EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 18. OLDAL -

BATTRE BILDER :-)

Tegnap este kaptam kézhez három példányt a svéd kiadású Bättre Bilder / Grunderna (A jobb képek / Az alapok) című, kezdő fotósoknak szóló könyvből, amelyhez két duplaoldalas képet adtam. Még tavaly októberben kerestek meg Svédországból és vásároltak öt fényképet tőlem, amik közül kettő a sorozat első részében kapott helyet. Remélhetőleg itthon is lehet majd kapni, mostanában kicsit gyenge a svédem. :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

KIZÁRT DOLOG (AVAGY LÉPCSŐHÁZI TÖRTÉNETEK 3)

Az elmúlt két hétben - a Hold és a rontó körülmények állásából kifolyólag - sikerült kizárnom magam a blogból és a csorge.hu-ról. Ügyességem forrása, hogy két hete készültem el a PAM saját fejlesztésű adminisztrációs szoftverének, a Public Art Median új verziójával, amely már egy következő generációs titkosítást használ és azonnal nem kompatibilis a korábbi Median változatokkal. A frissítéshez írtam ugyan egy telepítőprogramot, a titkosításra vonatkozó részt viszont remekül kifelejtettem belőle, így a csorge.hu-hoz tartozó Median ugyan frissült, de a rendszerbe már nem engedett be. Arra gondoltam, hogy majd másnap az adatbázisból megerőszakolom az érintett adatokat, ám aznap éjszaka az apache egy biztonsági résének köszönhetően egy török hackercsoport feltörte a kiszolgálónkat, így a rendszergazda mindenkit kizárt mindenhonnan. Vagyis itt ültem a monitor előtt és legfeljebb csak kommentezni tudtam a saját blogomhoz. :o)

Szerencsére a helyzet azóta megoldódott, visszakaptam a teljes irányítást és most igyekszem pótolni az elmaradásokat. Első körben egy (két) képet mutatnék a Georgia Bérpalotából, ezzel folytatva a korábban megkezdett lépcsőházas szériát. Az épület iszonyat cseles kialakítású, ugyanis a földszint teljesen szeparált a többi emelettől, és a koncentrikus kör köré felépített lakások csak az első emelettől válnak láthatóvá.

Így néz ki a lépcsőház az első emeletről felfelé:

... és ezt sikerült kihozni belőle:

 PIHE, fotó blog témakörben

EGY NAGY KORREKCIÓ: SMC PENTAX K 28MM F/3,5 SHIFT (SUFNITESZT)

Egy ritka és különleges objektívre tettem szert pár héttel ezelőtt az SMC Pentax K 28mm F/3,5 SHIFT személyében. Ez az egyetlen, Pentax által kisfilmes vázakhoz gyártott üveg, ami shift mechanikát tartalmaz (létezik egy nagytestvére 6x7-es rendszerre, 75mm-es gyújtótávolsággal). Az objektívről több napos lázas keresgélés után tíznél kevesebb oldal emlékezik meg, nagyrésze angolszász és orosz nyelveken (a YouTube-on is enyém az első videó róla), így arra adtam a fejem, hogy a megszokott sufniteszteknél bővebben is írok róla.

Tovább...

LÉPCSŐHÁZI TÖRTÉNETEK 2.

Ez a kissé amorf, de mindenképpen nagyon érdekes alakú lépcsőház a Pozsonyi úton található (szintén a Fény és forma súgott). Szerettem volna máshogy megvágni, mint ahogy azt Seidner vágta 70 éve, de aztán rájöttem, hogy nem is olyan egyszerű értelmesen lenyisszantani a felesleget - de azért így is mást sikerült kihozni, mint az "eredeti".

 PIHE, fotó blog témakörben

LÉPCSŐHÁZI TÖRTÉNETEK 1.

Nagyon régóta szeretnék budapesti lépcsőházakat egy csokorba szedni, de mostanában időből sokkal kevesebb van, mint tenni akarásból (ennek is "köszönhető" a blog aktivitásának lefelé ívelő hullócsillaga). Sajnos a Rácz Fürdőben készített képeimre nem kaptam publikálási jogot (akit érdekel, számítógépről megmutizom, bár magát az épület szépségét nehéz bármilyen szinten is visszaadni), így búfelejtés címszóval a múlt héten bekéredzkedtem két lépcsőházba, amelyből az elsőt - a Szalay utcában készültet - alább mutatom meg. Volt egy kis hátszelem Seidner Zoltánnak köszönhetően, aki volt szíves a 30-as években mindkettőt megörökíteni. (A nagy PAM-os logóért elnézést, de ha már úgyis fel kellett vízjeleznem, akkor némi reklámérték gyanánt talán ide is elfér.)

Íme és folyt. köv. :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

LEGKISEBB KÖZÖS TÖBBSZÖRÖS: PENTAX K-R (SUFNITESZT)

Kerek egy hétig meditáltam a kezdeti benyomásoktól vezérelt bejegyzésem felett. Egy hétig ízlelgettem az első élményeket, végül nyomtam egy DEL gombot és elindultam nulláról: a Pentax K-r-t ugyanis akaratlanul is a felsőkategóriás vonalhoz hasonlítottam, így olyan negatívumok kerültek felszínre, amelyeket ok nélkül ragasztanék erre a szerethető, szuper kis vázra. (A negatívumokat pedig így is el fogom mondani.) Nagyon szépen köszönöm a vázat 4lternak és a lehetőséget Mercutionak! Ha a főoldalon vagy, most kattints a Tovább gombra. :o) Tovább...

EGY KÖR A PÁRISIBAN

Takoca pár hete mutatott egy panorámát a hírek szerint hamarosan (vagy már) magánkézbe kerülő (került) Párisi udvarról, amiben volt egy bizonyos szög, ami nagyon megtetszett. Gyorsan elszaladtam meglőni a klisé felvételt a kupoláról immáron halszemmel, szögkeresővel - szóval teljes harci díszben: remélhetőleg nem igazak a pletykák és még sokáig gyönyörködhetünk szabadon a Párisi udvarban. PIHE, fotó blog témakörben

3 X MARRIOTT

Eltelt egy egész hónap úgy, hogy nem írtam ide - még a Karácsonyi fejlécet is csak a múlt héten jutott eszembe visszacserélni -, pedig mesélnivaló akadna bőven. A következő napokban gyorsan kitenném az utóbbi hetek fotóanyagát (nem kell megijedni, nem lesz hosszú) és van egy rakás sufniteszt is, ami itt hever hónapok óta megírva, feltöltés nélkül (köztük a kerek egy éve megírt Samyang halszem teszt is, amit annyiszor megígértem már, hogy szégyellem kitenni).

Pár hete voltam a Néprajzi Múzeumban fényképezni, e hét elején pedig Decens Pajtásnak köszönhetően a még átadás előtt álló Rácz Fürdőben is megejtettünk egy kört - a képek közlése egyelőre engedélyeztetés alatt áll.

Jövő hét elején kapok egy napra egy K-r-t, erről is szeretnék majd egy bejegyzést megejteni, elsősorban a képminőséget szeretném majd górcső alá venni és összehasonlítani a K-7-tel. Szintén a jövő héten várható, hogy a fotós szekrényem egy ritkasággal gazdagodik, de erről majd a maga idejében. ;o) 

Elsőként álljon itt három kép a Marriott szállóról, még tavalyról. Ha a főoldalon vagy, akkor most nyomj kérlek a Tovább hivatkozásra a folytatáshoz.
Tovább...

BOLDOG KARÁCSONYT!

Kedves Pajtások és Pajtinák!

Boldog, békés Karácsonyt kívánok Nektek és Szeretteiteknek! Sok szeretetet kívánok a fa alá / köré / mellé! Illusztráció gyanánt kis képzavarral (a Mikulás szerkó ugyanis pár hete idejét múlta) szeretném megőrizni az utókornak a logót. :o)
 PIHE, minden más témakörben

CSORGE.HU: AZ ELSŐ VÁLTOZÁSOK

Szeretném felhívni a kedves Pajtások figyelmét, hogy tegnap estétől a http://www.csorge.hu címen tanyázó honlapom kafkai metamorfózisának első mozzanatai váltak láthatóvá, amelyet időm szerint több, egyre drasztikusabb lépés fog követni.

Tegnap harmadára írtottam a képanyagot. Már többször tettem próbálkozásokat annak érdekében, hogy a képmennyiség valamennyire használható méreteket öltsön, most azonban a PAM egy nagy löketet adott: a fényképmegmaradás egyetemes törvénye szerint (avagy a fénykép nem vész el, csak átalakul, esetleg ellopják) a megbízásos képeket egy laza mozdulattal átemeltem a céges honlapra. A többi képnél is elég durván tisztogattam, egyelőre 105 fotó maradt meg a 280-valamennyiből, de szeretném az év végéig ezt a számot 70 alá szorítani. Pár Pajtásnak már mondtam korábban is, hogy ha rajtam múlna, a 10 legjobbnak ítélt fotómat hagynám kint (és nem kizárt, hogy ez majd egyszer így is lesz).

Eltűnt a Friss tartalom oldal és ezzel meghalt az RSS feed is. Köszönöm szépen a sok feliratkozónak, hogy követette a változásokat, sajnos nincs energiám frissítgetni, magát a honlapot is nagyon elhanyagoltam mostanában.

A kevesebb fotó miatt nagyobbak lettek a kis előnézeti képecskék is. Rengeteg kategóriát összegyúrtam, vannak, amiket töröltem.

Nem tudok viszont zöld ágra vergődni, hogy melyik lenne szerencsésebb: ha a képeket egy jobbról balra görgethető filmszalagra helyezném (egy tematikus túraként, mintha a látogató egy fal mellett sétálna, amire ki vannak akasztva a fotók), vagy maradjon így, előnézeti kis képek formájában, kattinthatóan? Nektek melyik szokott jobban tetszeni?

Lesz minimális szerkezeti változás (a balszerencsésre értékelődött "photography" már így is eltűnt a nevem alól), elsősorban a helyet szeretném jobban optimalizálni, no meg a honlap kódja is iszonyat el van maradva a mai trendektől.

Minden meglátást, tanácsot - ha van - nagyon szépen köszönök.


 PIHE, www.csorge.hu témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »