EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 23. OLDAL -

ELSTARTOLT A PUBLIC ART MULTIMEDIA

Ritkán hirdetek valamit a blogom keretein belül, még ritkábban hirdetem magamat (erre összesen kétszer került sor, akkor is kizárólag a Pixinfo-nak köszönhetően), most mégis szeretnék szakítani egy bejegyzés erejéig ezzel a szokásommal: múlt héten ugyanis egy 10 éves álmom valósult meg a Public Art Multimedia képében. (2008-ban már majdnem elindult a cég, de a gazdasági válságra való tekintettel - amit régiségkereskedő oldalam nagyon-nagyon megérzett - az indulás függőben maradt.)

Az öreg motoros Pajtások bizonyára tudják, hogy honlapkészítéssel és kódolással 16 éves korom óta foglalkozom (ez úgy az első és a második jégkorszak közé tehető földtörténetileg), épületfotóval 2007 óta, a két terület pedig teljesen véletlenül találkozott össze egy cég égisze alatt (a fotózás magánszemélyként - a jelenlegi közteherviselési szabályozások szerint - hihetetlen mennyiségű papírmunkát jelentett, ebbe pedig három év munkálkodása alatt a megbízókkal közösen untunk rá).

Az elnevezésről annyit, hogy mindig vonzottak a P-betűs szavak (mielőtt tengerész-viccekre gondolnátok: Pentax, Parlament, Pihe, Pulcsi - ja, nem, ő Julcsi), ezért lett ez is P-s, bár így egyben simán lehetne Pamela is becézve. És ha már P, szeretnék külön megemlékezni a panorámás oldalról is, amelyet Takoca blogpajtás visz a vállain, illetve állványain (Érdemes megnézni a Parlamentes virtuális túrát.)

Fotósok számára a honlapos történetek kicsit érdektelenek szoktak lenni, de igyekszem a jövőben a két területet egymáshoz annyira közel hozni, hogy egy közös metszet is alakulhasson belőle (erről később).

Ha van kedvetek és időtök, itt vannak az elérhetőségeink, legyetek a vendégeink:

Public Art Multimedia KFT
Honlap: http://www.publicart.hu
Facebook: http://www.facebook.com/pages/Public-Art-Multimedia/119922088025709
Twitter: http://www.twitter.com/publicartkft
Flickr: http://www.flickr.com/publicartkft

Köszönöm, ha végigolvastál, a reklám után visszajövünk. :o)

 PIHE, munkaügyek témakörben

MEGOLDOTT BETŰREJTVÉNY: TAMRON 17-50MM F/2,8 SP XR DI II LD ASF IF (SUFNITESZT)

A Tamronnál tudhatnak valamit az optikákról, mert sorozatban olyan objektíveket veszek a kezembe ettől a gyártótól, amelyekre alig-alig tudnék rosszat írni (eltekintve a borzalmasan hosszú elnevezéstől) - pedig a sufniteszteket olvasgató Pajtások bizonyára tudják, hogy általában a negatívumokat szoktam kiemelni, a jót ugyanis meghagyom a fizetett tesztereknek és a marketingeseknek. Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a sufnitesztek inkább személyes vélemények, elmélkedések, mintsem univerzális kijelentések vagy ökölszabályok egy-egy termékről. Tovább...

AKI MEGMONDJA...

...elsőként két képből, hogy hol tesztelgettem a legújabb játékszeremet, az a következő sörözésnél beválthatja a tudását nálam egy egész korsó serre. :o) (Semmi komoly, de már régen volt fotóblog, és most két hosszabb bejegyzés érkezik.) PIHE, fotó blog témakörben

PENTAX, SPONSORED BY CANON

1. Vicces hirdetést rakni egy esküvői fotós cikkhez: 2000 dollár.
2. Egy vörös Pentax K-x tükrös vázat és kitobjektívet rakni a fotóstáskánkba: 1000 dollár.
3. Megszerezni a Canont, hogy szponzorálja a Pentax hirdetésünket: MEGFIZETHETETLEN. :o))

Ned Bunnell osztotta meg velünk ezt a gyöngyszemet: a lényeg a középső hirdetésen van: Pentax K-x sponsored by Canon. :o) Jó hétvégét, Pajtások!

 PIHE, lol témakörben

FÉNYÉRTÉK LEVELEZŐLISTA

Szépen gyarapszik a Fényérték levelezőlistája új tagokkal, ám ha véletlenül még nem ismernétek, akkor ajánlom az író-olvasó Pajtások figyelmébe a http://groups.google.com/group/fenyertek címen található csoportot. A feliratkozáshoz csak egy Google fiók kell (Gmail, Wave, bármi lehet). Az elmúlt egy nap témái, pusztán kedvcsinálónak: házi stúdió alapanyagai és beszerzésük, saját készítésű panorámafejek, állványok utazáshoz és munkához, kompozíció, illetve Bolla Eszter blogpajtina megosztotta tapasztalatait arról a művészeti képzésről, amelyről a blogján már regélt röviden. Gyertek Ti is! :o)

 PIHE, fotó témakörben

VANCOUVER CITY TIME LAPSE

A háziorvos ezt a gyógyszert HD minőségben javallotta. És igaza is volt.

 PIHE, fotó témakörben

HARCOS A FÜRDŐSZOBÁBÓL

Remélem túltettétek magatokat a sonka - kölni - töményszesz szentháromságon. Kaptok egy semmiextra makrót, de már régen volt ilyen, és mert még meleg a memóriakártya. Szegény kis lököttet majdnem letoltam a lefolyón kézmosás közben, de sikerült megmenteni, és amíg száradt egy kendőn, addig gyorsan körépakoltam a vakukat. Kattints és a kép nagyobb lesz.

 PIHE, fotó témakörben

AZ APS-C VÉGE

Egy pár napja napvilágot látott - "kiszivárogtatott" és máris nagy port kavart - jelentés szerint nem full frame gépeink egyik legolcsóbb alkatrésze az érzékelő. Pár órája a nagyobb tükörreflexes fényképezőgép-gyártó cégek egyszerre adtak be nyilatkozatot - elkerülve a vásárlói elégedetlenséget -, hogy innentől APS-C áron fogják árulni teljes Leica kört rajzoló érzékelővel szerelt vázaikat (igen, meglepő módon az Olympus és a Pentax is ugyanezt nyilatkozta).

Kedves Pajtások, itt az idő, hogy szekrénybe tegyétek APS-C gépeiteket és már csak rossz emlékként gondoljatok a könnyű és olcsónak mondható objektívekre, a kis gépvázakra, az alig érezhető vignettálásra, a képmező széleinek részletgazdagságára, a jobb makró-körülményekre és a crop factor miatti kényelmes teleobjektív-használatra, hogy csak a fő negatívumokat említsem. :o)

Teljesen elfelejtettem: a rendszer már a tavaly bejelentett X-bajonettel lesz elérhető, a kapcsolódó bejegyzést itt illik elolvasni kommentálás előtt. ;o)

 PIHE, fotó témakörben

ÍGY NEVELD A K-7 ZAJSZINTED

Egy, a Photo.net-en ma publikált zajszűrési fogást szeretnék bemutatni, amivel a Pentax K-7 vázak által legyártott JPEG képeket szép zajmentessé lehet varázsolni vázon belül. Az alábbi fotót ISO 6400-on készítettem. Ha érdekel hogyan, olvass tovább...Tovább...

HANGSZER-FÉNYSZER BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Bár ránézésre kevesen mondanák meg, de minden látszólagos körülmény ellenére még élek - elég durva hetem volt eddig, hihetetlen mennyiségű munka torlódott össze nagyon rövid határidőre és brutális időtartamokat dolgoztam végig. Pont az előző bejegyzésben károgtam, hogy nincs elég fotós munkám - egy majdnem kész webáruház és egy haladásban lévő webes app fejlesztése közben pont beesett egy katalógusfotózás egy árverésre, amelyre körülbelül 40 hangszert 4 nap alatt kellett lefotóznom, ami igazából nem is lenne gáz, de mellette fix munkahelyem van, ahová azért be kellene járni, és az egész fotózós mókát 5 különböző helyszínre kivonulva kellett megejteni, olyan tárgyakról, amelyek kifejezetten macerásak fényképeszetileg: nagyrészt vonós hangszereket kellett lekapni, amik a magas fényű felületkezelés miatt folyamatosan becsillantak (idővel rájöttem, hogy ezeknek a hangszereknek van egy olyan kellemetlen és kevésbé fotósbarát jellemvonásuk, hogy ha teljesen sötétben állnak, akkor is találnak valamit, amin becsillanhattak), valamint volt bőven rézfúvós is, amelyen a teljes külvilág visszatükröződött. Ennek a kreatívabb fajta örülne, a tárgyfotós fajta kevésbé, kivéve, ha szorult belénk némi nárcisztikus hajlam (ám az tényleg kevésbé jó dolog, amikor a képen egyszerre látszik a tárgy, a tulajdonosa, az arra tévedő szájtátós emberke és a fotós és ezek bármennyire jól nézhetnek ki külön-külön vagy így csoportban).

Alapvetően három hordozható vakuval dolgoztam és egy fehér PVC háttérrel, de a legtöbb helyszínen olyan gyér viszonyok voltak, hogy jellemzően ISO 400 mellett a három vakuval is csak F/5,6-ig tudtam a blendét leszűkíteni. A fúvosokat a tükröződés miatt el is kellett hoznom, és múlt éjszaka teljesen fehérbe burkoltam minden tárgyat a nappaliban, hogy a tükröződésektől megszabaduljak - körülbelül úgy nézett ki a kégli, mint amikor az UFO-s filmekben a tudósok lefóliáznak egy vírusfertőzött területet: a hangszerek köré kis sátrat építettem, a maradék külvilág elé pedig a 270 centi széles fehér hátteret feszítettem ki, amelyre feküdtem rá én, a többi belógó tereptárgyat pedig felöltöztettem fehér pólókkal, rongyokkal: amit találtam. Vicces kis éjszaka volt így. :o)

Egy nagy tanulsága volt a történetnek: a kis rendszervakuk ehhez a feladathoz finoman szólva is elégtelenek, és bár nem hittem volna, hogy valaha elcsábulok az Erő sötét oldala felé, de a következő nagyobb fotós munkához be kell szereznem egy két stúdióvakus-szoftboxos kitet. Ám most egy ideig nem nagyon tudnék ránézni a K-7-re, úgyhogy tavaszi szokásomhoz híven ráérősen nekiesek egy tekercs fekete-fehér filmnek a Zenittel és fényképezni fogok. Nem pedig fotózni. PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   Előre »