EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 3. OLDAL -

SAMYANG 8MM F/3,5 CS HALSZEM OBI WAN ELADÓ - ELKELT

Frissítve: 2017. március 21.

Eladó a fenti képen látható, itt már tesztelt és itt már szétszedett és fókuszkorrigált objektív, amely gyújtótávolságának és képátlójának köszönhetően egyszerre engedi fotózni az Erő sötét és világos oldalát (minden csak fénymérés kérdése, de középen természetesen 18%-os szürke). A régi motoros Jedi iskolának megfelelően Pentax bajonettel, sok csatát vívott életére rácáfolva szinte újszerű állapotban. Minden gyári tartozékával.

Az eladás oka: átálltam az Erő sötét oldalára (nem, annyira azért nem, hogy Canonos legyek... :D )

Az Erő és halszem legyen Veletek! Meg a következő bejegyzés is. Tam tam tadaam, tam ta tam tam tam ta tam...

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-5 SZÖSZCSAPDÁK TISZTÍTÁSA

Szalatnyai István márkatársunk pár napja megelégelte a K-5 vázában csellengő porszemeket, ám a takarítás kisvártatva - szó szerint - szöszcsapdába esett. Egy, a külföldi oldalakon is nagyon gyéren dokumentált dologról van szó, sejthetően István ír először magyarul a szöszcsapda kitisztításáról. Vendégbejegyzés következik. (Figyelem: az írás közben egyetlen nagybetűs Szösz sem sérült meg.)

Tovább...

TÍZ

Manuálfókuszos (értsd: öreg motoros) Pajtások már bizonyára megszokták, hogy szeptember elején mindig írok egy érzelgős bejegyzést arról, hogy mennyire királyak vagytok és mennyire köszönöm Nektek, hogy megint egy évvel idősebb lett a blog. Számszerűen ez a mai bejegyzés a tizedik ilyen, és mivel úgy gondolom, hogy megingathatatlan piedesztálra emeltelek már Titeket, ezért idén nem fogok így tenni. (De azért nagyon köszönöm! Tényleg!)

Bár tíz évet számokban lehetetlen kifejezni (eltekintve attól, hogy egy, kettő, stb...), de visszatekintve elképzelni is vicces lett volna a kezdetekkor, hogy a blog megél 667 bejegyzést, amihez megszámlálhatatlan hozzászólás érkezik, plusz közel 500 Facebook-tag és nagyon sok jó barátság, értékes emberi kapcsolat. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt egy év volt talán a blog legmozgalmasabb időszaka, hiszen tavaly augusztus vége óta kerültünk a Pentax Magyarországgal olyan kapcsolatba, hogy ha egész nap csak teszteket csinálnék, akkor sem fogynának ki az ötletekből, hogy még mit adnának oda szívesen kipróbálásra. Ha lenne ennyi időm, csak tesztelnék. :) Szintén az utóbbi pár hónap fejleménye, hogy elindult a youTube csatorna - az elején elég hitvány videókkal, de elég sokat tanultam a videózáshoz ahhoz, hogy a következő bejegyzések tényleg elérjenek egy lényegesen magasabb színvonalat.

Idén egy visszatekintéssel készültem azokból a nem tesztelős bejegyzésekből, amiket a legjobban szeretettetek. Köszönöm szépen! :)

Egy perverz gondolat Bogival (2007)

Pentax K30D specifikációk - kicsit máshogyan (2009)

Még extrémebben közelebb kerülni (2009)

A nagy bejelentések napja (2009)

Kicsiben nagyok (2009)

Amiért nem veszek 645D-t (2010)

Teljes fotós felszerelésem eladó! (2011)

Furcsa zaj a Pentaxomból (2011)

Full Frame versus APS-C for dummies (2013)

10+2 tanács kezdő fotósoknak (2013)

Dolgok, amikről azt hittem, tudom (2013)

Viharvadászat (Makovics Kornél vendégbejegyzése - 2013)

Pentabell (2014)

Hitler megtudja... (2014)

A fotóamatőr fejlődése (2014)

22+3 dolog, amit sose mondj egy fotósnak! (2014)

Városfotózás kezdőknek (2016)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

EGY RAW AZ EZER JPEG KÖZÖTT

Frissítve: 2016. szeptember 2.

Némileg update-elném az asszociáció játékot. Az előző postban feldobott játékötletet közmegállapodással jegeltük és meggyőztetek arról, hogy sokkal érdekesebb és interaktívabb lenne egy RAW WAR. Aki nem ismerné az anno BeszéljükMac-en elindult játékot, íme a szabályok (amit máris módosítottunk!):

Tehát a menetrend: pénteken 11:00-kor megkapjátok a RAW-t, amit hétfőn 11:00-ig vissza kell töltenetek a Facebook csoportba, majd a legjobbra szerda 11:00-ig lehet szavazni. Csütörtökön a nyertesnek el kell küldenie nekem az új RAW-t, amit pénteken ismét megkaptok. :)

Ha szeretnétek játszani, kérlek most csatlakozzatok, a játék augusztus 26-án, pénteken elstartol az első RAW-val.

 PIHE, fotó témakörben

ÚJ JÁTÉK: FOTÓASSZOCIÁCIÓ

Hamarosan vége a nyárnak és lassan, de biztosan elkezd kopni mindenkiről a nyári szín (ami természetesen a felsőtesten nyakpánt + fényképezőgép mintázatú). Bár a Karácsony még nagyon messze van, de esetleg bemelegíthetnénk a húzós játékra egy őszi kis szösszenettel - persze csak akkor, ha van kedvetek!

Biztos mindenki játszott óvodában - iskolában súgós játékot, amikor a sorban első kitalált egy szót vagy mondatot, belesúgta a másik fülébe, aki továbbsúgta és a végén valami teljesen más lett belőle. A játékra jelentkezők a jelentkezés sorrendjében fognak virtuálisan egymás mellé ülni, tehát húzni nem kell, én állítom össze a listát és én is mondom meg az első embernek, hogy mi lesz a kezdő fogalom. Az első játékosnak ezzel a fogalommal a saját fotói közül kell keresnie egyet, ami a legjobban passzol a szóra vagy kifejezésre. A második már csak az első játékos képét fogja látni és erre kell egy képet mutatnia a harmadik játékosnak. Mivel egyelőre csak feltérképezem, hogy vevők vagytok-e egy ilyen kis vicceskedésre, ezért a jelentkezők számától teszem függővé, hogy mennyi időtök lesz keresni egy képet - az első elgondolás az, hogy minden nap kikerülne egy kép. A játékhoz csinálnék egy online felületet, ahol a már asszociált képek megjelenítésre kerülnek, de egészen a játék lezárultáig nem lennének nyilvánosak a játékosok nevei.

A jelentkezés egyetlen feltétele, hogy résztvevőként kövesd a játékot és a megadott határidőn belül megmutasd a saját készítésű fotódat, amivel az előző fotóra asszociálsz. A játékban a karácsonyi játék büntilistáján lévők nem vehetnek részt, illetve ez a játék lesz az első, ahol a jelentkezett, de utólag játszani mégsem kívánó játékosok nyilvánosan kerülnek kijelzésre. Nagyon sajnálom, hogy ilyen "szégyenfalat" kell létrehozni, de a tavalyi karácsonyi játéknál is olyan sokan nem küldtek képet ("majd holnap elküldöm..."), hogy valamilyen retorzió szükséges ahhoz, hogy csak azok jelentkezzenek, akik komolyan is gondolják a dolgot.

Semmilyen minőségi, technikai, stb elvárás nincs a képekkel kapcsolatban, inkább a fantáziátokat mozgatnám meg kicsit.

Mit szóltok?

 PIHE, fotó témakörben

MAGAD URAM: SMC PENTAX K 18MM F/3,5

Ahogy a K-1 megérkezett, egy elegáns, ám így utólag bevallva sírós-nevetős lendülettel elkezdtem árulni a csak APS-C-re hajlandósított üvegeket. Olyan objektívektől kellett megválnom, mint a Sigma 10-20/4-5,6 vagy a Samyang 8mm F/3,5 (utóbbi még eladó, ha nem tudnád!), amiket éveken keresztül rajongással szerettem és bár az idő minden kromatikus aberrációt korrigál, komoly gondban voltam, amikor az utánpótlás csapatot feltérképeztem. Nagyjából a Pentax 15-30/2,8 és a Samyang (Rokinon, Bower, satöbbi) 14/2,8 között ingáztam, kicsit azt érezve, hogy kellett a fenének a K-1 (persze magamnak köszönhetem, hiszen tudtam, hogy mit vállalok). Aztán elkezdtem kutakodni a deep weben, gyanús alakokkal találkozni késő éjjeli órákban sötét furgonok által elsötétített sikátorok mélyén és kiderült, hogy van orvosság  a bajomra, ha nem vagyok finnyás annyira, hogy régi vasat tegyek a tűzbe: így lettem tulajdonosa egy szép csapat K-s és M-es üvegnek, amik ma már konkrétan olyan ritkák, hogy gyűjtői darabnak minősülnek. És mivel manuális objektívekről beszélünk, ezzel el is indítanám a "magad Uram" rovatot (a "kézimunka" rovatnév azért mégiscsak túlzás lett volna).

Tovább...

NEVEZZÜK NEVÉN!

Nagyon rövid videó következik, ami egyben szolgálati közlemény is, de mivel reggel vettem fel és még nem ütött be a kávé, lemaradt, hogy augusztus második felétől várható egy új kézimunka rovat (igen, jól olvastátok...), illetve az összes közelmúltban bejelentett Pentax objektíven végigmegyünk egy-egy bejegyzés erejéig. :) Az alábbi videóhoz pedig jó ötletelést!

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

PENTAX K-1: ELSŐ AZ EGYENLŐK KÖZÖTT

Nagy bajban voltam, hogyan tudnék bemutatni egy K-1 kaliberű vázat úgy, hogy könnyen fogyasztható is legyek, de ugyanakkor minden fontosabb pontot érintsek - ezért úgy döntöttem, hogy két felvonásban kapjátok meg az eddigi legtöbb elkészülettel járó tesztet: először a figyelmetekbe ajánlom az alábbi videót, ami a kezelést kapargatja meg kicsit, majd utána javaslom, hogy evezzetek át a második, írott részre, ahol a képminőséget firtatnám. Remélem, hogy informatív lesz, annak ellenére, hogy rengeteg feature-t vagy csak félmondat erejéig említettem (astro-trace), vagy teljesen kihagytam, mert a vázhoz képest rangon alulinak éreztem (bőrtónus, szépia, satöbbi).

Sok kép jön, mobilnettel ne induljatok neki.

Tovább...

PENTAX K-70 OFFISÖL

Azt hiszem, semmi sem mutatja jobban a Ricoh vérkomoly elgondolásait a Pentax branddel kapcsolatban, minthogy egy félévben kihoz egy zászlóshajót és közben frissíti a DSLR termékvonal belépő szintjét is - ám ha azt gondolnátok, hogy ez a konkurenciához képest csak egy ladik, akkor a Pentax K-70 specijeitől meg fogtok lepődni.

A K-70 szívében egy 24 megapixeles, AA szűrő nélküli APS-C érzékelő dobog, ami minden eddigi ökölszabályt felrúgva 14 biten rögzíti a beérkező információkat, és ezzel egyedülállóvá teszi a belépő-kategóriában. Az érzékenységet ISO 102.400-ig csavarhatjuk fel, vagy állványra téve bekapcsolhatjuk a pixel-shiftinget is. Ugyan nem kapunk beépített GPS-t, de a külön megvásárolható O-GPS1 modullal kihasználhatjuk a beépített astrotracer módot - ekkor az egyébként szokásosan 30 másodperces leglassabb záridőt 300 másodpercig tolhatjuk fel (a leggyorsabb záridő 1/6000, a zár 6 képet tud elcsattantani másodpercenként).

Az amúgy KS-vonalat idézően lekerekített váz ugyanis teljesen szigetelt és kapott egy kihajtható, 3 inches LCD-t is. Utóbbi nem ugyanazt a technológiát használja, mint a K-1 csapágyas megoldása, hanem vízszintes mozgást tesz lehetővé - a K-70 ugyanis az első fejlettebb videózást támogató vázunk, így a szelfizéshez ez kihagyhatatlan volt. Ehhez kellett egy új AF rendszer, merthogy a korábbi fókuszrendszer mindenre jó volt, csak gyors állításra nem videó közben - a K-70-ben a fázisdetektálású AF pontok az érzékelőn kapnak helyet, amitől joggal várhatjuk, hogy felvétel közben is gyors követőfókuszt kapunk. Szintén a videózást támogatja a mikrofoncsatlakozó, amit eddig csak felső kategóriás vázaknál láthattunk, illetve a HDMI port. A legjobb minőségű (1080p) videó még midig csak legfeljebb 30 fps-t tud, amíg 1080i-ben feltekerhetjük 60-ig is. Az LCD egyébként a K-1 mintájára megkapta a kültéri fotózásnál nagyon hasznos fényerő-tuning opciót, illetve egy vörös megvilágítást is, ami majd éjszakai felvételeknél jön majd jól.

A kereső egyébként 100% lefedettségű és pentaprizmás, tehát itt szintén nagy előrelépés van a belépős pentatükrökkel szemben. A K-70 WIFI-képes, amit az iOS és Android-kompatibiis Image Sync appal tudunk tethering (a K-1 használati utasítása szerint: "kipányvázott") módban használni. Remélhetőleg gondolnak majd a Windowsos felhasználókra is.

A váz nem sikeredett túl nagyra vagy nehézre, a maga 125.5 x 93.0 x 74.0 mm-es befoglaló méretével és 688 g-os súlyával kifejezetten kompakt.

A végére hagytam a legjobbat: a K-70 bevezető ára ugyanis 650 USD-nél megáll, ami igencsak kedvező a tudásához képest. A váz két színben lesz elérhető, a feketén túl indulásnak rögtön választhatunk ezüstöt is, de ha valaki türelmes, akkor fél év múlva biztosan megveheti a Goodbye Kitty kiadást is.

A vázhoz kapunk egy régi-új objektívet is, ismerkedjünk meg a besorolásával: ő a HD Pentax-DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE, ahol:

Az 55-300mm blendeállítása a hagyományokkal szakítva elektromágneses: az objektívről teljesen lehagyták a mechanikus blendemozgatást, alias "pöcköt". Sajnos ezzel a Ricoh még egy szöget ütött a hagyományos KAF specfikáció sírjába, hiszen a csatlakozó nem csak egy fokkal "butább" lett (a K-70 új csatlakozása így hivatalosan is KAF4 lett), de ezzel a visszafelé kompatibilitás is sérül: ezen objektívek kezelését ugyanis a K-70 mellett csak a KS-1, KS-2, K-3 II és K-1 vázak kapják meg firmware frissítés után. Az új 55-300 PLM RE 400 USD-ért kerül majd a polcokra.

Hogy mit gondolok a bejelentésekről? A Pentax megint az alsó kategóriákban kezdi el a fejlesztéseket, ahogy azt korábban a K-x esetén is láthattuk az érzékelővel, vagy a kiforgatható kijelzőt az X-vonalnál. A K-70 egy csomó fejlett tulajdonságot kapott, amit eddig csak a közép- és felsőkategória képviselői birtokoltak, de közben hoz egy rakás újítást is, amit vagy továbbvisznek és megkapja majd a K-2 vagy a K-1 II, vagy sem - ezt az idő és a használhatóság fogja eldönteni. Meglátjuk, mit hoz a gyakorlatban az új blendevezérlés és az új AF-rendszer - lehetséges, hogy a Pentax belátta, hogy a hagyományos élességállításból mindent kihozott, amit csak tudott, a Canon évtizedek óta alkalmazott technológiáját követve pedig új utakra tereli a blendevezérlést. Személy szerint örülök neki, hogy megint kaptunk egy ütős, versenyképes vázat, amivel befoltoztak egy elég nagy lyukat a Pentax termékpalettán - a K-70 ugyanis nem csak a fotósok, de a vloggerek kedvence is lehet. Hajrá!

 PIHE, fotó témakörben

ELADÓ: PENTAX K-5 VÁZ, PENTAX DA 35MM F/2,4, SIGMA 10-20MM F/4-5,6 EX DC

Frissítve: 2016. június 24.

Köszönöm az érdeklődést Mindenkinek, mindhárom elkelt.

Eladóvá vált néhány fotós cuccom. Szeretném jelezni, hogy az árak fixek, igyekeztem legjobb tudásom és szándékom szerint jóárasítani mindent. A cuccok Budapest belvárosában, a Jászai Mari tér mellett megtekinthetőek előzetes egyeztetés után. Mindnek első tulajdonosa vagyok. Garancia már egyikre sincs, de rejtett hiba esetén 7 nap visszavásárlási becsületgaranciát adok.

 

SMC Pentax DA 35mm F/2,4 - ELKELT

Mind műszakilag, mind esztétikailag újszerű állapotban. Vérző szívvel adom el, mert az egyik kedvenc objektívem, sajnos utóbb kiderült, hogy APS-C-n érzi csak jól magát. Eredeti dobozában. Már nem garanciális.

 

Pentax K-5 váz - ELKELT

Abszolút megkímélt, műszakilag kifogástalan állapotban. Csak azért nem újszerű, mert a vakusínen és a váz alján az állványcsatlakozó körül apró kopások láthatóak. A szemkagyló teljesen új (10 éve viszem vázról vázra a sajátomat) és a nyakpánt is körülbelül 10 alkalommal volt használva. Az első pillanattól fogva egy erős, jó minőségű réteg védi mindkét LCD-t. Az akksija körülbelül 500-600 expót elvisz egy töltésre. Jelenleg 14.780 expót számlál (PhotoMe), az eladás pillanatában ez körülbelül 15.000 lesz. Sorozatszám: 40151.. Eredeti dobozában, töltővel, akksival, nyakpánttal, bontatlan használati utasítással és Silkypix szoftverekkel és keresőfedővel. Már nem garanciális.

 

Sigma 10-20mm F/4 - 5,6 EX DC (Pentax bajonett) - ELKELT

Műszakilag tökéletes állapotban. A tubus műanyag részein az UV kifogott, itt a fókuszgyűrű recéi kiszürkültek (második kép). Már nem garanciális. Eredeti dobozában, napellenzővel, gyöngyvászon tartójában.

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »