EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 37. OLDAL -

JAPÁN NAPOS FOTÓBLOG

Mivel mindig fogékonyak voltunk a témára, ezért úgy gondoltuk, hogy nem fog sok meglepetés érni bennünket a Thália Színházban megrendezett Japán Kultúrális Napon. Tényleg így volt. Bár jól éreztük magunkat, de kellemes meglepi csak a táncszőnyeg volt, ami kicsit kilógott a szokásos anime - bonsai - origami szentháromság árnyéka mögül. Volt persze kalligráfia és virágkötés, és méregdrága japán gasztrobisztro - utóbbi pont elég ösztönző volt ahhoz, hogy átkolbászoljunk a Vásárcsarnokba egy kis algalevélért és rízsért (persze a bevásárlásba olyan vehemenciával merültünk el, mintha fillérekért osztogatták volna a limited objektíveket). Az esemény egyetlen nagy negatívuma, hogy a Japán Napon három egész darab japánt számoltunk, ezért a dolog kicsit hitelét vesztette - arról csak nagyon csendben merek megemlékezni, hogy egy eléggé európai gyomornak átgyúrt változatot kaptunk és inkább a fiatalabbak lettek megszólítva, a kiállított pár igen igényes fotó például szégyentelenül oldalra lett elsúvasztva. Remélhetőleg jövőre is megrendezik, de kicsit komolyabbra véve a figurát - mi biztosan ott leszünk.

 PIHE, fotó blog témakörben

MÉG EXTRÉMEBBEN KÖZELEBB KERÜLNI

Bevallottan nincs érzékem a makrófotókhoz, bármennyire is érdekel a téma - sőt, talán pont a heves érdeklődésem miatt igyekszem folyamatosan belekostólni ebbe a műfajba és némi perverzióval elérni extrém leképezéseket. Nagyon sok levelet kaptam egy-egy ilyen fotómmal kapcsolatban Tőletek és mivel a márciusi hóviharok csituálásával a természet is kezd éledezni, elérkezettnek láttam az időt, hogy megosszam Veletek a tapasztalatokat. Régebben már írtam erről a témáról, sőt, a bejegyzés címe is erre utal, esetleg hasznos kiegészítés lehet még: háziszörny, egy perverz gondolat Bogival, még közelebb kerülni. Tovább...

ESIK(Elmosódik ez a világ)

Pentax K10D @ 1/6s @ ISO100 + Pentax-FA 50/1,4 @ F/22

 PIHE, fotó blog témakörben

SZÉTCSÚSZTUNK (IGEN, MEGINT)

Frissítve: 2009. március 30.

Megint szétcsúszott a főoldal layout-ja, de most már legalább látom, hogy hol a hiba. Este lesz bugfix, addig kitartást, Pajtások! :o)

Update: sikerült elérni, hogy végre Windows és Mac alatt is ugyanannyira élvezhetetlen legyen az oldal: legalábbis a design már Internet Explorer 6, Safari és Firefox 1.5 felett ugyanazt a képet produkálja - ha jól számolom, ez az első alkalom a blog két és fél éves fennállása óta. :o)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

MEGHALT A PENTAX, ÉLJEN A PENTAX

Figyelem: a következő interjú-kivonat először olvasható magyarul és sok Pentax júzer számára rossz híreket tartalmazhat. Csak nyugodt állapotban és kellően optimista kedélyállapotban ajánlom a befogadását. A saját meglátásaimat dőlt szedéssel szúrtam a szövegbe. Tovább...

TÚL KÖZEL REPÜLT A RUGBYLABDA

Nem bírtam ki teliholdig, ma (hulla fáradtan) a kitisztult ég tiszteletére gyorsan felpattintottam az állványra a fényképezőgépet, elé az előző postból származó távcsöves megoldást és elkaptam az égen világító hatalmas rugbylabdát. Az már előre látszik, hogy bizony lesznek problémáim holdtölténél - túl nagy a gyújtótávolságom, a korong valamelyik része mindig ki fog lógni a kivágásból, itt is csak a "sötét oldalnak" köszönhetően tudtam Photoshopban keretet adni a képnek - de talán ez kárpótol a feelingért. Takoca pajtástól egyébként brutálabb képeket is várhatunk, mert hamarosan a Pentaxát egy csillagászati távcsőre fogja felapplikálni. Sajnos Budapesten a fényszennyezés miatt esélytelen mást is fotózni a Holdon kívül (esetleg a Napot, ha megúntuk a szemünk világát), de ha esetleg sátorozni mentek, ajánlom, hogy vigyetek távcsövet is. Jó hétvégét Mindenkinek! (Vasárnap vagy a jövő hét elején lesz Pentaxos blogpost, amiben elmesélem, hogy hogyan fogadta a világ a hírt, hogy a Pentax új fényképezőgépe (igen, a 645D!) kicsivel több, mint 5 millió forintba fog kerülni a gazdasági válság idején. Sztéj tyúnd.)

 PIHE, fotó témakörben

TÁVOLRA LÁTNI

Múlt héten Takoca felhívott, hogy most azonnal pisztolyt nyom a fejemhez, ha nem nézem meg a Holdat. Gyönyörű volt, a Vénusz fölötte állt, és a Holdsarló sejtelmesen világított a koraesti ködben. A kérdésre, miszerint le tudom-e fényképezni, a Tamron tele hiányában sajnos csak a fejemet ráztam. De aztán eszembe jutott valami, aminek folyományaképpen ma sikerült felszenvednem a K10D-t a már lassan 10 éve kihasználatlanul álló Vixen Geoma családi távcsövünkre. Tovább...

SZOJUZ INSIDE

Ritkán szoktam linket megosztani, pedig baromi hasznos lenne néha - Ákos pont most fejlesztett egy ilyet a blogjára, így galád módon lenyúlom a legközelebbi blogfrissítésnél és összeütök valami hasznos dolgot (például arra gondoltam, hogy azok a Pajtások, akik már kommenteztek és be van kapcsolva az "emlékezz rám", azok szabadon adhatnak hozzá a linkfalhoz... na?).

De a lényeg nem is ez. Takoca blogpajtás (és a Halszem örs vezetője) tegnap abban a Szojuz kabinban tartózkodott a Pentaxával, amiben másodmagával Farkas Bertalan is visszatért bolygónkra az első (és remélhetőleg azért nem az utolsó) magyar űrkutatási program záró akkordjaként. Mivel van egy kis családi múlt ezen a vonalon (de nem űrkutatás sajnos), ezért sokszor jártam a kabin környékén, de soha nem volt alkalmamban beülni - így ezzel a gömbpanóval egy kisgyerek álma vált valóra. Takocának sikerült úgy megoldania a dolgot, hogy nem csak egy egyszerű 360 fokos panoráma lett, hanem a Föld befotósoppolásával (szeretném, ha ez szép magyar nyelvünk új szava lehetne a barkácsdilettantizmus után), és az ablakon beszűrődő hideg fénynek köszönhetően az ember valóban úgy érzi: az űr sötétjében ül és halad hazafelé, a nagy kék bolygóra.

A panót a Kerekterek.hu-n, illetve remény szerint a Közlekedési Múzeumban külön displayen is meg lehet tekinteni.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K30D: LEGELŐBB NYÁRON

Még ugyan semmit sem lehet tudni a K30D-ről (leszámítva azokat a feature-öket, amiket egy unalmas pillanatomban kitaláltam), de a Pentax német oldalán megjelent egy hivatalos félmondat: "Alle Freunde des PENTAX System, die zur PMA Neuigkeiten zum Nachfolgemodell der K20D erwarten, müssen wir bis zum Sommer vertrösten.Vorher wird nicht mit Informationen zu neuen SLR Kameras gerechnet" - vagyis legjobb német tudásomat összekaparva: "a Pentax rendszer minden barátjának, aki a PMA újdonságai között a K20D-t követő modellt várná, még nyárig ki kell húznia, ennél előbb nem közlünk információkat az új tükörreflexes vázainkról." Mindent összegezve: van még pár hónapunk új találgatásokba bocsájtkozni. (Forrás: Pentax.de)

 PIHE, fotó témakörben

PRE-PMA: PENTAX X70 ÉS SAMSUNG NX - FRISSÍTVE

Frissítve: 2009. március 3.

Ma volt a Las Vegasban tartandó éves nagy fotó-show, a PMA nulladik napja. Miközben a gyártók még a sátraikat építgetik, dolgozik a sajtó is. A Pentaxosok már tavaly óta várnak egy high-end vázat, amiről mint korábban írtam, rengeteg találgatás látott napvilágot - és miközben mindenki a termékpaletta felső fokára koncentrál, a Pentax (a rossz kisfiú image-et hozva) pont az ellenkező oldalra termelt. Az talán senkit sem lep meg, hogy szinte az összes gyártó minden évszakban egy talicskányi kompaktot dob piacra a szivárvány összes színében, de a bridge gépekre sokkal több figyelem irányul, hiszen egy speciális csoportot céloznak meg a gyártók. A Pentax elkészítette első bridge gépét, amely a felső kategóriás Optio család és a belépőszintű K-m (K2000D) közé pozícionált: ez az X70.

Gyakorlatilag szinte semmit sem lehet még tudni a gépről, a hátáról "véletlenül" egy Olympus E-620 tesztbe sikerült belevágnia a Colorfoto.de munkatársainak egy fotót (aki emlékszik a Photokinára tavaly, annak már rémlik, hogy akkor is egy online fotós újságban jelentek meg "véletlenül" a termékek). Ami a képekről kiderült: a gép 12 megapixeles felbontású érzékelővel rendelkezik, ami elé egy példátlan, 24x átfogású optika tornyosul. Az X70 elején ott az SR jelzés, vagyis megkapta a Pentax érzékelő-mozgatásos elven működő rázkódás-csökkentő rendszerét. Új dologgal találkozunk a Pentax digitális gépein a vakuház mellett: egy AF segédfény. Talán reménykedhetünk abban, hogy ezt a tükrös gépek is megkapják majd? A méretes LCD mellett imitálhatjuk a tükörreflexes keresőn keresztüli fényképezést is, ehhez egy elektronikus kereső áll rendelkezésre, amely a szenzor által vett képet a keresőbe küldi.

A kérdés igazából az érzékelő mérete. A Pentax testvére, a Samsung ugyanis ma délelőtt hozta nyilvánosságra a Samsung NX-et, amely egy APS-C szenzorral szerelt bridge gép, és mint tudjuk, a két testvér eddig kéz a kézben járt.

Hogy lesz-e az idei PMA-n más Pentaxos bejelentés? Egyre kevésbé hiszem, hogy kapnánk K30D-t vagy ennél magasabb kategóriájú gépet - de persze nem szabad elkiabálni semmit, még csak holnap kezdődik igazán a show. Yvon Bourque Blogpajtás minden bizonnyal elsőként lesz a Pentaxos standon - megkértem, hogy kapjon el egy hivatalos személyt a - szerintem nem csak általam propagált - magyarországi Pentax kirendeltség kérdésében. Erről szintén idejében.

Update: közben megtörtént az X70 hivatalos bejelentése is, így a specifikációkról is tudunk már valamit. A gépen belül nem APS-C lesz a Samsung NX-szel ellentétben, hanem egyszerű bridge szenzor (1/2,3 inches). Ami a gép erőssége, az egyértelműen az átfogás, a 24x-es "megazoom" a 26mm-es nagylátószög (F/2,8) és a 624mm-es ultratele (F/5) (35mm ekv.) közötti gyújtótávolságokat fedi le. Ha ez nem lenne elég, akkor felszerelték egy Intelligent Zoom funkcióval, amellyel a 624mm-t 3900mm-ig lehet kitolni (a Dpreview szerint "optikai kompromisszumok nélkül", de szerintem felbontás-csökkentéssel). 3900mm, akárhogy is nézzük, csillagászati felhasználásra vethető be. Ha optikai tulajdonságaiban jó lesz, akkor ez bizony egy bitang gépnek ígérkezik. A hosszú gyútávok kitartásához szenzormozgatásos és digitális rázkódás-csökkentés segít rá. Az unalomig ismert funkciók (tájkép, portré, makró, szupermakró, tüzijáték, stb) mellett sikerült beújítani a HD videó-felvételt (ugye, hogy ugye) és a 32 arcra kiterjedő arcfelismerést, amelyet a gép 0,3 másodperc alatt végez el. Ez utóbbi vicces funkciónak tűnik, de egy olyan gépen, ahol nem lehet manuálisan precíz fókuszt állítani, létfontosságú tényező, hogy egy portrénál csak az legyen éles, aminek élesnek kell lennie. Egyszóval mindennel felszerelték, amiről egy bridge gép tulajdonosa álmodhat. Az egyetlen gyengeséget a záridő körül érzem, ugyanis csak 1/1000 a legrövidebb és csupán 1/4 a leghosszabb megvilágítási idő (éjszakai módhoz ezt ki lehet egészen 4 másodpercig tekerni). Ha belegondolok, ha a bridge gépem (Olympus C5050Z) 1/2000 és 14 másodperc között dolgozott lassan hat éve, akkor ez elég elkeserítő. Az érzékenység ISO 50-ről indul és ISO 6400-ig emelhető, ilyen szenzorméretnél utóbbi bizonyára tetemes zajjal jár majd. A belső vaku kulcsszámáról egyelőre nincs adat, de sajnos a külső vaku elhelyezésére szolgáló sín lemaradt a gépről. Nem lepődnék meg viszont, ha tudná irányítani vezeték nélkül a Pentax nagyvakuit. :o) Kiváncsian várom az első képes teszteket.

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »