EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 20. OLDAL -

HOGYAN SPÓROLHATSZ EGY FÉLMILLIÓS REPJEGYET A PENTAX 645D-VEL?

Úgy, hogy 2010. decembere után besétálsz egy magyar viszonteladóhoz és vásárolsz (gyaníthatóan: rendelsz) egyet. Más szavakkal: a mai Photokinán a Pentax bejelentette, hogy idén év végétől kedvenc márkánk 40 megapixeles álomgépe világszerte a boltok polcaira kerül, így nem kell Tokióba rohangálni ilyen apróságokért. Ámen.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-5: HIVATALOS SPECIFIKÁCIÓK

"Jé, egy átfestett K-7!", kiáltottam fel, amikor megláttam az új Pentax zászlóshajót, a K-5-öt és nem is tévedtem sokat, bár ez a festék azért kicsit vastagabban fogott, mint régebben a K10D - K20D esetében. Pár nappal korábban kicsit szkeptikus voltam a "kiszivárogtatott" Pentax K-5 specifikációkkal kapcsolatban és sajnos a megérzésem nem volt teljesen alaptalan - de azért így sem kell szégyenkeznünk a K-7 ráncfelvarrott utódja miatt. Tovább...

PENTAX K-5: AZ APS-C KÁNAÁN?

Teljesen őszinte leszek: pesszimista vagyok a pletykákkal kapcsolatban. Kicsit úgy érzem, megint előjött az "á, minek nekünk full frame, inkább építsünk kávéautomatát az aps-c érzékelővel szerelt gépünkbe" találgatás-áradat (pedig mennyivel jobb lenne, ha sörcsapról szólnának a hírek, ugye-ugye). Kedvenc kínai hisztipentaxosunk nyomán előbb a külföldi, mára pedig a hazai szaksajtó is a következő profilt rajzolta a még 10 napig árnyékban rejtező K-5-ről:

- magnézium váz, 80 darab szigetelt ponttal
- edzett üvegű hátsó és felső kijelzők
- 16.2 megapixeles SONY EXMOR érzékelő
- 18 pontos AF, SAFOX IX+
- négy külön AF-C mód (automata, action, portré, éjszakai) (ez elég kacsa-gyanus, mi a kőnek kell követő autofókusz portréhoz? Hintaszékes felvétel?)
- ISO 100 - 12,800, kiterjesztve ISO 50 - 25600
- Full HD video
- Av, Sv, Tv és M módok video közben
- penta-prizma
- hibrid kereső, áttetsző LCD-vel, amely a fókuszpontokat és a kompozíciós segédvonalakat mutatja (á la Nikon vázak)
- 1/180-as vakuszinkron, P-TTL, ugyanaz, mint a 645D-ben
- Pentax vakukkal vezeték nélküli és irSimple vakuzás
- dual SD kártyafoglalat
- váz ára 1700 USD (kb. 380.000 HUF)

Ha a szívemre hallgatok és a Pentax tényleg kihoz egy ilyen vázat, ezekkel a specikkel, akkor maximálisan meghajlok a gyár előtt. Ha az eszemre hallgatok (hívjátok kis ördögnek vagy józan paraszti észnek), akkor annak is nagyon örülnék, ha a fele teljesülne - nyilván a fentiekből a 18 pontos AF, az ISO 50 a nagyon fontos, a többi nyalánkság már tényleg csak hab a tortán. Egy biztos: az ára nem lesz olcsó, ellenben drága. A Canon 7D árszintjénél vagyunk, ennél feljebb már csak egy full frame gép lehet, vagy egy 645D, ami ugye megint nem full frame. ;o)

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-R ÉS SMC PENTAX DA L 35MM F/2,4 AL - FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE

Frissítve: 2010. szeptember 9.

Magyar idő szerint hajnalban a Pentax hivatalosan is bejelentette a már hetek óta csepegtetett Pentax K-r-t. (Nem, nem ültem egész éjszaka a gép előtt! :o)) Szerencsére minden előzetes találgatás tévedni látszik, ugyanis nem a K-x leváltásáról, sokkal inkább folytatásáról van szó, így most már kiegészült kedvenc márkánk termékpalettája a középkategóriával is - ha jól számolom, 2008 óta várnak erre a K200D tulajdonosok. Ez természetesen kizárólag attól függ, hogy a K-x megmarad-e jelenlegi formájában a Pentax kínálatában vagy sem. Amire számítani lehet: rengeteg használt K200 a használt piacon. Tovább...

NÉGY

Szerettem volna valami mélyenszántó, gondolatindító, univerzális törvényszerűségeket megfigyelő, minden Pajtás számára hasznos és könnyen befogadható, megmosolyogtató, körmondatokban és ízes szófordulatokban bővelkedő irománnyal készülni a mai napra, amely egyébként teljesen véletlenül egybeesik azzal a négy évvel ezelőtti nappal (kizárólag naptárilag, természetesen), amelyen úgy döntöttem, hogy összerakom az utóbbi évek verbális termésének táptalajául szolgáló, igen sokszor (ám nem kellő gyorsasággal és mértékben) változó oldalt ("piheblog", "csörgeblog", "szabolcsblog", "rajongói klub" - ahogy Ti szoktátok leggyakrabban nevezni). Szerettem volna, ám végül mégis úgy döntöttem, hogy a komoly és mély, személyes meglátásokkal teletűzdelt írást máskorra tartogatom, és röviden, végtelen egyszerűséggel köszönöm meg Nektek az utóbbi négy évben a kitartó olvasást, vélemény-nyilvánítást, privát levelezést, hibatűrő böngészést, amely számszerűen 100.000 főoldal letöltést és 3210 hozzászólást, a való világ szempontjából pedig - és erre helyezném a hangsúlyt -, rengeteg értékes emberi kapcsolatot jelent és jelentett.

Köszönöm szépen!

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

PANORÁMÁK A FIÓKOMBÓL I.

Bár a panorámában mindig rettentő gyenge voltam (és ezt nem tudom a megfelelő felszerelés hiányára fogni: egyszerűen csak nem érdekelt soha annyira, hogy beleássam magam), most mégis jöjjön egy körpanoráma a világom (a nem törzspajtások kedvéért: a Parlament kupolájának) a tetejéről. A képet Sigma 10-20-al készítettem (négy expó, Pentax K-7 által legyártott JPEG-ek, a kontraszton kívül jóformán semmit nem babráltam bele). Az alábbi képre kattintva lehet továbbugrani a panóhoz, jobb egér mutató és bal katt lenyomvával pedig jobbra-balra huzogatni. Hatalmas köszönet Takocának a lelki és szoftveres támogatásért. :o) (Apropó, ha már elegetek volt a harmatos próbálkozásomból, nézzétek meg Taki Parlamentes panorámáit is.)

Tovább...

KÖZÉPSŐ CSOPORTBA LÉPÜNK

Kedves Pajtások! Veszélyesen közeleg a blogszületésnap (számszerűen negyedik a sorban) - szokásomhoz híven meg szeretnélek Titeket kérdezni, hogy van-e olyan dolog, amit születésnapi bejegyzés formájában szívesen olvasnátok a blog hasábjain. Ötleteket hozzászólás formájában örömmel fogadok. :o)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

UTOLSÓ NAP: RENNES

Köszönöm szépen, ha követtétek az útifotóblogom - utolsó ilyet bejegyzésként két rendkívül fantáziátlan klisét kaptok Rennes belvárosának egyik lakóparkjáról, aztán más vizekre evezünk és végre megejtem lassan a Samyang 8mm-es tesztet is.

 PIHE, fotó blog témakörben

NYOLCADIK NAP: MONT-SAINT-MICHEL

Miután felébredtünk az előzőleg már említett, térképen is csak jelzésértékűen jelölt helyen (ahol konkrétan egy éjszaka után a képregénybeli Farkas is Prérifarkasként ébredne), nekivágtunk Mont-Saint-Michelnek. Ezt a kolostort egy sziklára építették, ami éjszaka a dagállyal egy önálló szigetté változik, majd nappal a tenger visszavonul és ismét száraz lábbal át lehet kelni. Ez azért vicces egyébként, mert a nem kevés túristának a parkolóhelyet is a tengertől veszik el (így aki kiszáll, annak gumicsizma + makróobjektív ajánlott a tengeri növények szárazon való lekapására), aminek egyetlen hátulütője, hogy aki a dagály kezdetéig nem távozik, annak szó szerint elúszott az autója. A kolostor alatt egy egyetlen utcából álló falucska van, amiben meglepő módon laknak - nyilván ott a "lányom, a dagályra itthon legyél!" szabály működik. A kolostor háta pedig már a Csatornára néz, ami azért nem ronda látvány innen (én ezt eddig mindig éjszaka láttam, kompról).

Mont-Saint-Michel után kiruccantunk az útikönyvünk által ajánlott Bourgoises-ba, ahol egy ígéretes kastélyt láttunk - volna. Ez egy igen költséges és rövid látogatás volt, ugyanis a kastélyból összesen négy szobát mutattak meg (itt hangzott el a régebben már említett "der vöz számszing röng vid dö blöd" mondat is). A kastélyban viszont laknak, így láttunk egy kutyasétáltatást (illusztráció alább), illetve egy madárreptetést. Betévedtünk az igen diszkrét méretű állatkertbe is (megszámlálhatatlan mennyiségű bentlakóval), de végül az éhség kihajtott. Kocsiba ültünk és Rennes, Bretagne fővárosa felé vettük az irányt.

1. Mont-Saint-Michel a távolban

2. Valamit visz a víz

3. Mont-Saint-Michel

4. A falu felett (Zsákai Péter tetőfotó-mesternek ajánlom)

5. A Csatorna

6. A kerengő oszlopai

7. Sólyomreptetés...

8. ...és kicsi-a-rakás kutyaséta közben

9. Nem tudom, mit szívtál, Maki - de én is kérek belőle!

10. Madarat tolláról

 PIHE, fotó blog témakörben

HETEDIK NAP: MEGINT ROUEN

A hetedik nap délelőttjén még tettünk egy rövidebb sétát Rouenben, majd a nap további részében vezetés várt ránk. Mont-Saint-Michel előtt pár kilométerrel vertünk tábort egy olyan helyen, ami éppen csak látszik a térképen (a GPS-nek már voltak vele problémái), felkészülve a következő napi kalandozásra.

1. A Saint-Ouen apátság Rouenben

 PIHE, fotó blog témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »