EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 38. OLDAL -

ERŐS LESZEL A VÉGÉN?

Tegnap azt álmodtam, hogy kórházba kerültem és le kellett vágni mindkét kezem és lábam. Azt álmodtam, hogy körbeállnak a szeretteim és nem tudom megsimogatni őket, mert nincs mivel. Azt álmodtam, hogy hazavisznek, ahol körbevesznek az addigi életem mindennapos tárgyai és nem tudok semmit csinálni. Mozdulni sem. Álmomban összetörtem. Valószínűleg el lett volna rontva az egész hétvége, ha nem jut eszembe Nick Vujicic. Az élet megy tovább, az emberen múlik, hogy fel tud-e állni minden alkalommal és erős tud-e maradni a továbbéléshez. Nick Vujicic következik.

 PIHE, magánügy témakörben

STAR WARS ÉS PENTAX K-M: A BIZONYÍTÉK

Ned Bunnell (a Pentax Imaging amerikai elnöke) mindig tudta a tutit, de a blogjára kitett egy általa készített képet a fehér K-m-ről (K2000D), ami nem lenne igazából érdekes, ha nem körvonalazódna a háttérben sejtelmesen egy birodalmi rohamosztagos alakja... Aki számára eddig nem volt világos a K-m célközönsége: most már azért egyértelmű, ugye?

(Hogy komoly hír is legyen: a K-m az USA-ban 15%-os kedvezménnyel kapható jelen pillanatban, a pakk tartalmazza a két - butított, "L" jelölésű ;o) - kitobjektívet, az új kisvakut és magát a vázat. Vagyis a rohamosztagosok az obik mellé szinte ingyenesen kapnak fénykardot is.)Fotó: Ned Bunnell

 PIHE, fotó témakörben

ÍGY KÉSZÜL EGY FIX TELEOBJEKTÍV

Talán ez a téma nem csak engem érdekelt mindig (annak ellenére, hogy nem vagyok műszaki ember) és bár a Discovery Channelen már párszor lement az "Így készült" című műsorban egy általános objektív-összeszerelés bemutatása, a mellékelt videók sokkal részletesebben mutatják be ezt a procedúrát. Sajnos Pentaxosat nem találtam, de talán megbocsájtható, hogy jelen esetben a Canon 500mm F/4 IS USM tubusát húzzák erre a nem mindennapi lencse-együttesre. A linkeket hálásan köszönöm Takocának.

 PIHE, fotó témakörben

TAMRON SP AF 70-200MM F/2,8 DI LD: ELSŐ FORDULÓ

Novemberben gondoltam egy merészet: eladok minden kicsit is felesleges kacatot és kis beruházással veszek egy olyan objektívet, ami pengeéles, fényerős és telezoom. A project több fordulót látott meg, első körben a Sigma 75-300/4-5,6-ot adtam ki a kezeim közül, aztán Ginger lett gazdagabb a DA 55-300/4-5,8-al. A végső lökést pedig a pár hete eladott FA 28-80/3,5-4,7 volt - persze közben volt egy Karácsony, egy Szilveszter és pár hónapnyi fizetés is. Tovább...

PARKOLÁSI BÜNTETÉS

Tavaly ősszel tilosban parkoltam. Igazából nem is tudtam róla, hogy tilos, mert tábla nem volt, csak sárga felfestés, de 21:00-kor az ember ezt nem nagyon veszi észre. Ráadásul egy teljesen félreeső utcában, se a gyalogos-, sem az autósforgalmat nem zavartam (járdára álltam a többi autó közé). Decemberben jött a szerelmeslevél a rendőrségtől, hogy feljelentettek tilosban parkolásért, mellékelve egy információs adatlapot, amelyen arra voltak kiváncsiak, hogy ki vezette az autót. Szeretem az egyenes dolgokat, így elismertem a tényt, hogy aznap este ott parkoltam - nyilván kukacoskodhattam volna, hogy fényképet szeretnék látni, satöbbi: de nem tettem. Tegnap este megkaptam a bírságot is kerek 20.000 forintról, vagy opcionálisan 10 nap elzárásról. Azt hittem, rosszul látok, hiszen a kerékbilincses móka is 8.000 forintban megáll legjobb tudomásom szerint. Eléggé fáj, de nincs mit tennem: kifizetem. Azt viszont nem értem, hogy vannak, akik csalnak, lopnak, hazudnak, ráadásul simán letagadják és megússzák - és vannak, akiket főműsoridőben mutat a tévé, mert éppen tévészékházat rohamoznak, rendőrt vernek és kocsikat gyújtanak fel... és másnap reggelre kiengedik őket. Miért azokkal szúrnak ki, akik lelkiismeretesen bevallják, hogy hibáznak? Hogy következő alkalommal letagadják? Legszívesebben leülném a tíz napot, de akkor ugrana a nyaralásra félretett szabadság...

 PIHE, magánügy témakörben

PENTAX K20D ÉS K200D: MOST MÁR HIVATALOSAN IS VÉGE

A Pentax a héten az ausztrál kereskedők számára hivatalosan jelezte, hogy beszűnteti a K200D gyártását. Elemzők szerint a K20D árgörbéje elérte ugyanazt a formát, amit beszűntetése előtt közvetlenül a K10D görbéje is elért. Aki most szeretne jó áron még K200D-t vagy K20D-t venni: az idő eljött (klasszikust idézve: "John Connor, it is time!"). Aki tud még kicsit várni az erősebb gépekre... próbáljon megülni még két hétig. Szerintem.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K30D SPECIFIKÁCIÓK - KICSIT MÁSHOGYAN

1. A K30D-t a Pentax négy színben fogja gyártani: fekete, fehér, álcázott és láthatatlan. A fekete K30D több árnyalatban is kapható lesz majd, úgy mint fekete, feketébb és nagyon fekete. A láthatatlan végéből a DA* 60-250/4 SDM ED fog lógni.

2. A K30D után a Pentax nem fog több vázat gyártani. Ez lesz a tökéletes váz, cserélhető hátfallal. Három hátfal lesz alapból a dobozban, úgy mint: infravörös, alacsony érzékenységű és "látok a sötétben" nagy érzékenységű.

3. KAF4 bajonettel szerelik. Ez kompatibilis lesz az eddig valaha gyártott összes objektívvel, bármelyik gyár is adta ki bármelyik márkájú vázra.

4. A K30D olyan fejlett lesz, hogy nem is lesz rá szükségünk.

5. A K30D nem összegyűjti a fényt, hanem kivilágosítja a sötétet.

6. A K30D-ben a RAW gomb helyett BEER gomb lesz. A portrémarkolatban a beépített (és természetesen cserélhető) söradagoló fogja a felhasználónak pumpálni a nedüt.

7. A K30D-ben beépített EMP ágyú lesz. 15 méteren belül kisüt minden nem Pentax gyártmányú fény rögzítésére alkalmas készüléket.

8. 50"-es plazma kijelzővel rendelkezik.

9. Az autofókusz rendszer olyan fejlett lesz, hogy nem a gép állít élességet a témára, hanem a téma mozog az érzékelőhöz.

10. A K30D reklámszlogenje: "K30D. A vékony választóvonal az idióta és a zseniális között."

11. A K30D olyan valósághű portrékat készít, hogy a fotóknak adót kell fizetniük.

12. A K30D fotói számára az Adobe egy új Photoshop verziót készített, amelyben az egyetlen lehetőség a kilépés gomb.

13. A K30D beépített GPS-szel és telefonnal fog rendelkezni. Lesz egy lebutított változata is, amelyet az Apple "iPhone 10G" néven fog árulni 2020-ban.

14. A zár hangja finomhangolható a beépített zeneszerkesztő program segítségével.

15. Négy különböző "azonnali nyomtatás" gombbal fog rendelkezni. A nyomtatható méretek alapegysége az 1 ANSEL.

16. A "zöld gomb" egyes forgalmi szituációkban a jelzőlámpákat is tudja irányítani.

17. A K30D lesz az első olyan fényképezőgép, amely szabadon házasodhat és önmaga tölti ki a személyi jövedelemadó bevallását.

18. A K30D-n lesz egy gomb, amellyel a felvett videókat egyenesen a legközelebbi IMAX 3D moziba küldhetjük megtekintésre.

+1. A K30D kiadása megszabadít minket egy csomó agyalástól, amelyet egy év múlva majd a K40D-re fordítunk.

Jogi nyilatkozat: A pontokat több helyről szedtem össze (nagyrészt köszönet a Pentaxforums.com felhasználóinak), némileg átírva a személyes elképzeléseim szerint. A Pentax mérnökei - elolvasva ezt a blogbejegyzést - örömmel konstatálták, hogy még pont van idejük két hét alatt megvalósítani ezeket a dolgokat (jelen pillanatban a markolatban elhelyezett sör hűtéséért felelős eszközön dolgoznak), ugyanakkor a Pentax marketingesei a világválságra való hivatkozással elbocsájtottak egy rakás embert, akik kapcsolatba hozhatóak ezen szupertitkos információk kiszivárogtatásával.

 PIHE, fotó témakörben

HÉTVÉGEKÖZELI ANZIKSZOK

Mivel túlságosan az objektívcsillagozós bulival voltam elfoglalva, így most egészen felsorolás-szinten emlékeznék meg egy-egy heti történésről. Kedden például sikerült eladnom a Pentax FA 28-80/3,5-4,7 Powerzoom objektívet. A vevő gyorsan döntött, így sajnos már nem tudtam megcsinálni a powerzoom motor működéséről ígért videós blogpostot. Legközelebb, ha a kezembe akad hasonló, nem eresztem, amíg nincs róla HD minőségű felvétel. :o) Mindenkinek köszönöm, aki érdeklődött felőle, és azoknak is akik nem, vélhetőleg utóbbiak voltak többen.

Tovább...

VÉLEMÉNYEK, OBJEKTÍVEN (BÉTA VERZIÓ)

Elkészültem a korábban említett, az általam eddig használt vagy kipróbált objektívek pontrendszerű összefoglalásával - így örömmel mutatom be a béta verziót, itt, a blogomon belül. Ám mielőtt rátérnék a részletesebb elemzésre, szeretnék bemelegítésképpen egy kis szösszenetet írni arról, hogy pontosan miért is gondoltam úgy, hogy jó ötlet a Clock-os Sörpajtások felvetése az objektív-véleményezésről. Tovább...

OBJEKTÍVES MÓKA - LEGYEN, NE LEGYEN?

Amint észrevehettétek, már egy ideje szokásom, hogy a hozzám csapódó objektívekről, vázakról, vakukról írok néha hosszabban-rövidebben. Az előző bejegyzés sörös színfoltjait adó illusztris Pajtásai dobták fel ötletként, hogy esetleg készíthetnék egy írást, amiben az eddig nálam járt objektívekről mesélek (ez két év alatt kereken 15 darab obit jelent - természetesen egy időben sose volt több öt-hat darabnál), amolyan személyes meglátásokat, hogy mit érdemes megvenni és mit nem. Mivel ez egy szép nagy munka lenne, arra gondoltam, hogy előbb kikérem a véleményeteket, hogy lenne érdemes hozzáfogni egy nyilván teljesen amatőr gondolatokat megfogalmazó posthoz, vagy egyáltalán jó ötlet lenne-e ez. Arra gondoltam, lehetne egyszerű pontozó rendszer, mondjuk egy ötös skála, különböző elvek szerint (például torzítás, élesség, kromatikus aberráció, kezelhetőség) és egy-egy mondatban az erősségekről és gyengeségekről. Ezt gondolnám a létező leggyorsabb megoldásnak, így a jövőben is helyet kaphatnának a hosszabb lélegzetű vélemények. Még annyival tudnám megfejelni, hogy bárki beküldhet véleményeket az általa használt objektívekkel kapcsolatban - egy remek gyűjtemény lehetne, de nyilván kevéssé lenne objektív az összehasonlítás, ha azt több ember végzi. A harmadik kérdés, ha már közönség-véleményesdi lenne, hogy szabad-e vegyíteni a márkákat. Örömmel várom a jó és kevésbé jó szavakat a dologgal kapcsolatban. Ha jó a fogadtatás és ezzel segítek, akkor örömmel feccölök bele egy kis időt.

Egy másik ötlet. Rengetegen (relatív szám, az utóbbi egy évben úgy harminc emberről lehet szó - nekem ez rengeteg: mindig rossz voltam matekból) keresnek meg magánban, főként Pentaxos vonulatban, de legutóbb Nikonos Pajtás is érdeklődött erről-arról. Arra gondoltam, csemegéznék a leginkább előforduló kérdésekből, hátha sokak okulnának belőle. Bár egyáltalán nem tartom magam jó mesélőnek és fotózás terén még a tojáshéjat is ide-oda rúgdosom, de az esetek 99%-ban olyan visszajelzést kapok, hogy "ezt eddig senki sem tudta nekem így elmagyarázni". A leírást valószínűleg úgy kezdeném, ahogy azt pár hete a Spottr.hu-n Mefi is írta (egy kis alapozással), igaz, némileg átírnám Mefi segítőkész cikkét saját szájíz szerint. Ezzel kapcsolatban is örülök minden gondolatnak.

További szép estét Nektek, köszönöm, hogy elolvastatok. :o)

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »