EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 20. OLDAL -

ÖTSZÁZADIK

Azt mondják, hogy a végtelenség érzése néha sokkal jobb, mint maga a végtelen, és bár nem a végtelen (nekem sokszor az), köszönöm, hogy az utóbbi 500 bejegyzésben számíthattam Rátok. Hamarosan lesznek változások, remélhetőleg pozitív irányba, addig pedig: stay tuned.

 PIHE, fotó témakörben

PANORÁMÁK A FIÓKOMBÓL II.

A következő panorámával szeretnék Nektek a hétvégére spórolni másfél óra sorbanállást és rengeteg lépcsőmászást (a repjegyről / benzinről nem is beszélve): ha alul a tovább gombra kattogtok, akár a hintaszékből is körbenézhettek az Eiffel-torony tetejéről, sőt, még a nyakatokat sem kell megmozdítani hozzá. :o) Samyang 8mm-es halszemmel, Huginnel és Takoca kimeríthetetlen türelmével készült. Az egérrel való erőszakolás hatására lehet forgatni. Tovább...

KÉT LINK PENTAXOSOKNAK

Két oldalra szeretném felhívni a figyelmeteket. Az egyik a Pentaxforums.com 2007 óta fejlesztett büszkesége, a héten elkészült Pentax (M42 és K) objektív adatbázis, amely immáron az összes valaha gyártott objektív adatát tartalmazza. Iszonyat hasznos lehet vásárlás előtt megnézni, hogy mit írnak egy-egy darabról mások. íme: http://www.pentaxforums.com/lensreviews/.

A másik érdekesség egy frissen megjelent képgyűjtemény, amely Pentax K-5 (1.00 fw verzióval) képeket vonultat fel teljes felbontásban, különböző objektívekkel és beállításokkal. Ezt az albumot ide kattintva tudjátok megnyitni. Az ISO 3200-as fotókat érdemes megnézni - bár az utómunkáról nem szól a fáma, de azért ez már a "nem rossz" kategória közelében jár. :o)

Eközben született a DAL 35/2,4-nek magyar ára is: elővételben 49.900 Ft-ot kér az egyik kereskedő. Nyilván ez majd lejjebb is megy, ám hivatalos tesztkép még mindig nincs.

 PIHE, fotó témakörben

A BÉRGYILKOS

Hihetetlen módon nincs időm semmire, pedig egy rakás dologgal lógok Nektek is, és a Fényértékeseknek is. Fényképezőgép is nagyon ritkán van a kezemben, pedig szeretnék élménybeszámolót is írni a legutóbbi játékszeremről, egy Pentax M 75-150/4-ről. Most hiánypótlásként itt egy gyorsan ellőtt makró a reggelihez (még meleg a memóriakártya), aztán majd lesz más is. :o)Kattintással nagyobb lesz. Amit gyorsan összeraktam hozzá: Pentax K-7 @ ISO 100, 1s + 50mm-es közgyűrű-sor + Sigma 105/2,8 Macro @ F/32 + Pentax FA 50/1,4 megfordítva @ F/1,4 + Pentax 540FGZ derítve @ 1/1 + Nikon SB26 oldalról @ 1/1 + Induro PHQ állványfej, Arca Swiss makró lappal (mást asszem nem is használtam hozzá :o))

 PIHE, fotó blog témakörben

DIFFERENT IS BEAUTIFUL

... avagy a "különbözőség gyönyörű" jelmondat szerepelt a Pentax standján az idei Photokinán. Igazából ezt sem láthattam volna, ha nincs Szerdahelyi Ádám (alias Gorbelabda) márkatársunk, aki K-7-tel a nyakában volt olyan szerencsés és ott lehetett e jeles eseményen. Ádám fotói következnek a Pentax standról, nyalánkságképpen azoknak, akik szerettek volna eljutni, de mégsem sikerült (személy szerint ezt a tábort erősítem). Tovább...

HOGYAN SPÓROLHATSZ EGY FÉLMILLIÓS REPJEGYET A PENTAX 645D-VEL?

Úgy, hogy 2010. decembere után besétálsz egy magyar viszonteladóhoz és vásárolsz (gyaníthatóan: rendelsz) egyet. Más szavakkal: a mai Photokinán a Pentax bejelentette, hogy idén év végétől kedvenc márkánk 40 megapixeles álomgépe világszerte a boltok polcaira kerül, így nem kell Tokióba rohangálni ilyen apróságokért. Ámen.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-5: HIVATALOS SPECIFIKÁCIÓK

"Jé, egy átfestett K-7!", kiáltottam fel, amikor megláttam az új Pentax zászlóshajót, a K-5-öt és nem is tévedtem sokat, bár ez a festék azért kicsit vastagabban fogott, mint régebben a K10D - K20D esetében. Pár nappal korábban kicsit szkeptikus voltam a "kiszivárogtatott" Pentax K-5 specifikációkkal kapcsolatban és sajnos a megérzésem nem volt teljesen alaptalan - de azért így sem kell szégyenkeznünk a K-7 ráncfelvarrott utódja miatt. Tovább...

PENTAX K-5: AZ APS-C KÁNAÁN?

Teljesen őszinte leszek: pesszimista vagyok a pletykákkal kapcsolatban. Kicsit úgy érzem, megint előjött az "á, minek nekünk full frame, inkább építsünk kávéautomatát az aps-c érzékelővel szerelt gépünkbe" találgatás-áradat (pedig mennyivel jobb lenne, ha sörcsapról szólnának a hírek, ugye-ugye). Kedvenc kínai hisztipentaxosunk nyomán előbb a külföldi, mára pedig a hazai szaksajtó is a következő profilt rajzolta a még 10 napig árnyékban rejtező K-5-ről:

- magnézium váz, 80 darab szigetelt ponttal
- edzett üvegű hátsó és felső kijelzők
- 16.2 megapixeles SONY EXMOR érzékelő
- 18 pontos AF, SAFOX IX+
- négy külön AF-C mód (automata, action, portré, éjszakai) (ez elég kacsa-gyanus, mi a kőnek kell követő autofókusz portréhoz? Hintaszékes felvétel?)
- ISO 100 - 12,800, kiterjesztve ISO 50 - 25600
- Full HD video
- Av, Sv, Tv és M módok video közben
- penta-prizma
- hibrid kereső, áttetsző LCD-vel, amely a fókuszpontokat és a kompozíciós segédvonalakat mutatja (á la Nikon vázak)
- 1/180-as vakuszinkron, P-TTL, ugyanaz, mint a 645D-ben
- Pentax vakukkal vezeték nélküli és irSimple vakuzás
- dual SD kártyafoglalat
- váz ára 1700 USD (kb. 380.000 HUF)

Ha a szívemre hallgatok és a Pentax tényleg kihoz egy ilyen vázat, ezekkel a specikkel, akkor maximálisan meghajlok a gyár előtt. Ha az eszemre hallgatok (hívjátok kis ördögnek vagy józan paraszti észnek), akkor annak is nagyon örülnék, ha a fele teljesülne - nyilván a fentiekből a 18 pontos AF, az ISO 50 a nagyon fontos, a többi nyalánkság már tényleg csak hab a tortán. Egy biztos: az ára nem lesz olcsó, ellenben drága. A Canon 7D árszintjénél vagyunk, ennél feljebb már csak egy full frame gép lehet, vagy egy 645D, ami ugye megint nem full frame. ;o)

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-R ÉS SMC PENTAX DA L 35MM F/2,4 AL - FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE

Frissítve: 2010. szeptember 9.

Magyar idő szerint hajnalban a Pentax hivatalosan is bejelentette a már hetek óta csepegtetett Pentax K-r-t. (Nem, nem ültem egész éjszaka a gép előtt! :o)) Szerencsére minden előzetes találgatás tévedni látszik, ugyanis nem a K-x leváltásáról, sokkal inkább folytatásáról van szó, így most már kiegészült kedvenc márkánk termékpalettája a középkategóriával is - ha jól számolom, 2008 óta várnak erre a K200D tulajdonosok. Ez természetesen kizárólag attól függ, hogy a K-x megmarad-e jelenlegi formájában a Pentax kínálatában vagy sem. Amire számítani lehet: rengeteg használt K200 a használt piacon. Tovább...

NÉGY

Szerettem volna valami mélyenszántó, gondolatindító, univerzális törvényszerűségeket megfigyelő, minden Pajtás számára hasznos és könnyen befogadható, megmosolyogtató, körmondatokban és ízes szófordulatokban bővelkedő irománnyal készülni a mai napra, amely egyébként teljesen véletlenül egybeesik azzal a négy évvel ezelőtti nappal (kizárólag naptárilag, természetesen), amelyen úgy döntöttem, hogy összerakom az utóbbi évek verbális termésének táptalajául szolgáló, igen sokszor (ám nem kellő gyorsasággal és mértékben) változó oldalt ("piheblog", "csörgeblog", "szabolcsblog", "rajongói klub" - ahogy Ti szoktátok leggyakrabban nevezni). Szerettem volna, ám végül mégis úgy döntöttem, hogy a komoly és mély, személyes meglátásokkal teletűzdelt írást máskorra tartogatom, és röviden, végtelen egyszerűséggel köszönöm meg Nektek az utóbbi négy évben a kitartó olvasást, vélemény-nyilvánítást, privát levelezést, hibatűrő böngészést, amely számszerűen 100.000 főoldal letöltést és 3210 hozzászólást, a való világ szempontjából pedig - és erre helyezném a hangsúlyt -, rengeteg értékes emberi kapcsolatot jelent és jelentett.

Köszönöm szépen!

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »