EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 33. OLDAL -

PENTAX K-7 KÉNYSZERÍTETT SZENZORMOZGATÁS VIDEÓ

Kikerült a tecsőre az első hivatalos bemutató anyag a Pentax K-7 "kényszerített szenzormozgatásáról", ami lehetővé teszi, hogy az érzékelőt a vázon belül vízszintes és függőleges irányokba 1-1 mm-el elmozdítsuk, így újrakomponálható a kép. Kicsit szkeptikus voltam a dologgal kapcsolatban és mivel teljesen új technikáról van szó, ezért elképzelni is nehéz volt a dolgot, de ez a pár másodpercnyi videó teljesen meggyőzött Főként akkor lehet majd iszonyat hasznos, ha állványon dolgozunk és valami miatt nem tudjuk vagy nem akarjuk (makrózás) a statívot megmozdítani. Enjoy.A videóhoz egy személyesebb sztori is tartozik. Áprilisban a Pentax Németország megkeresett egy meghívóval, miszerint ha szeretnék bekerülni a K-7 alfatesztelő csapatba, akkor örömmel várják a jelentkezésem. Természetesen a dolog roppant mód felvitte a vércukromat és azonnal le is adtam a jelentkezést - kifejezetten olyan embereket kerestek, akik Pentaxos bloggal rendelkeznek, fent vannak a Flickr-en, a Facebookon és a youTube-on (erre írtam pár hete azt a fél mondatot valahol, hogy a Hoya magára talált marketing terén). Teltek a hónapok, míg végül e hét elején kaptam egy iszonyat udvarias és hosszú levelet a Pentaxtól, miszerint sajnálattal közlik, de a tízezer potenciális jelentkezőből világszerte csak tíz egész darabot válogathattak ki, így sajnos kirostáltak. Ellenben megköszönték fáradozásomat a bloggal (bár bevallották, hogy egy kukkot sem értettek belőle, de a "pentax" tag-ek és a hozzászólások száma magáért beszélt - ezért köszönet Nektek) és megígérték, hogy a jövőben szerepelni fogok a contact listjükön a későbbi modellek tesztelése kapcsán. A sztorinak ugyan nincs hírértéke, sem tanulsága, de remélem, hogy vége sincs. :o)

 PIHE, fotó témakörben

ELADÓ: MOTOROLA S9 STEREO BLUETOOTH HEADSET

Eladó a képen látható, fekete Motorola S9 bluetooth (vezeték nélküli) stereo headset. Első generációs iPhone-hoz vettem, de mint kiderült, ez az egyedüli készülék, ami nem tud stereo zenelejátszást vezeték nélkül. Körülbelül fél percet töltött a fülemben, amíg kiderült, hogy nem kompatibilis a telefonommal, de van hozzá bontatlan zacskóban plusz füldugóm. A headset fokozottan vízálló (sporthoz ideális, én is ahhoz vettem), nagyon könnyű. Funkciók: zene lejátszás, zene hangerő állítás, telefon felvétel / letétel, telefon hangerő állítás. USB és európai hálózati töltő van hozzá, illetve a bontott doboz, használati utasítással. Neten rendeltem, számla és gari nincs hozzá, 3 napos pénzvisszafizetést vállalok, illetve Budapesten előzetes egyeztetéssel kipróbálható.

A headset elkelt.A kép kattintással nagyobb lesz


(Annak a kedves Pajtásnak, aki lesznobozott a múltkor a headset miatt, szeretném üzenni, hogy itt a lehetőség belépni a klubba. :o))

 PIHE, minden más témakörben

T4: MEGVÁLTÁS

Kiváncsian vártam, hogy lehúzzanak egy újabb bőrt jó (?) öreg (!) Arnie-ról, hiszen az utolsó rész botrányosan lapos volt és a rendező-forgatókönyvíró-váltás sem tett túl jót a filmnek - és bár a T4-et sem Cameron jegyzi, mégis olyan film, amit szürkeállomány-mennyiségtől függetlenül garantáltan mindenki élvezni fog. A filmet Christian Bale-el adják el (2018-ban játszódik, így a "hány éves Batman?" egy igenis jogos kérdés), de inkább történet-alapú, mintsem egyszereplős a produkció: nagyszerűen alapozza meg a Terminátor első részét, aminek magyar címe emlékeim szerint "A halálosztó" volt. Furcsa dolog az idő, és ez John Connornak is csúnyán okoz kínos perceket a filmben, hiszen rádöbben, hogy apja, Kyle Reese valahol odakint kóricál és ha esetleg meg találna halni, akkor ő meg sem születik (mint fentebb említettem, nem egy túlságosan agyat igénybevevő két óráról van szó, így a tér-idő paradoxon egyes kérdései felett az alkotók megúszósan átsuhannak). Reese és Connor között a kapocs egy titokzatos idegen, akiről kiderül, hogy valamikor az Ítélet napja előtt halálraítéltként eladja a testét és ezzel (habként a fémtortán) belőle egy újfajta terminátort csinálnak, csak éppen a másik oldalról állnak a gépek a dolognak (ezzel az összes brainer-részt el is meséltem). Rossz gépek, rossz emberek, jó gépek, jó emberek és egy műsvarci egy puttonyba történő szuszakolásából egy pörgős, látványos akciófilmet sikerült legyártani, aminek a végén puszta feloldásként még valami tanulságfélét is megcsillantanak. Persze rengeteg terminátoros klisé elhangzik a filmben ("még visszajövök" nem tudni, hányadjára és motorozós Guns 'N Roses: You Could Be Mine másodjára), de már hiányozna, ha nem így lenne. A történet alakulása viszont még legalább két részt sejtet, így aki végigszenvedte magát a T3-on, de tetszett a T2, annak a T4: Megváltás kihagyhatatlan darab.

 PIHE, minden más témakörben

PENTAX K-7 NYÚZ

Frissítve: 2009. június 11.

Bár még mindig csak 0.35-os verziónál tart a publikus firmware (nem tudom, hogyan lesz így júliusi megjelenés), de egyre több képpel találkozni erre-arra, ezekből szemezgetnék kicsit, különös tekintettel a magas érzékenységen készített zajra. (A képek kattintásra nyílnak. :o)

ISO 200 (Pentax-M 28/2,8):
Kép 1
Kép 2

ISO 400:
Kép 3

ISO 800 (Pentax-DA 18-55/3,5-5,6 AL WR):
Kép 4

Tesztsor ISO 100-tól ISO 3200-ig (szintén a kitobjektív):
Ephotozine

És még vegyesen képek és videók:
PhotographyBlog

Az élességet az objektívek miatt nem szabad nézni - a zajszint viszont nagyon ígéretes! Csak összehasonlításképpen, K10D-n az ISO 400-as kép néz úgy ki, mint a K-7 fenti képei közül az ISO1600-as tesztfotók. Szerencsére nem ragyogó napsütésben lövöldöztek nagy érzékenységgel, így egész életszagú felhasználást láthatunk a fotókon. Mindenki döntse el a látottakat maga, de engem megvett, misterpentaxk7!

Eközben megszülettek az első hivatalos magyar árak az előrendelésre vonatkozóan: a váz mindenhol 330.000 - 350.000 forint körül alakul, nyilván ez a tényleg megjelenés időpontjában használatos árfolyam függvénye. Itt-ott találkozni magánszemélyes rendelésekkel is, stabilan 300.000 forintos áron.

Jó lesz ez, Pajtások, nagyon jó lesz.

 PIHE, fotó témakörben

KÉPES BLOGFEATURE

Az este egy régen tervezett fejlesztést eszközöltem a blogon, nevezetesen a bejegyzésekbe szúrt képek, fotók átméretezésének az oldal által történő önálló vezérlését (ugyanaz a kép a főoldalon kisebb, mintha a bejegyzés címére kattintva néznénk meg). Régi motoros Pajtások nyilván emlékeznek már egy-két próbálkozásra évekkel ezelőtt e témában, de valahogy annyira kényelmetlen volt a kezelés, hogy nem erőltettem a dolgot.

Ahol azt külön jelzem, a képekre kattintani lehet, itt a csorge.hu-n található oldalamhoz hasonlóan külön floatbox-ban nyílik meg nagy méretben. :o) Első ilyen nekifutás a tegnap reggel kipostolt "két makró a reggelihez" című bejegyzés képeinek újragondolt változatai - remélem elnyeri tetszéseteket a hasznosnak vélt újítás.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

...ÉS EGY MAKRÓ A VACSIHOZ

Így jár, aki makacs és unatkozik. Persze messze nem tökéletes a dolog: a fordítógyűrűre rakott Helios-szal ugyanis folyton szétpaszíroztam szerencsétlen ifi légy porhüvelyét, úgyhogy a jó öreg közgyűrűs technikát vetettem be. Így kevésbé tudtam extrém nagyítást elérni (ez is egy nagyon durva crop és sajnos elég életlen is), a vakum meg bent maradt a munkahelyemen, úgyhogy asztali lámpával hirtelen ennyire futotta. Tisztelettel maradok a fejszellőztetéses kattintásoknál. :o)

 PIHE, fotó témakörben

KÉT MAKRÓ A REGGELIHEZ

Kicsit elmaradtam az aktuális események frissítésével, pedig múlt héten volt sörözés a Holdudvarban, remek társasággal és repülő vacsorával, szombaton pedig lagzizás Berkenyén. (EP-választás is volt, szavazni is voltam, de erről itt egészen biztosan nem fogok írni.)

Kárpótlásul álljon itt két soványka makró (fejszellőztetésnek indult, de Csikós Gábortól kedvet kaptam a fényképezőgépezéshez). Továbbra sem vagyok egy makró-virtuóz (és így kicsiben semmit nem mutatnak), de kikapcsolódásnak fantasztikusan jó leülni a fűbe és figyelni - akár gép nélkül is.

A képek kattintással nagyobbak lesznek. :o) PIHE, fotó blog témakörben

MUTASD MEG ÉS JELÖLJ ISMERŐSNEK!

Érdekes ponton köti össze a Geavity a képalkotást és a közösségi oldalakat, az exhibicionistább és bátrabb rétegeket (röviden: a fotósokat) megcélozva szolgáltatásával. Amikor a Spottr-en olvastam a Geavity-ről, először mosolyogva legyintettem, hogy ez megint valami webkettes okosság lesz, ahol az ember minél több értékes időt vesztegethet el rövidke életéből (ezzel kissé megindokolva, hogy miért maradtam ki a Twitter-Plurk lázból és miért csak fél éve vagyok Facebook-tag), de aztán rájöttem, hogy a fotós felszerelésünk közzététele és a hasonló felszerelésű, esetenként vadidegen emberek jelölgetése mellett van egy nagyon hasznos tulajdonsága az oldalnak: név szerint a felszerelésünk online nyilvántartása sorozatszám alapján. Nyilván Ti, hasonló érdeklődési körrel rendelkező fotós Pajtások is pontos feljegyzésekkel rendelkeztek születésetek óta arról, hogy milyen képalkotó eszközök fordultak meg a kezeitek között és azok milyen szériaszámmal bírnak, ha esetleg (ne történjen ilyen!) valaki erőszakosan kölcsönkérné örökbe azokat. Az oldal minden felszerelésről fényképpel is rendelkezik, így baj esetéb szériaszám-fénykép kombóval azonnal le tudjuk adni a drótot a hivatalos fórumokon és vétellel is foglalkozó szaküzletekbe, így a webkettes lényeg ezredrangúvá válik. (Mellesleg jó móka a szériaszámok felírása, például innen tudtam meg, hogy az első 2200 Tamron 70-200/2,8 tulaj között vagyok, igaz, nem eladási sorrend alapján.) Az adatbázisuk napról-napra bővül és ha valamit nem találunk, akkor javasolhatunk szinte bármilyen felszerelést (rászántam egyik nap másfél órát, körülbelül 25 darab hiányzó Pentax cuccból két nap után már körülbelül 20 elérhetővé vált). Ha esetleg regisztrálnátok, a http://www.geavity.com/people/pihe/ címen vehettek fel ismerősnek.

 PIHE, fotó témakörben

A CSORGE.HU ÚJ RUHÁJA

Annyira azért nem új, de mindenképpen adtam egy nagyobb pofont egy éves korát ünneplő, a www.csorge.hu címen elterpeszkedő fotógalériámnak.

Néhány gondolatot engedjetek meg a honlapról. Egyrészt a régi fix 800 pixeles keretre ráunva a honlapot 1024 szélességű monitorokra optimalizáltam, ami nagyobb felbontásokon felveszi a képernyő alakját, másrészt mivel közismerten gyűlölöm a Flasht, ezért továbbra is maradt a statikus külalak, csak a menühöz szükséges Flash 9 lejátszó. Az ördög azonban a részletekben rejlik: az angol nyelvű böngészőkön keresztül világot nézegető Pajtások számára ajánlom a "HU" feliratú gombot jobbra lent (aki magyar böngészővel netezik, az automatikusan a magyar változatot kapja) - és ez ugyan már nagyon érett, de néhol rettentő sutának érzem a direktbe fordításokat, így ezen a téren is lesz még javítás bőven. Szintén nagyobb változtatáson ment át a Recent additions / Friss tartalom oldal, ugyanis mostantól kicsit blogszerűen napi lebontásban lesznek láthatóak a frissítések. Természetesen továbbra is elérhető az RSS stream, ami most már magyarul is szól (itt külön stream érhető el). A Photography / Galéria gomb továbbra is két főbb csoportra bomlik: Collections and sets / Gyűjtemények és Assignment / Megbízás gombokra. Az előző változathoz képest jelentősen javítottam a navigálási élményt azzal az aprósággal, hogy a galériák mindig láthatóak. Fél mondatban szeretnék a kis képek nagyításáról megemlékezni, amit Byron McGregor úr kifejezetten a honlapom számára licenszelt Floatbox-változata: egy hatalmas hurrá a közösségi munkáért.

A tartalom sok meglepetést nem fog okozni senkinek, hiszen csupán egy-egy képet cseréltem le. De azért itt hadd tartsak egy kis kitérőt. Tudom, hogy néhányatok szerint már sportot űzök a saját fotóim túlkritizálásából (nyilván okkal), de első körben úgy indultam neki az új oldalnak, hogy "legyen rajta 10 jobbfajta kép". Aztán ahogy teltek a hetek, az jutott eszembe, hogy miért akarnám letörölni két-három év fotós termését, amikor azok lehetnek középszerűek is, mégis kedvesek a számomra az emlékek miatt. Egyszóval ezen a ponton rendesen megingtam, mint iskolabusz a horrofilmben és rájöttem, hogy messze vagyok én attól, hogy 10 fotóval kiszúrjam a Pajtások szemét. Így nagyjából minden maradt a régiben.

Ha van egy kis időtök, megköszönök egy röpke látogatást az új honlapon, és visszajelzést a látottakról. Előre is köszönöm! :o)

 PIHE, www.csorge.hu témakörben

AZ APPLE MEGNÉZHETI MAGÁT

Az Apple megnézheti magát! Fel vagyok háborodva. Veszek egy drága telefont, amiben állítólag van bluetooth, aztán veszek megint nem olcsóért egy Motorola S9 sztereó bluetooth headset-et, erre mit tudok meg a pároztatás során? Hogy az Apple nem támogatja az A2DP profilt, vagyis dobhatom az egészet a kukába. Asszem az iPhone lesz az, amit dobni fogok, jó messzire... Grrr...

 PIHE, apple témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »