuccom. Szeretném jelezni, hogy az árak fixek, igyekeztem legjobb tudásom és szándékom szerint jóárasítani mindent. A cuccok Budapest belvárosában, a Jászai Mari tér mellett megtekinthetőek előzetes egyeztetés után. Mindnek első tulajdonosa vagyok. Garancia már egyikre sincs, de rejtett hiba esetén 7 nap visszavásárlási becsületgaranciát adok.

 

SMC Pentax DA 35mm F/2,4 - ELKELT

Mind műszakilag, mind esztétikailag újszerű állapotban. Vérző szívvel adom el, mert az egyik kedvenc objektívem, sajnos utóbb kiderült, hogy APS-C-n érzi csak jól magát. Eredeti dobozában. Már nem garanciális.

 

Pentax K-5 váz - ELKELT

Abszolút megkímélt, műszakilag kifogástalan állapotban. Csak azért nem újszerű, mert a vakusínen és a váz alján az állványcsatlakozó körül apró kopások láthatóak. A szemkagyló teljesen új (10 éve viszem vázról vázra a sajátomat) és a nyakpánt is körülbelül 10 alkalommal volt használva. Az első pillanattól fogva egy erős, jó minőségű réteg védi mindkét LCD-t. Az akksija körülbelül 500-600 expót elvisz egy töltésre. Jelenleg 14.780 expót számlál (PhotoMe), az eladás pillanatában ez körülbelül 15.000 lesz. Sorozatszám: 40151.. Eredeti dobozában, töltővel, akksival, nyakpánttal, bontatlan használati utasítással és Silkypix szoftverekkel és keresőfedővel. Már nem garanciális.

 

Sigma 10-20mm F/4 - 5,6 EX DC (Pentax bajonett) - ELKELT

Műszakilag tökéletes állapotban. A tubus műanyag részein az UV kifogott, itt a fókuszgyűrű recéi kiszürkültek (második kép). Már nem garanciális. Eredeti dobozában, napellenzővel, gyöngyvászon tartójában.

 PIHE, fotó témakörben

A REND KEDVÉÉRT (K-1)

Minden új vázammal csinálok egy "a rend kedvéért" bejegyzést, így a K-1 sem maradhat el (ami egyben az első forgalomba kerülő K-1 itthon, de ez azért csak zárójeles, mert Magyarország összesen 3 - igen, három! - darabot kapott). A 28/3,5 Shift végre elfoglalta méltó helyét a vázon, amire pontosan 5 éve várt a szekrényben. Teszt lesz.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-1 + SIGMA OBJEKTÍV INKOMPATIBILITÁS

A Facebook csoportban kiveséztük, de azok kedvéért, akik valós életet is élnek és nem folyton a fácsén lógnak, itt is megosztanám Veletek a heti kínos Pentax perceket.

A már K-1 tulajdonosok az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy kedvenc Sigma objektíveiket vázra csavarva a lencse felszorul a bajonettbe, a gép átmenetileg használhatatlanná válik (nem lehet exponálni, meg úgy általában semmit), és ezen csak az akksi kivétele segít. Pluszban a vázat is összekarcolja a tubus. A Sigma tegnap közleményben figyelmeztetett a jelenségre, amely konkrétan a következő optikákat érinti:

A probléma egyik oka, hogy a váz képtelen megállapítani, hogy APS-C vagy FF objektív kerül-e rá, a fagyást pedig a Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO Macro HSM II okozza. Ennek megoldására a Sigma firmware frissítést ígér a kompatibilis objektívek számára. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy két Sigma objkektívemből kettő másodpercekig nem hajlandó beállítani az SR-t K-5-ön...

A fizikai hibát pedig most már egyértelműen a K-1 eddigiektől eltérő alakú, a bajonett felé meghízott prizmaháza okozza. Tegnap még nem volt egyértelmű, hogy a Pentax vagy a Sigma a hunyó a történetben, de azt hiszem, beláthatjuk, hogy ezt bizony a Pentax nézte be, hiszen erre már volt példa a K-30 unortodox kialakítása miatt, ami kizárta, hogy tükörobikat használjunk. Azt gyorsan hozzáteszem, hogy a Sigma reverse-engineering technikával, vagyis létező technológia visszafejtésével készít objektíveket és nem kapnak pontos gyártói instrukciókat arról, hogyan is kellene kinéznie egy jövőben is kompatibilis bajonettnek. A Tamronnál nincs ilyen gond, hiszen a Tamron és a Tokina előszeretettel működik együtt a Pentax-szal (vagyis fordítva - gonosz leszek -, hiszen a Pentax címkézi át előszeretettel a Tamron / Tokina objektíveket).

Egyelőre megoldás nincs még, így ha K-1-ben gondolnátok és a fent nevezett Sigma objektívekkel rendelkeztek, akkor erősen javaslom, hogy döntsetek a prioritásokról.

Update: a Sigma bejelentette, hogy nem csak az objektíveket, de a használat következtében megsérült Pentax K-1 vázakat is díjmentesen javítják, ezzel kvázi elismerték, hogy a labda náluk ment a hálóba.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX WG-M2 VÉLEMÉNY

Szerettem volna kiköszörülni a WG-M1 becsületén 2014-ben ejtett csorbámat, így a Pentax Magyarországtól megkaptam egy hétre játszani a Ricoh második generációs akciókameráját, ami az elődjéhez hasonlóan ugyancsak fantáziadús nevet kapott: ez lett a Ricoh WG-M2.

Ha bírjátok vassal, akkor érdemes feltekerni a felbontást az alábbi videón, hiszen az egészet 4K-ban vettem fel (2160p).

 

 PIHE, fotó témakörben

FOTÓZÁS MANUÁLIS OBJEKTÍVVEL PENTAX DIGITÁLIS VÁZON

A következő videóval főként az új Pentaxos Pajtásokat szeretném megcélozni, hiszen a manuális üvegekkel való működés folyamatosan visszatérő kérdés és elég gyatrán van dokumentálva a hivatalos leírásokban. Nem lesz divat a vlog nálunk, de mondjuk a következő bejegyzés is az lesz - a jelenlegit annyival könnyítem meg, hogy a fejemet nem kell megnéznetek, elég lesz a hadarásomat végighallgatni. :)

 PIHE, fotó témakörben

VÁROSFOTÓZÁS (KEZDŐKNEK) (IS)

Mivel valószínűleg soha senki nem fotózott még várost (mert ugye nem lehet mindig aktokat lövöldözni - bármilyen értelemben is), ezért a következőkben néhány támpontot adnék arra nézve, hogyan fotózzunk városokat. Meg úgy általában mindent, kellő szintézissel.

A legfontosabb: az előkészület. Hűtsünk be egy sört, dőljünk hátra, csapjuk fel a flikkert az almáslaptopon és nézzük meg, hogy az adott városban mi a trendi fotós hely. Ha ez megvan, akkor nézzünk meg néhány szétfavolt helyet, de ne túl sokat, felesleges ennyi vizualitással rombolni az egyéni stílusunkat (ami, hangsúlyozom: egyéni). Most jön az egész processz legnehezebb része: memorizáljuk a helyszíneket, különösképpen a beállításokra.

És most menjünk fotózni. Vigyük magunkkal az összes objektívünket! Próbáljunk túllendülni azon, hogy a 99% nem fog kelleni, gondoljunk csak a sok ember elképedő arcára, amikor kinyitjuk a táskánkat és megmutatjuk az arzenált. Mert az ember sok objektívvel sok jó képet csinálhat, ergó profi fotós. Vagy az lesz. Egyszer. Talán. Ha cipekedés közben emlékeinkben próbálnánk felidézni, hogy láttunk-e mostanában aranyér-kenőcs reklámot, jusson eszünkbe, hogy a pár kilós pakk kellemesen fejleszti a törzs tartóizmait. Vagy remek lehetőséget ad, hogy egy jóérzésű masszőr sírjon egy jót.

Ha megérkeztünk a helyszínre, tegyük ki a szajrét, gondterhelt arccal mazsolázgassunk az objektívek felett, majd válasszuk ki a legnagyobbat. Mert a méret a lényeg, ha nem tudnánk. Nyilván kék órában jöttünk várost fotózni, úgyhogy várjuk meg a sok majmot, akik ekkor fotóznak, az igazi fotósok megvárják a teljes sötétséget, mert azt nehezebb kiexponálni! Állványt remélhetőleg nem hoztunk. Ha hoztunk, szégyenkezzünk és dugjuk el egy bokorban. Ha nem hoztunk, húzzuk ki magunkat és nézzünk megsemmisítően a mellettünk álló "fotósokra", akik állványra pakolva órákig várják a tökéletes pillanatot. Keressük meg a megfelelő helyet, majd egy kézzel, a keresőbe nem is nagyon nézve csattintsuk fel a beépített vakunkat és adjunk neki egy sorozatot. Egy jó kép biztos lesz közte és a vakunk pont elég erős ahhoz, hogy a Halászbástyáról egész (ismétlen: egész) Budapestet bevillantsuk. Ha erről kételyeid lennének és eszedbe jutna a kulcsszám definíciója, gondolj csak arra, hogy a négyeshatos viliről hányszor látni, ahogy az igazi mesterek vakuvillantások sortüzével fotózzák a várost!

Az elkészült képekre pillantást se vessünk! A külvilág számára ez azt sugallja, hogy elsőre is meglőttük A Tökéletest. Pakoljuk el az egész cuccot, de előtte még fókuszáljunk egy sokatmondó pillantással a végtelenbe. Próbáljunk arra gondolni, hogy "milyen sok idő és energia kellett ahhoz, hogy azzá váljunk, ami és aki most vagyunk" (némelyeknek ez az idő és energia tényleg sok).

Menjünk haza, mosakodjunk ki az élet és az objektívek tonnás súlya alatt csatakosra izzadt ruháinkból, dobjuk le magunkat a számítógép elé és töltsük fel a képeinket. Nyugtázzuk, hogy a képek jelentős része tökéletesen hasznavehetetlen. Innen két opciónk van: a., vagy egész éjjel fotosoppolunk, rányomva annyi layert és effektet, ami elfedi bűneinket és dilettantizmusunkat és lesz belőle egy szétfavolt "művészi" kép a flikkeren, vagy b., visszamegyünk egy objektívvel és állványról, vaku nélkül, de sok alázattal meglőjjük azt a képet, amit elsőre szerettünk volna. Feltéve persze, hogy azt még senki nem lopta el a bokorból.

Ha pedig elgondolkodnál azon, hogy mi a pinkódot keres egy ilyen bejegyzés itt, akkor kérlek vess egy pillantást a naptárra.. és menj fotózni! De lehetőleg ne így. :)

 PIHE, lol témakörben

PENTAX VÁZAK, BAJONETTEK ÉS OBJEKTÍVEK (TÖRTÉNET ÉS MAGYARÁZAT)

Frissítve: 2016. február 27.

A Pentax K-1 bejelentésével az eddig viszonylag áttekinthető bajonett- és objektív-jelölések új csavart kaptak, ám ez valójában egy régi család újranépesítése. Mivel a Facebook csoportban nagyon sűrűn előkerül, hogy melyik objektív mivel használható, úgy gondoltam, hogy most jött el az idő, hogy egy történelmi áttekintéssel rendet tegyek e téren.

Tovább...

PENTAX K-1 GYORS REAKCIÓ (VIDEÓ)

Kedves Pajtások!

Borzalmas bűnt követtem el ellenetek, amikor ma a lustaságomnak estetek áldozatul. Na meg persze a minőség, és emiatt:

Szóval elnézést, de a lényeg benne van - ennyi szabadkozás után már valójában a posztot gépelve is megszerkeszthettem volna...

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-1 - HIVATALOS

Kéremszépen, itt van minden, amire az egyszeri Pentaxos tizenéve vár. Leica képkocka, harminchat megapixel, pixelshift, kutyafüle. A következő napokban lesz egy rövidebb elmélkedés a vázról, úgyhogy most tényleg csak a hivatalos képeket és a sajtónak küldött szöveget adnám közre alább.

A Pentax Magyarország a következőről tájékoztatott:

Aki viszont a gyártás előtti modellről szeretne infókat, akkor ajánlom a következő linkeket:

 

1. Nagyfelbontású, részletekben gazdag felvétlek kb. 36,5 megapixelen

A K-1 a PENTAX K-bajonettes digitális tükörreflexes fényképezőgépek között első ízben tudhat magáénak újonnan fejlesztett 35mm-es full-frame CMOS képérzékelőt. A felbontás és élesség priorizálása érdekében optikai aluláteresztő szűrő sem foglal helyet a szenzor előtt. A képérzékelő egy nagysebességű képfeldolgozó processzorral és az új fejlesztésű PRIME IV képfeldolgozó motorral 14 bites nyers képek készítésére alkalmas, optimalizálva a 36,4 megapixel felbontóképességét. A K-1 rossz fényviszonyok között is helytáll a maximum 204800-as ISO érzékenységgel.

2. Új generációs SR II öttengelyes rendszer

(1) Vázba épített SR mechanizmus az optimális rázkódáscsökkentéssel minden kompatibilis objektívvel:

A K-1 a PENTAX által fejlesztett SR II (Shake Reduction II) öt tengelyes rázkódáscsökkentéssel szerelve érkezik, ami még a full-frame méretű szenzor bemozdulásait is hatékonyan csökkenti a kompatibilis objektívekkel*: a hirtelen képsíkkal párhuzamos bemozdulások mellett az új rendszer horizontális és vertikális tengely körüli elfordulásokat kompenzál (ami gyakori jelenség makró fotózásnál), illetve az optikai tengely körüli elfordulásokat, amelyeket az objektívbe épített stabilizátorok nem képesek hatékonyan kiküszöbölni. A rendszer öt fényértékkel ekvivalens kompenzációt nyújt – ezzel a leghatékonyabb PENTAX DSLR - kitágítva a kézből történő fotózás határait. Még pano felvételeknél (amikor hosszabb záridőt használunk a téma vízszintes követése mellett, ezáltal a támét élesen tartva, de hátteret elmosva) is érzékeli a rendszer a fényképezőgép mozgását és segíti a lehető leghatásosabb felvétel elkészítését

(2) Pixel Shift Resolution System” mozgás korrekciós funkcióval

A K-1 rendelkezik a legújabb fejlesztésű Pixel Shift Resolution System** névre keresztelt technológiával, amely 4 egymást követő fotót készít a témáról, minden újabb exponálásnál egy-egy pixellel eltolva a szenzort, majd ezeket egy kompozit kép formájában egyesíti. A hagyományos Bayer rendszerhez képest - ahol minden pixel csak egy színkomponenst érzékel -, az új rendszerben minden pixel az összes szín-információt tartalmazza. Ez az innovatív rendszer valósághű színreprodukciót, részletgazdagságot és magas érzékenység használata esetén alacsony zajszintet biztosít a szuper-nagyfelbontású képek felvételekor. Az így rögzített képek egyesíthetőek a mellékelt szoftver használatával egy számítógépen, vagy akár a fényképezőgépen belül is.

A rendszer egy új mozgás korrekciós funkciót is kínál***, ami automatikusan felismeri a mozgó témákat sorozatkép készítésénél és csökkenti az ez által okozott negatív hatásokat a képek összeolvasztásánál.

(3) Innovatív aluláteresztő szűrő szimuláció a moiré minimalizálásának érdekében

Az optikai aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció**** szubpixel szintű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, mely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. De ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, amik mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az innovatív szimulátor nem csak ki- és bekapcsolható, de annak mértéke is beállítható. Ezzel a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.

(4) Felhasználó segítő funkciók

A szenzor bármely irányba történő elmozgatását lehetővé tévő SR mechanizmus az egyik oka amiért olyan felhasználót segítő funkciók kerülhettek a gépbe, mint az automata vízszint kiegyenlítő, kompozíciós finomhangolás, és az ASTRO TRACER, mely megkönnyíti a csillagászati fényképezést a beépített GPS segítségével.

* Kompatibilis objektívek: K-, KA-, KAF-, KAF2- és KAF3-bajonettes objektívek; csavarmenetes objektívek (adapterrel), 645 és 67 bajonettes objektívek (adapterrel). Néhány funkció előfordulhat, hogy nem kompatibilis bizonyos objektívekkel.

** A funkció használata esetén javasolt a fényképezőgépet egy stabil állványra helyezni. Mozgó téma esetén a rögzített kép részben vagy teljes egészében bemozdulhat.

*** Előfordulhat, hogy a mozgás nem korrigálható kellő mértékben, amennyiben a téma egy határozott irányba tart vagy és/vagy minta szerint. A funkció nem garantálja, hogy minden téma mozgását tökéletesen korrigálja.

**** Ez a funkció 1/1000 vagy lassabb záridő használata esetén a leghatékonyabb. A funkció nem használható bizonyos üzemmódokban (pl: Pixel Shift Resolution System).

3. Flexibilis LCD kijelző

A K-1 hátulján található LCD kijelző horizontálisan, vertikálisan, és diagonálisan is dönthető anélkül, hogy a felhasználónak változtatnia kéne az optikai tengelyt. A kijelző nem csak 35 fokban dönthető horizontálisan, 44 fokban vertikálisan, de a támasztékától is távolabb helyezhető, lehetővé téve a fej fölül vagy csípő magasságából a fotózás vagy videózást. A 3,2 incses, kb. 1.037.000 képpontos felbontású, 3:2 képarányú hátsó kijelzőre edzett üveg illeszkedik air gapless technológiával, ami segít kiküszöbölni a becsillanásokat külső fényforrásoktól. Új Outdoor View Setting mód (Kültéri nézet) teszi lehetővé a felhasználó számára, hogy gyorsan és egyszerűen beállítsa a kijelző fényerejét a környezeti viszonyoknak megfelelően.

4. Új fejlesztésű SAFOX 12 fókuszrendszer 33 AF ponttal és nagy lefedettséggel

A K-1 új fejlesztésű SAFOX 12 AF szenzor kiterjesztett fókuszmezején összesen 33 fókuszpont kapott helyet (ebből 25 kereszt típusú). A középső, illetve a közvetlenül alatta és felette lévő fókuszpont az F2,8-as fényerejű optikák fényáteresztő képességéhez lett tervezve, lehetővé téve a hajszálpontos fókuszálást a fényerős objektívekkel. A legkorszerűbb AF algoritmusnak és a PENTAX Real- Time Scene Analysis rendszerének köszönhetően javult a követő autófókusz teljesítménye.

5. Kimagaslóan precíz fénymérés a PENTAX Real-Time Scene Analysis rendszerrel

A fejlett, kb. 86.000 pixeles RGB fénymérő szenzor az új PRIME IV képfeldolgozó motorral párosítva, illetve a fejlett PENTAX Real- Time Scene Analysis valós idejű méréseket végez a fény eloszlásáról a képmezőn és a téma színeiről és mozgásáról. A szenzortól kapott információkat felhasználva pontosabb fókuszálást, fehéregyensúly- és expozíció-mérést tesz lehetővé. Mindemellett olyan mesterséges intelligenciát* építettek az algoritmusokba, mely idővel tanul, és hatékonyabban lesz képes értékelni az adott szituációkat és finomítja az expozíciós értékeket.

* AUTO expozíciós módban alkalmazható Scene Analyze Auto módban és Custom Image mód Auto Select-re állítva kell lennie.

6. Optikai kereső kb. 100%-os lefedettséggel

A 35mm-es full-frame géphez újonnan tervezve, a K-1 optikai keresője közel 100%-os lefedettséget biztosít kb. 0,7-szeres nagyítás mellett. Natural Bright Matt III mattüveggel szerelve érkezik, ami lehetővé teszi a könnyű fókuszálást manuális módban is.

7. Nagy sebességű sorozatfelvétel maximum 4,4 kép/másodperces sebességgel

A K-1 nagyobb tüköraknával rendelkezik a nagyobb képérzékelő befogadásához. Ez új mechanizmusok beépítését is jelenti a tükör gyors és pontos mozgatása érdekében, beleértve egy tompító mechanizmust, ami csökkenti a tükör mozgása által keltett rezgést. A nagy sebességű adatátvitel mellet a felhasználó 17 nyers képet tud sorozatmódban készíteni a legnagyobb 4,4 kép/másodperces sebességgel (vagy 70 JPEG képet).

8. Fotózást és kényelmet elősegítő funkciók

・4db működési segédfény LED-ek formájában a váz négy pontját (a bajonett felett, a hátsó LCD mögött, a memóriakártya nyílásánál, és a távvezérló csatlakozójánál), melyek megkönnyítik az objektív és memóriakártyák cseréjét, a távkioldó csatlakoztatását a sötétben.

・Lock funkció, ami meggátolja négy irányú vezérlőgomb vagy a vezérlőtárcsák véletlen elállítását.

・Okos Funkció, ami segítségével a felhasználó gyorsan kiválaszthatja a változtatni kívánt beállítási lehetőséget a fényképezőgép tetején található funkciótárcsával, anélkül, hogy a menübe kelljen lépni.

・Személyre szabható kontrol panel, ami segítségével egyedi igényeknek megfelelővé teheti a felhasználó a kijelzőn megjelenő beállításokat.

9. Kompakt, strapabíró váz időjárás- és porálló tömítésekkel

A K-1 felső, első és hátsó panelei erős, de könnyű magnézium ötvözetből készülnek. A megbízható zár, ami 300.000 ciklusnak is ellenáll (valós fotózási körülmények között tesztelve), a váz maga le lett kicsinyítve, ami az új lebegő tükör mechanizmusnak köszönhető. A 87 tömítés a K-1 vázában ellenállóvá teszi a fényképezőgépet az időjárás viszontagságaival szemben, illetve ellenáll az akár -10°-os fagynak is. Ezek a tulajdonságok a K-1-et egy rendkívül megbízható, sokoldalú képalkotási rendszerré teszik, ami helytáll még zord körülmények között is.

10. Vezeték nélküli LAN kapcsolat okos telefonokhoz

A K-1 Wi-Fi funkcióval felvértezve lehetséges okos telefonról vagy tabletről működtetni. A dedikált Image Sync applikációval távvezérelhető a fényképezőgép, megtekinthető az élőkép, illetve változtathatóak a fényképezőgép expozíciós beállításai. Az elkészült képek le is tölthetőek az okos eszközre, majd onnan megosztható a közösségi média felületein.

11. Full HD videofelvétel kreatív eszközökkel

A K-1 fényképezőgép H.264 tömörítési formátumban képes Full HD videó rögzítésére (1920 x 1080 felbontás; 60i/30p fps). A vázon egy sztereó mikrofon és egy fejhallgató csatlakozó is helyet kapott. A felhasználó manuálisan is állíthatja a felvétel hangerejét, illetve a rögzítés közben is ellenőrizheti azt. A speciális effekteken felül* a K-1 fejlett „time-lapse” módot is kínál, mely 4K felbontású videofelvételeket rögzít meghatározott időközönként.

* Speciális effektek használata esetén a kép/mp eltérhet a normál üzemmódhoz képest.

12. Beépített GPS modul

A beépített GPS modulnak köszönhetően a K-1 fejlett GPS funkciókat kínál, úgy, mint az adott pozíció, szélességi- és hosszúsági fok, magasság, UTC idő és az irány rögzítése. A felhasználó könnyen hozzáférhet a GPS adatokhoz egy számítógépen böngészve az elkészített fotókat.

A felhasználó rendelkezésére állnak további egyedi eszközök, úgy mint a GPS-log (követi és rögzíti a fotós mozgását), elektronikus iránytű (a fényképezőgép LCD kijelzőjén jeleníti meg az irányt) és az ASTROTRACER, ami leegyszerűsíti az égitestek felkutatását és fotózását a GPS adatok és a fényképezőgép SR mechanizmusának párosításával

13. Egyéb jellemzők

・DRII (Dust Removal II) mechanizmus a szenzor ultrahangos rezegtetéssel történő tisztításához

・Képkivágás mód három beállítási lehetőséggel: AUTO, FF (Full Frame) és APS-C, a különböző objektívek használatához

・Mikrokontraszt kontrol és Bőrtónus korrekció funkciók, a legújabb RICOH Central Laboratory által fejlesztett technológiák

・HDR (High Dynamic Range) fényképezés nyers formátumú mentéssel kézből fotózásnál

・APENTAX által feltalált operációs rendszer, mely gyors és felhasználóbarát

・Dupla SD memóriakáryta nyílás (kompatibilis SDXC UHS-1 sebesség osztályú kártyákkal SDR104 buss speed módban)

・Különbözüő paraméterek kompenzációja: objektív torzítás, laterális kromatikus aberráció, diffrakció, vignettálás, színhibák kompenzálása nyers formátumban is

・Kompatibilitás a PENTAX Image Transmitter 2 tether szoftverrel (Szoftverfrissítés szükséges a RICOH IMAGING hivatalos weboldaláról)

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »