EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 37. OLDAL -

A NAGY BEJELENTÉSEK NAPJA

Frissítve: 2009. április 1.

Alig telt el pár óra ebből a mai napból, máris számokban nehezen kifejezhető fordulattal pörögtek fel az események. Talán a legfontosabb, hogy a nagyobb, tömegek számára gyártó márkák (köztük a Canon, a Nikon, az Olympus, a Sony és a Pentax) együtt jelentették be, hogy véget ért a nagy verseny, innentől kezdve közös objektívcsatlakozással fognak vázakat gyártani, amelynek a neve X-bajonett lesz, igazódva a Nikon által megkezdett DX / FX hagyományhoz. Itt azonban nem áll meg a harmonizáció, ugyanis nem csak a töltő- és egyéb csatlakozások lesznek a rendszerek között átjárhatóak, de a már meglévő vázakat a gyártók adapterekkel visszamenőlegesen is átalakíthatóvá teszik.

Ezen kívül a Pentax nem csak a DA* 60-250/4 ED SDM objektív teljes hozzáférhetőségét jelentette be világszerte. Külön meglepetés, hogy az alig pár tízezer forintos vételár mellett a gyártó úgy döntött, hogy nem aprózza el az F/4-es legnagyobb blendével, így F/2-re módosítja a legnagyobb rekeszt, természetesen már ekkor is penge minőséget kapunk. Emellett a Pentax elárulta, hogy a nyáron debütáló új váz teljes neve Pentax 67D lesz, és a legtöbb specifikációt egy magyar blogon található K30D-ről szóló írás ihlette. Ezzel szinte egyidőben érkezett egy levél a Pentax magyar képviseletétől, hogy a nagy vörös P betű megvásárolná a blogomat, amelyre azonnal rábólintottam. Innentől sajnos csak Pentaxos dolgokról fogok írni, semmilyen más bejegyzés nem lesz. Sőt, bejegyzések sem lesznek igazából, csak reklámok és snipletek más honlapokról. Azt hiszem, ez fair Veletek is, hiszen innentől nem kell majd drága újságokat megvennetek, hogy Pentaxos hirdetéseket olvashassatok.

Akinek még nem lenne tiszta, hogy miről is szól pontosan ez a bejegyzés... nos, annak boldog április elsejét kívánok! :o)

 PIHE, fotó témakörben

KELLETT EGY JÓ SLOGAN

Ha valaki azt mondta volna pénteken, hogy másnap vissza fogunk utazni az időben, valószínűleg vissza tudtam volna fogni magam, hogy gátlástalan hahotába ne kezdjek és sokkal inkább néztem volna egyszerűen idiótának az illetőt. Pedig a dolog tényleg így volt, laza tíz évet repültünk vissza, és csak messzire sem kellett menni, elég volt a III. kerületig a Kéklyukba, ahol aznap a Slogan állomásozott. Tovább...

MÁRCIUSI BLOG UPDATE

Iszonyat sok tennivaló szakadt rám hirtelen, némi üresjárattal megtűzdelve - ezt arra használtam fel, hogy a már régen eltervezett frissítéseket feldobáljam a blogra. Szeretném felhívni a figyelmeteket, kedves blogolvasó Pajtások, hogy erősen tesztüzem-szagú a dolog, mert a kód egyes részeit nem tudtam élesben tesztelni. Mindenféle gondolatot, meglátást megköszönök. Mielőtt azonban bárki bugfix után kiáltana: ezek az újítások részben csak azok számára láthatóak vagy használhatóak, akik már kommenteztek hozzám és az "emlékezz rám" dobozkába pipát tettek. (Ez sejteti azt is, hogy csak arról a gépről működik, ahol már volt hozzászólás.) No, és akkor a változásokról, röviden és velősen.

A blogot egyik oldalról a Digg.com, a másik oldalról a Facebook présébe szorítottam és jól megkínoztam egyszer javascripttel, máskor pedig PHP-vel. Ennek köszönhetően előkerült a "linkfal" (az "ajánlott irodalom" szekció után) és a kommentek után a trackback rész, valamint a főoldal legelején az üdvözlő képernyő.

A linkfal és a trackback rész szinte ugyanaz. Azok a Pajtások, akikre a honlap "emlékszik", szabadon adhatnak hozzá hasznosnak vélt hivatkozásokat a linkfalhoz vagy az egyes bejegyzések témájával kapcsolatban. Néhány helyen már írtam be trackback címeket (ezeken a helyeken már volt szó a blogbejegyzéseimről, link vagy hosszabb diskurzus formájában). A linkfalon az utolsó 10 hivatkozást lehet látni, majd csinálok egy oldalt, ahol az összes látható. Mindegyik esetben Nektek csak a hivatkozást kell megadnotok, a honlapom lekéri a céloldal címét. Megköszönöm, ha itt aktívak vagytok, én is igyekszem időről időre szórni a hasznos oldalakat.

Az üdvözlő képernyő kizárólag az "emlékezz rám" jelölőnégyzetet választó Pajtások kiváltsága. Ez röviden köszönt, majd felsorolja a főoldal utolsó látogatása óta eltelt időben történő aktivitást (új bejegyzések, új hozzászólások, új hivatkozások) - a "sok lesz a jóból" elv alapján mindegyikből legfeljebb hármat. Ha volt aktivitás, akkor természetesen át is lehet ugrani a listán. Ha zavarónak találjátok ezt, akkor kilövöm, vagy választható lesz. :o)

Remélem, hogy a linkfal és a többi újítás elnyeri tetszéseteket. Szerettem volna egy kicsit közösségibb formát adni a honlapnak - majd kiderül, hogy mennyire sikerült.

Jó hétvégét Mindenkinek!

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

JAPÁN NAPOS FOTÓBLOG

Mivel mindig fogékonyak voltunk a témára, ezért úgy gondoltuk, hogy nem fog sok meglepetés érni bennünket a Thália Színházban megrendezett Japán Kultúrális Napon. Tényleg így volt. Bár jól éreztük magunkat, de kellemes meglepi csak a táncszőnyeg volt, ami kicsit kilógott a szokásos anime - bonsai - origami szentháromság árnyéka mögül. Volt persze kalligráfia és virágkötés, és méregdrága japán gasztrobisztro - utóbbi pont elég ösztönző volt ahhoz, hogy átkolbászoljunk a Vásárcsarnokba egy kis algalevélért és rízsért (persze a bevásárlásba olyan vehemenciával merültünk el, mintha fillérekért osztogatták volna a limited objektíveket). Az esemény egyetlen nagy negatívuma, hogy a Japán Napon három egész darab japánt számoltunk, ezért a dolog kicsit hitelét vesztette - arról csak nagyon csendben merek megemlékezni, hogy egy eléggé európai gyomornak átgyúrt változatot kaptunk és inkább a fiatalabbak lettek megszólítva, a kiállított pár igen igényes fotó például szégyentelenül oldalra lett elsúvasztva. Remélhetőleg jövőre is megrendezik, de kicsit komolyabbra véve a figurát - mi biztosan ott leszünk.

 PIHE, fotó blog témakörben

MÉG EXTRÉMEBBEN KÖZELEBB KERÜLNI

Bevallottan nincs érzékem a makrófotókhoz, bármennyire is érdekel a téma - sőt, talán pont a heves érdeklődésem miatt igyekszem folyamatosan belekostólni ebbe a műfajba és némi perverzióval elérni extrém leképezéseket. Nagyon sok levelet kaptam egy-egy ilyen fotómmal kapcsolatban Tőletek és mivel a márciusi hóviharok csituálásával a természet is kezd éledezni, elérkezettnek láttam az időt, hogy megosszam Veletek a tapasztalatokat. Régebben már írtam erről a témáról, sőt, a bejegyzés címe is erre utal, esetleg hasznos kiegészítés lehet még: háziszörny, egy perverz gondolat Bogival, még közelebb kerülni. Tovább...

ESIK(Elmosódik ez a világ)

Pentax K10D @ 1/6s @ ISO100 + Pentax-FA 50/1,4 @ F/22

 PIHE, fotó blog témakörben

SZÉTCSÚSZTUNK (IGEN, MEGINT)

Frissítve: 2009. március 30.

Megint szétcsúszott a főoldal layout-ja, de most már legalább látom, hogy hol a hiba. Este lesz bugfix, addig kitartást, Pajtások! :o)

Update: sikerült elérni, hogy végre Windows és Mac alatt is ugyanannyira élvezhetetlen legyen az oldal: legalábbis a design már Internet Explorer 6, Safari és Firefox 1.5 felett ugyanazt a képet produkálja - ha jól számolom, ez az első alkalom a blog két és fél éves fennállása óta. :o)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

MEGHALT A PENTAX, ÉLJEN A PENTAX

Figyelem: a következő interjú-kivonat először olvasható magyarul és sok Pentax júzer számára rossz híreket tartalmazhat. Csak nyugodt állapotban és kellően optimista kedélyállapotban ajánlom a befogadását. A saját meglátásaimat dőlt szedéssel szúrtam a szövegbe. Tovább...

TÚL KÖZEL REPÜLT A RUGBYLABDA

Nem bírtam ki teliholdig, ma (hulla fáradtan) a kitisztult ég tiszteletére gyorsan felpattintottam az állványra a fényképezőgépet, elé az előző postból származó távcsöves megoldást és elkaptam az égen világító hatalmas rugbylabdát. Az már előre látszik, hogy bizony lesznek problémáim holdtölténél - túl nagy a gyújtótávolságom, a korong valamelyik része mindig ki fog lógni a kivágásból, itt is csak a "sötét oldalnak" köszönhetően tudtam Photoshopban keretet adni a képnek - de talán ez kárpótol a feelingért. Takoca pajtástól egyébként brutálabb képeket is várhatunk, mert hamarosan a Pentaxát egy csillagászati távcsőre fogja felapplikálni. Sajnos Budapesten a fényszennyezés miatt esélytelen mást is fotózni a Holdon kívül (esetleg a Napot, ha megúntuk a szemünk világát), de ha esetleg sátorozni mentek, ajánlom, hogy vigyetek távcsövet is. Jó hétvégét Mindenkinek! (Vasárnap vagy a jövő hét elején lesz Pentaxos blogpost, amiben elmesélem, hogy hogyan fogadta a világ a hírt, hogy a Pentax új fényképezőgépe (igen, a 645D!) kicsivel több, mint 5 millió forintba fog kerülni a gazdasági válság idején. Sztéj tyúnd.)

 PIHE, fotó témakörben

TÁVOLRA LÁTNI

Múlt héten Takoca felhívott, hogy most azonnal pisztolyt nyom a fejemhez, ha nem nézem meg a Holdat. Gyönyörű volt, a Vénusz fölötte állt, és a Holdsarló sejtelmesen világított a koraesti ködben. A kérdésre, miszerint le tudom-e fényképezni, a Tamron tele hiányában sajnos csak a fejemet ráztam. De aztán eszembe jutott valami, aminek folyományaképpen ma sikerült felszenvednem a K10D-t a már lassan 10 éve kihasználatlanul álló Vixen Geoma családi távcsövünkre. Tovább...

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »