EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 16. OLDAL -

BUDAPEST BY NIGHT BY SZÉL BY PENTAKSZKÁÖT

Ha azt hitted, hogy Budapest ronda és koszos, kattints a tovább gombra (feltéve persze, hogy a főoldalon vagy).

Tovább...

ITT A VÉGE, FUSS EL VÉLE

Kedves Pajtások!

Az utóbbi hónapokban alig egy-egy bejegyzésre maradt csak időm, amiről pedig írni szerettem volna, arról már korábban megfogalmaztam néhány jól - rosszul sikerült passzust. Hat évet élt meg a blog, ez alatt 538 alkalommal ültem le és fogalmaztam meg valamiféle gyorsan hervadó vagy örökzöld szóvirágot (gondoljunk csak a frontlencse körül kanyargó szűrőmenet szóképre, amit máig sok helyről hallok vissza :o), amelyre Ti nem kevesebb, mint 3636 szakítottatok rám és a témára időt azzal, hogy válaszoljatok, kiegészítsetek vagy éppen kijavítsatok - ezért én örökké hálás leszek. Kaptam néhány nagyon jó barátságot, sok jó ismerőst a blogon keresztül, így nagyon örülök, hogy elindítottam 2006 szeptemberében az oldalt.

Sajnos az élet azonban úgy hozta, hogy az oldal bővítését be kell fejeznem, tehát ez az utolsó bejegyzés. Ráfoghatnám sok mindenre, hogy végül így döntöttem: a rengeteg munkára, a folyamatos időhiányra, a más témák felé való elvitorlázásomra, de azt hiszem, egyik sem állja meg teljesen a helyét.

Így csak annyit mondanék: köszönöm szépen Neked, Nektek...

 

 

 

 

 

 

... és boldog BOLONDOK NAPJÁT! :o)))

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

SMC PENTAX DA 17-70 F/4 SDM SUFNITESZT: A NAGYOTLÁTÓ NAGYLÁTÓ

A legtöbbször azért cseréljük le a kitobjektíveket (kivéve azon céltudatos Pajtásokat természetesen, aki nem vettek soha életükben fényképezőgépet kitobjektívvel és soha nem vitte rá őket a kiváncsiság, hogy megérezzék a 28-80mm / 18-55mm sajátságos feelingjét), mert a tele állása túl rövid, így rögtön elkezdünk gyűjteni egy telezoomra (ami ugyebár megint egy kétélű fegyver), aztán pedig rájövünk, hogy ez mind nagyon szép, de egy városnézésnél átlag 5 percenként biztos, hogy megkínozzuk a társaságunkat azzal, hogy "várj egy picit, objektívet cserélek". (Ismerős, ugye? ;o) A témáról lesz hamarosan egy elmélkedősebb írás ezen az oldalon, de ne szaladjunk ennyire előre. Tovább...

VAN ÉLET AZ IPHONE UTÁN?

Szeretném elővezetni, hogy a következő gondolatokra hatványozottan igaz a Névjegy részben leírt irányelv, miszerint minden, a blogomban megjelenő bejegyzés a saját érzéseimet és meglátásaimat tükrözi, amelyet mint kizárólag és szigorúan magánvéleményt, tetszőleges hasznosításra tárok a Nagyérdemű elé. :o)

Évek óta iPhone-os vagyok. Alapvetően két okból választottam az almás telefont: 2006 óta vagyok kizárólag Mac-en élő (előbb egy Macbook, utóbb egy Macbook Pro boldog tulajdonosa) és teljes megelégedettséggel használom a legkülönbözőbb alkalmazási területeken, így logikus volt, hogy az akkoriban haldokló Nokiámat ilyen telefonra cserélem. A másik ok a fiskális presszió volt, ugyanis a 3G bejelentése idején az első generációs ("2G") telefonok ára hihetetlen mértékben esett, így egy használt példányt elképesztően elfogadható áron tudtam beszerezni. Az örömöm viszont nem tartott sokáig, és ennek ugyan a blog hasábjain nem, de a mindennapi életben erősen hangot adtam, hiszen rengeteg hiányosság tátongott kezdetben az iOS felületén, amit az Apple a mai napig nem javított ki rendesen (vagy kijavított, de konkrétan a support tojik a régi modelleket használók fejére).

Hatalmas bizonytalanság volt bennem az akksival kapcsolatban, hiszen Nokiákhoz szokott lelkivilágomban elég erős bástyát képezett az "új év, új akku" jelmondat, amelybe egy fixen beszerelt áramforrás elég destruktívan érkezett. Szerencsére bebizonyosodott, hogy alaptalanok voltak a félelmek, hiszen az Apple akksija ésszerű használat mellett egész korrektül helytállt akár másfél - két napig is.

A szoftveres gondokat egy hosszabb listában is nehéz lenne összefoglalni: kimondottan buta üzenetkezelés (hogy régi firmware-ekben miért nem lehetett egy-egy SMS-t törölni, csak komplett beszélgetéseket, hogy miért nem lehet MMS-t fogadni és küldeni vagy miért nincs küldés után jelentés csak az Apple tudja); utálatosan hosszú boot (tudom, hogy a 2G nem egy versenyautó, de könyörgöm, vészhelyzetben a 6 perces bootidő bizony életekbe kerülhet); össze-vissza működő hangmódok (az utolsó évben már külön hordtam az iPodom, mert fülhallgató után a telefon nem állt vissza normál hangszóró módba - és ahogy olvastam a neten, ez egy ki nem javított hiba). A fényképezőgépre nem térnék ki - bár az Apple kamerái mellett minőség terén nem sokan rúghatnak labdába, de azért nem kényeztették el a felhasználókat azzal, hogy túlkomplikálták volna a felvételi lehetőségeket. Rengeteg apró hiányossága van a rendszernek - csak egyet említek: arra, hogy a lockscreent miért szeretik Apple-ék üresen hagyni, nem tudom a választ, de tény, hogy csak jailbrake után van lehetőség naptárat vagy más hasznos dolgokat felpakolni rá. A jailbrake viszont annyira belassította a telefont, hogy a felébresztés után percekbe telt elindítani egy olyan egyszerű alkalmazást, mint például a számológép. Szintén probléma volt, hogy töltésre dugva az asztal lapjára fektetett telefon képernyője érzéketlen volt több beépített alkalmazásban (például stopper) - amint az ember kézbe vette, visszatért belé az élet. A WIFI szintén problémás volt (havi egy network reset kellett neki), ugyanígy a térerővel is voltak problémák.

Igazából a "legviccesebb" feature ihlette ezt a bejegyzést: tegnap szerettem volna egy teljes törlést eszközölni (visszaállítás az eredeti állapotba, adatok és beállítások törlésével), amely az iOS beépített szolgáltatása, tehát nem egy felhackelt történetről van szó. A telefon figyelmeztetett, hogy ez egy órát is igénybe vehet, így tegnap 11:00-kor bátran hagytam ott a készüléket a dolgozószobában és mentem el munkába. Ma reggel az iPhone ugyanúgy fogadott, ugyanis teljesen kifagyott visszaállítás közben. Ilyenkor az ember elgondolkodik, hogy vajon jó ötlet-e egy hard reset vagy ezzel lehet a legjobban kinyírni a telefont, de 19-re lapot húztam és újraindítottam a készüléket. Az újraindítás után természetesen megjelent az Apple logó és ugyanúgy nem történt semmi, mint az előtte való huszon-egynéhány óra alatt. Remegő kezekkel néztem megoldás után a neten, és nini: ez bizony egy ismert probléma, vagyis 2G-n ne akarjunk teljes visszaállítást végezni, mert csúnya vége lesz, ha nem vagyunk lélekben kellően edzettek és nem láttunk elégséges Clint Eastwood filmet ahhoz, hogy megfelelő hidegvérrel bírjunk. Hogy az Apple miért nem javítja ezt a nyilvánvalóan szoftveres hibát? Mert valószínűleg sokkal egyszerűbb az új iPhone modellekkel foglalkozni: ha becsődölt a régi telefonod, dobd el és vegyél egy méregdrága újat.

Az Androidosok most nagyon fognak szeretni, az iPhone-pártiak pedig nagyon utálni: pár hete betettem az iPhone-t a fiókba és beszereztem egy HTC Desire Z-t. És megvilágosodtam. Nem szeretnék mérleg nyelve lenni, de az első nap után úgy mentem el lefeküdni, hogy szabadabbnak éreztem magam. Talán a legkorrektebb azt mondani, hogy az Android minden, ami az iPhone nem (és fordítva). Lehet, hogy az iPhone a trend, de ugyanakkor hihetetlen keretek közé szorítja az embert, amiből vagy kitör a jailbrake-kel, vagy nem - arról nem is beszélve, hogy az eladási ár töredékéért értelmes(ebb) készüléket választhatunk. Mivel ez nem egy Desire Z teszt, ezért csak annyit szeretnék mondani: ha nem célunk villogni az alma logóval, akkor van élet az iPhone után. És nem is olyan nagyon rossz.

 PIHE, minden más témakörben

PENTAX K-01 SPECIFIKÁCIÓ + KÉPEK (MÁR HIVATALOSAN IS)

Frissítve: 2012. február 2.

Előzmény itt: Pentax K-01 pletykák, Pentax K-01 exkluzív képek

Sikerült elcsípni a hivatalosnak szánt sajtóközleményt (a bejelentésig még van néhány óra hátra), ugyanis a B&H Photo volt szíves előbb kitenni a honlapjára a specifikációt. Íme, kommentár nélkül címszavakban a fontosabb tudnivalók a Pentax K-01-ről:

- tükör nélküli kialakítás, amely kompatibilis minden eddigi Pentax K (K, KA, KAF, KAF2, KAF3) objektívvel;
- Sony 16 Megapixeles CMOS APS-C érzékelő (ugyanaz, amit a K-5-ben már láttunk és imádunk);
- új képfeldolgozó motor, amely Prime M névre hallgat;
- még halkabb mechanikus zár;
- 3 inches, 920.000 képpontos hátsó LCD;
- Full HD (1080p @ 30 FPS vagy 720p @ 60 FPS) videórögzítés H.264 tömörítéssel;
- szenzoreltolásos rázkódásvédelem (SR) és pormentesítés (DR);
- 6 kép / másodperces sorozat;
- 1/4000 és 30 mp közötti zársebességek;
- ISO 100 és 25,600 közötti érzékenységek;
- P, Av, T, M és automata, illetve kreatív módok;
- beépített HDR feldolgozás;
- felugró vaku + külső vaku számára vakupapucs;
- JPEG és DNG formátumok támogatása;
- az alumínium váz Marc Newson designer munkája és három színben lesz elérhető (ezüst-fekete, fekete, sárga-fekete);
- méret: 12.1 cm x 7.9 cm x 5.9 cm.

A váz kezdő ára 749 USD, a 40mm-es kitobival 899 USD, a megszokott 18-55mm + 50-200mm-es duplakittel 999 USD. Forgalomba a tengerentúlon március 15-én kerül (vagyis nemzeti ünnepünkön simán ki tudunk ugrani egy vázért ;o).

Írnék némi óvatos széljegyzetet, amíg hivatalos infók nincsenek. Számomra ez a gép egy hatalmas technikai ugrás a Pentaxtól, le a kalappal előttük! A gépnek iszonyat nagy sikere lehet, hiszen a Q is fogy(ott) rendesen, pedig az inkább csak egy piackutatás volt kedvenc márkánk részéről. Belekerült minden földi jó, amit a K-5-ből és a K-r-ből szerettünk - leszámítva talán a legnagyobb negatívumot, az optikai kereső hiányát (remélhetőleg kiegészítő formájában azért kapható lesz majd). Szintén elvárható lett volna a kihajtható kijelző, hiszen a hátsó, fix LCD bizonyos szituációkban elég nagy hátrány tud lenni (erre eddig ott volt az optikai kereső helyére csúsztatható szögkereső a nagytestvéreknél). Az 1/4000 nekem kicsit vissza-a-kályhához szájízű, de őszintén szólva nem valószínű, hogy ezt a vázat bárki is sportfotózásra használná. Szintén a hiánylistán szerepel a szigetelés és a TAv és Sv módok hiánya. Mindent összevetve egy jól sikerült belbecsű gépet talált ki a Pentax, bár van mit átmenteni a K-02-be.

Hogy kinek ajánlanám a vázat? Mindenkinek, aki egy erős belsővel szerelt, ám kezelhetőségében belépő / kezdő-haladó vázat választana magának, aki sokat utazik, de felnőtt a kompaktból és nem ijed meg nagyobb objektíveket csavarni a kis játékszere elejére, illetve annak, aki haladó fotós, de szeretne egy tökéletes második gépet magának, amit akár a kabátzsebben is el tud vinni bárhová.

Csak csendesen jelzem, hogy láthatóan a Ricoh is profitál a házasságból, hiszen pont a napokban jelentették be a GXR új modulját, ami a K-5 / K-01 Sony érzékelőjét kapta...

Egy rövid gondolatot fűznék a Marc Newson által megálmodott külsőhöz. Sokan írtátok, hogy "ronda". Ebben van valami - tényleg nem szép első ránézésre, sőt, az új 40-es XS obival olyan, mintha egy bulldogot gyömöszöltek volna egy fekete-ezüst kartondobozba. Azonban gondoljatok bele, milyen gépekkel rohangáltunk a 90-es évek elején! Nincs deja vu érzésetek? Emellett bennem mindig ott a fakulni nem tudó emlék, hogy a K-7 idején mennyire ki volt akadva a szögletes "á LX" designon a Nagyérdemű, mégis ma már ilyennel futkosik a Pentaxosok nagyrésze (K-7, K-5, K-r) - egyszerűen meg kell szokni, nagyobb obival például nem is olyan rossz, lásd fentebb az FA Limiteddel készült képet. Akit pedig ez sem győz meg, annak ajánlom a Pentax Program fotóit további szíves felhasználásra:

És plusz egy érdekesség:

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-01 EXKLUZÍV KÉPEK

Előzmény itt: Pentax K-01 pletykák

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-01 PLETYKÁK

Nem tudni, hogy csak érzéki csalódásról van-e szó, vagy tényleg lehetséges lenne, hogy Pentaxék kimentek a sufniba reszelgetni valamit, de szárnyra kapott egy pletyka, miszerint februárban fanfárok szavára, dicsfény közepette angyalok (vagy legalábbis szokásosan mangalányokkal tálalva) fogják lehozni a K-01 névre keresztelt vázat kedvenc gyártónk, nekünk, halandóknak. Ha a bevezető mondatban éreztetek némi cinizmust, jó nyomon jártok: nem vagyok kibékülve az "évente egy váz, egy objektív" gyártási filozófiával, amit a Pentax az utóbbi egy-két évben képvisel (olyannyira, hogy tavaly a Q bejelentését is pár mondatban letudtam).

Mindenféle magyarázat nélkül a következőkről hallani pár napja:

- tükör nélküli váz
- a K-5 APS-C szenzora
- KAFx-foglalat
- optikai kereső nélküli kiépítés
- méretben a K-r-nél picit kisebb lesz
- kocka alakú, retró stílusú (külföldi oldalakon "rondának" titulált) váz
- sárga bőr és gumi borítás
- 40mm-es kitobi, ami kisebb lesz a 40mm-es DA Limitednél (és állítólag nem használható DSLR vázakon)
- írtam már, hogy ronda? :o)

A pletyikhez tartozik egy "véletlenül kiszivárgott" kép is:

Nekem ez a következőt mondja: APS-C szenzoros Q, saját obiparkkal, de átjárhatósággal a K-* rendszerrel. Ami biztos, hogy ez bizony nem az a full frame váz, amire annyira várunk (és amit fiskálisan valószínűleg csak az elvakultak engedhetnek meg maguknak). Csak zárójelben jelzem, hogy ha a fentiek igazak, és a Q kap egy nagytesót, akkor ideális utazóváz lehet, ha az árcímke is a helyére kerül. Mindenesetre a japán piac egészen biztos, hogy kajálná. Csak ne lenne pletyka. Meg ronda.

 PIHE, fotó témakörben

KELLEMES ÜNNEPEKET!

Kedves Pajtinák és Pajtások! Ezúton szeretnék Nektek boldog, békés, áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánni! (Jövő héten össznépi blogtalálkozó valamelyik beigli-detoxban? ;o))

Santa Maria in Vallicella, Róma

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

A HÍD ALATT, A HÍD ALATT...

Már bizonyára rengeteg ilyen fotót láttatok erre-arra, hiszen az idei alacsony vízállás által kínált témára sok fotóbarát rárepült, de olyan tudományosan (évekre visszamenőleg összehasonlítva a vízállási elemzéseket mindenféle grafikon formájában), ahogy Takoca pajti tette, szerintem senki. Szerencsémre egy hagyományos sörgurítással egybekötött expogomb-nyomogatásra (ő fotózott, én csak lövöldöztem) engem is lecsalt még október elején, így volt alkalmam rájönni, hogy az alacsony vízállású Duna iszonyat nagy élmény fotógép nélkül is, és milyen szép lesz jövőre, amikor a híd új világítását is lehet majd látni. Éljen az új Margit, addig legyen itt az eseményről két emlékkép.

 PIHE, fotó blog témakörben

AZ ELMÚLT FÉL ÉV TÖRTÉNETE

Szemfüles Pajtások bizonyára észrevették, hogy az elmúlt fél évben fülem botját se mozgattam blog-fronton (illetve mozgattam, de mindig csak ígéretek voltak nagyok), a flickr albumom is csak egyetlen képpel lett gazdagabb - arról nem is beszélve, hogy a kicsiny, de rettentő lelkes vállalkozásom marketing-tevékenysége is a nulla felé konvergált. A hallgatás oka rettentő egyszerű: augusztus óta bőszen építkezünk Julcsival. Tovább...

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »