EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 13. OLDAL -

RÁUNTAM A VÁRAKOZÁSRA

Annyi év Iringó után (ha nem követnétek a Facebook csoportunkat, elmesélem, hogy Emyl Pajtás nyomán a fényképészeti - főként Pentaxos - kacsahíreket Iringónak neveztük el, hogy pontosan miért, azt majd egy sör mellett megosztjuk Veletek) a múlt hét fals bejelentése (vagy inkább bejelentésfalsa?) volt az utolsó csepp a pohárban. Imádom a Pentaxot - néha kicsit már túlzottan is -, de egyszerűen nem látom értelmét tovább várni egy 645D-nél kisebb fényképezőgépre, amivel teljes sötétségben is tudnék fényképezni.

Vásároltam egy Nikon D800-at. Igen, egy nempentax full frame gépet, ami nem csak nagyon drága, de mindent nem tud, amit a K-5 vagy a K-30 tud, és amelytől azt várom, hogy sokkal jobban fogok tudni fényképezni, mint eddig, hiszen eddig sem tudtam. Előre imádom, hogy a hozzá való objektívek drágák, nagyok és nehezek, de hát minél nagyobb, annál profibban nézek ki és annál inkább fogják az emberek azt gondolni, hogy tudok fényképezni (ami igaz is, hiszen az előző mondatom pont erről szólt), bár egyelőre gondot okoz, hogy vajon miért csak egy szám található a fix objektíveken és miért is fixek azok, de azt mondják, a fix ötvenes a menő (az egyik huszonéves modell ismerősöm is erre esküszik, bár ő lehet, hogy másra gondolt…). 

Szóval a lényeg, hogy kicsit felrázom a blog állóvizét azzal, hogy a Pentax házatája felől folyamatosan nem érkező bejelentéseket Nikonos meglátásokkal és sufnitesztekkel vegyítem. És ha azt gondolnátok, hogy mindez egy béna április elsejei tréfa, a hétvégén belógtam a Parlamentbe, ahol készült rólam egy lesifotó:

 

 

(És igen, ez egy nagyon béna április 1-i tréfa. A fotó 2008-ban készült, a kezemben pedig egy D300 látható, amit véletlenül vettem át, hogy ezzel vajon hogy tudnak emberek fényképezni… :o))) A Hölgyeknek sok locsolót, az Uraknak sok piros tojást, a hét további részére pedig jó hógolyózást kívánok!)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

MINEK MAKRÓZIK, AKI...

...nem bírja. Ha lenne ilyen mondás, valószínűleg rám vonatkozna a legjobban, hiszen mint annyiszor leírtam, a makrózás nagyon izgatja a fantáziámat azóta, hogy valamilyen szinten közel kerültem a fény leképezéséhez, ugyanakkor mindig bebizonyosodik, hogy a suszter maradjon szépen a kaptafájánál: bármennyire is unalmas az ezredik kép valamelyik épületről, valószínűleg ez megy a legjobban (és ehhez meresztem a szemem évek óta).

Viszont ha már sikerült beszereznem egy tükör nélküli gépet, ami nagy crop szorzóval a meglévő objektívumparkomból is fogad objektíveket, azt hiszem, evidens, hogy leülök egy, a kontárság égisze alatt elkövetett makró-barbarizmus megvalósításához. Alanyom egy molylepke, amelyik ősszel még élelmesen elbújt nálunk, olyannyira, hogy a tél folyamán szépen meg is döglend, tegnap felfedeztük, ma pedig földi porhüvelyén elkövettem perverz munkálkodásomat, mint anno Bogin (ugye emlékeztek erre és erre?).

Mivel a makróobjektívem éppen nincs itthon, ezért összeraktam a szegény makrós legjobb barátját: egy 5 centis közgyűrűsor végére felpattintottam egy Pentax FA 50/1,4 objektívet, majd az egészet a Pentax Q10 elejére csavartam. Az objektívet F/5,6-ra rekeszeltem és az egészet egy állvány tetejére tűztem. Íme.

Pentax Q10 @ ISO 100 + Pentax Q-K adapter + 50 mm-es közgyűrű-sor + Pentax FA 50/1,4 @ F/5,6

 

Igen, tudom, hogy nagyon eltűntem (két és fél hónapos az utolsó bejegyzés is)... egy nagyon izmos időszakon vagyok túl, de már látom az alagút végét + remélhetőleg jön a jó idő is. :o) Szép fényeket, Pajtások, stay tuned. :o)

 PIHE, fotó témakörben

CHRISTMAS PRINT TRADING 2012: A KARÁCSONYI JÁTÉK ÉRTÉKELÉSE

Kedves Pajtások!

Többé-kevésbé sikeresen lezárult az első Karácsonyi húzós játékunk, elvileg az időben meg nem érkezett borítékoknak is meg kellett érkezniük. A héten született egy Facebook csoport is, ahová feltölthetitek a küldött képeiteket is és amelyet itt találtok meg: http://www.facebook.com/groups/cpt.hungary/

Szeretném kikérni a véleményeteket: tetszett-e a játék, min lehetne fejleszteni jövőre. Volt-e fennakadás a húzási folyamat során vagy érthető volt mindent? Megkaptátok a képeket időben? A postás mennyire volt brutális az A4-es mérettel?

Arra is kérnélek Benneteket, hogy írjátok le alább, ha nem kaptátok volna meg a levelet (írjátok le a teljes neveteket), mert rákérdezek a Benneteket húzónál, hogy hol akadt el a történet.

Végezetül szeretném megköszönni a részvételt, én nagyon élveztem, hogy ilyen sokat jelentkeztetek (remélhetőleg jövőre ugyanígy találkozunk)!

 PIHE, fotó témakörben

KÖRSZÁLLÓ (IMPRÚVD EDISÖN)

Boldog Új Évet, kedves Pajtások! Sikerült visszatérni az élők sorába?

Igen, tudom, pár bejegyzéssel korábban már volt egy nagyon hasonló kép, de sikerült elkapnom a témát egy szép (szebb) fényben, plusz a pára is rátett egy effektet (ami vagy tetszik, vagy nem).

 

A jövő héten lesz Q-K adapter sufniteszt, jön még egy rakat képes megemlékezés és a húzós Karácsonyi játék értékelése is. Stay tuned. :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

LAMINÁLT SZIKRA

 PIHE, fotó blog témakörben

FUGA RÁDIÓ ÉPÜLETFOTÓ PÁLYÁZAT 2012

A héten az a megtiszteltetés ért, hogy a FUGA építészeti központ rádiója (ami nemes egyszerűséggel FUGA Rádió névre hallgat) első (és remélhetőleg nem utolsó) épületfotós pályázatán az egyik általam készített fénykép lett a zsűri díjazottja. Külön öröm volt, hogy Anna Zavileiskaia barátommal kerültem egy falra, aki a FUGA különdíját kapta. Rövidített info itt és képek itt.

Amúgy rettentő sok jó kép indult a pályázaton, és ha én lettem volna a zsűri helyében, bizony komoly fejtörést jelentett volna a képek közül választani (érdemes megnézni mindet itt).

 PIHE, fotó témakörben

1650MM F/5,6 POWA

Szombat reggel megérkezett az adapterem a Q10-hez, így a hétvégén a ronda idő ellenére is tudtam játszani a hirtelen az égig szökő gyújtótávolságokkal. Természetesen a kedvenc a DA 35mm F/2,4 (193mm ekv.), hiszen fényerős tele még sosem volt ennyire kicsi és könnyű, de a legbrutálabb egyértelműen a Sigma 105mm F/2,8 (578mm ekv.) - Tamron 70-200mm F/2,8 (385 - 1100mm ekv.) - Tair 300mm F/4,5 (1650mm ekv.) szentháromság. Sufniteszt lesz, de előbb még játszom picit. :o)

Az alábbi fotót ma hajnalban kattintottam, rossz látási viszonyok között, nem frissen pucolt üvegen keresztül, a Tair-ral. A kompozíció kedvéért minimálisan (egy-kétszáz pixelekben mérhető veszteség) vágott. Esztétikai értéket ne keressetek benne, tényleg csak egy próbakatt. A körszálló tőlünk a Google Maps tanúsága szerint kb. 1300 méterre van.

Pentax Q10 @ ISO 400 + Tair 300mm F/4,5 @ F/5,6 (1650mm ekv.)

 PIHE, fotó témakörben

KÖD A DUNA FELETT

 PIHE, fotó blog témakörben

KARÁCSONYI JÁTÉK NEKTEK / VELETEK

Frissítve: 2012. november 21.

Kedves Pajtások!

Egy játékra szeretnélek Benneteket invitálni, ami - ha jól sikerül és lesz rá vállalkozó jövőre is - lehet akár hagyomány is. Nagy Béla olvtárs hívta fel a Facebookon pár napja a figyelmünket a DPreview-n folyó Christmas Print Trading nevű játékra, ami a következőből áll:

Néhány szabály, amit úgy gondolok, a korrektség kedvéért illik leírnom:

E pillanattól él a játék és várom az e-maileket a szabolcs@csorge.hu-ra. A játék nem szorítkozik a blogra, nem kötődik fényképezőgép-típushoz, márkához, lábmérethez - ha ismertek fotósokat, nyugodtan osszátok meg és hívjátok meg a játékba!

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX Q10: NEM KOENZIM, NEM SZEMRÁNCKRÉM (SUFNITESZT)

 

Néhány napja gyötröm a Pentax Q10-et, sikerült az első tapasztalatokat megszereznem - ezeket egy nem átfogó, éppen csak felületkarcolgatás jellegű élménybeszámolóba tömöríteném. Tudtommal ez az első ilyen teszt világszinten a Q10-ről, amit egyébként csak öt napja lehet kapni a tengerentúlon is.

Tovább...

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »