EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 18. OLDAL -

FURCSA ZAJ A PENTAXOMBÓL

Pár évvel ezelőtt éjfél körül csörög a telefonom. Álmosan felveszem, majd fel is ébredek, mert a vonal végén egy riadt hang kezd iszonyat tempóban magyarázni: "Szia, ne haragudj, hogy ismeretlenül… A blogodról elmentem az iwiwre, ahonnan egy közös ismerős… Így a telefonszámod… Ma vettem egy használt K100D-t… valami lötyög vagy kotyog a Pentax vázban… mintha nem lenne lecsavarozva…" - és igazából ennél a mondatnál tértem teljesen magamhoz és kaptam fésűért, hogy égnek álló hajamat visszalapítsam a fejem tetejére - "fogtam egy csavarhúzót és szétszedtem az alját… amit úgy gondoltam, meghúztam… de nem találtam meg, hogy mi okozza a furcsa zajt…"

Azóta eltelt nem kevés idő és nem egyszer fordult elő, hogy ugyanazt az esetleg kevésbé jól dokumentált, de lenyomozható kérdést n+1 alkalommal is különböző napszakokban feltették (legutóbb tegnap), így új bejegyzés-szériát indítok útjára, hátha sikerül letisztázni néhány nagyon(-nagyon-nagyon) gyakran ismételt kérdést.

Kedves Márkatársak! A digit Pentax vázak mindegyikéből kiszűrődik az idegesítő lötyögő hang, ha megrázzuk. Ne féljünk, teljesen normális, nem a pixelkergető fehér egér enged a tehetetlenség törvényének: a hang nem más, mint a szenzor-stabilizátor hangja. Ha zavar bennünket a rázás közbeni kotyogás, tehetünk is ellene: ne rázzuk a vázat. Inkább fényképezzünk vele, elvileg arra való! :o)

 PIHE, gyakran ismételt kérdések témakörben

ELADÓ: PENTAX K-7 VÁZ

Eladó a saját Pentax K-7 vázam. 2009. szeptemberi vétel, első tulajdonosa vagyok, a garancia tavaly szeptemberben lejárt. A váz mind műszakilag, mind esztétikailag kifogástalan állapotban van. A használatról egyedül a vakusín festékének minimális - kb. 2 x 4 mm-es -, illetve az állványcsatlakozó körüli körkörös kopás árulkodik, egyébként szinte olyan, mintha a dobozból vették volna ki újonnan.

Bár a garancia már lejárt, a vázra hét naptári nap visszavásárlási garanciát vállalok. Nem postázom, átvétel kizárólag személyesen lehetséges előre egyeztetett időpontban Budapesten vagy a környező városokban.

A vázban jelen pillanatban az exiftool tanúsága szerint 23.819 zárfelcsapás történt a tesztelt 100.000-ből (mivel azonban munkaeszköz, ezért ez gyarapodni fog várhatóan az eladásig).

Kiegészítők: 2 db CD, kábelek, nyomtatott magyar nyelvű kézikönyv, nyakheveder, saját doboz, számla. A szemkagyló teljesen szűz, az előző vázról áthoztam a keresőnagyítómat.

A VÁZ ELKELT, köszönöm az érdeklődést! (jelenlegi kiskereskedelmi árak: http://www.argep.hu/product_1026118.html). Az ár nagyon finoman rugalmas.

Az eladás oka: a PAM biztosít egy másik vázat, kettő meg felesleges.

Néhány, a géppel készült kép itt tekinthető meg: http://www.flickr.com/photos/pihe/tags/pentaxk7/

Jelentkezni e-mailben a szabolcs kukac csorge pont hu címen vagy a hetven-ötezer-négyötegy számon lehet.

 

 

 

 

 PIHE, fotó témakörben

TELJES FOTÓS FELSZERELÉSEM ELADÓ!

Eladó a következő felszerelés, csak egyben! (A pontozás X/Y, ahol X az esztétikai és Y a műszaki állapot, 10-es skálán.)

- Pentax K-7 váz: 10/10, 2009-es vétel (garancia lejárt), első tulajdonos vagyok. Kb. 24.000 expozíció van benne. Dobozában, eredeti nyakpánttal, magyar nyelvű kézikönyvvel, CD-kel, stb stb.

- Pentax Z-1 Special Edition váz: 10/10, 2008-as vétel. A gyár 75. születésnapjára kiadott limitált példányszámú szériája.

- Samyang 8mm F/3,5 IF MC: 10/10 + tok
- Sigma 10-20mm F/4-5,6 EX DC: 8/10, a tubus picit kopott + tok
- Pentax K 28mm F/3,5 SHIFT: 10/10
- Tamron SP 28-75mm F/2,8 XR DI LD: 10/10
- Pentax DA (L) 35mm F/2,4: 10/10, garanciális
- Pentax FA 50mm F/1,4: 9/10, a szériaszám lekopott + gumi napellenző
- Pentax M 75-150mm F/4: 7/10, a tubus kopott
- Sigma 105mm F/2,8 EX DC Macro: 8/10, a tubus picit kopott + tok
- Tamron SP 70-200mm F/2,8 DI LD Macro: 10/10 + hordtáska

- Pentax AF 540FGZ vaku: 9/10, hihetetlen pici kopás + eredeti Sto-fen Omnibounce
- Nikon SB26 vaku: 10/10 (megy Pentaxon is manuál módban)
- Sunpak AF440 vaku: 9/10 (filmes Canonra, rádiós kioldóval használtam)
- Cactus V2 rádiós vakukioldó (1 adó, 2 vevő)
- Pentax OME 53 keresőnagyító: 10/10

- Induro C113 karbon állvány: 10/10
- Induro PHQ-1 fej: 9/10, pici kopás

- szögkereső
- Sandisk Ultra II memóriakártyák
- kör- és lapszűrők mindenféle méretben
- 1 db Lowepro Stealth Reporter AW400 táska
- 1 db Lowepro Mini Trekker táska
- 1 db Pentax / Lowepro Slingshot AW100 táska
- satöbbi…

Árajánlatokat várok itt, hozzászólások formájában vagy emilben (szabolcs kukac csorge pont hu). Csere kizárólag X-bajonettes fényképezőgépekre érdekel!

Eladás oka: igazság szerint meguntam a fotózást, az utóbbi időben is csak kliséket termeltem, inkább barkácsolnék vagy pecáznék. De az is lehet, hogy megtanulok horgolni (nincsenek illúzióim, horkolásban is rém gyenge vagyok).

A felszerelés elemeinek nagyrészéről van teszt itt a blogon (lapozz vissza, kommentelj és esetleg gyere vissza máskor is ;o).

Az ajánlat kizárólag 2011. ÁPRILIS ELSEJÉN áll. Utána a cuccot megtartom magamnak és csak a K-7 váz lesz eladó (az viszont rögtön utána szemtelenül jó áron, előjegyezhető). Ez van sajnos, valamivel rontani kell BOLONDOK NAPJA után is a levegőt a fotós fórumokon és termelni a fényképészeti bűnöket…

 PIHE, fotó témakörben

BATTRE BILDER :-)

Tegnap este kaptam kézhez három példányt a svéd kiadású Bättre Bilder / Grunderna (A jobb képek / Az alapok) című, kezdő fotósoknak szóló könyvből, amelyhez két duplaoldalas képet adtam. Még tavaly októberben kerestek meg Svédországból és vásároltak öt fényképet tőlem, amik közül kettő a sorozat első részében kapott helyet. Remélhetőleg itthon is lehet majd kapni, mostanában kicsit gyenge a svédem. :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

KIZÁRT DOLOG (AVAGY LÉPCSŐHÁZI TÖRTÉNETEK 3)

Az elmúlt két hétben - a Hold és a rontó körülmények állásából kifolyólag - sikerült kizárnom magam a blogból és a csorge.hu-ról. Ügyességem forrása, hogy két hete készültem el a PAM saját fejlesztésű adminisztrációs szoftverének, a Public Art Median új verziójával, amely már egy következő generációs titkosítást használ és azonnal nem kompatibilis a korábbi Median változatokkal. A frissítéshez írtam ugyan egy telepítőprogramot, a titkosításra vonatkozó részt viszont remekül kifelejtettem belőle, így a csorge.hu-hoz tartozó Median ugyan frissült, de a rendszerbe már nem engedett be. Arra gondoltam, hogy majd másnap az adatbázisból megerőszakolom az érintett adatokat, ám aznap éjszaka az apache egy biztonsági résének köszönhetően egy török hackercsoport feltörte a kiszolgálónkat, így a rendszergazda mindenkit kizárt mindenhonnan. Vagyis itt ültem a monitor előtt és legfeljebb csak kommentezni tudtam a saját blogomhoz. :o)

Szerencsére a helyzet azóta megoldódott, visszakaptam a teljes irányítást és most igyekszem pótolni az elmaradásokat. Első körben egy (két) képet mutatnék a Georgia Bérpalotából, ezzel folytatva a korábban megkezdett lépcsőházas szériát. Az épület iszonyat cseles kialakítású, ugyanis a földszint teljesen szeparált a többi emelettől, és a koncentrikus kör köré felépített lakások csak az első emelettől válnak láthatóvá.

Így néz ki a lépcsőház az első emeletről felfelé:

... és ezt sikerült kihozni belőle:

 PIHE, fotó blog témakörben

EGY NAGY KORREKCIÓ: SMC PENTAX K 28MM F/3,5 SHIFT (SUFNITESZT)

Egy ritka és különleges objektívre tettem szert pár héttel ezelőtt az SMC Pentax K 28mm F/3,5 SHIFT személyében. Ez az egyetlen, Pentax által kisfilmes vázakhoz gyártott üveg, ami shift mechanikát tartalmaz (létezik egy nagytestvére 6x7-es rendszerre, 75mm-es gyújtótávolsággal). Az objektívről több napos lázas keresgélés után tíznél kevesebb oldal emlékezik meg, nagyrésze angolszász és orosz nyelveken (a YouTube-on is enyém az első videó róla), így arra adtam a fejem, hogy a megszokott sufniteszteknél bővebben is írok róla.

Tovább...

LÉPCSŐHÁZI TÖRTÉNETEK 2.

Ez a kissé amorf, de mindenképpen nagyon érdekes alakú lépcsőház a Pozsonyi úton található (szintén a Fény és forma súgott). Szerettem volna máshogy megvágni, mint ahogy azt Seidner vágta 70 éve, de aztán rájöttem, hogy nem is olyan egyszerű értelmesen lenyisszantani a felesleget - de azért így is mást sikerült kihozni, mint az "eredeti".

 PIHE, fotó blog témakörben

LÉPCSŐHÁZI TÖRTÉNETEK 1.

Nagyon régóta szeretnék budapesti lépcsőházakat egy csokorba szedni, de mostanában időből sokkal kevesebb van, mint tenni akarásból (ennek is "köszönhető" a blog aktivitásának lefelé ívelő hullócsillaga). Sajnos a Rácz Fürdőben készített képeimre nem kaptam publikálási jogot (akit érdekel, számítógépről megmutizom, bár magát az épület szépségét nehéz bármilyen szinten is visszaadni), így búfelejtés címszóval a múlt héten bekéredzkedtem két lépcsőházba, amelyből az elsőt - a Szalay utcában készültet - alább mutatom meg. Volt egy kis hátszelem Seidner Zoltánnak köszönhetően, aki volt szíves a 30-as években mindkettőt megörökíteni. (A nagy PAM-os logóért elnézést, de ha már úgyis fel kellett vízjeleznem, akkor némi reklámérték gyanánt talán ide is elfér.)

Íme és folyt. köv. :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

LEGKISEBB KÖZÖS TÖBBSZÖRÖS: PENTAX K-R (SUFNITESZT)

Kerek egy hétig meditáltam a kezdeti benyomásoktól vezérelt bejegyzésem felett. Egy hétig ízlelgettem az első élményeket, végül nyomtam egy DEL gombot és elindultam nulláról: a Pentax K-r-t ugyanis akaratlanul is a felsőkategóriás vonalhoz hasonlítottam, így olyan negatívumok kerültek felszínre, amelyeket ok nélkül ragasztanék erre a szerethető, szuper kis vázra. (A negatívumokat pedig így is el fogom mondani.) Nagyon szépen köszönöm a vázat 4lternak és a lehetőséget Mercutionak! Ha a főoldalon vagy, most kattints a Tovább gombra. :o) Tovább...

EGY KÖR A PÁRISIBAN

Takoca pár hete mutatott egy panorámát a hírek szerint hamarosan (vagy már) magánkézbe kerülő (került) Párisi udvarról, amiben volt egy bizonyos szög, ami nagyon megtetszett. Gyorsan elszaladtam meglőni a klisé felvételt a kupoláról immáron halszemmel, szögkeresővel - szóval teljes harci díszben: remélhetőleg nem igazak a pletykák és még sokáig gyönyörködhetünk szabadon a Párisi udvarban. PIHE, fotó blog témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »