EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 2. OLDAL -

IRIX 11MM F/4: NAGYON-NAGYLÁTÓ

Áttekintés

 

 

Tesztképek

Szokásosan a flickr galériába töltöttem fel a tesztképeket, az album a következő hetekben bővülni fog.

 PIHE, fotó témakörben

KENON

Kedves Pajtások!

11 éve töretlenül fut a blog, és bár vannak néha hullámvölgyek, de igyekszem minél nagyobb közönséget megszólítani írásban és most már leküzdve a gyalázat lámpalázat és a beszédhibákat, mozgóképen is. Már nem áll meg az a 7-8 évvel ezelőtti vicc, hogy ismerem az összes Pentaxost, mind a nyolcat, mert szerencsére sokkal többen lettünk.

Ám azt nem tudtátok, hogy én egy zsugori, nagyravágyó és lájkvadász ember vagyok, mert hát miért is írna valaki blogot és ugrálna a kamera előtt, ha nem önös érdekből tenné?!

Ezért úgy döntöttem, hiába a Ricoh folyamatos fejlesztéseinek, a Pentax márka újkori (bár jelentősen visszafogott) tündöklésének, véget vetek a 11 éve tartó iránynak, és a blog a mai naptól kizárólag Canon tesztekkel fog foglalkozni. Ennek okai abban keresendők, hogy sokkal több a Canonos, mint a Pentaxos, így többen tudnak majd lájkolni és amint ez megtörténik, el tudok helyezni jó sok hírdetést az oldalon. Ezt  alátámasztandó rögtön itt az első Canon objektív, amit a Fotoplustól kaptam tesztelésre. Az eddigi Pentax-hívőknek pedig azt tudom mondani, hogy bármikor tartok nekik sötétedés utáni beépített vakugyakorlatokat a Citadelláról (mert a Canon vázak vakui ilyen erősek!), hátha ők is megtérnek.

Természetesen ez egy átverés: a Canon obit nem a Fotoplustól kaptam kölcsön, hanem az enyém. Évek óta megvan. De tényleg! Gábor barátomtól kaptam ajándékba, de mint márkahű Pentaxos, számomra egy Canon objektív csak arra jó, hogy megigyam belőle a shake-em. ;)

Boldog április elsejét! :) Kenoff!

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

MEGHÍVÓ

Egy fiatal fotós, Pavlics Ignácz kiállítását szeretném figyelmetekbe ajánlani, amely jövő hét csütörtökön, 19:00-kor rajtol a Fiktív Gasztrogalériában (ott, ahol pár éve nekem is volt). Engem ért a megtiszteltés, hogy megnyithatom Ignácz kiállítását - gyertek!

 PIHE, fotó témakörben

KEIN PROBLEM: PENTAX KP TESZT

Áttekintés

A következő videóban és az alábbi képsorokban a Pentax új, zajbajnok vázát kísérlem meg bemutatni Nektek. Megjelenésekor két cimborám (Takács "Kerekterek" István és Polgár "Polárfotó" Ádám) úgy kommentálta, hogy az ISO 819.200 már úgy hiányzott, mint egy falat kenyér, másrészről akkor sincs nagy gond, ha fent marad az objektívsapka, mert azon keresztül is remek képeket fogunk tudni készíteni. A viccet félretéve egyáltalán nem tévedtek, mert ahogy látni (hallani) fogjátok, a videóban sokszor használom a "kimagasló" szót - erre a vázra ugyanis ez a szó illik talán a legjobban: kimagasló képminőség, kimagasló zajkezelés, kimagasló mobilitás és kimagasló ár.

 

 

Tesztképek

A váz által legyártott automata zajszűrésen született JPEG tesztképeket a flickr galériába töltöttem fel. Az eredeti DNG-eket innen tölthetitek le. Érdemes összevetni a JPEG-eket a Flickr fiókom többi albumával is, hiszen a videóban már említett K-5, K-3 II és K-1 vázakkal is elvégeztük e tesztet.

Pentax KP (In-camera JPEG, NR: auto)

 

Verdikt

A Pentax KP-t mindenkinek maximálisan ajánlom, aki nem akarja munkára fogni a gépét. Utazáshoz, streetfotóhoz vagy egyszerűen csak hobbifotózáshoz tökéletes társ, ugyanakkor aki már megszokta az igáslovak (K-3 / K-1) által kínált gomb- és szolgáltatás-orgiát, azok számára nem biztos, hogy javasolnám. A kis teljesítményű akku és a bevezető ár képezik az egyedüli jelentős szűk keresztmetszetet. Képminősége, dinamikája, zajkezelése azonban a Pentax eddigi fényképezőgépei között egyedülállóvá teszik - el sem tudom képzelni, hogy mit hoznának ki egy ilyen technológiával készített full frame szenzorból.

 

Köszönetnyilvánítás

A vázat és az objektívet a hivatalos magyar Pentax képviseletet ellátó Fotoplus KFT-nek köszönöm. Az összehasonlító teszthez a K-5 és a K-3 II vázakat Dudás Nándor Emilnek köszönöm szépen!

A Pentax KP-t várhatóan 2017. március 1-től vásárolhatjátok meg itthon.

 PIHE, fotó témakörben

HÍREK A NAGYVILÁGBÓL

Az első, legfontosabb és legmegdöbbentőbb hír: a hivatalos forrás (Pentax Magyarország) szerint a Pentax KP nem a Pentax K-3 II egyenesági utódja (mint azt sejteni lehetett), hanem - dobpergés - egy felsőbb (!!!4!!!) kategóriájú váz. Hiába lehetett sokunknak hiányérzete a vázat illetően a specifikációs listát olvasva, a Ricoh bizony a KP-t feljebb helyezi a termékpalettán a képminősége miatt. Most már szerintem mindenki rettentő kíváncsi lehet, hogy pontosan mit is tud a váz. A tesztelést holnapi nappal kezdem meg, elsősorban zajra fogok koncentrálni. Emil kartáccsal egy gigazajtesztet is tervezünk, ám ez egyelőre még titok. (Főleg azért, mert nagyjából három napja már elmondtam Facebookon...) Ha van még valami extra kívánság Részetekről, amit mindenképpen szeretnétek a tesztben viszontlátni a Pentax KP-vel kapcsolatban, akkor azt jelezzétek kérlek.

Ugyanide kívánkozik egy másik hír is, miszerint a K-3 II utódja (K-3 III, K-3 2/3?) várhatóan fél év múlva érkezik. A csúszás hivatalos indoklása az, hogy még nincs annyi technológiai fejlődés, amely indokolná az utód eljövetelét. Az Idei CP+ főszereplője tehát a Pentax KP, de várhatóan kapunk új objektíveket is mellé.

A Nikon februárban áremeléssel indít, ami akár jó hír is lehetne, de cseppet sem az, ugyanis ez általában magával hozza a Pentax árak változásait is, nem csökkenő irányba.

És még néhány hazai pályát érintő szolgálati közlemény: az utóbbi időben a blog alaposan megváltozott. Egyrészt a hozzászólások lehetőségét eltávolítottam, ugyanis általában mindig Facebookon történik a reagálás. Másrészről elindult a Flickr albumunk, amelybe a teljes felbontású tesztképeket fogom ezentúl feltöltögetni. A link felkerült a felső menüsávba, a hét közepétől folyamatosan várhatóak a KP tesztképek.

A február 13-i héten a Raw War játék szünetet tart a távollétem miatt. Megértéseteket köszönöm. az előző heti kép kidolgozására így egy teljes héttel lesz hosszabb időtök. :)

 PIHE, fotó témakörben

HIVATALOS: PENTAX KP

A Pentax hagyományosan mindig nagyon erős a CP+ kiállításon, és idén egy teljesen új vázzal készültek. Az "új" alatt nem csak azt értem, hogy a szokásos házra ráfestettek egy új típusjelzést, hanem egy teljesen új fejlesztés és koncepció áll a Pentax KP mögött. Ahogy sejteni lehetett, az új váz nem egyenesági utódja a felsőkategóriás K-3 II-nek, sokkal inkább egy új, egyedi termékvonal, amelynek talán egyedüli képviselője lesz.

Ahelyett, hogy bemásolnám szó szerint a Pentax Magyarországtól kapott sajtóközleményt, egyes passzusokat emelnék ki belőle, a türelmetlenek pedig görgessenek nyugodtan lejjebb a specifikációkhoz! (A speciket angolról fordítottam, elképzelhető, hogy a magyar menü máshogy nevezi a különböző részeket, így ezeket csak információs jelleggel ajánlom figyelmetekbe!)

Tovább...

MAGAD URAM - A SZINTE ISMERETLEN TELEOBJEKTÍV: SMC PENTAX M (ZOOM) 75-150MM F/4

A legtöbb fotós az objektíveket négy csoportba sorolja: a szuper üvegek, az "oké" kategóriás lencsék és a csapnivaló darabok. (És persze vannak azok a fotósok, akik nem tudnak számolni.) A viccet félretéve, a régi objektíveknél kicsit árnyaltabb a helyzet, ugyanis nagyon sok olyan üveg kering szerte a világban, amelyről még Bojidar Dimitrov örökéletű munkássága ellenére is vajmi keveset tudni, holott kijárna nekik a megfelelő tisztelet: nem is a kor, sokkal inkább a minőség miatt. Sok kép jön, mobilnettel nem ajánlom a tovább gombot megkattintani.

Tovább...

JANUÁRI JÓSÁGOK (FOLYAMATOSAN FRISSÜLVE...)

Frissítve: 2017. január 25.

Január végén nyit a CP+, ami szokásosan még a Karácsonyról maradt utolsó filléreket is kicsalogatja a kütyürajongó fotósoktól (feltéve persze, ha nem költötték el RED Helium-ra...). Persze ezzel egyidőben megjelentek az első infómorzsák, csepegtetések, "kiszivárogtatások", így most egy nagyon rövid elmélkedés erejéig meghajtjuk a pletykarollert (ami egészen addig volt csak tilos itt, amíg be nem jelentették a K-1-et ;o) ).

Irix 11/4

Amit egészen biztosan kijelenthetek, hogy az Irix 11mm F/4 full frame obi minden főbb bajonettre megérkezik (milyen jó, hogy a Pentax is ide tartozik már) a hónapban és nyilván a CP+ hozza az első kipróbálható darabokat. A magyar üzletekben pár napja "csak rendelhető" státusszal jelent meg az Irix 11/4 Firefly 219.900 Ft és Blackstone 299.900 Ft-os bruttó áron. A Firefly a műanyag, a Blackstone az exkluzívabb, karcállóbb és foszforeszkálóbb fém kiadás. Teszt lesz róla, amint lehet itthon is kapni.

Pentax KP

A Pentax házatáján - ahogy a Facebook csoportban már volt róla szó - nagy a mozgolódás: egyre több forrásból lehet hallani egy új APS-C modellről, amely Pentax KP (olvasatomban: "Kein Problem") nevet viseli és egy új, szabadalmaztott markolattal érkezik. A hivatalos bejelentés magyar idő szerint 2017. január 25., 22:00 lesz.

Megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mit is hivatott leváltani a KP. Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy a K-3 II utódja lesz, inkább csak egy új generáció első képviselője. Döntsétek el magatok a specikből és a képekből! Egy biztos: a képek alapján a váz nagyon dögös lesz.

A vázból rögtön kijön egy ezüst változat is. A képek alapján azt látom, hogy egy kártyahelyes lesz és beépített vakus, vagyis astrotrace nem lesz. A felső tárcsák a K-1 megoldását idézik, az optikai rekeszbehúzás pedig innen is hiányzik, csakúgy, mint a K-70-ről. A felső LCD hiányzik. Szintén érdekes, hogy a D-LI109-es kicsi aksit kapja, amiből pár száz expót lehet csak kipréselni. (Ezek alapján vélekedem úgy, hogy ez nem biztos, hogy felsőkategóriás váz lesz.) Az ára egyelőre ismeretlen, 1000 GBP-ről lehetett hallani, ami szerintem nagyon durva lenne. Az ISO tartomány és az új generációs érzékelő az elektromos zárral kiegészítve viszont szép kombó lesz -- ma este minden kiderül!

 

Pentax M-E

Egy japán újságba került egy skiccnek is gyenge rajzocska egy új Pentax MILC-ről ("Pentax M-E"). Várhatóan APS-C lesz, EVF nélkül, a K-1-hez hasonló vagy azzal megegyező rendszerű hátsó LCD-vel. Ha ez igaz, és nem lesz elektronikus kereső (EVF), akkor a fene megette az egészet megint, mert ugyanott vagyunk, ahol a Pentax K-01 szakadt. A PentaxRumors ugyanakkor hozzátette, hogy ez a japán újság korábban már adott fals információkat, tehát azért ne vegyük készpénznek.

A fentiek azért is érdekesek, mert a K-3 II egy japán hivatalos kereskedőnél "kifutó" státuszt kapott, a Ricoh USA honlapjáról pedig eltűnt a Pentax Q rendszer. (Mielőtt belemegyünk abba, hogy a Q-nak volt-e létjogosultsága, ezt a kérdést bízzuk azokra, akik ténylegesen használtak már.)

Ahogy egyre több információ kerül ki, úgy frissítem ezt a bejegyzést - és ahogy a Facebook csoportban már megírtam, hogy elég aktívan ráfeküdtem az utóbbi hetekben a Twitterre, így ott is követhettek újdonságokért. Köszönöm a figyelmet - ezt meg addig itt hagyom, mint azt a Pentax ME-t, amit már egészen biztosan bejelentettek. ;)

 PIHE, fotó témakörben

BELÉPŐSZINTEN SZINTE MINDEN: PENTAX K-70 ÉS PENTAX DA 55-300MM F/4,5-6,3 ED PLM WR RE

Ha nem tetszett a másik márkától való váz, amit Karácsonyra kaptál és még mindig nem tudod, hogy mire cseréld be a sok haszontalan ajándékot, akkor adok egy tippet: a Pentax K-70 egy rettentő diszkrét csomagolásba bújtatott erőmű. Személyes vélemény következik, némi történelmi felvezetéssel, alább pedig tesztképekkel.

Áttekintés

 

Tesztképek

A tesztképeket a flickr galériába töltöttem fel. Fontos tudni, hogy ezek RAW-ból egyenesen hívott JPEG-ek, módosítás, zajszűrés, élesítés nélkül. EXIF mindenhol van - ezeket mindenképpen ajánlom megtekinteni a teljes képhez.

Pentax K-70 + HD Pentax 55-300mm PLM

 

Köszönet

A vázat és az objektívet a hivatalos magyar Pentax képviseletet ellátó Fotoplus KFT-nek köszönöm. Külön köszönöm Feleségemnek, Julcsinak, hogy -10 fokban is (egy ideig) rendületlenül tűrte, hogy jobbra-balra masíroztassam, miközben a farkasok már kettétörtek a kanyarban.

Boldog Új Évet Nektek - ugye jövőre is találkozunk?

 PIHE, fotó témakörben

VÁRKERT

Hogy ne mindig csak teszt és technoblabla legyen... (Várkert Bazár, Pentax K-1 + Pentax K 28/3,5 SHIFT (shiftelve, ofkorsz) + Pixel-shift)

 PIHE, fotó blog témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »