EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 17. OLDAL -

ISTEN DÍSZTÁRCSÁJA

Chiesa del Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano, Róma.

 PIHE, fotó blog témakörben

BRÉKING NYÚZ: A RICOH MEGVETTE A PENTAXOT!

Frissítve: 2011. július 1.

Szeretném felhívni a kedves, bolondok napokon nevelkedett, gyanakvó Pajtások figyelmét, hogy a következő hír nem kacsa, nem rémhír és nem én találtam ki.

A helyzet az, hogy amíg mi békésen szenderegtünk, a Ricoh megvásárolta a Hoyától a 2008 óta tulajdonolt Pentax képalkotási részlegét (Pentax Imaging), ami alá a távcsövek, a kompakt, EVIL és tükörreflexes digitális fényképezőgépek tervezése tartozik. A Hoya a többi Pentax üzletágat (orvosi felszerelések, üveggyártás, stb) megtartotta.

A Ricoh a fényképészet terén 1936 óta van jelen, így a másik földtekén egy igen rangos névről van szó, itthon főleg kompaktokról ismert. Szintén ez a gyár volt az első márkák egyike, amelyek digitális technológiát gyártottak 1995-ben. Az új (és remélhetőleg boldog) tulajdonos a digitális fényképezőgépek gyártásának fellendítését reméli az új szerzeményétől. Mi, bajonettbe fektetett végfelhasználók ugyanezt reméljük. Meg némileg olcsóbb árakat, jobb marketinget, új fejlesztéseket. Szóval hajrá Ricoh, hajrá Pentax.

A teljes sajtóhír angolul itt.

 PIHE, fotó témakörben

ÚJRA ITTHON (+ PENTAX Q)

Épségben sikerült hazaérnünk az olasz fővárosból, ahol gyönyörű - és nem kevésbé fárasztó - 10 napot töltöttünk el. Most kaptok egy bemelegítő képet a Ferihegy Liszt Ferenc Skycourtjéről (ami egyébként nagyon szép elegáns lett), de gyanítom, hogy nem ez lesz az utolsó postolt kép az útról.

Egy szolgálati közleménnyel is adós vagyok, csütörtökön kedvenc márkánk ugyanis bejelentette első tükör nélküli cserélhető objektíves vázát (EVIL - Electronic Viewfinder, Interchangeable Lens), aminek típusjelzése megegyezik az új bajonettfoglalat nevével, ez rém egyszerűen Q névre hallgat. Nem akarnék bővebben írni a vázról, mert kompaktokkal sem nagyon szoktam itt foglalkozni - és a specikel elnézve (kompakt érzékelő, stb) valahogy az az érzésem van, hogy a Pentax Q egy farkasbőrbe bújtatott bárány. :o) Utcai fotóra vagy utazáshoz ideális gép, természetesen haladó felhasználásra nem lesz megfelelő. Meglepő módon csak két színben kapható (még). A részletes leírásokat és a sajtóközleményt Ned szedte össze a honlapján.

 PIHE, fotó blog témakörben

CSEND+CSEND, AVAGY...

… Magyarázom a bizonyítványom. Igazság szerint nincs is semmit magyarázni vagy szépíteni rajta, hiszen alapvetően nem azért haldoklik a blog, mert minden mással foglalkozom, csak az írással nem (pedig de? :o)), de az utóbbi hónapokban kicsit feltornyosultak az események és elfoglaltságok, annak ellenére, hogy jószerivel csak le kellett volna ülni a Median elé és kiposztolni az újdonságokat, amiket egyébként már szinte teljesen megírtam korábban (volt itt ugye K-5, meg Pentax GPS, és Apple Keynote is). Alapvetően a blog.csorge.hu életének legnagyobb hallgatását is csak azzal a rövidke hírrel szeretném megtörni, hogy két hétig újabb csend következik, ugyanis holnaptól nászúton vagyunk (és ezzel szerintem tökéletesen meg is magyaráztam a csendet és az eseményeket ;o)). Igyekszem sok képet termelni, hogy ne csak betűket kapjatok, hanem pixeleket is kergessünk majd. Stay tuned, Pajtások.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

LETAKART PENTAX

Két napja kezdtek el keringeni az első képek a neten a Kínában megrendezendő P&E Show Pentax standján található letakart "valamiről". A kép két dolog miatt is érdekes: ha visszaemlékszünk, a K-7 bejelentése előtt az első "kiszivárogtatott" fotó is pontosan ilyen szutyok minőségű volt, másodsorban arra is biztosan emlékszünk, hogy a Pentax már két éve távolmaradt a P&E-től, most pedig a Canon és a Nikon standokat megszégyenítő méretű boxot húzott fel. Szóval valami lesz idén a P&E-n, ami megéri azt, hogy előre hírverés legyen belőle, de legalább a blogok írjanak róla.

Meglátásom szerint vagy egy erős bridge gépről lehet szó, de az is lehet, hogy mégiscsak igazak a pletykák az NC-1 kódnevű tükör nélküli, cserélhető optikás (EVIL) vázról. Nem tartom valószínűnek, hogy a K-r vagy a K-5 utódot kap, túlságosan jól fogynak a cuccok. Esetleg előrukkolnak egy 645DII-vel vagy az előbbiek sikerén felbuzdulva egy FF concept vázzal, de ezek bejelentése Japánban lenne stílszerűbb.

Mindenesetre készüljünk fel, hogy bármi lesz is az, kapható majd több színben is. :o)

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-5 ÉS A DINAMIKA (SUFNITESZT)

Mint az előző, kicsit szűkszavúra sikeredett bejegyzésből talán kiderült, a munkahelyem úgy gondolta, hogy leglelkesebb dolgozójának új munkaeszközt ad a kezébe egy Pentax K-5 formájában. Pár napig váz nélkül voltam, a héten búcsút intettem kétéves K-7-emnek és e rövid idő alatt kétségek kezdtek gyötörni, hogy vajon jól döntöttem-e, vajon kell-e nekem a K-5 és nem volt-e logikát nélkülöző lépés lecserélni a következő generációra.

A K-5 végül nem az amúgy bámulatos zajszint miatt landolt nálam (Takoca szerint ISO 1600 felett kezdődik az élet), hanem a dinamika miatt. Épületek, belső terek fényképezésénél minden kicsi tized plusz fényérték a dinamikában olyan kincs, ami órás munkát spórolhat akár egyetlen fotó esetében is. A K-5 14.1 fényértéknyi átfogása papíron nagyon szépen néz ki (főleg, hogy jelenleg a legnagyobb ilyen értékkel bíró APS-C váz), de papíron nehéz fényképezni. Tegnap este kiálltam a budai várba, hogy megizzasszam az érzékelőt és megnézzem, mit is tud valójában a képfeldolgozó rutin.

A képek ISO 80-on készültek, RAW+ módban. A bal oldali a JPEG, a jobb oldali a RAW. Látható, hogy JPEG-nél kutya közönséges képek potyognak ki a vázból, RAW-ban viszont a Fill light / Világos kitöltés csúszka megerőszakolásával azonnal látványos eredményeket érhetünk el (tehát a jobb oldali képek nem HDR képek, egyetlen RAW-ból, egyetlen csúszka felhúzásával kerültek kidolgozásra). A K-7-ből örökítve (és azóta szinte minden konkurens váz által elcsenve) ugyan van a K-5-ben is ötféle erősségű HDR, de ezek után kinek kell HDR? :o) A képek kattintással nőnek.
És a klasszikus 4 fényértéknyi alulexponálás, majd felhúzás és egy 100%-os crop a felhúzást követően fellépő zajról:


 PIHE, fotó témakörben

PENTAKSZKÁÖT

A rend kedvéért:

 PIHE, fotó témakörben

FURCSA ZAJ A PENTAXOMBÓL

Pár évvel ezelőtt éjfél körül csörög a telefonom. Álmosan felveszem, majd fel is ébredek, mert a vonal végén egy riadt hang kezd iszonyat tempóban magyarázni: "Szia, ne haragudj, hogy ismeretlenül… A blogodról elmentem az iwiwre, ahonnan egy közös ismerős… Így a telefonszámod… Ma vettem egy használt K100D-t… valami lötyög vagy kotyog a Pentax vázban… mintha nem lenne lecsavarozva…" - és igazából ennél a mondatnál tértem teljesen magamhoz és kaptam fésűért, hogy égnek álló hajamat visszalapítsam a fejem tetejére - "fogtam egy csavarhúzót és szétszedtem az alját… amit úgy gondoltam, meghúztam… de nem találtam meg, hogy mi okozza a furcsa zajt…"

Azóta eltelt nem kevés idő és nem egyszer fordult elő, hogy ugyanazt az esetleg kevésbé jól dokumentált, de lenyomozható kérdést n+1 alkalommal is különböző napszakokban feltették (legutóbb tegnap), így új bejegyzés-szériát indítok útjára, hátha sikerül letisztázni néhány nagyon(-nagyon-nagyon) gyakran ismételt kérdést.

Kedves Márkatársak! A digit Pentax vázak mindegyikéből kiszűrődik az idegesítő lötyögő hang, ha megrázzuk. Ne féljünk, teljesen normális, nem a pixelkergető fehér egér enged a tehetetlenség törvényének: a hang nem más, mint a szenzor-stabilizátor hangja. Ha zavar bennünket a rázás közbeni kotyogás, tehetünk is ellene: ne rázzuk a vázat. Inkább fényképezzünk vele, elvileg arra való! :o)

 PIHE, gyakran ismételt kérdések témakörben

ELADÓ: PENTAX K-7 VÁZ

Eladó a saját Pentax K-7 vázam. 2009. szeptemberi vétel, első tulajdonosa vagyok, a garancia tavaly szeptemberben lejárt. A váz mind műszakilag, mind esztétikailag kifogástalan állapotban van. A használatról egyedül a vakusín festékének minimális - kb. 2 x 4 mm-es -, illetve az állványcsatlakozó körüli körkörös kopás árulkodik, egyébként szinte olyan, mintha a dobozból vették volna ki újonnan.

Bár a garancia már lejárt, a vázra hét naptári nap visszavásárlási garanciát vállalok. Nem postázom, átvétel kizárólag személyesen lehetséges előre egyeztetett időpontban Budapesten vagy a környező városokban.

A vázban jelen pillanatban az exiftool tanúsága szerint 23.819 zárfelcsapás történt a tesztelt 100.000-ből (mivel azonban munkaeszköz, ezért ez gyarapodni fog várhatóan az eladásig).

Kiegészítők: 2 db CD, kábelek, nyomtatott magyar nyelvű kézikönyv, nyakheveder, saját doboz, számla. A szemkagyló teljesen szűz, az előző vázról áthoztam a keresőnagyítómat.

A VÁZ ELKELT, köszönöm az érdeklődést! (jelenlegi kiskereskedelmi árak: http://www.argep.hu/product_1026118.html). Az ár nagyon finoman rugalmas.

Az eladás oka: a PAM biztosít egy másik vázat, kettő meg felesleges.

Néhány, a géppel készült kép itt tekinthető meg: http://www.flickr.com/photos/pihe/tags/pentaxk7/

Jelentkezni e-mailben a szabolcs kukac csorge pont hu címen vagy a hetven-ötezer-négyötegy számon lehet.

 

 

 

 

 PIHE, fotó témakörben

TELJES FOTÓS FELSZERELÉSEM ELADÓ!

Eladó a következő felszerelés, csak egyben! (A pontozás X/Y, ahol X az esztétikai és Y a műszaki állapot, 10-es skálán.)

- Pentax K-7 váz: 10/10, 2009-es vétel (garancia lejárt), első tulajdonos vagyok. Kb. 24.000 expozíció van benne. Dobozában, eredeti nyakpánttal, magyar nyelvű kézikönyvvel, CD-kel, stb stb.

- Pentax Z-1 Special Edition váz: 10/10, 2008-as vétel. A gyár 75. születésnapjára kiadott limitált példányszámú szériája.

- Samyang 8mm F/3,5 IF MC: 10/10 + tok
- Sigma 10-20mm F/4-5,6 EX DC: 8/10, a tubus picit kopott + tok
- Pentax K 28mm F/3,5 SHIFT: 10/10
- Tamron SP 28-75mm F/2,8 XR DI LD: 10/10
- Pentax DA (L) 35mm F/2,4: 10/10, garanciális
- Pentax FA 50mm F/1,4: 9/10, a szériaszám lekopott + gumi napellenző
- Pentax M 75-150mm F/4: 7/10, a tubus kopott
- Sigma 105mm F/2,8 EX DC Macro: 8/10, a tubus picit kopott + tok
- Tamron SP 70-200mm F/2,8 DI LD Macro: 10/10 + hordtáska

- Pentax AF 540FGZ vaku: 9/10, hihetetlen pici kopás + eredeti Sto-fen Omnibounce
- Nikon SB26 vaku: 10/10 (megy Pentaxon is manuál módban)
- Sunpak AF440 vaku: 9/10 (filmes Canonra, rádiós kioldóval használtam)
- Cactus V2 rádiós vakukioldó (1 adó, 2 vevő)
- Pentax OME 53 keresőnagyító: 10/10

- Induro C113 karbon állvány: 10/10
- Induro PHQ-1 fej: 9/10, pici kopás

- szögkereső
- Sandisk Ultra II memóriakártyák
- kör- és lapszűrők mindenféle méretben
- 1 db Lowepro Stealth Reporter AW400 táska
- 1 db Lowepro Mini Trekker táska
- 1 db Pentax / Lowepro Slingshot AW100 táska
- satöbbi…

Árajánlatokat várok itt, hozzászólások formájában vagy emilben (szabolcs kukac csorge pont hu). Csere kizárólag X-bajonettes fényképezőgépekre érdekel!

Eladás oka: igazság szerint meguntam a fotózást, az utóbbi időben is csak kliséket termeltem, inkább barkácsolnék vagy pecáznék. De az is lehet, hogy megtanulok horgolni (nincsenek illúzióim, horkolásban is rém gyenge vagyok).

A felszerelés elemeinek nagyrészéről van teszt itt a blogon (lapozz vissza, kommentelj és esetleg gyere vissza máskor is ;o).

Az ajánlat kizárólag 2011. ÁPRILIS ELSEJÉN áll. Utána a cuccot megtartom magamnak és csak a K-7 váz lesz eladó (az viszont rögtön utána szemtelenül jó áron, előjegyezhető). Ez van sajnos, valamivel rontani kell BOLONDOK NAPJA után is a levegőt a fotós fórumokon és termelni a fényképészeti bűnöket…

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »