EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 38. OLDAL -

SZOJUZ INSIDE

Ritkán szoktam linket megosztani, pedig baromi hasznos lenne néha - Ákos pont most fejlesztett egy ilyet a blogjára, így galád módon lenyúlom a legközelebbi blogfrissítésnél és összeütök valami hasznos dolgot (például arra gondoltam, hogy azok a Pajtások, akik már kommenteztek és be van kapcsolva az "emlékezz rám", azok szabadon adhatnak hozzá a linkfalhoz... na?).

De a lényeg nem is ez. Takoca blogpajtás (és a Halszem örs vezetője) tegnap abban a Szojuz kabinban tartózkodott a Pentaxával, amiben másodmagával Farkas Bertalan is visszatért bolygónkra az első (és remélhetőleg azért nem az utolsó) magyar űrkutatási program záró akkordjaként. Mivel van egy kis családi múlt ezen a vonalon (de nem űrkutatás sajnos), ezért sokszor jártam a kabin környékén, de soha nem volt alkalmamban beülni - így ezzel a gömbpanóval egy kisgyerek álma vált valóra. Takocának sikerült úgy megoldania a dolgot, hogy nem csak egy egyszerű 360 fokos panoráma lett, hanem a Föld befotósoppolásával (szeretném, ha ez szép magyar nyelvünk új szava lehetne a barkácsdilettantizmus után), és az ablakon beszűrődő hideg fénynek köszönhetően az ember valóban úgy érzi: az űr sötétjében ül és halad hazafelé, a nagy kék bolygóra.

A panót a Kerekterek.hu-n, illetve remény szerint a Közlekedési Múzeumban külön displayen is meg lehet tekinteni.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K30D: LEGELŐBB NYÁRON

Még ugyan semmit sem lehet tudni a K30D-ről (leszámítva azokat a feature-öket, amiket egy unalmas pillanatomban kitaláltam), de a Pentax német oldalán megjelent egy hivatalos félmondat: "Alle Freunde des PENTAX System, die zur PMA Neuigkeiten zum Nachfolgemodell der K20D erwarten, müssen wir bis zum Sommer vertrösten.Vorher wird nicht mit Informationen zu neuen SLR Kameras gerechnet" - vagyis legjobb német tudásomat összekaparva: "a Pentax rendszer minden barátjának, aki a PMA újdonságai között a K20D-t követő modellt várná, még nyárig ki kell húznia, ennél előbb nem közlünk információkat az új tükörreflexes vázainkról." Mindent összegezve: van még pár hónapunk új találgatásokba bocsájtkozni. (Forrás: Pentax.de)

 PIHE, fotó témakörben

PRE-PMA: PENTAX X70 ÉS SAMSUNG NX - FRISSÍTVE

Frissítve: 2009. március 3.

Ma volt a Las Vegasban tartandó éves nagy fotó-show, a PMA nulladik napja. Miközben a gyártók még a sátraikat építgetik, dolgozik a sajtó is. A Pentaxosok már tavaly óta várnak egy high-end vázat, amiről mint korábban írtam, rengeteg találgatás látott napvilágot - és miközben mindenki a termékpaletta felső fokára koncentrál, a Pentax (a rossz kisfiú image-et hozva) pont az ellenkező oldalra termelt. Az talán senkit sem lep meg, hogy szinte az összes gyártó minden évszakban egy talicskányi kompaktot dob piacra a szivárvány összes színében, de a bridge gépekre sokkal több figyelem irányul, hiszen egy speciális csoportot céloznak meg a gyártók. A Pentax elkészítette első bridge gépét, amely a felső kategóriás Optio család és a belépőszintű K-m (K2000D) közé pozícionált: ez az X70.

Gyakorlatilag szinte semmit sem lehet még tudni a gépről, a hátáról "véletlenül" egy Olympus E-620 tesztbe sikerült belevágnia a Colorfoto.de munkatársainak egy fotót (aki emlékszik a Photokinára tavaly, annak már rémlik, hogy akkor is egy online fotós újságban jelentek meg "véletlenül" a termékek). Ami a képekről kiderült: a gép 12 megapixeles felbontású érzékelővel rendelkezik, ami elé egy példátlan, 24x átfogású optika tornyosul. Az X70 elején ott az SR jelzés, vagyis megkapta a Pentax érzékelő-mozgatásos elven működő rázkódás-csökkentő rendszerét. Új dologgal találkozunk a Pentax digitális gépein a vakuház mellett: egy AF segédfény. Talán reménykedhetünk abban, hogy ezt a tükrös gépek is megkapják majd? A méretes LCD mellett imitálhatjuk a tükörreflexes keresőn keresztüli fényképezést is, ehhez egy elektronikus kereső áll rendelkezésre, amely a szenzor által vett képet a keresőbe küldi.

A kérdés igazából az érzékelő mérete. A Pentax testvére, a Samsung ugyanis ma délelőtt hozta nyilvánosságra a Samsung NX-et, amely egy APS-C szenzorral szerelt bridge gép, és mint tudjuk, a két testvér eddig kéz a kézben járt.

Hogy lesz-e az idei PMA-n más Pentaxos bejelentés? Egyre kevésbé hiszem, hogy kapnánk K30D-t vagy ennél magasabb kategóriájú gépet - de persze nem szabad elkiabálni semmit, még csak holnap kezdődik igazán a show. Yvon Bourque Blogpajtás minden bizonnyal elsőként lesz a Pentaxos standon - megkértem, hogy kapjon el egy hivatalos személyt a - szerintem nem csak általam propagált - magyarországi Pentax kirendeltség kérdésében. Erről szintén idejében.

Update: közben megtörtént az X70 hivatalos bejelentése is, így a specifikációkról is tudunk már valamit. A gépen belül nem APS-C lesz a Samsung NX-szel ellentétben, hanem egyszerű bridge szenzor (1/2,3 inches). Ami a gép erőssége, az egyértelműen az átfogás, a 24x-es "megazoom" a 26mm-es nagylátószög (F/2,8) és a 624mm-es ultratele (F/5) (35mm ekv.) közötti gyújtótávolságokat fedi le. Ha ez nem lenne elég, akkor felszerelték egy Intelligent Zoom funkcióval, amellyel a 624mm-t 3900mm-ig lehet kitolni (a Dpreview szerint "optikai kompromisszumok nélkül", de szerintem felbontás-csökkentéssel). 3900mm, akárhogy is nézzük, csillagászati felhasználásra vethető be. Ha optikai tulajdonságaiban jó lesz, akkor ez bizony egy bitang gépnek ígérkezik. A hosszú gyútávok kitartásához szenzormozgatásos és digitális rázkódás-csökkentés segít rá. Az unalomig ismert funkciók (tájkép, portré, makró, szupermakró, tüzijáték, stb) mellett sikerült beújítani a HD videó-felvételt (ugye, hogy ugye) és a 32 arcra kiterjedő arcfelismerést, amelyet a gép 0,3 másodperc alatt végez el. Ez utóbbi vicces funkciónak tűnik, de egy olyan gépen, ahol nem lehet manuálisan precíz fókuszt állítani, létfontosságú tényező, hogy egy portrénál csak az legyen éles, aminek élesnek kell lennie. Egyszóval mindennel felszerelték, amiről egy bridge gép tulajdonosa álmodhat. Az egyetlen gyengeséget a záridő körül érzem, ugyanis csak 1/1000 a legrövidebb és csupán 1/4 a leghosszabb megvilágítási idő (éjszakai módhoz ezt ki lehet egészen 4 másodpercig tekerni). Ha belegondolok, ha a bridge gépem (Olympus C5050Z) 1/2000 és 14 másodperc között dolgozott lassan hat éve, akkor ez elég elkeserítő. Az érzékenység ISO 50-ről indul és ISO 6400-ig emelhető, ilyen szenzorméretnél utóbbi bizonyára tetemes zajjal jár majd. A belső vaku kulcsszámáról egyelőre nincs adat, de sajnos a külső vaku elhelyezésére szolgáló sín lemaradt a gépről. Nem lepődnék meg viszont, ha tudná irányítani vezeték nélkül a Pentax nagyvakuit. :o) Kiváncsian várom az első képes teszteket.

 PIHE, fotó témakörben

NÉGY ÚJ BLOGFEATURE

Szolgálati közlemény következik néhány, a blogot érintő újításról.

Az első és legfontosabb újítás a kommentek írását érinti, feltűnt ugyanis egy "Emlékezz rám" jelölőnégyzet, amelyhez pipát téve a blog eltárolja (vélhetően csokis) süti formájában a hozzászóló Pajtások adatait úgy 2038-ig, következő alkalommal pedig automatikusan felajánlja a lehetőségeket, illetve ekkor már nem kell szórakozni az antispam kóddal sem. Remélhetőleg a spammerek nem fogják ezt kihasználni - mindenesetre szerettem volna kényelmesebbé tenni a hozzászólás megírását Számotokra. Az adatokat bármikor tudjátok nullázni, ha a következő hozzászólásnál egyszerűen kiszeditek a pipát ebből a jelölőnégyzetből.

Az oldalsó sávban megjelent a Google Friend Connect szolgáltatás kis ablaka, ahol Ti, kedves Blogolvasó Pajtások, szabadon hagyhatjátok a névjegyeteket. Ez igazából csak számomra visszajelzés, hogy hányan olvastok valójában. Ha van egy darab felesleges percetek, kérlek nyomjatok egy kattintást a "Join" gombra.

A másik már hónapok óta fut - még Vincze Petya Blogpajtás hívott meg - a Facebook Blog Networks-ben. Igazából csak mostanában eszméltem fel, hogy nekem van ilyenem, és máris egy csomó új arc lépett be a blogom olvasói körébe. Ha fent vagytok a Facebook-on, örömmel látlak Benneteket ott is a http://apps.facebook.com/blognetworks/blog/blog.csorge.hu/ címen.

És egy apróság, szintén nagyjából egy hónapja aktív. Ha van Gravatar tagságotok, akkor jelentkezzetek be azzal a névvel és címmel, amit ott megadtatok, és a beállított ikonotok megjelenik minden hozzászólásnál.

Köszönöm a figyelmet, pontos időt mondunk... ;o)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

ÁTALAKULÁS / TRANSFORM

Ez a vasárnap kicsit gondolkodósra sikeredett. Nick Vojicic után szeretném megosztani Veletek Zack Arias videóblogját, amit először Scott Kelby oldalán mutatott be. Ehhez mellékeltem egy általam pár perc alatt megírt, nagyon durva magyar fordítást is, hiszen a lényeg a szöveg mögötti tartalom. Ne hagyjátok magatokat megtéveszteni az első pár mondattal - maga az üzenet pontosan elég mély és intenzív ahhoz, hogy ne legyen leszűkíthető csupán a fényképezéssel foglakozókra. Tovább...

ERŐS LESZEL A VÉGÉN?

Tegnap azt álmodtam, hogy kórházba kerültem és le kellett vágni mindkét kezem és lábam. Azt álmodtam, hogy körbeállnak a szeretteim és nem tudom megsimogatni őket, mert nincs mivel. Azt álmodtam, hogy hazavisznek, ahol körbevesznek az addigi életem mindennapos tárgyai és nem tudok semmit csinálni. Mozdulni sem. Álmomban összetörtem. Valószínűleg el lett volna rontva az egész hétvége, ha nem jut eszembe Nick Vujicic. Az élet megy tovább, az emberen múlik, hogy fel tud-e állni minden alkalommal és erős tud-e maradni a továbbéléshez. Nick Vujicic következik.

 PIHE, magánügy témakörben

STAR WARS ÉS PENTAX K-M: A BIZONYÍTÉK

Ned Bunnell (a Pentax Imaging amerikai elnöke) mindig tudta a tutit, de a blogjára kitett egy általa készített képet a fehér K-m-ről (K2000D), ami nem lenne igazából érdekes, ha nem körvonalazódna a háttérben sejtelmesen egy birodalmi rohamosztagos alakja... Aki számára eddig nem volt világos a K-m célközönsége: most már azért egyértelmű, ugye?

(Hogy komoly hír is legyen: a K-m az USA-ban 15%-os kedvezménnyel kapható jelen pillanatban, a pakk tartalmazza a két - butított, "L" jelölésű ;o) - kitobjektívet, az új kisvakut és magát a vázat. Vagyis a rohamosztagosok az obik mellé szinte ingyenesen kapnak fénykardot is.)Fotó: Ned Bunnell

 PIHE, fotó témakörben

ÍGY KÉSZÜL EGY FIX TELEOBJEKTÍV

Talán ez a téma nem csak engem érdekelt mindig (annak ellenére, hogy nem vagyok műszaki ember) és bár a Discovery Channelen már párszor lement az "Így készült" című műsorban egy általános objektív-összeszerelés bemutatása, a mellékelt videók sokkal részletesebben mutatják be ezt a procedúrát. Sajnos Pentaxosat nem találtam, de talán megbocsájtható, hogy jelen esetben a Canon 500mm F/4 IS USM tubusát húzzák erre a nem mindennapi lencse-együttesre. A linkeket hálásan köszönöm Takocának.

 PIHE, fotó témakörben

TAMRON SP AF 70-200MM F/2,8 DI LD: ELSŐ FORDULÓ

Novemberben gondoltam egy merészet: eladok minden kicsit is felesleges kacatot és kis beruházással veszek egy olyan objektívet, ami pengeéles, fényerős és telezoom. A project több fordulót látott meg, első körben a Sigma 75-300/4-5,6-ot adtam ki a kezeim közül, aztán Ginger lett gazdagabb a DA 55-300/4-5,8-al. A végső lökést pedig a pár hete eladott FA 28-80/3,5-4,7 volt - persze közben volt egy Karácsony, egy Szilveszter és pár hónapnyi fizetés is. Tovább...

PARKOLÁSI BÜNTETÉS

Tavaly ősszel tilosban parkoltam. Igazából nem is tudtam róla, hogy tilos, mert tábla nem volt, csak sárga felfestés, de 21:00-kor az ember ezt nem nagyon veszi észre. Ráadásul egy teljesen félreeső utcában, se a gyalogos-, sem az autósforgalmat nem zavartam (járdára álltam a többi autó közé). Decemberben jött a szerelmeslevél a rendőrségtől, hogy feljelentettek tilosban parkolásért, mellékelve egy információs adatlapot, amelyen arra voltak kiváncsiak, hogy ki vezette az autót. Szeretem az egyenes dolgokat, így elismertem a tényt, hogy aznap este ott parkoltam - nyilván kukacoskodhattam volna, hogy fényképet szeretnék látni, satöbbi: de nem tettem. Tegnap este megkaptam a bírságot is kerek 20.000 forintról, vagy opcionálisan 10 nap elzárásról. Azt hittem, rosszul látok, hiszen a kerékbilincses móka is 8.000 forintban megáll legjobb tudomásom szerint. Eléggé fáj, de nincs mit tennem: kifizetem. Azt viszont nem értem, hogy vannak, akik csalnak, lopnak, hazudnak, ráadásul simán letagadják és megússzák - és vannak, akiket főműsoridőben mutat a tévé, mert éppen tévészékházat rohamoznak, rendőrt vernek és kocsikat gyújtanak fel... és másnap reggelre kiengedik őket. Miért azokkal szúrnak ki, akik lelkiismeretesen bevallják, hogy hibáznak? Hogy következő alkalommal letagadják? Legszívesebben leülném a tíz napot, de akkor ugrana a nyaralásra félretett szabadság...

 PIHE, magánügy témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »