EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 35. OLDAL -

FOTÓSOK BARÁTNŐKRŐL, OBJEKTÍVEKRŐL

Tegnap este a sörpajtásokkal (Indig Laci, Takoca, Zsákai Peti és rosszmagam) elmentünk megnézni Varga S. Ilona (A Lion) koncertfotóit a Gödörben. Sajnos éppen rossz időben értünk oda, mert bár a sör még hideg volt, de a képek alá sikerült betelepedniük a jóembereknek, akik lelkivilágát nem tudtuk kellően megzavarni ahhoz, hogy önként arrébb menjenek. (Nem mondok igazat: valójában csak azért voltunk röviden, mert elszégyelltem magam a fotók láttán és menekültem. Beállt a nívó koncertfotók terén.)

Emlékfotó nincs a találkozóról, csak egy aranyköpés. A tegnap este több nagy poént is adott az életünkhöz. Pajtások, soha ne igyatok, miközben barátnőkről és makróobjektívekről egyszerre beszélgettek, mert a sörtől megzavarodva olyan félmondatok hangozhatnak el, hogy "az én barátnőm élesebb és szebben rajzol F/2,8-on, de a Tied jobban mos". :o)

 PIHE, minden más témakörben

NEW K: PENTAX K7D, 09. 05. 21. - FRISSÍTVE! 2.

Frissítve: 2009. április 26.

Ma kezdett el ömleni az információ a Pentax új vázáról, a K7D-ről. (A megnevezésben ne keressetek logikát, a Pentaxnál ez sosem volt következetességi kérdés. :o)) Amit lehet tudni: 5 kép / másodperc, 100% lefedettségű kereső, gyorsabb AF, kisebb méretű váz, videó felvétel. Amiről nem lehet tudni: érzékelő mérete, zajszint, LCD. Bevezető ára (kapaszkodjatok meg) 1500 EUR lesz, vagyis 450.000 magyar forint. Ebben az évben sem lesz új Pentax vázam, az biztos. :o) További info és cikkek a linkfalon.Update (április 23): A Kamerabázis információi alapján a következő specikről lehet már biztosan beszélni:

- Az érzékelő a K20D-ben megismert CMOS lesz. Nekem ez azt mondja: "helló, a méretem APS-C". Persze lehet, hogy a hírforrás csak szabadon fogalmaz.
- Érzékenység felső határa ISO6400, jobb zajszűréssel. Ennyi pénzért ISO 12800-al boldogabb lettem volna, de ha tényleg jó a zajszűrés, akkor egye-fene. ;o)
- Sebessége 5 képkocka/másodperc. Gondolom teljes felbontáson, és marad a 0,6 Mpx-es burst mode 21 frame / sec-es sebessége.
- 100%-os kereső. Tudtommal nem csak az EVF-nek van ekkora lefedettsége, de ahogy Ákos írta régebben a filmes tapasztalatai alapján, az EVF jó dolog, csak meg kell szoknunk.
- Jobb szigetelése lesz a váznak. Gondolom a Pentax arra gyúr, hogy a Marsraszálláskor is szabadon lehessen fotózni K7D-vel.
- Lesz külön tükörfelcsapás. Ez körülbelül olyan feature, mint amikor utólag bejelentik, hogy a kocsiban lesz sebváltó is. Már nagyon ideje volt.
- Lesz élőkép és HD videó. Hogy ennek csak én örülök-e, nem tudom. De én örülök.
- Jobb lesz a képstabilizátor. A Pentax nemrég adott ki firmware frissítést a K20D számára, amiben a képstabi és az AF hatékonysága is jelentősen javult, így ez sejthető volt.
- Jobb kiterjesztett dinamika üzemmód. Ez szintén várható volt.
- Új, 77 mezős fénymérés. Wooooow.
- Sokkal jobb AF rendszer. Wooooow.
- Nagyobb, 3"-es LCD 920000képpontal. Pedig nagyon gyúrtam a kihajtogatható 50"-es plazmatévére. :o)
- A legrövidebb záridő 1/8000, a vakuszinkron 1/250. Azt gondolom, ez a két legfontosabb, leghasznosabb újítás.

Mindent összevetve jó kis gép lesz. Az érzékelő mérete még kérdés, de ha teljes 35mm-es lefedettséget kap, akkor a Canon 5D / Nikon D700 versenytársa is lehet. Persze ezt majd a végleges specifikációk, a használat és a minőségi mutatók eldöntik. Én nagyon várom, attól függetlenül, hogy ebben az évben biztos nem lesz ilyen gépem - de legalább látunk egy irányt a Pentax részéről. Azt gondolom, hogy a tavaly későnyáron tett kívánságom (miszerint a Pentax digitális változatban képes legyen egy éven belül megépíteni az akkor vásárolt Z-1 SE vázamat) ezzel a géppel maradéktalanul teljesülni látszik.

Update (április 26): Yvon Bourque, kanada legnagyobb Pentaxos blogjának tulajdonosa a kezébe kapta az egyelőre még titkos K7D specifikációkat - bár köti a titoktartás, csak annyit tudott írni, hogy a május végi bejelentés igaz és a Pentaxosok büszkék lesznek a márkájukra. Ugyanakkor ő már 1500 USD árról ír, nem 1500 EUR-ról. Ámen.

 PIHE, fotó témakörben

NÉGYESMETRÓS MINIMÁL

Elhatároztam, hogy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetek a fotóblogos vonalra és a kevésbé jól sikerült képeket is megosztom- ezért a dömping mostanában (sőt, tervezem, hogy az archívumból is csemegézek majd). Munka után ma sikerült kiszabadulni az Etele térre, ahol Füzesi András márkatárs volt szíves a kezembe szomorítani egy 600mm-es Sigma tükörobit. Más szavakkal: fotóblog máról.Négyes metró építkezés, Etele tér

Pentax K10D @ ISO 800, 1/500 + Sigma 600mm F/8

 PIHE, fotó blog témakörben

THE WHITE STRIPEBezárva / Fehérsugaras portré (Enclosed / The White Stripe)


Nagyon szépen köszönöm Julcsinak a kitartást (ismételten). :o) Ti pedig, Pajtások, kérlek szóljatok rám, ha már nagyon unjátok a fényjátékos portrékat, mert akkor megpróbálok leszállni a témáról. :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

MATTÜVEG-CSERE

Ma sikerült hozzájutni a piaci ár tizedéért egy - igaz, kínai - törőékes mattüveghez, így összeszedve minden lélekjelentlétemet, kicseréltem a gyárit az újra. Az egész procedúra nem tart tovább fél percnél, de mivel nem steril körülmények között játszottam, ezért a műveletet háromszor is meg kellett újra ismételnem a por teljes lefújásához. Mivel ez számomra mindig misztikum volt, ezért gyorsan leírnám a csere menetét és a tapasztalatokat.

A legelső dolog, hogy kivesszük az energiaforrást a gépből: még csak véletlenül sem akarjuk bekapcsolni, miközben a gép belsejében matatunk. Az objektív lecsavarása után döntsük meg enyhén a vázat hátrafelé 30-40 fokkal. A tükör felett lévő mattüveg-ház króm pöckét körömcsipesszel húzzuk magunk felé, ettől a mattüveg-ház kinyílik a tükör fölé. A régi mattüveget csipesszel a kis pöcöknél fogva vegyük ki, majd azonnal helyezzük tiszta felületre és takarjuk le portaszító ronggyal (én memória-kártya tokban kaptam, ez is tökéletes megoldás). Az új mattüveget gondosan, többször ismételve fújjuk le körtepumpával (szájjal semmiképpen), majd a pöcöknél fogva csipesszel óvatosan helyezzük a régi helyére. A mattüveg-ház elején van egy fekete csap, ezt alulról a csipesszel határozottan feltolva várjuk meg, amíg a helyére kattan a króm pöcöknél. Ha biztos a kezünk, akkor ezt gyorsan le is tudjuk zongorázni. Nekem a homlokom kicsit gyöngyözött, főleg amikor a tükör környékén kellett machinálni, egyszer pedig keresztbe is állt a mattüveg, kicsit felszorulva, ezen csavarhúzóval oldalról lehet segíteni. Persze mindent nagyon óvatosan és csak saját felelősségre.

A törőékes mattüveggel ugyan most eltűntek a fókuszpontokat jelző vonalak a keresőből (a fókusz-visszajelzés természetesen megmaradt), viszont kaptam egy szép nagy kört, aminek a közepe átlósan el van vágva, és amíg a vágás feletti és alatti rész nem egyesül, addig a téma nem éles. Nagyszerűen lehet ezzel ellenőrizni az objektívek precizitását élességállítás terén. Ellenben azt vettem észre, hogy F/2,8-nál nagyobb blendével a végtelen nem működik, az AF máshová állít élességet.

Mire a végére értem a bejegyzésnek, találtam egy videót is a témában, érdemes megnézni csere előtt. Nekem meg maradt a köpönyeg eső utánra. :o)

 PIHE, fotó témakörben

A NAGYÁGYÚ - TAMRON SP 70-200MM F/2,8 DI LD MACRO: HARMADIK (UTOLSÓ) FELVONÁS

Mivel az objektívről eddig még csak ügyes-bajos életem vonatkozásában sikerült írni, két hetes gyűrés és közel 800 expo után megosztanám a kiváncsi Pajtásokkal, hogy mennyire érdemes gyűjteni egy ilyen gépezetre.

Hogy röviden összefoglaljam (és a türelmetleneknek már nem is kell tovább olvasniuk): nagyon érdemes. Bár Julcsié az "édesem" megszólítás, de talán nem okozok nagy törést, ha a Tamron 70-200-at innentől fogva "élesemnek" becézem. No de menjünk szépen sorjában, ahogy a Brian életében a keresztet osztó római katona mondta volt. Tovább...

MAI ABSZTRAKT"V"

Pentax K10D + Pentax FA 50/1,4 @ F/1,4 + Olympus C180 1,7x konverter + 50mm közgyűrűsor + ásványvizes palack + tetőablak :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!

Kedves Pajtások, Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánok -- a Hölgyeknek sok vödör vizet locsolót, az Uraknak számtalan pohár pálinkát piros tojást kívánok! (A különböző activity-ket és a kellékeket - locsolás, tojás -, tetszés szerint lehet kombinálni.)

 PIHE, minden más témakörben

ELADÓ FOTÓS HÁTIZSÁK

Eladó egy darab Case Logic SLRC-4 fotós hátizsák laptop rekesszel. Nem a legszebb hátizsák a világon, de kétségkívül az egyik legkényelmesebb. Ami elfér benne: egy darab váz (és azon egy kisebb objektív) és hat darab objektív, két vaku az oldalsó zsebekben és szokásos hálós kialakítás ezerféle szűrőnek, kártyának. És persze egy darab közepes méretű laptop. Oldalaira akár egy-egy háromlábút, vagy további objektívtartókat, étel-ital hordókat is felszerelhetünk. A belseje tetszelőgesen alakítható, a rekeszek tépőzárral csatlakoznak egymásba. Derékpántos, így a nagyobb súlyt nem kell kizárólag a vállakra terhelni.

Akinek volt már Case Logic cucca, az biztos ismeri a háló kialakítást, amivel nem kell benyúlni tizenöt zsebbe, ha keresünk valamit, azonnal átlátható minden. A táska egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem kell levenni teljesen a hátunkról, ha ki akarjuk belőle venni a gépet, hiszen a vázat rejtő rekesz felülről nyílik. Rendkívül jól párnázott, túrázni, városnézni de akár dolgozni is tökéletes.

Másfél éven keresztül nyűttem, ennek hatására van rajta pár használati nyom (szál itt-ott ki van húzva, illetve a fényképezőgép nyílásnál az egyik háló kiszakadt a vakusíntől).

Eladási ok: kinőttem. :o(

A HÁTIZSÁK ELKELT. PIHE, fotó témakörben

HÉTVÉGI MALACKODÁS

Vasárnap malackodtunk, bár úgy is fogalmazhatnék, hogy kész disznóság, ami Budakeszin történik. :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   Előre »