EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 16. OLDAL -

A HÍD ALATT, A HÍD ALATT...

Már bizonyára rengeteg ilyen fotót láttatok erre-arra, hiszen az idei alacsony vízállás által kínált témára sok fotóbarát rárepült, de olyan tudományosan (évekre visszamenőleg összehasonlítva a vízállási elemzéseket mindenféle grafikon formájában), ahogy Takoca pajti tette, szerintem senki. Szerencsémre egy hagyományos sörgurítással egybekötött expogomb-nyomogatásra (ő fotózott, én csak lövöldöztem) engem is lecsalt még október elején, így volt alkalmam rájönni, hogy az alacsony vízállású Duna iszonyat nagy élmény fotógép nélkül is, és milyen szép lesz jövőre, amikor a híd új világítását is lehet majd látni. Éljen az új Margit, addig legyen itt az eseményről két emlékkép.

 PIHE, fotó blog témakörben

AZ ELMÚLT FÉL ÉV TÖRTÉNETE

Szemfüles Pajtások bizonyára észrevették, hogy az elmúlt fél évben fülem botját se mozgattam blog-fronton (illetve mozgattam, de mindig csak ígéretek voltak nagyok), a flickr albumom is csak egyetlen képpel lett gazdagabb - arról nem is beszélve, hogy a kicsiny, de rettentő lelkes vállalkozásom marketing-tevékenysége is a nulla felé konvergált. A hallgatás oka rettentő egyszerű: augusztus óta bőszen építkezünk Julcsival. Tovább...

VÁLASZTÁSOK

Egy kockaház a bécsi Grabenen

(Csak zárójelben: Nektek is nagyon lassan jön be a blog?)

 PIHE, fotó blog témakörben

LIKE * X (X > VÉGTELEN)

Gondolkodtam, hogyan tudnám megköszönni Nektek a Goldenblog nevezésemet és a 19 szavazatot (ami rettentő sok, főleg ahhoz képest, hogy a blogon meg sem hirdettem, a közösségi oldalakon pedig kifejezetten kértem, hogy ne szavazzatok, mert érdemtelen vagyok rá ilyen frissítés mellett), de a tegnap esti végeredmény listát böngészve elérzékenyülten konstatáltam, hogy 19 szavazattal a középmezőnyt erősítem. Azon is gondolkodtam, hogy tudnám megköszönni Nektek, hogy kerek hat öt (elnézést, matekgyenge vagyok) éve olvastok, hiszen a szeptember eleje mindig blogszületésnap is (jó, tudom - még épphogy augusztus van). Pár évvel ezelőtt, amikor a web2 hódító útjára indult, a Times "Év embere" cikke így kezdődött: "Congratulations, the man of the year... is You", avagy "Gratulálunk, az év embere... Te vagy", ennek nyomdokain indulva most kicsit összerendezlek Benneteket egy kupacba (kéretik kicsit nem mocorogni) és nyomok Rátok egy hatalmas Tetszik gombot - számomra az öt év emberei Ti vagytok, a blog Nektek készül és amíg hozzászóltok, itt is marad. Tehát:

Öt év alatt 527 naplóbejegyzéshez 3656-szor szóltatok hozzá és 274.755-szor töltöttétek le a főoldalt. Köszönöm szépen Nektek!

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

A KIRÁLY ÚJ RUHÁJA

Kizárólag a feljegyzés kedvéért álljon itt az első - legalábbis ebből a perspektívából készült - kép kedvenc épületem új világításáról. Lehet szapulni, hogy túl drága (mert tegyük a szívünkre a kezünket: 485 millát biztosan másra is tudott volna fordítani az Ország) vagy túl sárga, de most ez még nagyon új ahhoz, hogy pálcát törjünk felette. Nekem tetszett a régi világítás is, fényképészeti szempontból kihívás volt helyesen exponálni, az új változatot viszont egy képből, automata fényméréssel meg lehet oldani.

 PIHE, fotó blog témakörben

ISTEN DÍSZTÁRCSÁJA

Chiesa del Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano, Róma.

 PIHE, fotó blog témakörben

BRÉKING NYÚZ: A RICOH MEGVETTE A PENTAXOT!

Frissítve: 2011. július 1.

Szeretném felhívni a kedves, bolondok napokon nevelkedett, gyanakvó Pajtások figyelmét, hogy a következő hír nem kacsa, nem rémhír és nem én találtam ki.

A helyzet az, hogy amíg mi békésen szenderegtünk, a Ricoh megvásárolta a Hoyától a 2008 óta tulajdonolt Pentax képalkotási részlegét (Pentax Imaging), ami alá a távcsövek, a kompakt, EVIL és tükörreflexes digitális fényképezőgépek tervezése tartozik. A Hoya a többi Pentax üzletágat (orvosi felszerelések, üveggyártás, stb) megtartotta.

A Ricoh a fényképészet terén 1936 óta van jelen, így a másik földtekén egy igen rangos névről van szó, itthon főleg kompaktokról ismert. Szintén ez a gyár volt az első márkák egyike, amelyek digitális technológiát gyártottak 1995-ben. Az új (és remélhetőleg boldog) tulajdonos a digitális fényképezőgépek gyártásának fellendítését reméli az új szerzeményétől. Mi, bajonettbe fektetett végfelhasználók ugyanezt reméljük. Meg némileg olcsóbb árakat, jobb marketinget, új fejlesztéseket. Szóval hajrá Ricoh, hajrá Pentax.

A teljes sajtóhír angolul itt.

 PIHE, fotó témakörben

ÚJRA ITTHON (+ PENTAX Q)

Épségben sikerült hazaérnünk az olasz fővárosból, ahol gyönyörű - és nem kevésbé fárasztó - 10 napot töltöttünk el. Most kaptok egy bemelegítő képet a Ferihegy Liszt Ferenc Skycourtjéről (ami egyébként nagyon szép elegáns lett), de gyanítom, hogy nem ez lesz az utolsó postolt kép az útról.

Egy szolgálati közleménnyel is adós vagyok, csütörtökön kedvenc márkánk ugyanis bejelentette első tükör nélküli cserélhető objektíves vázát (EVIL - Electronic Viewfinder, Interchangeable Lens), aminek típusjelzése megegyezik az új bajonettfoglalat nevével, ez rém egyszerűen Q névre hallgat. Nem akarnék bővebben írni a vázról, mert kompaktokkal sem nagyon szoktam itt foglalkozni - és a specikel elnézve (kompakt érzékelő, stb) valahogy az az érzésem van, hogy a Pentax Q egy farkasbőrbe bújtatott bárány. :o) Utcai fotóra vagy utazáshoz ideális gép, természetesen haladó felhasználásra nem lesz megfelelő. Meglepő módon csak két színben kapható (még). A részletes leírásokat és a sajtóközleményt Ned szedte össze a honlapján.

 PIHE, fotó blog témakörben

CSEND+CSEND, AVAGY...

… Magyarázom a bizonyítványom. Igazság szerint nincs is semmit magyarázni vagy szépíteni rajta, hiszen alapvetően nem azért haldoklik a blog, mert minden mással foglalkozom, csak az írással nem (pedig de? :o)), de az utóbbi hónapokban kicsit feltornyosultak az események és elfoglaltságok, annak ellenére, hogy jószerivel csak le kellett volna ülni a Median elé és kiposztolni az újdonságokat, amiket egyébként már szinte teljesen megírtam korábban (volt itt ugye K-5, meg Pentax GPS, és Apple Keynote is). Alapvetően a blog.csorge.hu életének legnagyobb hallgatását is csak azzal a rövidke hírrel szeretném megtörni, hogy két hétig újabb csend következik, ugyanis holnaptól nászúton vagyunk (és ezzel szerintem tökéletesen meg is magyaráztam a csendet és az eseményeket ;o)). Igyekszem sok képet termelni, hogy ne csak betűket kapjatok, hanem pixeleket is kergessünk majd. Stay tuned, Pajtások.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

LETAKART PENTAX

Két napja kezdtek el keringeni az első képek a neten a Kínában megrendezendő P&E Show Pentax standján található letakart "valamiről". A kép két dolog miatt is érdekes: ha visszaemlékszünk, a K-7 bejelentése előtt az első "kiszivárogtatott" fotó is pontosan ilyen szutyok minőségű volt, másodsorban arra is biztosan emlékszünk, hogy a Pentax már két éve távolmaradt a P&E-től, most pedig a Canon és a Nikon standokat megszégyenítő méretű boxot húzott fel. Szóval valami lesz idén a P&E-n, ami megéri azt, hogy előre hírverés legyen belőle, de legalább a blogok írjanak róla.

Meglátásom szerint vagy egy erős bridge gépről lehet szó, de az is lehet, hogy mégiscsak igazak a pletykák az NC-1 kódnevű tükör nélküli, cserélhető optikás (EVIL) vázról. Nem tartom valószínűnek, hogy a K-r vagy a K-5 utódot kap, túlságosan jól fogynak a cuccok. Esetleg előrukkolnak egy 645DII-vel vagy az előbbiek sikerén felbuzdulva egy FF concept vázzal, de ezek bejelentése Japánban lenne stílszerűbb.

Mindenesetre készüljünk fel, hogy bármi lesz is az, kapható majd több színben is. :o)

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   Előre »