EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 16. OLDAL -

PENTAX K-01 SPECIFIKÁCIÓ + KÉPEK (MÁR HIVATALOSAN IS)

Frissítve: 2012. február 2.

Előzmény itt: Pentax K-01 pletykák, Pentax K-01 exkluzív képek

Sikerült elcsípni a hivatalosnak szánt sajtóközleményt (a bejelentésig még van néhány óra hátra), ugyanis a B&H Photo volt szíves előbb kitenni a honlapjára a specifikációt. Íme, kommentár nélkül címszavakban a fontosabb tudnivalók a Pentax K-01-ről:

- tükör nélküli kialakítás, amely kompatibilis minden eddigi Pentax K (K, KA, KAF, KAF2, KAF3) objektívvel;
- Sony 16 Megapixeles CMOS APS-C érzékelő (ugyanaz, amit a K-5-ben már láttunk és imádunk);
- új képfeldolgozó motor, amely Prime M névre hallgat;
- még halkabb mechanikus zár;
- 3 inches, 920.000 képpontos hátsó LCD;
- Full HD (1080p @ 30 FPS vagy 720p @ 60 FPS) videórögzítés H.264 tömörítéssel;
- szenzoreltolásos rázkódásvédelem (SR) és pormentesítés (DR);
- 6 kép / másodperces sorozat;
- 1/4000 és 30 mp közötti zársebességek;
- ISO 100 és 25,600 közötti érzékenységek;
- P, Av, T, M és automata, illetve kreatív módok;
- beépített HDR feldolgozás;
- felugró vaku + külső vaku számára vakupapucs;
- JPEG és DNG formátumok támogatása;
- az alumínium váz Marc Newson designer munkája és három színben lesz elérhető (ezüst-fekete, fekete, sárga-fekete);
- méret: 12.1 cm x 7.9 cm x 5.9 cm.

A váz kezdő ára 749 USD, a 40mm-es kitobival 899 USD, a megszokott 18-55mm + 50-200mm-es duplakittel 999 USD. Forgalomba a tengerentúlon március 15-én kerül (vagyis nemzeti ünnepünkön simán ki tudunk ugrani egy vázért ;o).

Írnék némi óvatos széljegyzetet, amíg hivatalos infók nincsenek. Számomra ez a gép egy hatalmas technikai ugrás a Pentaxtól, le a kalappal előttük! A gépnek iszonyat nagy sikere lehet, hiszen a Q is fogy(ott) rendesen, pedig az inkább csak egy piackutatás volt kedvenc márkánk részéről. Belekerült minden földi jó, amit a K-5-ből és a K-r-ből szerettünk - leszámítva talán a legnagyobb negatívumot, az optikai kereső hiányát (remélhetőleg kiegészítő formájában azért kapható lesz majd). Szintén elvárható lett volna a kihajtható kijelző, hiszen a hátsó, fix LCD bizonyos szituációkban elég nagy hátrány tud lenni (erre eddig ott volt az optikai kereső helyére csúsztatható szögkereső a nagytestvéreknél). Az 1/4000 nekem kicsit vissza-a-kályhához szájízű, de őszintén szólva nem valószínű, hogy ezt a vázat bárki is sportfotózásra használná. Szintén a hiánylistán szerepel a szigetelés és a TAv és Sv módok hiánya. Mindent összevetve egy jól sikerült belbecsű gépet talált ki a Pentax, bár van mit átmenteni a K-02-be.

Hogy kinek ajánlanám a vázat? Mindenkinek, aki egy erős belsővel szerelt, ám kezelhetőségében belépő / kezdő-haladó vázat választana magának, aki sokat utazik, de felnőtt a kompaktból és nem ijed meg nagyobb objektíveket csavarni a kis játékszere elejére, illetve annak, aki haladó fotós, de szeretne egy tökéletes második gépet magának, amit akár a kabátzsebben is el tud vinni bárhová.

Csak csendesen jelzem, hogy láthatóan a Ricoh is profitál a házasságból, hiszen pont a napokban jelentették be a GXR új modulját, ami a K-5 / K-01 Sony érzékelőjét kapta...

Egy rövid gondolatot fűznék a Marc Newson által megálmodott külsőhöz. Sokan írtátok, hogy "ronda". Ebben van valami - tényleg nem szép első ránézésre, sőt, az új 40-es XS obival olyan, mintha egy bulldogot gyömöszöltek volna egy fekete-ezüst kartondobozba. Azonban gondoljatok bele, milyen gépekkel rohangáltunk a 90-es évek elején! Nincs deja vu érzésetek? Emellett bennem mindig ott a fakulni nem tudó emlék, hogy a K-7 idején mennyire ki volt akadva a szögletes "á LX" designon a Nagyérdemű, mégis ma már ilyennel futkosik a Pentaxosok nagyrésze (K-7, K-5, K-r) - egyszerűen meg kell szokni, nagyobb obival például nem is olyan rossz, lásd fentebb az FA Limiteddel készült képet. Akit pedig ez sem győz meg, annak ajánlom a Pentax Program fotóit további szíves felhasználásra:

És plusz egy érdekesség:

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-01 EXKLUZÍV KÉPEK

Előzmény itt: Pentax K-01 pletykák

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-01 PLETYKÁK

Nem tudni, hogy csak érzéki csalódásról van-e szó, vagy tényleg lehetséges lenne, hogy Pentaxék kimentek a sufniba reszelgetni valamit, de szárnyra kapott egy pletyka, miszerint februárban fanfárok szavára, dicsfény közepette angyalok (vagy legalábbis szokásosan mangalányokkal tálalva) fogják lehozni a K-01 névre keresztelt vázat kedvenc gyártónk, nekünk, halandóknak. Ha a bevezető mondatban éreztetek némi cinizmust, jó nyomon jártok: nem vagyok kibékülve az "évente egy váz, egy objektív" gyártási filozófiával, amit a Pentax az utóbbi egy-két évben képvisel (olyannyira, hogy tavaly a Q bejelentését is pár mondatban letudtam).

Mindenféle magyarázat nélkül a következőkről hallani pár napja:

- tükör nélküli váz
- a K-5 APS-C szenzora
- KAFx-foglalat
- optikai kereső nélküli kiépítés
- méretben a K-r-nél picit kisebb lesz
- kocka alakú, retró stílusú (külföldi oldalakon "rondának" titulált) váz
- sárga bőr és gumi borítás
- 40mm-es kitobi, ami kisebb lesz a 40mm-es DA Limitednél (és állítólag nem használható DSLR vázakon)
- írtam már, hogy ronda? :o)

A pletyikhez tartozik egy "véletlenül kiszivárgott" kép is:

Nekem ez a következőt mondja: APS-C szenzoros Q, saját obiparkkal, de átjárhatósággal a K-* rendszerrel. Ami biztos, hogy ez bizony nem az a full frame váz, amire annyira várunk (és amit fiskálisan valószínűleg csak az elvakultak engedhetnek meg maguknak). Csak zárójelben jelzem, hogy ha a fentiek igazak, és a Q kap egy nagytesót, akkor ideális utazóváz lehet, ha az árcímke is a helyére kerül. Mindenesetre a japán piac egészen biztos, hogy kajálná. Csak ne lenne pletyka. Meg ronda.

 PIHE, fotó témakörben

KELLEMES ÜNNEPEKET!

Kedves Pajtinák és Pajtások! Ezúton szeretnék Nektek boldog, békés, áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánni! (Jövő héten össznépi blogtalálkozó valamelyik beigli-detoxban? ;o))

Santa Maria in Vallicella, Róma

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

A HÍD ALATT, A HÍD ALATT...

Már bizonyára rengeteg ilyen fotót láttatok erre-arra, hiszen az idei alacsony vízállás által kínált témára sok fotóbarát rárepült, de olyan tudományosan (évekre visszamenőleg összehasonlítva a vízállási elemzéseket mindenféle grafikon formájában), ahogy Takoca pajti tette, szerintem senki. Szerencsémre egy hagyományos sörgurítással egybekötött expogomb-nyomogatásra (ő fotózott, én csak lövöldöztem) engem is lecsalt még október elején, így volt alkalmam rájönni, hogy az alacsony vízállású Duna iszonyat nagy élmény fotógép nélkül is, és milyen szép lesz jövőre, amikor a híd új világítását is lehet majd látni. Éljen az új Margit, addig legyen itt az eseményről két emlékkép.

 PIHE, fotó blog témakörben

AZ ELMÚLT FÉL ÉV TÖRTÉNETE

Szemfüles Pajtások bizonyára észrevették, hogy az elmúlt fél évben fülem botját se mozgattam blog-fronton (illetve mozgattam, de mindig csak ígéretek voltak nagyok), a flickr albumom is csak egyetlen képpel lett gazdagabb - arról nem is beszélve, hogy a kicsiny, de rettentő lelkes vállalkozásom marketing-tevékenysége is a nulla felé konvergált. A hallgatás oka rettentő egyszerű: augusztus óta bőszen építkezünk Julcsival. Tovább...

VÁLASZTÁSOK

Egy kockaház a bécsi Grabenen

(Csak zárójelben: Nektek is nagyon lassan jön be a blog?)

 PIHE, fotó blog témakörben

LIKE * X (X > VÉGTELEN)

Gondolkodtam, hogyan tudnám megköszönni Nektek a Goldenblog nevezésemet és a 19 szavazatot (ami rettentő sok, főleg ahhoz képest, hogy a blogon meg sem hirdettem, a közösségi oldalakon pedig kifejezetten kértem, hogy ne szavazzatok, mert érdemtelen vagyok rá ilyen frissítés mellett), de a tegnap esti végeredmény listát böngészve elérzékenyülten konstatáltam, hogy 19 szavazattal a középmezőnyt erősítem. Azon is gondolkodtam, hogy tudnám megköszönni Nektek, hogy kerek hat öt (elnézést, matekgyenge vagyok) éve olvastok, hiszen a szeptember eleje mindig blogszületésnap is (jó, tudom - még épphogy augusztus van). Pár évvel ezelőtt, amikor a web2 hódító útjára indult, a Times "Év embere" cikke így kezdődött: "Congratulations, the man of the year... is You", avagy "Gratulálunk, az év embere... Te vagy", ennek nyomdokain indulva most kicsit összerendezlek Benneteket egy kupacba (kéretik kicsit nem mocorogni) és nyomok Rátok egy hatalmas Tetszik gombot - számomra az öt év emberei Ti vagytok, a blog Nektek készül és amíg hozzászóltok, itt is marad. Tehát:

Öt év alatt 527 naplóbejegyzéshez 3656-szor szóltatok hozzá és 274.755-szor töltöttétek le a főoldalt. Köszönöm szépen Nektek!

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

A KIRÁLY ÚJ RUHÁJA

Kizárólag a feljegyzés kedvéért álljon itt az első - legalábbis ebből a perspektívából készült - kép kedvenc épületem új világításáról. Lehet szapulni, hogy túl drága (mert tegyük a szívünkre a kezünket: 485 millát biztosan másra is tudott volna fordítani az Ország) vagy túl sárga, de most ez még nagyon új ahhoz, hogy pálcát törjünk felette. Nekem tetszett a régi világítás is, fényképészeti szempontból kihívás volt helyesen exponálni, az új változatot viszont egy képből, automata fényméréssel meg lehet oldani.

 PIHE, fotó blog témakörben

ISTEN DÍSZTÁRCSÁJA

Chiesa del Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano, Róma.

 PIHE, fotó blog témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »