EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 33. OLDAL -

A CSORGE.HU ÚJ RUHÁJA

Annyira azért nem új, de mindenképpen adtam egy nagyobb pofont egy éves korát ünneplő, a www.csorge.hu címen elterpeszkedő fotógalériámnak.

Néhány gondolatot engedjetek meg a honlapról. Egyrészt a régi fix 800 pixeles keretre ráunva a honlapot 1024 szélességű monitorokra optimalizáltam, ami nagyobb felbontásokon felveszi a képernyő alakját, másrészt mivel közismerten gyűlölöm a Flasht, ezért továbbra is maradt a statikus külalak, csak a menühöz szükséges Flash 9 lejátszó. Az ördög azonban a részletekben rejlik: az angol nyelvű böngészőkön keresztül világot nézegető Pajtások számára ajánlom a "HU" feliratú gombot jobbra lent (aki magyar böngészővel netezik, az automatikusan a magyar változatot kapja) - és ez ugyan már nagyon érett, de néhol rettentő sutának érzem a direktbe fordításokat, így ezen a téren is lesz még javítás bőven. Szintén nagyobb változtatáson ment át a Recent additions / Friss tartalom oldal, ugyanis mostantól kicsit blogszerűen napi lebontásban lesznek láthatóak a frissítések. Természetesen továbbra is elérhető az RSS stream, ami most már magyarul is szól (itt külön stream érhető el). A Photography / Galéria gomb továbbra is két főbb csoportra bomlik: Collections and sets / Gyűjtemények és Assignment / Megbízás gombokra. Az előző változathoz képest jelentősen javítottam a navigálási élményt azzal az aprósággal, hogy a galériák mindig láthatóak. Fél mondatban szeretnék a kis képek nagyításáról megemlékezni, amit Byron McGregor úr kifejezetten a honlapom számára licenszelt Floatbox-változata: egy hatalmas hurrá a közösségi munkáért.

A tartalom sok meglepetést nem fog okozni senkinek, hiszen csupán egy-egy képet cseréltem le. De azért itt hadd tartsak egy kis kitérőt. Tudom, hogy néhányatok szerint már sportot űzök a saját fotóim túlkritizálásából (nyilván okkal), de első körben úgy indultam neki az új oldalnak, hogy "legyen rajta 10 jobbfajta kép". Aztán ahogy teltek a hetek, az jutott eszembe, hogy miért akarnám letörölni két-három év fotós termését, amikor azok lehetnek középszerűek is, mégis kedvesek a számomra az emlékek miatt. Egyszóval ezen a ponton rendesen megingtam, mint iskolabusz a horrofilmben és rájöttem, hogy messze vagyok én attól, hogy 10 fotóval kiszúrjam a Pajtások szemét. Így nagyjából minden maradt a régiben.

Ha van egy kis időtök, megköszönök egy röpke látogatást az új honlapon, és visszajelzést a látottakról. Előre is köszönöm! :o)

 PIHE, www.csorge.hu témakörben

AZ APPLE MEGNÉZHETI MAGÁT

Az Apple megnézheti magát! Fel vagyok háborodva. Veszek egy drága telefont, amiben állítólag van bluetooth, aztán veszek megint nem olcsóért egy Motorola S9 sztereó bluetooth headset-et, erre mit tudok meg a pároztatás során? Hogy az Apple nem támogatja az A2DP profilt, vagyis dobhatom az egészet a kukába. Asszem az iPhone lesz az, amit dobni fogok, jó messzire... Grrr...

 PIHE, apple témakörben

FOLYTASSA, PENTAX!

Azt kell, hogy mondjam, a Pentax marketingesei tudnak valamit - a nem egy-egy márkára koncentráló, nagyobb külföldi fotós magazinok hónapok óta a nagy vörös P-betű csepegtetéseitől hangos, de ez még mindig nem volt elég. Furcsa képek láttak napvilágot a Pentax objektíveket rendszerező táblázatban (Pentax Lens Roadmap):

Ha túljutottunk a Pentax DFA 50mm F/1,0 (!!!!!) SDM és a Pentax DA 400mm F/4 SDM által okozott kezdeti megrázkódtatáson (a 135mm F/2,8-as Limited üvegről meg sem merek emlékezni), akkor elgondolkodhatunk arról, hogy vajon egy DA 55mm F/1,4 SDM után a Pentax miért akarná visszahozni a DFA-vonalba egy új 50mm-es üveget, amikor ez a termékcsoport, mint azt nagyon jól tudjuk teljes Leica kört rajzol... Vajon ügyes Photoshop munka? Vagy a Pentax nekiállt fejszével kiírtani a termékeit és csupán négy vázat fejleszteni a jövőben: az alsó kategóriás Pentax K-m-et, a középkategóriás Pentax K-7-et, a felsőkategóriás Pentax K-* full frame vázat és a stúdiófotósok barátját, a Pentax 645D-t?

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K9: EXKLUZÍV KÉP

Madgie küldte, őt tessék megkövezni! :o)

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-7: HIVATALOS SPECIFIKÁCIÓK

Bár még mindig három óra van hátra a már hónapok óta várt pillanatig, hivatalos forrásokból sikerült hozzájutni a Pentax új üdvöskéjének, a K-7 névre keresztelt digitális tükörreflexes váznak a végleges specifikációihoz (a K20D bejelentéséhez hasonlóan tudtommal először itt olvashattok erről magyarul). Úgy tűnik, a Hoya marketingesei magukhoz tértek csipkerózsika-álmukból, mert már hetek óta agresszívan csepegtetik a vizuális hírmorzsákat, amely rengeteg spekulációt követett a létező legvadabb elgondolásokkal - ennek az lett a gyümölcse, hogy az utóbbi hetekben a csapból is Pentax folyt. Tovább...

PENTAX K7: ELSŐ VALÓS KÉPEK

A képek a Pentax-fans.com oldalról származnak. Köszönet nekik. PIHE, fotó témakörben

PENTAX K7 KÉPEK

Hivatalos specifikációk még nincsenek, és ahogy korábban írtam, a bejelentésig (05. 20., kaliforniai idő szerint 7:00) nem szeretnék +1 kört futni a találgatások mezején. Addig viszont itt vannak az életszagú termékfotók, dzsásztforjú. Mindez a kép alatti Tovább gombra kattogva. :o)


Tovább...

PRÁGAI FOTÓBLOG

Az elmúlt pár napot a cseh fővárosban töltöttük. Az utolsó pillanatokban fejeztem be egy nagyobb munkát, így érzésem szerint kijárt a kis szusszanás, bár hozzáteszem, hogy sokat nem pihentünk. A sört (saját szájízem szerint) még mindig Csehországban kovászolják és a knédli - sertés kombó továbbra is instant get kategória a helyi gasztronómiában. A folyamatosan borús, csepergős, kabátos idő ellenére is nagyon jól éreztük magunkat. A fénykép-termés inkább a személyes, családi albumot gazdagította (ezek a következő napokban az iwiw profilomon tűnnek majd fel :o)), számszerűleg is csak pár képet készítettem, de azért fotóblog-jelleggel a Tovább gombra kattintva postolok egy-egy képet (ezek egy része elkattintás, kivétel az árkádos kép, amit háromszori visszatérésre sikerült megvalósítani, amiért nagyon szépen köszönöm Julcsinak a kitartást). Tovább...

KI VAN MIND A KÉT KEREKEM

Azok az olvasó Pajtások, akik néha benéznek és lazán átugorják a nem fotó jellegű bejegyzéseket, most teljes lelki nyugalommal lapozzanak egy másik weboldalra. (Vicceltem, exkluzív képanyag következik a Pentax K7-ről. :o)) Tovább...

BLOGTALÁLKOZÓ: A PISZKOS RÉSZLETEK...

...ami természetesen nem volt piszkos, de mivel tegnap megtudtam, hogy csak a bejegyzéseim címeit olvassátok, ezért úgy döntöttem, innentől bulvárosabbra veszem a figurát, hátha az unalmasabb szövegekbe is bele-bele csapongtok (egy-egy objektívekről vagy objektív-cseréről is úgy fogok írni, mint "a kis köpcös hidegre tette a rosszfiút az üvegszemével").

Nagyon örültem, hogy el tudtatok jönni, bár a társaság még az utolsó pillanatban is megfogyatkozott (Indig Laci, Sundance), de Máthé Attila személyében új arccal gazdagodott. A következő összejövetel nagyobb lesz, hosszabb és vágatlan, hogy megintcsak bulvárosabban közelítsem meg a témát.

Megállapítottuk, hogy a Blende kifejezetten jó hely, a kiszolgálás és a vendégszeretet többcsillagos ötösfölé, a barna csapolt sörrel (Budweiser) pedig nem szabad harcolni. Mindenkinek maximálisan ajánlom.

Következzen egy csoportkép (sajnos akkor jutott eszembe, amikor Kona már lelépett, így ő nincs rajta, de következő alkalommal pótoljuk, a hiányzókat majd ráfotosoppoljuk. :o)) Balról jobbra: Gabesz, Takoca, Dorothea, Máthé Attila, Zsákai Peti. Köszönöm Mindenkinek, hogy ott volt!

 PIHE, fotó blog témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   Előre »