EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 35. OLDAL -

BLOGTALÁLKOZÓ: A PISZKOS RÉSZLETEK...

...ami természetesen nem volt piszkos, de mivel tegnap megtudtam, hogy csak a bejegyzéseim címeit olvassátok, ezért úgy döntöttem, innentől bulvárosabbra veszem a figurát, hátha az unalmasabb szövegekbe is bele-bele csapongtok (egy-egy objektívekről vagy objektív-cseréről is úgy fogok írni, mint "a kis köpcös hidegre tette a rosszfiút az üvegszemével").

Nagyon örültem, hogy el tudtatok jönni, bár a társaság még az utolsó pillanatban is megfogyatkozott (Indig Laci, Sundance), de Máthé Attila személyében új arccal gazdagodott. A következő összejövetel nagyobb lesz, hosszabb és vágatlan, hogy megintcsak bulvárosabban közelítsem meg a témát.

Megállapítottuk, hogy a Blende kifejezetten jó hely, a kiszolgálás és a vendégszeretet többcsillagos ötösfölé, a barna csapolt sörrel (Budweiser) pedig nem szabad harcolni. Mindenkinek maximálisan ajánlom.

Következzen egy csoportkép (sajnos akkor jutott eszembe, amikor Kona már lelépett, így ő nincs rajta, de következő alkalommal pótoljuk, a hiányzókat majd ráfotosoppoljuk. :o)) Balról jobbra: Gabesz, Takoca, Dorothea, Máthé Attila, Zsákai Peti. Köszönöm Mindenkinek, hogy ott volt!

 PIHE, fotó blog témakörben

EMLÉKEZTETŐ HOLNAPRAUgye nem felejtettétek el? További infó itt.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

PARLAMENTI NAPLÓ

Ma délelőtt, a gyöngyösi Szem-Pont Fotókörhöz csapódva, Udvari Gábor - vagy ahogy inkább ismerhetitek: Gabesz - jóvoltából egy ismételt látogatást tehettünk az általam (is) már unalomig fotózott Országház falain belül. Mivel voltunk páran, ezért inkább átadtam a terepet azoknak a Pajtásoknak, akik eddig még nem jártak fényképezőgéppel a Parlamentben - így viszont volt alkalmam a saját szememmel befogadni az épületet, vagy legalábbis törekedtem erre. Tovább...

A KAPUŐRÖK, CSAPÓ KETTŐMa este Takoca társaságában visszamentem a Nemzeti Sírkertbe folytatni a pár hete elkezdett sorozatot - reménykedtem benne, hogy a vakus képek jobban fognak működni, ha kicsit sötétebb van és nem a tűző napsütésben kell játszanom. Sajnos az első kép után a vakum nem volt hajlandó tovább dolgozni és csak itthon derült ki, hogy a probléma nem a vakuval, hanem a gépemmel van - valami szinkronhiba lehet, így most egy ideig nem tudom folytatni a temetős sorozatot, az este további részében is a filmes gépemet használtam. Fentebb az ominózus jól sikerült első kép.

És egy képrejtvény, Takoca meglátásából. Kedves Pajtások, mi az oda nem illő részlet az alábbi fotón? :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

HÁLÁSAN KÖSZÖNÖM!

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

A KÖTÖTTFOGÁSÚ MESSZELÁTÓ: PENTACON 200MM F/4

Indig Laci volt olyan kedves múlt héten kölcsönadni nézegetésre a nagyfényerejű Pentacon fixét, így ha megengeditek, röviden megosztanám a tapasztalataimat Veletek. Tovább...

PENTAX K-7 SPECIFIKÁCIÓK

Félhivatalos - kicsempészett - információk következnek egy megbízható forrásból (RiceHighról van szó). Persze, ha még nem unjátok nagyon a dolgot. Spoilerveszély, úgyhogy tényleg csak az olvasson tovább, aki nem bírja ki május végéig. :o) Tovább...

BLOG ALL STARS MEGHÍVÓ

Frissítve: 2009. április 28.

Kedves Blogolvasó Pajtás!

A blogom történetének első nagy össznépi sörözésére / borozására / stb. szeretnélek Téged meginvitálni - egy kötetlen, baráti ismerkedős beszélgetésre, hiszen sokatokhoz csak nevet tudok társítani.

Ha van kedved eljönni, légy szíves kommentben jelölj meg egy hétköznapot a május 4-i héten, amikor az esti órákban ráérnél - a helyszínt a létszám alapján fogom kihúzni a kalapból, de mindenképpen Budapesten lesz. Ha van preferenciád fogyasztásban (sör, bor, pálinka, szilárd tápanyagok), akkor azt is kanyarítsd ide, hiszen ha a többség borozna, akkor nem megyünk ír kocsmába verekedni. :o)

Nem szeretnék udvariatlan lenni az elsőbbséggel, de nekem május 4. (hétfő), 5. (kedd) és 7. (csütörtök) lenne a legalkalmasabb - illetve, ha a hétköznap nem működne, akkor május 9. (szombat).

Szeretettel várunk Mindenkit!

U.I.: (Igen, lehet hozni fényképezőgépet is archiválási és pánikkeltési célból, a legkisebb szappandoboztól a Linhof-rendszerig, legyen bármi ráírva.)

Úgy néz ki, összeállt a társaság és az időpont is. A találkozó ideje: május 5., 19:00, a helyszín: Blende Café, Budapest VI., Király u. 100. Last minute probléma esetén a számom Hetven/5000-Négyötegy. :o)


Blende Club Cafe nagyobb térképen való megjelenítése

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

FOTÓSOK BARÁTNŐKRŐL, OBJEKTÍVEKRŐL

Tegnap este a sörpajtásokkal (Indig Laci, Takoca, Zsákai Peti és rosszmagam) elmentünk megnézni Varga S. Ilona (A Lion) koncertfotóit a Gödörben. Sajnos éppen rossz időben értünk oda, mert bár a sör még hideg volt, de a képek alá sikerült betelepedniük a jóembereknek, akik lelkivilágát nem tudtuk kellően megzavarni ahhoz, hogy önként arrébb menjenek. (Nem mondok igazat: valójában csak azért voltunk röviden, mert elszégyelltem magam a fotók láttán és menekültem. Beállt a nívó koncertfotók terén.)

Emlékfotó nincs a találkozóról, csak egy aranyköpés. A tegnap este több nagy poént is adott az életünkhöz. Pajtások, soha ne igyatok, miközben barátnőkről és makróobjektívekről egyszerre beszélgettek, mert a sörtől megzavarodva olyan félmondatok hangozhatnak el, hogy "az én barátnőm élesebb és szebben rajzol F/2,8-on, de a Tied jobban mos". :o)

 PIHE, minden más témakörben

NEW K: PENTAX K7D, 09. 05. 21. - FRISSÍTVE! 2.

Frissítve: 2009. április 26.

Ma kezdett el ömleni az információ a Pentax új vázáról, a K7D-ről. (A megnevezésben ne keressetek logikát, a Pentaxnál ez sosem volt következetességi kérdés. :o)) Amit lehet tudni: 5 kép / másodperc, 100% lefedettségű kereső, gyorsabb AF, kisebb méretű váz, videó felvétel. Amiről nem lehet tudni: érzékelő mérete, zajszint, LCD. Bevezető ára (kapaszkodjatok meg) 1500 EUR lesz, vagyis 450.000 magyar forint. Ebben az évben sem lesz új Pentax vázam, az biztos. :o) További info és cikkek a linkfalon.Update (április 23): A Kamerabázis információi alapján a következő specikről lehet már biztosan beszélni:

- Az érzékelő a K20D-ben megismert CMOS lesz. Nekem ez azt mondja: "helló, a méretem APS-C". Persze lehet, hogy a hírforrás csak szabadon fogalmaz.
- Érzékenység felső határa ISO6400, jobb zajszűréssel. Ennyi pénzért ISO 12800-al boldogabb lettem volna, de ha tényleg jó a zajszűrés, akkor egye-fene. ;o)
- Sebessége 5 képkocka/másodperc. Gondolom teljes felbontáson, és marad a 0,6 Mpx-es burst mode 21 frame / sec-es sebessége.
- 100%-os kereső. Tudtommal nem csak az EVF-nek van ekkora lefedettsége, de ahogy Ákos írta régebben a filmes tapasztalatai alapján, az EVF jó dolog, csak meg kell szoknunk.
- Jobb szigetelése lesz a váznak. Gondolom a Pentax arra gyúr, hogy a Marsraszálláskor is szabadon lehessen fotózni K7D-vel.
- Lesz külön tükörfelcsapás. Ez körülbelül olyan feature, mint amikor utólag bejelentik, hogy a kocsiban lesz sebváltó is. Már nagyon ideje volt.
- Lesz élőkép és HD videó. Hogy ennek csak én örülök-e, nem tudom. De én örülök.
- Jobb lesz a képstabilizátor. A Pentax nemrég adott ki firmware frissítést a K20D számára, amiben a képstabi és az AF hatékonysága is jelentősen javult, így ez sejthető volt.
- Jobb kiterjesztett dinamika üzemmód. Ez szintén várható volt.
- Új, 77 mezős fénymérés. Wooooow.
- Sokkal jobb AF rendszer. Wooooow.
- Nagyobb, 3"-es LCD 920000képpontal. Pedig nagyon gyúrtam a kihajtogatható 50"-es plazmatévére. :o)
- A legrövidebb záridő 1/8000, a vakuszinkron 1/250. Azt gondolom, ez a két legfontosabb, leghasznosabb újítás.

Mindent összevetve jó kis gép lesz. Az érzékelő mérete még kérdés, de ha teljes 35mm-es lefedettséget kap, akkor a Canon 5D / Nikon D700 versenytársa is lehet. Persze ezt majd a végleges specifikációk, a használat és a minőségi mutatók eldöntik. Én nagyon várom, attól függetlenül, hogy ebben az évben biztos nem lesz ilyen gépem - de legalább látunk egy irányt a Pentax részéről. Azt gondolom, hogy a tavaly későnyáron tett kívánságom (miszerint a Pentax digitális változatban képes legyen egy éven belül megépíteni az akkor vásárolt Z-1 SE vázamat) ezzel a géppel maradéktalanul teljesülni látszik.

Update (április 26): Yvon Bourque, kanada legnagyobb Pentaxos blogjának tulajdonosa a kezébe kapta az egyelőre még titkos K7D specifikációkat - bár köti a titoktartás, csak annyit tudott írni, hogy a május végi bejelentés igaz és a Pentaxosok büszkék lesznek a márkájukra. Ugyanakkor ő már 1500 USD árról ír, nem 1500 EUR-ról. Ámen.

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »