EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 32. OLDAL -

CSOBBANÓS ABSZTRAKTOS

Nem kívánok minden nap átlag kattintásokat betenni, de ez a hét ilyenre sikeredett (egyébként is simán ráfogom az időjárásra a bénaságomat :o)). Jó hétvégét Mindenkinek!A kép kattintással nagyobb lesz

 PIHE, fotó blog témakörben

FORDULÓK NAPJA

Lassan kezdem ízlelgetni az idei nyár meteorológiai zamatát (délelőtt lágy, muskotályos fények, dél körül és délután testes napsütés, késő délután fanyar fellegek és estére szó szerint lábvíz), sőt, ma egészen rákaptam az ízvilágra és úgy tettem, mint aki szabadságon van (tudniillik szabadságon vagyok): a járókeretet elhajítva nyeregbe pattantam és felmentem a Normafához biciklizni. Direkt a "felmentem" és nem a "feltekertem" szót használom, mert voltak emlékeim arról, hogy nem kifejezetten síkságra hasonlít a terep felfelé, így ezt a nemes feladatot (csupán elővigyázatosságból természetesen, ha a nosztalgikus élmények felelevenítését nem tekintjük magyarázatnak a lustaságra) a fogaskerekűre hagytam. (Csak jelzem, hogy felfelé fél óráig tartott az út, lefelé biciklivel az Istenhegyin pedig alig 3 percig, igaz, nem nagyon tartottam be az 50-es sebességhatárt). A tekerés másfél óráját úgy terveztem, hogy csak Springsteen Pajtás fog szórakoztatni, de becsatlakozott mindenféle más állat is, például találkoztam gyíkkal és sünnel is, igaz, utóbbi rendőrautóban ült. Megintcsak élnék a véletlen egybesésekre való mutogatással, hiszen félúton jöttem rá, hogy nálam van a fényképezőgépem és a teleobjektívem, így végre sikerült lőni egy gyíkot és egy Parlamentet magamnak, ezekről még sosem csináltam fényképet. :o)) Mindent összevetve semmi komoly nem sikerült (nem is törekedtem rá, a váz hordozása csak failsafe volt), de most már egyre jobban érik egy könnyebb állvány beszerzése (Görbeladbának köszönhetően már megvan a kiszemelt áldozat), mert a gyorsan vonuló felhőkkel iszonyat jó lassú záridős fényképet lehetett volna összehozni (persze ND szűrő sem volt nálam, úgy letámasztással sem lett volna sokkal jobb a helyzet). Nem tekertem kimondottan sokat, a GPS 19 km-t mutatott, aminek elsődleges oka az, hogy sikerült mindkét műanyag pedálomat eltörnöm, de nem is ez a lényeg: a digit vázam szépen csendben ismét átfordult a 0000-án, amely a 20.000. exponálást hivatott jelölni, valamint a kilométerórám kicsivel több, mint két havi biciklizés után hazaérve a kerek 666 kilométeren állt meg. Ördögi dolgok ezek.

(U.I.: nézzétek meg az Anton Corbijn kiállítást a Ludwig múzeumban, érdemes!)

A képek kattintással nagyobbak lesznek

 PIHE, fotó blog témakörben

DUZZOGÁS AZ ESŐBEN

Már múlt héten megbeszéltük Zsákai mesterrel (aki az utóbbi hetekben elhagyta a kompaktos árnyvilágot és Pentaxos mezt húzott a játékhoz), hogy a szabadságom első napján csapunk egy közös fotózást, ennek örömére ő is szabadságot vett ki. Sajnos a kedvező idő az összes szép fénnyel együtt ugyanígy tett, mert ha éppen nem szakadt, akkor törvénytelenül szemerkélt az eső az egybefüggő szürke égből. Ellenben egymás után látogattuk duzzogva a különféle vendéglátóipari egységeket, mert ugye mit csinál a fotós, ha nincsenek megfelelő (elég kényelmes) adottságok a fotózáshoz? Hát iszik. Ivás közben pedig elméleti dolgokról beszél a fényképezéssel kapcsolatban, mert akkor éppen az a kényelmes. Ellenben olyan jól belelendültünk, hogy egy rakás témát felboncoltunk, és ahogy a korsó tartalma fogyott, egyre több témában volt tökéletes az egyetértés. A végén pedig megegyeztünk abban is, hogy ha nagyon nem megy nekünk a fényképezés, akkor eladjuk a fotós cuccainkat és csak sört veszünk belőle. És akkor már duzzogni sem kell az eső miatt. :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

HOGYAN KÉSZÜL: GÉPI ELŐHÍVÁS

Az alábbi kis videó a Discovery "How it's made" (Hogyan készült) sorozatának darabja, amely a tengerentúlon népszerű postai előhívó szolgáltatást mutatja be. Ha tetszett a múltkori "hogyan készül az objektív" vid, akkor ezt is érdemes végignézni és gondolatban a szalagot szabadkézzel babráló technikus kezére csapni. :o)

 PIHE, fotó témakörben

ESIK, DE FÉNYKÉPEZHETŐN

Ebédig egész aktívan teltek az órák, aztán elállt az eső és kiszabadulva a négy fal közül, kimentem egy kis friss levegőt szippantani. Egészen véletlenül nálam volt a két vázam és a makróobjektív is, mert megint rámtört a filmes feeling, úgyhogy a hetek óta a nyolcadik kockát jelző Z-1-est megdolgoztattam egy kicsit, konkrétan egy óra leforgása alatt beletettem vagy 10 expót, ami hozzám képest hihetetlenül nagy teljesítmény. Kicsit kétséges a dolog kimenetele, mivel a 400-as Ilford Delta nem kimondottan makrózáshoz készült és állvány sem volt nálam, így F/11-nél szűkebb rekeszt és 1/30-nál lassabb záridőt nem is nagyon mertem megkockáztatni. (Kis kitérő: a fejembe vettem, hogy veszek egy kisméretű és könnyű állványt, ami 2kg terhet elcipel -- nem tudtok véletlenül ajánlani egyet? A Manfrotto honlapját néztem, van is olyan, ami tetszett, de forintosítva kerek egy havi fizetésem lenne fejjel együtt, így azonnal zártam is be az oldalt.) A K10D-vel egy expot lőttem el, hogy legyen valami körítés is a bejegyzéshez. Egy szó, mint száz: menjetek makrózni bármit, gyönyörű kövér vízcseppek vannak! :o)A kép kattintással nagyobb lesz  PIHE, fotó blog témakörben

PENTAX K-7 KÉNYSZERÍTETT SZENZORMOZGATÁS VIDEÓ

Kikerült a tecsőre az első hivatalos bemutató anyag a Pentax K-7 "kényszerített szenzormozgatásáról", ami lehetővé teszi, hogy az érzékelőt a vázon belül vízszintes és függőleges irányokba 1-1 mm-el elmozdítsuk, így újrakomponálható a kép. Kicsit szkeptikus voltam a dologgal kapcsolatban és mivel teljesen új technikáról van szó, ezért elképzelni is nehéz volt a dolgot, de ez a pár másodpercnyi videó teljesen meggyőzött Főként akkor lehet majd iszonyat hasznos, ha állványon dolgozunk és valami miatt nem tudjuk vagy nem akarjuk (makrózás) a statívot megmozdítani. Enjoy.A videóhoz egy személyesebb sztori is tartozik. Áprilisban a Pentax Németország megkeresett egy meghívóval, miszerint ha szeretnék bekerülni a K-7 alfatesztelő csapatba, akkor örömmel várják a jelentkezésem. Természetesen a dolog roppant mód felvitte a vércukromat és azonnal le is adtam a jelentkezést - kifejezetten olyan embereket kerestek, akik Pentaxos bloggal rendelkeznek, fent vannak a Flickr-en, a Facebookon és a youTube-on (erre írtam pár hete azt a fél mondatot valahol, hogy a Hoya magára talált marketing terén). Teltek a hónapok, míg végül e hét elején kaptam egy iszonyat udvarias és hosszú levelet a Pentaxtól, miszerint sajnálattal közlik, de a tízezer potenciális jelentkezőből világszerte csak tíz egész darabot válogathattak ki, így sajnos kirostáltak. Ellenben megköszönték fáradozásomat a bloggal (bár bevallották, hogy egy kukkot sem értettek belőle, de a "pentax" tag-ek és a hozzászólások száma magáért beszélt - ezért köszönet Nektek) és megígérték, hogy a jövőben szerepelni fogok a contact listjükön a későbbi modellek tesztelése kapcsán. A sztorinak ugyan nincs hírértéke, sem tanulsága, de remélem, hogy vége sincs. :o)

 PIHE, fotó témakörben

ELADÓ: MOTOROLA S9 STEREO BLUETOOTH HEADSET

Eladó a képen látható, fekete Motorola S9 bluetooth (vezeték nélküli) stereo headset. Első generációs iPhone-hoz vettem, de mint kiderült, ez az egyedüli készülék, ami nem tud stereo zenelejátszást vezeték nélkül. Körülbelül fél percet töltött a fülemben, amíg kiderült, hogy nem kompatibilis a telefonommal, de van hozzá bontatlan zacskóban plusz füldugóm. A headset fokozottan vízálló (sporthoz ideális, én is ahhoz vettem), nagyon könnyű. Funkciók: zene lejátszás, zene hangerő állítás, telefon felvétel / letétel, telefon hangerő állítás. USB és európai hálózati töltő van hozzá, illetve a bontott doboz, használati utasítással. Neten rendeltem, számla és gari nincs hozzá, 3 napos pénzvisszafizetést vállalok, illetve Budapesten előzetes egyeztetéssel kipróbálható.

A headset elkelt.A kép kattintással nagyobb lesz


(Annak a kedves Pajtásnak, aki lesznobozott a múltkor a headset miatt, szeretném üzenni, hogy itt a lehetőség belépni a klubba. :o))

 PIHE, minden más témakörben

T4: MEGVÁLTÁS

Kiváncsian vártam, hogy lehúzzanak egy újabb bőrt jó (?) öreg (!) Arnie-ról, hiszen az utolsó rész botrányosan lapos volt és a rendező-forgatókönyvíró-váltás sem tett túl jót a filmnek - és bár a T4-et sem Cameron jegyzi, mégis olyan film, amit szürkeállomány-mennyiségtől függetlenül garantáltan mindenki élvezni fog. A filmet Christian Bale-el adják el (2018-ban játszódik, így a "hány éves Batman?" egy igenis jogos kérdés), de inkább történet-alapú, mintsem egyszereplős a produkció: nagyszerűen alapozza meg a Terminátor első részét, aminek magyar címe emlékeim szerint "A halálosztó" volt. Furcsa dolog az idő, és ez John Connornak is csúnyán okoz kínos perceket a filmben, hiszen rádöbben, hogy apja, Kyle Reese valahol odakint kóricál és ha esetleg meg találna halni, akkor ő meg sem születik (mint fentebb említettem, nem egy túlságosan agyat igénybevevő két óráról van szó, így a tér-idő paradoxon egyes kérdései felett az alkotók megúszósan átsuhannak). Reese és Connor között a kapocs egy titokzatos idegen, akiről kiderül, hogy valamikor az Ítélet napja előtt halálraítéltként eladja a testét és ezzel (habként a fémtortán) belőle egy újfajta terminátort csinálnak, csak éppen a másik oldalról állnak a gépek a dolognak (ezzel az összes brainer-részt el is meséltem). Rossz gépek, rossz emberek, jó gépek, jó emberek és egy műsvarci egy puttonyba történő szuszakolásából egy pörgős, látványos akciófilmet sikerült legyártani, aminek a végén puszta feloldásként még valami tanulságfélét is megcsillantanak. Persze rengeteg terminátoros klisé elhangzik a filmben ("még visszajövök" nem tudni, hányadjára és motorozós Guns 'N Roses: You Could Be Mine másodjára), de már hiányozna, ha nem így lenne. A történet alakulása viszont még legalább két részt sejtet, így aki végigszenvedte magát a T3-on, de tetszett a T2, annak a T4: Megváltás kihagyhatatlan darab.

 PIHE, minden más témakörben

PENTAX K-7 NYÚZ

Frissítve: 2009. június 11.

Bár még mindig csak 0.35-os verziónál tart a publikus firmware (nem tudom, hogyan lesz így júliusi megjelenés), de egyre több képpel találkozni erre-arra, ezekből szemezgetnék kicsit, különös tekintettel a magas érzékenységen készített zajra. (A képek kattintásra nyílnak. :o)

ISO 200 (Pentax-M 28/2,8):
Kép 1
Kép 2

ISO 400:
Kép 3

ISO 800 (Pentax-DA 18-55/3,5-5,6 AL WR):
Kép 4

Tesztsor ISO 100-tól ISO 3200-ig (szintén a kitobjektív):
Ephotozine

És még vegyesen képek és videók:
PhotographyBlog

Az élességet az objektívek miatt nem szabad nézni - a zajszint viszont nagyon ígéretes! Csak összehasonlításképpen, K10D-n az ISO 400-as kép néz úgy ki, mint a K-7 fenti képei közül az ISO1600-as tesztfotók. Szerencsére nem ragyogó napsütésben lövöldöztek nagy érzékenységgel, így egész életszagú felhasználást láthatunk a fotókon. Mindenki döntse el a látottakat maga, de engem megvett, misterpentaxk7!

Eközben megszülettek az első hivatalos magyar árak az előrendelésre vonatkozóan: a váz mindenhol 330.000 - 350.000 forint körül alakul, nyilván ez a tényleg megjelenés időpontjában használatos árfolyam függvénye. Itt-ott találkozni magánszemélyes rendelésekkel is, stabilan 300.000 forintos áron.

Jó lesz ez, Pajtások, nagyon jó lesz.

 PIHE, fotó témakörben

KÉPES BLOGFEATURE

Az este egy régen tervezett fejlesztést eszközöltem a blogon, nevezetesen a bejegyzésekbe szúrt képek, fotók átméretezésének az oldal által történő önálló vezérlését (ugyanaz a kép a főoldalon kisebb, mintha a bejegyzés címére kattintva néznénk meg). Régi motoros Pajtások nyilván emlékeznek már egy-két próbálkozásra évekkel ezelőtt e témában, de valahogy annyira kényelmetlen volt a kezelés, hogy nem erőltettem a dolgot.

Ahol azt külön jelzem, a képekre kattintani lehet, itt a csorge.hu-n található oldalamhoz hasonlóan külön floatbox-ban nyílik meg nagy méretben. :o) Első ilyen nekifutás a tegnap reggel kipostolt "két makró a reggelihez" című bejegyzés képeinek újragondolt változatai - remélem elnyeri tetszéseteket a hasznosnak vélt újítás.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   Előre »