EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 2. OLDAL -

HIVATALOS: PENTAX KP

A Pentax hagyományosan mindig nagyon erős a CP+ kiállításon, és idén egy teljesen új vázzal készültek. Az "új" alatt nem csak azt értem, hogy a szokásos házra ráfestettek egy új típusjelzést, hanem egy teljesen új fejlesztés és koncepció áll a Pentax KP mögött. Ahogy sejteni lehetett, az új váz nem egyenesági utódja a felsőkategóriás K-3 II-nek, sokkal inkább egy új, egyedi termékvonal, amelynek talán egyedüli képviselője lesz.

Ahelyett, hogy bemásolnám szó szerint a Pentax Magyarországtól kapott sajtóközleményt, egyes passzusokat emelnék ki belőle, a türelmetlenek pedig görgessenek nyugodtan lejjebb a specifikációkhoz! (A speciket angolról fordítottam, elképzelhető, hogy a magyar menü máshogy nevezi a különböző részeket, így ezeket csak információs jelleggel ajánlom figyelmetekbe!)

Tovább...

MAGAD URAM - A SZINTE ISMERETLEN TELEOBJEKTÍV: SMC PENTAX M (ZOOM) 75-150MM F/4

A legtöbb fotós az objektíveket négy csoportba sorolja: a szuper üvegek, az "oké" kategóriás lencsék és a csapnivaló darabok. (És persze vannak azok a fotósok, akik nem tudnak számolni.) A viccet félretéve, a régi objektíveknél kicsit árnyaltabb a helyzet, ugyanis nagyon sok olyan üveg kering szerte a világban, amelyről még Bojidar Dimitrov örökéletű munkássága ellenére is vajmi keveset tudni, holott kijárna nekik a megfelelő tisztelet: nem is a kor, sokkal inkább a minőség miatt. Sok kép jön, mobilnettel nem ajánlom a tovább gombot megkattintani.

Tovább...

JANUÁRI JÓSÁGOK (FOLYAMATOSAN FRISSÜLVE...)

Frissítve: 2017. január 25.

Január végén nyit a CP+, ami szokásosan még a Karácsonyról maradt utolsó filléreket is kicsalogatja a kütyürajongó fotósoktól (feltéve persze, ha nem költötték el RED Helium-ra...). Persze ezzel egyidőben megjelentek az első infómorzsák, csepegtetések, "kiszivárogtatások", így most egy nagyon rövid elmélkedés erejéig meghajtjuk a pletykarollert (ami egészen addig volt csak tilos itt, amíg be nem jelentették a K-1-et ;o) ).

Irix 11/4

Amit egészen biztosan kijelenthetek, hogy az Irix 11mm F/4 full frame obi minden főbb bajonettre megérkezik (milyen jó, hogy a Pentax is ide tartozik már) a hónapban és nyilván a CP+ hozza az első kipróbálható darabokat. A magyar üzletekben pár napja "csak rendelhető" státusszal jelent meg az Irix 11/4 Firefly 219.900 Ft és Blackstone 299.900 Ft-os bruttó áron. A Firefly a műanyag, a Blackstone az exkluzívabb, karcállóbb és foszforeszkálóbb fém kiadás. Teszt lesz róla, amint lehet itthon is kapni.

Pentax KP

A Pentax házatáján - ahogy a Facebook csoportban már volt róla szó - nagy a mozgolódás: egyre több forrásból lehet hallani egy új APS-C modellről, amely Pentax KP (olvasatomban: "Kein Problem") nevet viseli és egy új, szabadalmaztott markolattal érkezik. A hivatalos bejelentés magyar idő szerint 2017. január 25., 22:00 lesz.

Megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mit is hivatott leváltani a KP. Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy a K-3 II utódja lesz, inkább csak egy új generáció első képviselője. Döntsétek el magatok a specikből és a képekből! Egy biztos: a képek alapján a váz nagyon dögös lesz.

A vázból rögtön kijön egy ezüst változat is. A képek alapján azt látom, hogy egy kártyahelyes lesz és beépített vakus, vagyis astrotrace nem lesz. A felső tárcsák a K-1 megoldását idézik, az optikai rekeszbehúzás pedig innen is hiányzik, csakúgy, mint a K-70-ről. A felső LCD hiányzik. Szintén érdekes, hogy a D-LI109-es kicsi aksit kapja, amiből pár száz expót lehet csak kipréselni. (Ezek alapján vélekedem úgy, hogy ez nem biztos, hogy felsőkategóriás váz lesz.) Az ára egyelőre ismeretlen, 1000 GBP-ről lehetett hallani, ami szerintem nagyon durva lenne. Az ISO tartomány és az új generációs érzékelő az elektromos zárral kiegészítve viszont szép kombó lesz -- ma este minden kiderül!

 

Pentax M-E

Egy japán újságba került egy skiccnek is gyenge rajzocska egy új Pentax MILC-ről ("Pentax M-E"). Várhatóan APS-C lesz, EVF nélkül, a K-1-hez hasonló vagy azzal megegyező rendszerű hátsó LCD-vel. Ha ez igaz, és nem lesz elektronikus kereső (EVF), akkor a fene megette az egészet megint, mert ugyanott vagyunk, ahol a Pentax K-01 szakadt. A PentaxRumors ugyanakkor hozzátette, hogy ez a japán újság korábban már adott fals információkat, tehát azért ne vegyük készpénznek.

A fentiek azért is érdekesek, mert a K-3 II egy japán hivatalos kereskedőnél "kifutó" státuszt kapott, a Ricoh USA honlapjáról pedig eltűnt a Pentax Q rendszer. (Mielőtt belemegyünk abba, hogy a Q-nak volt-e létjogosultsága, ezt a kérdést bízzuk azokra, akik ténylegesen használtak már.)

Ahogy egyre több információ kerül ki, úgy frissítem ezt a bejegyzést - és ahogy a Facebook csoportban már megírtam, hogy elég aktívan ráfeküdtem az utóbbi hetekben a Twitterre, így ott is követhettek újdonságokért. Köszönöm a figyelmet - ezt meg addig itt hagyom, mint azt a Pentax ME-t, amit már egészen biztosan bejelentettek. ;)

 PIHE, fotó témakörben

BELÉPŐSZINTEN SZINTE MINDEN: PENTAX K-70 ÉS PENTAX DA 55-300MM F/4,5-6,3 ED PLM WR RE

Ha nem tetszett a másik márkától való váz, amit Karácsonyra kaptál és még mindig nem tudod, hogy mire cseréld be a sok haszontalan ajándékot, akkor adok egy tippet: a Pentax K-70 egy rettentő diszkrét csomagolásba bújtatott erőmű. Személyes vélemény következik, némi történelmi felvezetéssel, alább pedig tesztképekkel.

Áttekintés

 

Tesztképek

A tesztképeket a flickr galériába töltöttem fel. Fontos tudni, hogy ezek RAW-ból egyenesen hívott JPEG-ek, módosítás, zajszűrés, élesítés nélkül. EXIF mindenhol van - ezeket mindenképpen ajánlom megtekinteni a teljes képhez.

Pentax K-70 + HD Pentax 55-300mm PLM

 

Köszönet

A vázat és az objektívet a hivatalos magyar Pentax képviseletet ellátó Fotoplus KFT-nek köszönöm. Külön köszönöm Feleségemnek, Julcsinak, hogy -10 fokban is (egy ideig) rendületlenül tűrte, hogy jobbra-balra masíroztassam, miközben a farkasok már kettétörtek a kanyarban.

Boldog Új Évet Nektek - ugye jövőre is találkozunk?

 PIHE, fotó témakörben

VÁRKERT

Hogy ne mindig csak teszt és technoblabla legyen... (Várkert Bazár, Pentax K-1 + Pentax K 28/3,5 SHIFT (shiftelve, ofkorsz) + Pixel-shift)

 PIHE, fotó blog témakörben

ÁLLVÁNYFEJ (SZINTE) INGYEN?

 PIHE, fotó témakörben

KARÁCSONYI FOTÓS JÁTÉK IDÉN IS!

Gyertek, játsszunk idén is! Szabályok és jelentkezés itt, Facebook csoport ott. A Facebookos csatlakozás opcionális, de probléma esetén sokkal gördülékenyebb a kommuikáció. :) A jelentkezés egészen december 5., 23:59-ig nyitott.

 PIHE, fotó témakörben

EGYIK LÁBAM ITT, A MÁSIK KETTŐ OTT

A nyár folyamán többször kértétek a véleményem, hogy milyen háromlábút érdemes vásárolni és egyáltalán, milyen alternatívák léteznek a piacon, így elhatároztam, hogy összerakok egy leendő állványosoknak szóló FYI videót a témakörben. Egy végletekig leegyszerűsített útmutató jön arról, hogy milyen tulajdonságokkal bírjon az ideális állvány. (A halmozott beszédhibákért elnézést, egy nátha miatt épp az életemért küzdöttem a narrálás során.)

Az alumínium állványt Polgár Ádámnak, a karbon állványokat a Public Art Multimedia-nak köszönöm!. :)

 

 PIHE, gyakran ismételt kérdések témakörben

SAMYANG 8MM F/3,5 CS HALSZEM OBI WAN ELADÓ - ELKELT

Frissítve: 2017. március 21.

Eladó a fenti képen látható, itt már tesztelt és itt már szétszedett és fókuszkorrigált objektív, amely gyújtótávolságának és képátlójának köszönhetően egyszerre engedi fotózni az Erő sötét és világos oldalát (minden csak fénymérés kérdése, de középen természetesen 18%-os szürke). A régi motoros Jedi iskolának megfelelően Pentax bajonettel, sok csatát vívott életére rácáfolva szinte újszerű állapotban. Minden gyári tartozékával.

Az eladás oka: átálltam az Erő sötét oldalára (nem, annyira azért nem, hogy Canonos legyek... :D )

Az Erő és halszem legyen Veletek! Meg a következő bejegyzés is. Tam tam tadaam, tam ta tam tam tam ta tam...

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-5 SZÖSZCSAPDÁK TISZTÍTÁSA

Szalatnyai István márkatársunk pár napja megelégelte a K-5 vázában csellengő porszemeket, ám a takarítás kisvártatva - szó szerint - szöszcsapdába esett. Egy, a külföldi oldalakon is nagyon gyéren dokumentált dologról van szó, sejthetően István ír először magyarul a szöszcsapda kitisztításáról. Vendégbejegyzés következik. (Figyelem: az írás közben egyetlen nagybetűs Szösz sem sérült meg.)

Tovább...

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »