EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 14. OLDAL -

PENTAX @ PHOTOEXPO 2012

A hétvégén remek társasággal (Takoca, Gabesz, Gorbelabda ex-márkatárs és egy nagy marék Pentaxos kíséretében) körbenéztünk a Lurdy-házban megtartott Photoexpo-n. Némileg nagyobb kiállításra számítottam, viszont a kiállítók számát az érdeklődők mennyisége nagyon keményen felhúzta, volt olyan stand, ahol csak komoly furakodás árán sikerült valamit látnunk. A Fotoplus egy nagyon szép méretű Pentax (és Zeiss) asztallal volt jelen a fő helyen, a bejárattal átellenes oldalon. Az általuk hozott néhány dologról ejtenék pár keresetlen szót:

Pentax Q10: az új kedvencem egy egyelőre nem kipróbálható darabbal volt jelen. Bár néhány milliméterrel nagyobbra sikeredett, mint elődje, még így is hihetetlenül kicsi a váz. Elvileg a hét végén érkezik az országba az első szállítmány, amelyből az én táskámba (zsebembe) is kerülni fog egy darab. Amit egyelőre tudni lehet: ISO 100 - 6400, hátsó megvilágítású CMOS érzékelő, Focus Peeking, 9999.9 mm-ig manuálisan beállítható képstabi (ez a gyutáv úgy jön ki, hogy ha valaki az 1200mm-es ágyúcsövét szeretné 1.4x-es konverterrel használni, akkor 1200 x 1,4 = 1680 x 5,5 = 9240 mm, ami már önmagában is ijesztő). Egy Q-K konvertert is rendeltem hozzá, nagyon kiváncsi vagyok, hogy mit alkot a meglévő objektíveimmel.

Pentax K-01: bár már nem mai gyerek, de az APS-C-s MILC-be is belemarkoltunk. Ami nagyon tetszett, az a hihetetlen gyors AF volt (Takoca Canon-i sebességet vett a szájára), ami az új 40mm-es XS-es palacsintának is köszönhető volt, ami alig észrevehetően dugta ki a buksiját a váz előlapjának síkjából. Ami nagyon nem tetszett, az továbbra is a méret és a fogás. Kereső híjján nehézkes kitartani, a markolat elég csekélyke, a mérete viszont elég féltégla… Az, hogy Marc Newson mit álmodott csomagolásként, már más tészta…

Pentax K-5 II és K-5 IIs: szintén nem kipróbálható példányok várták mohó kezek érintését az újabb DA-s obik gyűrűjében. Itt semmi extra nem történt, tökéletesen úgy néztek ki, mint a nyakamban lógó a K-5. A fényképészet egyik törvénye, miszerint "a kevesebb több" itt elég groteszk módon érvényesül, ugyanis az AA filter (anti-aliasing, az élek simításáért felelős szűrő) nélküli K-5 IIs laza 55.000 Ft-tal drágább, mint az "s" nélküli társa. Ha tagja vagy a Facebook csoportunknak, akkor ott láthattál már IIs-sel készített, pixelszaggató képeket. Nagyon kiváncsi leszek az új AF-re, amelyről néhány pre-pre-pre-preproduction darabot fogdosó teszter már dicshimnuszokat zengett. Szintén a hétvégétől lesz kapható.

Pentax 645D: önmagában ezért az élményért érdemes volt kimenni a Photoexpora, a kezembe vehettem és ki is próbálhattam a saját kártyámmal kedvenc márkánk csúcsgépét. Nem a "kicsi" és "könnyű" szavak voltak az elsők, amelyek eszembe jutottak, de a fogása példaértékű és a kereső mozivászon méretű a K-5 + OME-53 kombóhoz képest is. A gombok elég jól vannak elosztva a vázon és minden kézre áll (az eladó konkrétan megkérdezte, hogy hányszor volt már a kezemben, olyan gyorsan megtaláltam rajta mindent a fotózáshoz). A képminőséget tekintve ISO 800-tól kompromisszumos a cucc, de a zaj nagyon finom és csupán monokromatikus, így fájdalommentesen szűrhető.

A Photoexpon egyébként olyan vitrinekkel is találkozott az ember, amelyek komoly meglepetést okoztak: ilyen volt a Leica, amely igen komoly felhozatalt prezentált, illetve a rögtön mellette a Samyang vitrin is, amelyről nem is tudtam, hogy van hazai hivatalos forgalmazója (én még lengyel barátainktól vettem a halszemet). A Mikrosat standján is érdemes volt elidőzni, a megszokott minőségű vakukon túl néhány érdekes LED-es megoldással is lehetett találkozni, például ilyen volt a vakupapucsba húzható, változtatható fényerejű és színhőmérsékletű (!) fényszerszám. A Canonnál és a Nikonnál különbözű méretű, emberi élet kioltására is könnyedén alkalmas objektíveket láttunk - nézzétek el, hogy erről most nem emlékezem meg.

Összességében jó volt látni, hogy ilyen sokan érdeklődnek a fotózás iránt és hogy ilyen változatos a termékfelhozatal. Egyszer jó lenne megélni egy Photokinát is, vagy legalább egy Photokina-szintű hazai kiállítást a témában.

 PIHE, fotó témakörben

HIVATALOS: PENTAX K-5 II ÉS IIS, Q10...

Még tegnap este is hamisítványnak kiáltottuk ki a napok óta neten keringő homályos termékfotókat, amik a Pentax K-5 II és IIs vázakat hivatott előpletykásítani (magyartalanságért bocsánatkérő mosolyjel), mára virradóan viszont itt figyelt a postaládámban egy színes-szagos levélke a Pentaxtól, amiben hivatalosan is bejelentik a fenti gépeket és még pár újdonságot. Lássuk a speciket, aztán egy mondatban, nagyon politikusan igyekszem összefoglalni a saját véleményemet:

Pentax K-5 II: az eredeti K-5 vázából kidobták a régi fókuszmotort és a 11 pontos SAFOX X rendszerre cserélték, amely a marketingosztály szerint "kiemelkelkedően teljesít kevés fényben", valamint új a szenzor is, 16.3 megapixeles és szokásosan ISO 80 és 51200 között lehet játszani. Lesz még 921 képpontos, levegőrés nélkül illesztett LCD és a rengeteg olyan dolog, amit már megszokhattunk az eredeti K-5-ben.

Pentax K-5 IIs: ugyanaz, mint a K-5 II, csak éppen a szenzor elől lehagyták az élsimításért felelős szűrőt, ami ugyan picivel talán zajosabb képet fog eredményezni (ilyen szenzor mellett ez egy értelmetlen megjegyzés...), de cserébe tűéles képet ad.

Pentax Q10: ő a Q - a világ legkisebb cserélhető objektíves gépének - utódja. Kapott egy új, csilivili 12.4 megapixeles érzékelőt (háttérvilágításos CMOS + SR), feljavított AF rendszert és full HD videót h.264-es tömörítéssel. Ezt a Pentax még megfejelte egy telével (15-45mm, ami átszámolva 83-249mm-re jön ki), valamint egy Q adapterrel, amely lehetővé teszi, hogy K-s objektíveket tekerjünk kedvenc Q-nkra (ez a mondat most kicsit félreérthetőre sikeredett, talán nem is véletlenül...).

Új objektívek: itt sokkal érdekesebb a helyzet, egyfelől végre kezünkbe vehetjük a DA 560mm F/5,6-ot, valamint egy szuperzoomot is rádobtak a talicskára a DA 18-270mm képében, másfelől a 645D piac erősödését mutatja, hogy minden vásárra jelenik meg legalább egy új középformátumú DFA obi: ilyen most a HD Pentax DFA 645 MACRO 90mm F/5,6 ED AW SR. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy az új HD bevonat mit tud...

Végezetül a levél még hírt ad az X-5-ről is, ami egy K-5 vázába fröccsöntött szuperzoom bridge és a legtöbb helyen már legalább egy preview tesztelésen is átesett.

Hogy mit gondolok személy szerint? Látszik, hogy Pentaxék dolgoznak, de számomra pici csalódás a fenti lista: körülbelül olyan a II és a IIs az eredeti K-5-höz képest, mint 2008-ban két év várakozás után a K10D után lerakni egy ráncfelvarrást az asztalra - akkor, a bizonytalan időkben a Pentax megtehette, ma már nem. K-5 tulajdonosoknak megkérdőjelezhetően értelmes váltás mindkettő, bár a szűrő nélküli teljesítmény kiváncsivá tett. A Q utódjának örülök, bár sajnos nem volt a kezemben, de iszonyat aranyos gépnek tűnik. Az új objektívek is nagyon pozitívak, az 560mm-es tele végre a profi tele vonalat erősíti, így akinek a 300/4 valami miatt kevés lenne, annak kisebb bank és benzinkút-hálózat birtoklása mellett komoly opció lehet. A 645D utódja, ha a hírek igazak, fejlesztési stádiumban van, 51 megapixeles szívvel. Remélhetőleg lesz még bónuszajándék is a hónap közepén induló Photokinán.

 PIHE, fotó témakörben

HELLÓ, PENTAX KÉPVISELET!

 

Ennyi bevezető bejegyzés után a Fű zöld... mémmel szeretném üdvözölni a Fotoplus által elindított magyar Pentax képviseletet és első ténykedésüket, a Pentax Magyarország Facebook-csoportot! Szép hétvégét Mindenkinek (és ugye, hogy a remény hal meg...)!

 PIHE, fotó témakörben

DUNAPARTI ÍVEK ( + BSZ BLOG!)

Parlament, nyugati homlokzat

 

(Bár zárójelesen, de nem elhanyagolhatóan szeretnék megemlékezni arról, hogy a blognak is becsengettek, ugyanis - akárhogy számolom - ma éppen 6 éves lett. Köszönöm szépen a kitartó olvasást és ajánlom figyelmetekbe az esetenként nagyon pörgő Facebook csoportot is. Stay tuned. :o))

 PIHE, fotó blog témakörben

TŰZIJÁTÉK 2012

Mivel megígértem magamnak, hogy kibírom szeptemberig Pentaxos pletykák közlése nélkül, így úgy döntöttem, hogy az utóbbi idők képanyagaiból mutatnék néhány kattintást, ha már ez egy fényképészettel (is) foglalkozó blog (is). :o) Alább (vagy ha a főoldalon vagy, akkor a Tovább gombra kattogva) bemelegítésképpen egy kép az idei tűzijátékról, aztán szépen lassan lesz más is. :o) Szép szerdát Nektek!

Tovább...

PENTAX VÁZ ÁRAK, AVAGY K-5 VS K-30

A Facebookos csoportban az utóbbi pár hétben elég jó kis vita alakult ki a Pentax vázak tudásáról, a tudáshoz párosított árcímkéről, más márkák hasonló vázaihoz való hasonlítgatásról. Mielőtt számadatokkal bombáználak Titeket, szeretném jelezni, hogy a Pentax K-5-öt hivatalosan is levették a gyártósorról (az összeesküvés-elméletek rajongóinak: jövő hónapban Photokina).

Összegyűjtöttem pár körülbelüli árat a jelenleg forgalomban lévő Pentax vázak vámmal és adókkal terhelt kiskereskedelmi magyar árairól, amiket a megjelenést követően, bevezető jelleggel kaptak meg (nyilván a 645D kakukktojás, mert itthon polcról nem kapható, de rendelhető). Íme:

Pentax Q 110.000 Ft 2011
Pentax K-01 199.900 Ft 2012
Pentax K-30 220.000 Ft 2012
Pentax K-5 320.000 Ft 2010
Pentax 645D kb. 2.200.000 Ft 2010

A táblázatból azt lehet látni, hogy a K-30 és a K-5 között igenis nagy a szakadék (bárki bármit mond): két év múlva majd a K-30 is az életciklusa végén lesz (sőt, a K-5 már így is sokkal többet élt meg, mint kellett volna), 120-130.000 Ft-os áron, ami azt jelenti, hogy igenis más kategória árazásban is a két váz. A most kifutó K-5 jelenleg garanciával, ÁFÁ-san 220.000 Ft-ért meg lehet vásárolni, ennél marginálisan lehet olcsóbb ott, ahol még van belőle raktáron és amíg az utódot be jelentik (egyszercsak :o)) - így egy árba kerül az új K-30-al. (Nem szeretnék senkit sem megvezetni, de az utóbbi pár héten elég sok kérdést kaptam, hogy K-5 vagy K-30 - szerintem még mindig a K-5 a nyerőbb, kezelhetőségében, felhasználhatóságában komolyabb gép, a focus peeking és a felpucolt AF ellenére is.)

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX KÉPVISELET MAGYARORSZÁGON

Érdekes bejegyzésre hívták fel a figyelmemet a Pixinfo blogon, miszerint a Fotoplus Kft. átvette a Pentax magyar képviseletét marketing és termékellátottság terén. Elvileg egy augusztus 3-i bejelentésre hivatkoznak, azonban nem találtam erről sehol semmit, pedig a japán és a francia oldalt is feltúrtam. A dolog pikantériája, hogy a Fotoplus oldalán egyelőre csak a Canon és a Nikon logója virít... Mindenesetre nagyon üdvözölném a hírt, ha igaz.

Mivel hiszek a hír igazában, és abban, hogy a Fotoplus Kft. ráncbaszedi az évek óta zérómarketinges magyar Pentaxot, itt adnék számot arról, hogy többi munkám mellett iszonyatosan lassan, a "gerilla" honlapkészítés keretein belül elkezdtem egy messze nem hivatalos, a tengerentúli Pentax oldal fotós részlegének magyar tüköroldalát (teljesen önkéntes és pro bono alapokon) fejleszteni. Ez, a fenti hírrel, remélhetően nem a lelkes pajtások szabadidős tevékenysége marad és a pentax.hu is új tartalommal fog jelentkezni hamarosan.

Ámen.

 PIHE, fotó témakörben

PANORÁMÁK A FIÓKOMBÓL III.: BUDAPEST

Régen nem voltak fotók a blogon (nem mintha úgy tobzódnánk az egyéb bejegyzésekben :-/ ), pedig azért olykor-olykor kezembe kerül a K-5 (is). Takács "Takoca" István jóvoltából tegnap este néhány panorámám (igen, van nekem is ilyenem) pajtásbarát köntöst kapott (nem egyszerre kell letölteni 100 megát). Így első (igazából harmadik) etapként a Tovább gombra kattintva egy budapesti gigapanót ajánlanék figyelmetekbe (és ígérem, több zárójeles beszúrás nem lesz (legalábbis ebben a bejegyzésben)).

A panoráma Tair 300/4,5-tel készült K-5-ön. Igyekszem egy bővített kiadást is lőni egyszer, amin a budai oldal is jobban látható.

Tovább...

PENTAX K-3 PLETYKAROLLER

Úgy néz ki, hogy csak-csak megvalósulni látszik a Pentaxék százéves terve a teljes Leica kockát rajzoló érzékelővel szerelt váz formájában, amelyről eddig bárki kérdezett, mindig egy alapos körbenézéssel indítottam, hogy hányan állnak körülöttem lehallgatóval. Tehát: K-3 (vagy minek nevezzelek). Egyre-másra olvasni híreket és csepegtetéseket a nagyvilágból, amely persze lehetséges, hogy egy pletykaroller: valaki hallott vagy vélt gondolni valamit és azt valós tényként kezelve mások lehozták - a korrektség kedvéért szeretném jelezni, hogy nem láttam "hivatalos szivárogtatást" még ezügyben (az összes fotó, amit illusztrációnak beszúrtak, számomra elég PS-gyanús), leszámítva azt, hogy a Pentax Facebook oldala megosztott egy fórumpostot a K-3-ról.

Amiről susognak, az konkrétan egy kompakt méretű (K-5? Légyszi-légyszi!) full frame váz, 24 megapixeles CMOS érzékelővel, 29 AF ponttal, DX (APS-C) móddal 12 megapixelen, 200.000 expóra tervezett zárral, 6 kocka / másodperc sorozattal, Full HD videófelvétellel, ISO 100 - 25.600 (kiterjesztve 50 - 102.400) érzékenységgel. Az árcímke hosszára és a nyitó obiparkra rettentő kiváncsi leszek.

Mivel nekem a specik nem egy alsókategóriás FF vázra hajaznak, hanem igencsak felsőbb szegmensre, ezért nyilván nem a Nikon D600 (?) árazásában részesül, hanem 500.000 Ft feletti bevezető árral számolhatunk. Nyitó obiparkhoz illene egy 2x-7x/2,8 és egy 7x-200/2,8. Az FA Limitedek és az 50/1,4 adottak, ahogy a 100/2,8 Macro WR is. Nagyon kiváncsi vagyok, hogy a pletykaroller megvalósul-e idén ősszel, ahogy azt évek óta rebesgetik.

 PIHE, fotó témakörben

HIVATALOS: PENTAX K-30

Pentaxéknak van egy olyan kedvenc szokása, hogy az újdonságok bejelentéseit mindig valamilyen fontos családi programunkra tűzik ki, így esély sincs arra, hogy ritmikusan nyomogatni lehessen az F5 gombot a bejelentés vélt pillanatában (és ez így jól is van, azt hiszem). Ezért csak pár óra késéssel - de törve nem - adnék számot a középkategóriás termékvonal legújabb üdvöskéjéről, a Pentax K-30-ról.

Tovább...

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »