EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 15. OLDAL -

PENTAX K-3 PLETYKAROLLER

Úgy néz ki, hogy csak-csak megvalósulni látszik a Pentaxék százéves terve a teljes Leica kockát rajzoló érzékelővel szerelt váz formájában, amelyről eddig bárki kérdezett, mindig egy alapos körbenézéssel indítottam, hogy hányan állnak körülöttem lehallgatóval. Tehát: K-3 (vagy minek nevezzelek). Egyre-másra olvasni híreket és csepegtetéseket a nagyvilágból, amely persze lehetséges, hogy egy pletykaroller: valaki hallott vagy vélt gondolni valamit és azt valós tényként kezelve mások lehozták - a korrektség kedvéért szeretném jelezni, hogy nem láttam "hivatalos szivárogtatást" még ezügyben (az összes fotó, amit illusztrációnak beszúrtak, számomra elég PS-gyanús), leszámítva azt, hogy a Pentax Facebook oldala megosztott egy fórumpostot a K-3-ról.

Amiről susognak, az konkrétan egy kompakt méretű (K-5? Légyszi-légyszi!) full frame váz, 24 megapixeles CMOS érzékelővel, 29 AF ponttal, DX (APS-C) móddal 12 megapixelen, 200.000 expóra tervezett zárral, 6 kocka / másodperc sorozattal, Full HD videófelvétellel, ISO 100 - 25.600 (kiterjesztve 50 - 102.400) érzékenységgel. Az árcímke hosszára és a nyitó obiparkra rettentő kiváncsi leszek.

Mivel nekem a specik nem egy alsókategóriás FF vázra hajaznak, hanem igencsak felsőbb szegmensre, ezért nyilván nem a Nikon D600 (?) árazásában részesül, hanem 500.000 Ft feletti bevezető árral számolhatunk. Nyitó obiparkhoz illene egy 2x-7x/2,8 és egy 7x-200/2,8. Az FA Limitedek és az 50/1,4 adottak, ahogy a 100/2,8 Macro WR is. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy a pletykaroller megvalósul-e idén ősszel, ahogy azt évek óta rebesgetik.

 PIHE, fotó témakörben

HIVATALOS: PENTAX K-30

Pentaxéknak van egy olyan kedvenc szokása, hogy az újdonságok bejelentéseit mindig valamilyen fontos családi programunkra tűzik ki, így esély sincs arra, hogy ritmikusan nyomogatni lehessen az F5 gombot a bejelentés vélt pillanatában (és ez így jól is van, azt hiszem). Ezért csak pár óra késéssel - de törve nem - adnék számot a középkategóriás termékvonal legújabb üdvöskéjéről, a Pentax K-30-ról.

Tovább...

HIVATALOS: PENTAX DA 50MM F/1,8

Íme a Pentax új 50mm-es üdvöskéje, F:1,8-os fényerővel. A Pentax pár perce jelentette be ezt az egyértelműen DA 35/2,4 mintájára olcsónak szánt üveget, amely az F50/1,7-től hivatott átvenni a régóta érő stafétát. Az objektív mindössze 122 g-ot nyom, a 7 hajlított lamella előtt 6 lencsetagot találunk 5 csoportba rendezve. Rekeszgyűrű nem került az objektívre, de nem is számítottunk rá. Ami érdekes, hogy a szűrőmenet meghízott 3 mm-el, tehát gyaníthatóan egy teljesen új konstrukcióval van dolgunk, nem pedig egy újragondolással, mint a 35/2,4 esetében. Bevezető ára 250 USD körül alakul (kb. 50.000 Ft).

Stay tuned, mert maholnap még lesz meglepi a Pentaxék házatájáról.

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX TERMÉKFRISSÍTÉS ÉS DESIGN

Nem szeretnék léggömbhámozással kezdeni és tömeghisztériával folytatni, így egy kizárólag saját elgondoláson alapuló kis képsort osztanék meg a Pentax felső-középkategóriás vázairól időrendi sorrendben. (A képek nem méretarányosak.) Nagyon érdekes, ahogy a termékek kiadása alakul, szinte ugyanazt a termékciklust tartják végig és kialakításban is párosával járnak a gépek (a belépő vázakat azért nem foglaltam be, mert azok designban és időpontban szinte mindig követik vagy megelőzik a felsőbb kategóriát). Ha most a főoldalon vagy, több a Tovább gomb után jön.

Tovább...

ÚJ CSORGE.HU

Ha már ilyen jól belelendültem a bloggolásba (hurrá), szeretném felhívni figyelmeteket, hogy az anyahonlapként és képtárként funkcionáló weboldalam új ruhát kapott, egyszersmint majdnem teljesen új tartalmat. Az átalakítás már nagyon régen érett, nem voltam ugyanis elégedett a honlap kinézetével és kezelésével, a végső löketet több mint egy évnyi tologatás után Bratincsák Péter fotóspajtásnak készített honlap adta (tehát az ötletet saját magamtól loptam). Egyrészt nullára pucoltam a designelemek számát, az új kialakításhoz egyetlen képet sem használtam fel, minden szöveggel van kiírva - másrészt pedig a régi sokképes-kattintós megoldás helyett inkább a történetiségre koncentráltam, így lapozgatós összeállításra vettem a figurát. A képek közül rengeteget töröltem (erre utal a Selected photographs - válogatott fényképek cím is) és sok olyan képet tettem közzé, amiket eddig valamilyen oknál fogva nem te(he)ttem ki. Született két Facebook gomb is, az Ajánlom gombbal csatlakozni lehet a már tavaly létrehozott és a mindenféle képeket befogadó oldalhoz, míg a Share gombbal meg lehet osztani az oldalt anélkül, hogy valaki csatlakozna az oldalhoz (nem szeretnék lájkokat gyűjtögetni, ezért van a két külön funkció). Egyelőre csak angolul fut az oldal, ami tudom, hogy komoly hiba, de ha egyszer lesz időm, polírozok egy magyart is. Addig is örömmel látlak Benneteket a megújult csorge.hu-n és szívesen olvasnék kritikát akár a külalakról, akár a belbecsről.

 PIHE, www.csorge.hu témakörben

PENTAX K-30 PLETYI

Takoca Pajtás pár órája kérdezett, hogy tudok-e új gépről, én pedig csak a vállamat vonogattam, hogy minek nekünk új gép, amikor itt a K-5 és a K-01. Mire hazaértem, kaptunk egy kiszivárgott fotót a K-r utódjáról, ami kísérteties módon a K-30 nevet kapta (ami nem azonos azzal a K-30-al, amit a K20D után vártunk körömrágva). Néhány gyanított adat, a teljesség igénye nélkül:

Érdekes megfigyelni a váz formáját, ami azt sejteti, hogy újabb vonal megszületésének vagyunk szemtanúi:

 PIHE, fotó témakörben

A KÖZÖNSÉGSZAVAZÓS FOTÓVERSENYEKRŐL

Hihetetlen régen nem írtam tartalmasabbat, ennek egyik oka, hogy a következő témát iszonyat érzékenynek ítél(t)em meg és csak hosszú töprengés után jutottam arra az elhatározásra, hogy (élve a klasszikus szóvirággal és a szólás szabadságával) tölcsért csinálok kezemből. Rögtön pontosítanám a címet is: a közönségszavazós fotóversenyek szereplői magatartásáról írnék egy bevezető gondolatot és aztán beszélgetnék Veletek.

Az alapsztori: adva van egy közösségi oldalon egymást viszontjelölt ismerősöm (akit nem nevezünk nevén és kérlek ne is találgassatok, mert bár létező emberről írok, de akinek X-nél több fotós ismerőse van, nagyon jól tudja, hogy valójában sztereotípiáról beszélünk), akit nagyon tehetséges fotósnak tartok, mind digitális, mind filmes téren kimagaslóan jó képei vannak: az utóbbi egy-két évben viszont mélyrepülésszerűen ment át a művészportréból saját karikatúrájába azzal, hogy folyamatosan közönségszavazós, pénznyereményekkel kecsegtető versenyekre nevez, ahol a cél természetesen minél több szavazat begyűjtése. Ennek eszköze adott, hiszen a közösségi oldalakon nap mint nap körbebombázza az ismerőseit, kérve-könyörögve egy-egy szavazatért.

Nem lenne bajom azzal, ha ez évente egy alkalommal történne - de szereplőnk minden ilyen versenyen ezt játsza. A történet végül odáig fajult, hogy életemben egyszer rákényszerültem használni az ignore gombot (aminek természetesen az lett a folyománya, hogy azon képeit nem látom, amikre egyébként kiváncsi lennék). Kicsit úgy érzem, a tehetséges fotós komolytalanná vált, aprópénzre váltotta a művészetét és ez nem a közönségszavazás tényétől alakult ki, hanem attól, ahogy szereplőnk magatartása megváltozott.

Ti mit gondoltok erről? Benneteket mennyire zavar az, ha valaki szavazatot "koldul" és hol van nálatok a tűréshatár? Mennyire tartjátok jónak a közönségszavazós pályázatokat (akár pro és kontra a szakmailag felkészült zsűrivel támogatott pályázatok tükrében) és milyen élményeitek vannak?

 PIHE, fotó témakörben

BUDAPEST BY NIGHT BY SZÉL BY PENTAKSZKÁÖT

Ha azt hitted, hogy Budapest ronda és koszos, kattints a tovább gombra (feltéve persze, hogy a főoldalon vagy).

Tovább...

ITT A VÉGE, FUSS EL VÉLE

Kedves Pajtások!

Az utóbbi hónapokban alig egy-egy bejegyzésre maradt csak időm, amiről pedig írni szerettem volna, arról már korábban megfogalmaztam néhány jól - rosszul sikerült passzust. Hat évet élt meg a blog, ez alatt 538 alkalommal ültem le és fogalmaztam meg valamiféle gyorsan hervadó vagy örökzöld szóvirágot (gondoljunk csak a frontlencse körül kanyargó szűrőmenet szóképre, amit máig sok helyről hallok vissza :o), amelyre Ti nem kevesebb, mint 3636 szakítottatok rám és a témára időt azzal, hogy válaszoljatok, kiegészítsetek vagy éppen kijavítsatok - ezért én örökké hálás leszek. Kaptam néhány nagyon jó barátságot, sok jó ismerőst a blogon keresztül, így nagyon örülök, hogy elindítottam 2006 szeptemberében az oldalt.

Sajnos az élet azonban úgy hozta, hogy az oldal bővítését be kell fejeznem, tehát ez az utolsó bejegyzés. Ráfoghatnám sok mindenre, hogy végül így döntöttem: a rengeteg munkára, a folyamatos időhiányra, a más témák felé való elvitorlázásomra, de azt hiszem, egyik sem állja meg teljesen a helyét.

Így csak annyit mondanék: köszönöm szépen Neked, Nektek...

 

 

 

 

 

 

... és boldog BOLONDOK NAPJÁT! :o)))

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

SMC PENTAX DA 17-70 F/4 SDM SUFNITESZT: A NAGYOTLÁTÓ NAGYLÁTÓ

A legtöbbször azért cseréljük le a kitobjektíveket (kivéve azon céltudatos Pajtásokat természetesen, aki nem vettek soha életükben fényképezőgépet kitobjektívvel és soha nem vitte rá őket a kiváncsiság, hogy megérezzék a 28-80mm / 18-55mm sajátságos feelingjét), mert a tele állása túl rövid, így rögtön elkezdünk gyűjteni egy telezoomra (ami ugyebár megint egy kétélű fegyver), aztán pedig rájövünk, hogy ez mind nagyon szép, de egy városnézésnél átlag 5 percenként biztos, hogy megkínozzuk a társaságunkat azzal, hogy "várj egy picit, objektívet cserélek". (Ismerős, ugye? ;o) A témáról lesz hamarosan egy elmélkedősebb írás ezen az oldalon, de ne szaladjunk ennyire előre. Tovább...

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »