EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 26. OLDAL -

PENTAX DESIGN AKKOR ÉS MOST

Észrevettétek, hogy a Pentax mostanában a régi formákat preferálja? Alább összedobtam egy kis képet három híres és egy frissen bejelentett játékosról: enyhén deja vu érzésem támadt az Optio i-10 bejelentésekor, de így egymás mellett nagyon durva a hasonlóság (ráadásul ha a neveket nézzük, ha "K7"-et fejre állítjuk, szinte az LX betűket kapjuk vissza, az Optio nevében pedig ott a "10" á la 110). Viccesek lehetnének a Canon vagy a Nikon jelenleg futó vázai is pepitában, mondjuk egy 5DMkII-t néznék meg egy Flex testében vagy egy D3s köré épített F3HS-t. Persze ízlések és pofonok, de szerintem az évtizedek óta gyártott kerekded design kezd már írtó unalmas lenni.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX WISHLIST 2010

Miközben tegnap Feldinnel forró csokit kortyolgattunk és fényképezésről (is) beszélgettünk, átfutott az agyamon, hogy mennyi mindent tudnék kívánni kedvenc fényképezőgép-gyártómtól az idei évre (még van 11 és fél hónap a megvalósításra). Régi motoros Pajtások bizonyára még emlékeznek az egyik két évvel ezelőtti bejegyzésemre, amelyben a K10D hiányosságait ecsetelem (tíz dolog, amit utálok benned), így álljon itt a folytatás, egy Pentax kívánságlista, amit én tartok fontosnak, mindenféle sorrendiség nélkül, ahogy eszembe jutott. Kiváncsi vagyok, Ti mit NEM szerettek a Pentax-szal kapcsolatban, min tudnátok változtatni akár vázzal, objektívekkel vagy a márkával kapcsolatban. A lista majd megy az illetékes szerveknek. ;o)

1. Szeretnék olyan menüpontot vagy hardveres kapcsolót, amivel ki lehetne választani a vázon vagy az objektíveken, hogy SDM vagy csavarhúzós meghajtást szeretnék-e használni. Rengeteg helyen olvasni SDM hibákról, és ha egyszer bedöglik az ultrahangos élességállítás, a fene megette a sokszázezres lencsét manuális módban.

2. Szeretnék egy K-7-tel megegyező vázat kérni a Pentaxtól, a K-x szenzorával (a jelenleg gyártott CaNiSOlyPe APS-C gépek közül független tesztelők szerint a legjobb érzékelő) van szerelve. Nem igazán érdekel a négy csatornás read-out, amíg a képminőség olyan, amilyet a K-x nyújt.

3. Szeretnék egy olyan firmware frissítést, amivel a K-7 vízszintezője és az M módú fénymérés egyszerre használható optikai kereső használata közben. Eddig ugyanis vagy vízszintezés volt, vagy fénymérés, a kettő egyszerre nem ment (egy skálát foglal mindkettő, de billenyűkombinációval nyilván meg lehetne oldani a kapcsolgatást menet közben is).

4. Szeretnék egy olyan rádiós vakukioldó rendszert (nem érdekel, mennyibe kerül, ha jó), ami átviszi a P-TTL jelet és több kliens esetén képes fényerő-osztásra (kvázi egy Pentax által kiadott és szerelt PocketWizardot szeretnék).

5. Szeretnék egy jól működő, jó marketinggel rendelkező, készséges és felhasználóbarát magyar Pentax ügyfélszolgálatot, kirendeltséget, nevezzük bárminek. Nem érdekel, ha a Camera Kft csetlik-botlik a szervízzel a továbbiakban is, ha van egy felettes szerv, aki probléma vagy panasz esetén fentről leszabályozza a szervízt. Ugyanitt említeném meg, hogy nem ártana egy hazai agresszív marketing sem. Miért csak a konkurencia tudja azt mondani, hogy "mi vagyunk a legjobbak, a legszebbek?" Abból a filozófiából, hogy "mi találtuk fel a pentaprizmát", 2010-ben nem lehet megélni.

6. Szeretném, ha a Pentax újra elkezdené gyártani az FA fixeket, Quick Shift-tel és WR kiszerelésben. Nem érdekel, ha egy centivel emiatt nőne a tubus, egy rakás olyan AF-es fix obi hiánycikk, amik közel tökéletesek (FA 28/2,8; FA 35/2; stb). Valamint szeretném, ha a következő objektívek tervezését elkezdené a Pentax:
- SMC Pentax DA* 12-24/2,8 SDM (csillagos változat)
- SMC Pentax DFA 24-105/4 SDM WR
- SMC Pentax DFA* 70-200/2,8 SDM
- SMC Pentax DFA 31/1,8 Limited SDM WR
- SMC Pentax DFA* 85/1,4 SDM (kvázi FA 85/1,4 felújítva)
- SMC Pentax DA 18-250/4-6,3 WR (nem venném meg, de jól fogyna a WR kiszerelés miatt)

7. Szeretném, ha kicsit több figyelmet fordítanának a külső adathordozókkal való együttműködésre, itt elsősorban a laptopos stúdiómunkára gondolok.

8. Szeretném, ha PEF/DNG és JPEG formátumok mellett 16 bites, tömörítésmentes TIFF-ben is el lehetne menteni a képeket.

9. Szeretném, ha a K-x és a K-7 vázakon megismert videó módot egy firmware frissítéssel teljeskörű manuális üzemmódban is lehetne használni (értsd: felvétel közbeni rekesz állítás vázról, érzékenység beállítása).

10. Szeretném, ha a Pentax a felhasználóknak adná a "képdinamika" fogalmát. (Vagy legalább engedélyezze a vázon belüli HDR módnál az 5 képből való összegyúrást.)

+1. Szeretnék egy hivatalos állásfoglalást a Pentaxtól, hogy: 5 éven belül lesz full frame váz / nem lesz full frame váz. Nem baj, ha nem lesz, de jó lenne már valami hírmorzsa ezügyben.

És szeretnék egy ilyet gépet is:

 PIHE, fotó témakörben

LAPÁTOLÁS HELYETT

 PIHE, fotó blog témakörben

A NAGY ÖRVÉNY KÁBELVÁROS ALATT

Túl az Óperencián és a Szilveszter estén, szombat délben leereszkedtünk (mi, azaz rengetegmagam) Kábelváros föld alatti csőrengetegébe, a sár áztatta járatok és a fúrópajzsok világába, hogy fényt képezzünk erről a furcsa világról. Komolyabb képek nem is nagyon születtek, csak legfeljebb játékok. Remélhetőleg pár éven belül már nem csak fotózzuk, de utazunk is majd a 4-es metróban.Kábelváros - Kattintással a kép nagyobb lesz
Kattintással a kép nagyobb lesz
Kattintással a kép nagyobb lesz
Kattintással a kép nagyobb lesz
Kattintással a kép nagyobb lesz

 PIHE, fotó blog témakörben

KÖDBE VESZETT AZ ÓÉV

Kedves Blogolvasó Pajtások és Pajtinák! Köszönöm szépen az egész éves olvasást, remélem jövőre ugyanitt (de nem ugyanekkor ;o)). A tegnapi budapesti köd pillanatképeivel búcsúzom. Az Új Évre sok boldogságot, egészséget, szeretetet és sikereket kívánok Nektek!Kattintással a köd is nagyobb lesz
Kattintással a kép is nagyobb lesz
Csak lábjegyzetes szolgálati közlemény, hogy a héten több blog update is volt: a linkfal és a bejegyzések linkmegosztásának technikai hátterét sima PHP-ről AJAX-ra cseréltem, így nem kell mindig újra betölteni az adott oldalt a hivatkozások megosztása után. Itt csak annyiban kell türelmesnek lennetek, amíg a pihe forog. :o) Kijavítottam a képek méretezésének hibáit (eddig a 750 pixelnél kisebb képeket a honlap önhatalmúlag felnagyította) és a főoldal alján megjelent egy léptetési lehetőség is az oldalak között. Hihetetlen mennyi mindent tudnék faragni az oldalon, ha egyszer lenne pár napom a blogra, de remélem 2010-ben is lesz annyi munkám, hogy 2011-re is jusson még blogupdate. :o))

U.I.: Taki, hogy tetszett az Avatar? :o))

 PIHE, fotó blog témakörben

NINCS TRÓJAI A CSORGE.HU-N

Többen jeleztétek, hogy egyes vírusírtók (konkrétan az Avast-ról van szó) trójait érzékelnek a csorge.hu és a blog.csorge.hu oldalain. Szerencsére ezek a vírusírtók túlérzékenyek és valójában nincs trójaiveszély: sem a kiszolgálón, sem a letöltőmanagerrel nem látszik rosszindulatú tartalmat betöltő kód, a NOD AV sem talált semmit, ezt a Google Labs pedig csak megerősítette. Ennek ellenére nagyon szépen köszönöm a visszajelzéseket, kérlek Benneteket, hogy a jövőben is füstjelezzetek, ha bármilyen problémát tapasztaltok nálam (a születési rendellenességet leszámítva, természetesen :o))).

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

KICSIBEN NAGYOK: SMC PENTAX DFA 100MM F/2,8 MACRO VS. SIGMA 105MM F/2,8 EX DG MACRO

Frissítve: 2010. március 19.

Érdekes összehasonlításra volt lehetőségem (még párszor meg fogom köszönni Tudjukkinek, hogy ellátott a hetekben játékszerekkel), amikor a Pentax DFA 100mm F/2,8 Macro-t a polcomról levett Sigma 105mm F/2,8 EX DG Macro mellé tettem (utóbbiról itt írtam korábban). Azért is volt érdekes, mert bár mindkettő 1:1-es leképezést produkáló makróobjektív, üvölt a látványról, hogy ezt a két tojást bizony nem hogy nem egy tyúk tojta, de még csak nem is egy nyelvet kotkodáló baromfikról van szó. Ha érdekel miért, olvass nyugodtan tovább. Tovább...

ELJÖTT EZ A PILLANAT IS...

...hogy boldog, békés Ünnepeket kívánjak Nektek és Szeretteiteknek! Köszönöm szépen az egész éves olvasást és a sok értékes hozzászólást. Az alábbi pár őszi-téli hangulatképpel búcsúzom a fotóblog szekciótól idénre.

Sajnos az év végi hajtásban már nem maradt időm kinyomni azokat a bejegyzéseket, amiket még szerettem volna (és nem mellesleg, amiket megígértem), de a két ünnep között mindenképpen pótlom. :o) Stay tuned és csak óvatosan a beiglivel!

Kattintással a kép nagyobb lesz


Kattintással a kép nagyobb lesz

 PIHE, magánügy témakörben

A KARÁCSONYI VÁSÁR PILLANATKÉPEI

Tegnap este egy ad-hoc minitalálkozó keretében (Dorothea, Zsákai Peti és jómagam) bejártuk a Vörösmarty térre települt árusokat (igazából a forraltbort teszteltük, de kellett valamilyen ideológia, hogy véka alá rejthessük idült alkoholizmusunkat). Ennyi embert, inger- és bokeh-forrást, valamint FA 50/1,4-et ritkán látni ilyen relatíve kis helyen, a hidegről nem is beszélve, nekem konkrétan még otthon is lilák voltak az ujjaim (a Többiek fűtőtestet cipeltek magukkal). Persze fotóztunk is, és azt is megbeszéltük, hogy a sufniteszt rovatot Dóri átveszi a saját blogjára, az objektívek lelki világát boncolgatva, miután lelkesen elmesélte Péternek, hogy a Pentax FA 50/1,4 - igyekszem idézni - "Ő nem szeret vakuval fotózni, Ő az ilyen szép fényeket kedveli".

Felmerült egy nagy blogtalálkozó kérdése is (hogy nevén nevezzük, a Második Nagy Blogtalálkozóról lenne szó), követve az idei év májusában lezajlott diszkrét sörfogyasztást - mit szólnátok egy januári összeröffenéshez? Ide természetesen Mindenkit szeretettel várok, aki legalább egyszer már életében idetévedt. :o)

A "tovább" gombra kattintva jön pár kép is, csak a hangulat kedvéért. Tovább...

JÖNNEK A FULL FRAME PENTAX OBJEKTÍVEK?

Kiszivárgott egy fotó két hete a Pentax DFA 100mm F/2,8 Macro újkori változatáról, amely megkapta a WR (időjárás-álló) jelölést (bár a Pentax nem hivatalosan többször tagadta a hír igazát) - ebben ugye az a vicces, hogy a DFA vonal évek óta hivatalosan is kihalt: amióta a Pentax felesküdött az APS-C érzékelőméretre, azóta csak a DA jelzés él. És akkor most hirtelen megjelenik az orosz Pentax oldalon ez:

SMC Pentax DFA 100mm F/2,8 Macro WR @ Pentax.ru

Eltűnt a rekeszgyűrű, de full frame-re van optimalizálva. Köszönjük Pentax, megint spekulálhatunk hónapokig...

(Amúgy a hír azért is érdekes, mert a következő bejegyzés egyik főszereplője ez az obi lesz.)

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »