Csörge Szabolcs József blogja

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA

PENTAXOKRÓL, FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 39. OLDAL -

KÉT MAKRÓ A REGGELIHEZ

Kicsit elmaradtam az aktuális események frissítésével, pedig múlt héten volt sörözés a Holdudvarban, remek társasággal és repülő vacsorával, szombaton pedig lagzizás Berkenyén. (EP-választás is volt, szavazni is voltam, de erről itt egészen biztosan nem fogok írni.) Kárpótlásul álljon itt két soványka makró (fejszellőztetésnek indult, de Csikós Gábortól kedvet kaptam a fényképezőgépezéshez). Továbbra sem vagyok egy makró-virtuóz (és így kicsiben semmit nem mutatnak), de kikapcsolódásnak fantasztikusan jó leülni a fűbe és figyelni - akár gép nélkül is. A képek kattintással nagyobbak lesznek. :o)

MUTASD MEG ÉS JELÖLJ ISMERŐSNEK!

Érdekes ponton köti össze a Geavity a képalkotást és a közösségi oldalakat, az exhibicionistább és bátrabb rétegeket (röviden: a fotósokat) megcélozva szolgáltatásával. Amikor a Spottr-en olvastam a Geavity-ről, először mosolyogva legyintettem, hogy ez megint valami webkettes okosság lesz, ahol az ember minél több értékes időt vesztegethet el rövidke életéből (ezzel kissé megindokolva, hogy miért maradtam ki a Twitter-Plurk lázból és miért csak fél éve vagyok Facebook-tag), de aztán rájöttem, hogy a fotós felszerelésünk közzététele és a hasonló felszerelésű, esetenként vadidegen emberek jelölgetése mellett van egy nagyon hasznos tulajdonsága az oldalnak: név szerint a felszerelésünk online nyilvántartása sorozatszám alapján. Nyilván Ti, hasonló érdeklődési körrel rendelkező fotós Pajtások is pontos feljegyzésekkel rendelkeztek születésetek óta arról, hogy milyen képalkotó eszközök fordultak meg a kezeitek között és azok milyen szériaszámmal bírnak, ha esetleg (ne történjen ilyen!) valaki erőszakosan kölcsönkérné örökbe azokat. Az oldal minden felszerelésről fényképpel is rendelkezik, így baj esetéb szériaszám-fénykép kombóval azonnal le tudjuk adni a drótot a hivatalos fórumokon és vétellel is foglalkozó szaküzletekbe, így a webkettes lényeg ezredrangúvá válik. (Mellesleg jó móka a szériaszámok felírása, például innen tudtam meg, hogy az első 2200 Tamron 70-200/2,8 tulaj között vagyok, igaz, nem eladási sorrend alapján.) Az adatbázisuk napról-napra bővül és ha valamit nem találunk, akkor javasolhatunk szinte bármilyen felszerelést (rászántam egyik nap másfél órát, körülbelül 25 darab hiányzó Pentax cuccból két nap után már körülbelül 20 elérhetővé vált). Ha esetleg regisztrálnátok, a http://www.geavity.com/people/pihe/ címen vehettek fel ismerősnek.

A CSORGE.HU ÚJ RUHÁJA

Annyira azért nem új, de mindenképpen adtam egy nagyobb pofont egy éves korát ünneplő, a www.csorge.hu címen elterpeszkedő fotógalériámnak. Néhány gondolatot engedjetek meg a honlapról. Egyrészt a régi fix 800 pixeles keretre ráunva a honlapot 1024 szélességű monitorokra optimalizáltam, ami nagyobb felbontásokon felveszi a képernyő alakját, másrészt mivel közismerten gyűlölöm a Flasht, ezért továbbra is maradt a statikus külalak, csak a menühöz szükséges Flash 9 lejátszó. Az ördög azonban a részletekben rejlik: az angol nyelvű böngészőkön keresztül világot nézegető Pajtások számára ajánlom a "HU" feliratú gombot jobbra lent (aki magyar böngészővel netezik, az automatikusan a magyar változatot kapja) - és ez ugyan már nagyon érett, de néhol rettentő sutának érzem a direktbe fordításokat, így ezen a téren is lesz még javítás bőven. Szintén nagyobb változtatáson ment át a Recent additions / Friss tartalom oldal, ugyanis mostantól kicsit blogszerűen napi lebontásban lesznek láthatóak a frissítések. Természetesen továbbra is elérhető az RSS stream, ami most már magyarul is szól (itt külön stream érhető el). A Photography / Galéria gomb továbbra is két főbb csoportra bomlik: Collections and sets / Gyűjtemények és Assignment / Megbízás gombokra. Az előző változathoz képest jelentősen javítottam a navigálási élményt azzal az aprósággal, hogy a galériák mindig láthatóak. Fél mondatban szeretnék a kis képek nagyításáról megemlékezni, amit Byron McGregor úr kifejezetten a honlapom számára licenszelt Floatbox-változata: egy hatalmas hurrá a közösségi munkáért. A tartalom sok meglepetést nem fog okozni senkinek, hiszen csupán egy-egy képet cseréltem le. De azért itt hadd tartsak egy kis kitérőt. Tudom, hogy néhányatok szerint már sportot űzök a saját fotóim túlkritizálásából (nyilván okkal), de első körben úgy indultam neki az új oldalnak, hogy "legyen rajta 10 jobbfajta kép". Aztán ahogy teltek a hetek, az jutott eszembe, hogy miért akarnám letörölni két-három év fotós termését, amikor azok lehetnek középszerűek is, mégis kedvesek a számomra az emlékek miatt. Egyszóval ezen a ponton rendesen megingtam, mint iskolabusz a horrofilmben és rájöttem, hogy messze vagyok én attól, hogy 10 fotóval kiszúrjam a Pajtások szemét. Így nagyjából minden maradt a régiben. Ha van egy kis időtök, megköszönök egy röpke látogatást az új honlapon, és visszajelzést a látottakról. Előre is köszönöm! :o)

AZ APPLE MEGNÉZHETI MAGÁT

Az Apple megnézheti magát! Fel vagyok háborodva. Veszek egy drága telefont, amiben állítólag van bluetooth, aztán veszek megint nem olcsóért egy Motorola S9 sztereó bluetooth headset-et, erre mit tudok meg a pároztatás során? Hogy az Apple nem támogatja az A2DP profilt, vagyis dobhatom az egészet a kukába. Asszem az iPhone lesz az, amit dobni fogok, jó messzire... Grrr...

FOLYTASSA, PENTAX!

Azt kell, hogy mondjam, a Pentax marketingesei tudnak valamit - a nem egy-egy márkára koncentráló, nagyobb külföldi fotós magazinok hónapok óta a nagy vörös P-betű csepegtetéseitől hangos, de ez még mindig nem volt elég. Furcsa képek láttak napvilágot a Pentax objektíveket rendszerező táblázatban (Pentax Lens Roadmap): Ha túljutottunk a Pentax DFA 50mm F/1,0 (!!!!!) SDM és a Pentax DA 400mm F/4 SDM által okozott kezdeti megrázkódtatáson (a 135mm F/2,8-as Limited üvegről meg sem merek emlékezni), akkor elgondolkodhatunk arról, hogy vajon egy DA 55mm F/1,4 SDM után a Pentax miért akarná visszahozni a DFA-vonalba egy új 50mm-es üveget, amikor ez a termékcsoport, mint azt nagyon jól tudjuk teljes Leica kört rajzol... Vajon ügyes Photoshop munka? Vagy a Pentax nekiállt fejszével kiírtani a termékeit és csupán négy vázat fejleszteni a jövőben: az alsó kategóriás Pentax K-m-et, a középkategóriás Pentax K-7-et, a felsőkategóriás Pentax K-* full frame vázat és a stúdiófotósok barátját, a Pentax 645D-t?


PENTAX K-7: HIVATALOS SPECIFIKÁCIÓK

Bár még mindig három óra van hátra a már hónapok óta várt pillanatig, hivatalos forrásokból sikerült hozzájutni a Pentax új üdvöskéjének, a K-7 névre keresztelt digitális tükörreflexes váznak a végleges specifikációihoz (a K20D bejelentéséhez hasonlóan tudtommal először itt olvashattok erről magyarul). Úgy tűnik, a Hoya marketingesei magukhoz tértek csipkerózsika-álmukból, mert már hetek óta agresszívan csepegtetik a vizuális hírmorzsákat, amely rengeteg spekulációt követett a létező legvadabb elgondolásokkal - ennek az lett a gyümölcse, hogy az utóbbi hetekben a csapból is Pentax folyt. Tovább...


PENTAX K7 KÉPEK

Hivatalos specifikációk még nincsenek, és ahogy korábban írtam, a bejelentésig (05. 20., kaliforniai idő szerint 7:00) nem szeretnék +1 kört futni a találgatások mezején. Addig viszont itt vannak az életszagú termékfotók, dzsásztforjú. Mindez a kép alatti Tovább gombra kattogva. :o) Tovább...

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   Előre »