EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 3. OLDAL -

ÁLLVÁNYFEJ (SZINTE) INGYEN?

 PIHE, fotó témakörben

KARÁCSONYI FOTÓS JÁTÉK IDÉN IS!

Gyertek, játsszunk idén is! Szabályok és jelentkezés itt, Facebook csoport ott. A Facebookos csatlakozás opcionális, de probléma esetén sokkal gördülékenyebb a kommuikáció. :) A jelentkezés egészen december 5., 23:59-ig nyitott.

 PIHE, fotó témakörben

EGYIK LÁBAM ITT, A MÁSIK KETTŐ OTT

A nyár folyamán többször kértétek a véleményem, hogy milyen háromlábút érdemes vásárolni és egyáltalán, milyen alternatívák léteznek a piacon, így elhatároztam, hogy összerakok egy leendő állványosoknak szóló FYI videót a témakörben. Egy végletekig leegyszerűsített útmutató jön arról, hogy milyen tulajdonságokkal bírjon az ideális állvány. (A halmozott beszédhibákért elnézést, egy nátha miatt épp az életemért küzdöttem a narrálás során.)

Az alumínium állványt Polgár Ádámnak, a karbon állványokat a Public Art Multimedia-nak köszönöm!. :)

 

 PIHE, gyakran ismételt kérdések témakörben

SAMYANG 8MM F/3,5 CS HALSZEM OBI WAN ELADÓ - ELKELT

Frissítve: 2017. március 21.

Eladó a fenti képen látható, itt már tesztelt és itt már szétszedett és fókuszkorrigált objektív, amely gyújtótávolságának és képátlójának köszönhetően egyszerre engedi fotózni az Erő sötét és világos oldalát (minden csak fénymérés kérdése, de középen természetesen 18%-os szürke). A régi motoros Jedi iskolának megfelelően Pentax bajonettel, sok csatát vívott életére rácáfolva szinte újszerű állapotban. Minden gyári tartozékával.

Az eladás oka: átálltam az Erő sötét oldalára (nem, annyira azért nem, hogy Canonos legyek... :D )

Az Erő és halszem legyen Veletek! Meg a következő bejegyzés is. Tam tam tadaam, tam ta tam tam tam ta tam...

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-5 SZÖSZCSAPDÁK TISZTÍTÁSA

Szalatnyai István márkatársunk pár napja megelégelte a K-5 vázában csellengő porszemeket, ám a takarítás kisvártatva - szó szerint - szöszcsapdába esett. Egy, a külföldi oldalakon is nagyon gyéren dokumentált dologról van szó, sejthetően István ír először magyarul a szöszcsapda kitisztításáról. Vendégbejegyzés következik. (Figyelem: az írás közben egyetlen nagybetűs Szösz sem sérült meg.)

Tovább...

TÍZ

Manuálfókuszos (értsd: öreg motoros) Pajtások már bizonyára megszokták, hogy szeptember elején mindig írok egy érzelgős bejegyzést arról, hogy mennyire királyak vagytok és mennyire köszönöm Nektek, hogy megint egy évvel idősebb lett a blog. Számszerűen ez a mai bejegyzés a tizedik ilyen, és mivel úgy gondolom, hogy megingathatatlan piedesztálra emeltelek már Titeket, ezért idén nem fogok így tenni. (De azért nagyon köszönöm! Tényleg!)

Bár tíz évet számokban lehetetlen kifejezni (eltekintve attól, hogy egy, kettő, stb...), de visszatekintve elképzelni is vicces lett volna a kezdetekkor, hogy a blog megél 667 bejegyzést, amihez megszámlálhatatlan hozzászólás érkezik, plusz közel 500 Facebook-tag és nagyon sok jó barátság, értékes emberi kapcsolat. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt egy év volt talán a blog legmozgalmasabb időszaka, hiszen tavaly augusztus vége óta kerültünk a Pentax Magyarországgal olyan kapcsolatba, hogy ha egész nap csak teszteket csinálnék, akkor sem fogynának ki az ötletekből, hogy még mit adnának oda szívesen kipróbálásra. Ha lenne ennyi időm, csak tesztelnék. :) Szintén az utóbbi pár hónap fejleménye, hogy elindult a youTube csatorna - az elején elég hitvány videókkal, de elég sokat tanultam a videózáshoz ahhoz, hogy a következő bejegyzések tényleg elérjenek egy lényegesen magasabb színvonalat.

Idén egy visszatekintéssel készültem azokból a nem tesztelős bejegyzésekből, amiket a legjobban szeretettetek. Köszönöm szépen! :)

Egy perverz gondolat Bogival (2007)

Pentax K30D specifikációk - kicsit máshogyan (2009)

Még extrémebben közelebb kerülni (2009)

A nagy bejelentések napja (2009)

Kicsiben nagyok (2009)

Amiért nem veszek 645D-t (2010)

Teljes fotós felszerelésem eladó! (2011)

Furcsa zaj a Pentaxomból (2011)

Full Frame versus APS-C for dummies (2013)

10+2 tanács kezdő fotósoknak (2013)

Dolgok, amikről azt hittem, tudom (2013)

Viharvadászat (Makovics Kornél vendégbejegyzése - 2013)

Pentabell (2014)

Hitler megtudja... (2014)

A fotóamatőr fejlődése (2014)

22+3 dolog, amit sose mondj egy fotósnak! (2014)

Városfotózás kezdőknek (2016)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

EGY RAW AZ EZER JPEG KÖZÖTT

Frissítve: 2016. szeptember 2.

Némileg update-elném az asszociáció játékot. Az előző postban feldobott játékötletet közmegállapodással jegeltük és meggyőztetek arról, hogy sokkal érdekesebb és interaktívabb lenne egy RAW WAR. Aki nem ismerné az anno BeszéljükMac-en elindult játékot, íme a szabályok (amit máris módosítottunk!):

Tehát a menetrend: pénteken 11:00-kor megkapjátok a RAW-t, amit hétfőn 11:00-ig vissza kell töltenetek a Facebook csoportba, majd a legjobbra szerda 11:00-ig lehet szavazni. Csütörtökön a nyertesnek el kell küldenie nekem az új RAW-t, amit pénteken ismét megkaptok. :)

Ha szeretnétek játszani, kérlek most csatlakozzatok, a játék augusztus 26-án, pénteken elstartol az első RAW-val.

 PIHE, fotó témakörben

ÚJ JÁTÉK: FOTÓASSZOCIÁCIÓ

Hamarosan vége a nyárnak és lassan, de biztosan elkezd kopni mindenkiről a nyári szín (ami természetesen a felsőtesten nyakpánt + fényképezőgép mintázatú). Bár a Karácsony még nagyon messze van, de esetleg bemelegíthetnénk a húzós játékra egy őszi kis szösszenettel - persze csak akkor, ha van kedvetek!

Biztos mindenki játszott óvodában - iskolában súgós játékot, amikor a sorban első kitalált egy szót vagy mondatot, belesúgta a másik fülébe, aki továbbsúgta és a végén valami teljesen más lett belőle. A játékra jelentkezők a jelentkezés sorrendjében fognak virtuálisan egymás mellé ülni, tehát húzni nem kell, én állítom össze a listát és én is mondom meg az első embernek, hogy mi lesz a kezdő fogalom. Az első játékosnak ezzel a fogalommal a saját fotói közül kell keresnie egyet, ami a legjobban passzol a szóra vagy kifejezésre. A második már csak az első játékos képét fogja látni és erre kell egy képet mutatnia a harmadik játékosnak. Mivel egyelőre csak feltérképezem, hogy vevők vagytok-e egy ilyen kis vicceskedésre, ezért a jelentkezők számától teszem függővé, hogy mennyi időtök lesz keresni egy képet - az első elgondolás az, hogy minden nap kikerülne egy kép. A játékhoz csinálnék egy online felületet, ahol a már asszociált képek megjelenítésre kerülnek, de egészen a játék lezárultáig nem lennének nyilvánosak a játékosok nevei.

A jelentkezés egyetlen feltétele, hogy résztvevőként kövesd a játékot és a megadott határidőn belül megmutasd a saját készítésű fotódat, amivel az előző fotóra asszociálsz. A játékban a karácsonyi játék büntilistáján lévők nem vehetnek részt, illetve ez a játék lesz az első, ahol a jelentkezett, de utólag játszani mégsem kívánó játékosok nyilvánosan kerülnek kijelzésre. Nagyon sajnálom, hogy ilyen "szégyenfalat" kell létrehozni, de a tavalyi karácsonyi játéknál is olyan sokan nem küldtek képet ("majd holnap elküldöm..."), hogy valamilyen retorzió szükséges ahhoz, hogy csak azok jelentkezzenek, akik komolyan is gondolják a dolgot.

Semmilyen minőségi, technikai, stb elvárás nincs a képekkel kapcsolatban, inkább a fantáziátokat mozgatnám meg kicsit.

Mit szóltok?

 PIHE, fotó témakörben

MAGAD URAM: SMC PENTAX K 18MM F/3,5

Ahogy a K-1 megérkezett, egy elegáns, ám így utólag bevallva sírós-nevetős lendülettel elkezdtem árulni a csak APS-C-re hajlandósított üvegeket. Olyan objektívektől kellett megválnom, mint a Sigma 10-20/4-5,6 vagy a Samyang 8mm F/3,5 (utóbbi még eladó, ha nem tudnád!), amiket éveken keresztül rajongással szerettem és bár az idő minden kromatikus aberrációt korrigál, komoly gondban voltam, amikor az utánpótlás csapatot feltérképeztem. Nagyjából a Pentax 15-30/2,8 és a Samyang (Rokinon, Bower, satöbbi) 14/2,8 között ingáztam, kicsit azt érezve, hogy kellett a fenének a K-1 (persze magamnak köszönhetem, hiszen tudtam, hogy mit vállalok). Aztán elkezdtem kutakodni a deep weben, gyanús alakokkal találkozni késő éjjeli órákban sötét furgonok által elsötétített sikátorok mélyén és kiderült, hogy van orvosság  a bajomra, ha nem vagyok finnyás annyira, hogy régi vasat tegyek a tűzbe: így lettem tulajdonosa egy szép csapat K-s és M-es üvegnek, amik ma már konkrétan olyan ritkák, hogy gyűjtői darabnak minősülnek. És mivel manuális objektívekről beszélünk, ezzel el is indítanám a "magad Uram" rovatot (a "kézimunka" rovatnév azért mégiscsak túlzás lett volna).

Tovább...

NEVEZZÜK NEVÉN!

Nagyon rövid videó következik, ami egyben szolgálati közlemény is, de mivel reggel vettem fel és még nem ütött be a kávé, lemaradt, hogy augusztus második felétől várható egy új kézimunka rovat (igen, jól olvastátok...), illetve az összes közelmúltban bejelentett Pentax objektíven végigmegyünk egy-egy bejegyzés erejéig. :) Az alábbi videóhoz pedig jó ötletelést!

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »