Csörge Szabolcs József blogja

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA

PENTAXOKRÓL, FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 34. OLDAL -

FELVÉTEL, TESSÉK!

Pénteken negyedjére tértem vissza az utoljára fotózott lakásba. Beltéri munkára ugyanis a borongós, felhők által szűrt, hideg, diffúz fényt kedvelem, ekkor nincsenek árnyékok, fénycsíkok erre-arra és nem kell folyamatosan plusz egy dologra figyelni (arról nem is beszélve, hogy a helyes expozíció beállítása is sokkal könnyebb) - első fotózást pont e fények hiánya, az utolsó, pénteki jelenést pedig ezek megléte tette tönkre: ekkor ugyanis videózni tértem vissza. Szerencsére előzetesen jó párszor elmagyaráztam a megrendelőnek, hogy első videózásom lesz, így ne számítson kiugró munkára, arról pedig mélyen hallgattam, hogy magát a fényképezőgépemet se ismerem még ennyire ilyen tekintetben. Tovább...

SIDEBLOG

Egy aprócska változásra szeretném felhívni a figyelmeteket a blog életével kapcsolatban. Rengeteg olyan apró hírmorzsával találkozom nap mint nap, amelyet meg szeretnék Veletek osztani, ám ezekről sokszor nem lehet terjengősebb bejegyzéseket írni és igazából linkelni sem. Ezért beindítottam a sideblogot, amelyet a főoldalon található jobb oldali panelek között találhattok meg. Ez valójában egy Twitter feed, amelyet természetesen az anyaoldalon is követhettek a https://twitter.com/csorgeszabolcs címen vagy behúzhatjátok az olvasótokba RSS formátumban. A frissítések között a sideblog bejegyzések nem fognak megjelenni, így nem is zavarják majd a főbb írásokat. A linkfal továbbra is rendelkezésre áll majd Számotokra is, ha szeretnétek megosztani egy-egy Általatok érdekesnek talált hivatkozást (csak a honlap által "megjegyzett" Pajtások részére). (Eközben az egyes blogbejegyzéseket immáron 152 különféle link-megosztó és társasági oldalon oszthatjátok meg a " + Bookmark" ikonnal.) Remélem elnyeri tetszéseteket ez az apró kis kiegészítés. Szép fényeket, szép napot Nektek!

ELADÓ: PENTAX K10D VÁZ

Megválok 2007-ben vásárolt Pentax K10D felső-középkategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgép vázamtól. A gép szinte újszerű küllemű, csupán a markolat belső részén és a vakusín tetején látszik használatra utaló jel. Tökéletes mechnanikai állapotban, 1.30-as firmware frissítéssel (vagyis a legújabbal). A zár körülbelül 21.000 expozíciót gyártott le a tesztelt 100.000-ből (érdeklődés esetén pontosan meg tudom mondani). Dobozában, minden gyári tartozékával (nyakheveder, vázkupak, vakusín-záró, keresőkupak, AV- és USB-kábelek, töltő, leírások, három darab - szoftverek, használati utasítások, reklám - CD, stb). A vázhoz egy darab, rendkívül jó állapotú, eredeti Pentax akksi jár, amely körülbelül 350-400 expozíciót bír egyetlen töltéssel. A gépet folyamatosan karbantartottam, tisztítottam. A váz egyetlen, kizárólag szoftveres hibája, hogy a dátumozó nem működik, a fényképek készítésének dátuma egy jövőbeni időpontot kap. A szervíz 25.000-30.000 forintos árajánlatot adott a javításra. (A hiba egy éve áll fent, soha nem zavart, ezért nem is javíttattam meg.) Ettől eltekintve szervízben sosem járt. Igény esetén ajándékba adok egy - összesen két alkalommal használt - SanDisk 1 GB-os SD kártyát (normál kiadás). A fényképezőgépről hivatalos teszt itt olvasható magyarul: Pixinfo. Budapesten vételi kényszer nélkül, előre egyeztett időpontban kipróbálható, átvehető. Garancia már nincs rá, de egy hét pénzvisszafizetési garanciát vállalok az átadás pillanatára vonatkozó állapotra. Az eladás oka: feljebb váltás. Tesztképeket örömmel küldök eredeti felbontásban e-mailben (a csorge.hu-n található honlap fényképeinek 90%-a ezzel a vázzal készült), illetve részletfotókat igény szerint. Postára nem adom fel, még előre fizetés esetén sem. Érdeklődni itt, vagy mailben a szabolcs kukac csorge pont hu, illetve a 70-5000-451-es telefonszámon lehet. A váz elkelt, köszönöm szépen Mindenkinek az érdeklődést! A fenti képek az eladásra kínált darabról készültek a bejegyzés írása előtt közvetlenül.

MENNI VAGY MEGHALNI

Milyen jó, örültem neki, hogy a felújítás alatt is lehet majd biciklivel közlekedni a Margit hídon, így az otthonom és a munkahelyem közötti távot továbbra is környezetszennyezés nélkül a jól bevált útvonalon tehetem meg. Bevallom, hogy a munkálatok elkezdése előtt is a járdán tekertem végig a hídon - mentségemre legyen szólva, hogy tettem ezt a déli járdán, amin tizedannyi gyalogos van csak, mint a szigeti bejáró miatt frekventáltabb északin. Az otthonom és a munkahelyem között az alábbi Google Earth mérés alapján (katt nagyobb képért) 4,2 km van, amit normál tempóban letekerve, az összes KRESZ szabályt betartva nagyjából 13 perc alatt tettem meg, a hidat leszámítva végig bicikliúton. (Ugyanez BKV-val egy átszállással, várakozási idő nélkül 20 perc.) Aztán amikor a motorosok is a járdán kezdtek szlalomozni, érthető módon bedurrant az emberek agya és - ismét teljesen érthető módon - leparancsolták az összes keréken guruló alkalmatosságot a gyalogosok közül (ám hogy erre miért kell három rendőr, nem tudom). Az út 13 percről 31 percre növekedett, hiszen a járdán csak a járművet tolva lehet közlekedni, a Margit híd pedig nem egy rövid átjárási pont. Múlt hétvégén Julcsival kitekertünk a Hajógyári szigetre, így sikerült lemérnem, hogy nagyjából 20 perc kiesést okozna, ha az Árpád híd felé kerülnék, így amellett, hogy iszonyat fáradtsággal jár a kerülő, nem is nyernék semmit. Aztán kiváncsian fordultam dél felé, ugyanis a Lánchíd egy rövidebb híd, de az út kis részen van csak bicikliút, konkrétan 80%-át a forgalomban kell megtenni, ami azért kevésbé kecsegtetett szép reményekkel, és persze ott az alagút is, amit csak maszkban lehet végigtekerni. Mind az alagútban, mind a hídon szabálytalanul lehet csak közlekedni biciklivel, mivel mindkét helyről ki vannak tiltva a bringások (gondolom az egy sáv / előzni tilos kombó miatt), így megintcsak maradt a járda és a gyalogosok iszonyat óvatos kerülgetése, hatalmas köszönömökkel és tenkjúkkal - ezúttal az északi járdán, mivel itt ez a kevésbé túrista-orientált átkelő. A táv így 4,2 km-ről 5 km-re gyarapodott (a képen látható útvonal a KRESZ szabályai szerinti fordulókat mutatja, persze nem ez a legrövidebb út), ám a 31 perces menetidő csupán 18 percre csappant. Elvileg a biciklis is csak az úttesten kerekezhet, ha nincs kijelölt bicikliút - mondja meg nekem valaki, hogy ha a Margitkán csak 10 km / órás sebességgel lehet áthaladni, akkor a villamos és a taxi közé miért nem fér még be pár biciklis és motoros és miért kényszerítik az amúgy környezetkímélő közlekedési formákat olyan útszakaszra, ami híresen szmogos (alagút), veszélyes (Attila út) és szabálytalan (Lánchíd és alagút)? (Lesz még fotóblog ebben a témában. Mert fotónak sem rossz téma.)

PENTAX K-7 TAPASZTALATOK

Eltelt pár hét azóta, hogy először kézbevettem a Pentax K-7-et, így ígéretem szerint írok az első, kizárólag egyéni meglátásokon alapuló tapasztalatokról. Egyben szeretném jelezni, hogy elkészült (három másodperc alatt összedobtam) az új blog vízjelet ehhez a szép, kerek, 400. bejegyzéshez. :o) Tovább...

FÜSTBE MENT TERV

Utómunka: háztetők és lombozat levágása alulról. Készítették: a reggeli fények.

PENTAX K-X ÉS SMC PENTAX DA L 55-300MM F/4-5,8 ED

A Pentax tegnap este teljesen váratlanul bejelentett egy új, 13 megapixeles belépő vázat, a K-x-et. Teljesítményben a K-m és a K-7 közé ékelődik, de nem éri el a K20D szolgáltatásainak a szintjét. A K-m-hez képest választható már a 11 AF pont közül a használni kívánt aktív, kapott full HD videót (720p, 24 fps) és természetesen live view-t is, valamint már a Prime II motor dolgozza fel a képeket - megmaradt viszont a belépő szintre mutató pentatükör, a K-7 előtti modellekre jellemző 16 pontos fénymérés és a 96%-os kereső. Ami viszont a K20D-hez képest előrelépés, az a sorozatfelvétel, ez immáron 4,7 képet jelent másodpercenként, ami közel azonos a K-7 sorozatával (5,2 kép másodpercenként). Szintén teljesen új a Pentax kínálatában az ISO 12,800, ami valószínűleg használhatatlan kategória lesz az APS-C szenzor miatt (a K-x alapból ISO 200 és 6400 között működik, az ISO 100-at és a 12,800-at csak kiterjesztéssel érhetjük el - ez nekem azt mondja, hogy dinamikai okok játszottak közre az érzékenység alsó küszöbének megállapításában). A legrövidebb záridő szintén javult, immáron 1/6000 másodpercenként tölthetjük meg vele memóriakártyáinkat. További meglepetés, hogy a K-7 mellett ez a második olyan Pentax váz, amely nem csak a lencse fókuszproblémáit, de a torzítást és a longitudinális kromatikus aberrációt is korrigálja menet közben (csak DFA és DA jelölésű objektíveknél, bár gyorsan hozzáteszem, hogy a K-7 valami miatt a Tamron 70-200/2,8-nál is engedélyezi a torzítás- és a CA-korrekciót). A Pentax K-x még a K-m-nél is csekélyebb súlyt képvisel, mindössze 515 gramm. A K-x kapható fekete, fehér (Star Wars rohamosztagosoknak ajánlott), vörös és metálkék színekben. (Hozzáteszem: a Pentax előző belépőszintű gépe, a K-m pont a divatszíneknek, a kis méretnek és a sok szolgáltatásnak köszönhette azt, hogy a K10D-nél is több bevételt jelentett.) A K-x megkapta a magáénak járó objektívet is egy új L-es üveg képében (ne felejtsük el, Pentaxnál az L-megjelölés a legolcsóbb, műanyag, "lightweight" - pehelysúlyú - kategóriát jelenti), a tavaly óta létező 55-300-ast miniatürizálták le. Az objektív fekete, fehér és vörös színekben lesz kapható.

LUDWIG MÚZEUM MINIMÁL

Tegnap megnéztük a Robert Capa kiállítást a Ludwigban, igen gazdag, jól kiállított és bőségesen mellékdokumentált anyag (André Kertész, Henri-Cartier Bresson, stb.), érdemes megnéznie azoknak is, akik egyébként nincsenek elájulva Friedmann Endrétől. (Elnézést, hogy ilyen sűrűn postolok mostanában, kicsit visszaveszek a tempóból.)

PARLAMENTI HALSZEM

Pentax K-7 + Pentax DA 10-17mm F/3,5-4,5 ED halszem objektív (köszönet Takocának). Full HD, 30fps. Az objektívet F/3,5-re állítottam, hogy ne legyen sötét a beltér, így persze az ablakok kiégtek és nem is egyenes az állvány, de első próbát megért a dolog. A háttérzenét a YouTube-on szedtem össze, hirtelen ennyi tellett. Pénteken élesben is kipróbálom lakásfotózás közben, tehát lesz még beltéri videó 10mm-en. :o) (A videót kizárólag HD minőségben ajánlom, a tecső nagyon gagyin tömörít.)

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   Előre »