EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 13. OLDAL -

FUGA RÁDIÓ ÉPÜLETFOTÓ PÁLYÁZAT 2012

A héten az a megtiszteltetés ért, hogy a FUGA építészeti központ rádiója (ami nemes egyszerűséggel FUGA Rádió névre hallgat) első (és remélhetőleg nem utolsó) épületfotós pályázatán az egyik általam készített fénykép lett a zsűri díjazottja. Külön öröm volt, hogy Anna Zavileiskaia barátommal kerültem egy falra, aki a FUGA különdíját kapta. Rövidített info itt és képek itt.

Amúgy rettentő sok jó kép indult a pályázaton, és ha én lettem volna a zsűri helyében, bizony komoly fejtörést jelentett volna a képek közül választani (érdemes megnézni mindet itt).

 PIHE, fotó témakörben

1650MM F/5,6 POWA

Szombat reggel megérkezett az adapterem a Q10-hez, így a hétvégén a ronda idő ellenére is tudtam játszani a hirtelen az égig szökő gyújtótávolságokkal. Természetesen a kedvenc a DA 35mm F/2,4 (193mm ekv.), hiszen fényerős tele még sosem volt ennyire kicsi és könnyű, de a legbrutálabb egyértelműen a Sigma 105mm F/2,8 (578mm ekv.) - Tamron 70-200mm F/2,8 (385 - 1100mm ekv.) - Tair 300mm F/4,5 (1650mm ekv.) szentháromság. Sufniteszt lesz, de előbb még játszom picit. :o)

Az alábbi fotót ma hajnalban kattintottam, rossz látási viszonyok között, nem frissen pucolt üvegen keresztül, a Tair-ral. A kompozíció kedvéért minimálisan (egy-kétszáz pixelekben mérhető veszteség) vágott. Esztétikai értéket ne keressetek benne, tényleg csak egy próbakatt. A körszálló tőlünk a Google Maps tanúsága szerint kb. 1300 méterre van.

Pentax Q10 @ ISO 400 + Tair 300mm F/4,5 @ F/5,6 (1650mm ekv.)

 PIHE, fotó témakörben

KÖD A DUNA FELETT

 PIHE, fotó blog témakörben

KARÁCSONYI JÁTÉK NEKTEK / VELETEK

Frissítve: 2012. november 21.

Kedves Pajtások!

Egy játékra szeretnélek Benneteket invitálni, ami - ha jól sikerül és lesz rá vállalkozó jövőre is - lehet akár hagyomány is. Nagy Béla olvtárs hívta fel a Facebookon pár napja a figyelmünket a DPreview-n folyó Christmas Print Trading nevű játékra, ami a következőből áll:

Néhány szabály, amit úgy gondolok, a korrektség kedvéért illik leírnom:

E pillanattól él a játék és várom az e-maileket a szabolcs@csorge.hu-ra. A játék nem szorítkozik a blogra, nem kötődik fényképezőgép-típushoz, márkához, lábmérethez - ha ismertek fotósokat, nyugodtan osszátok meg és hívjátok meg a játékba!

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX Q10: NEM KOENZIM, NEM SZEMRÁNCKRÉM (SUFNITESZT)

 

Néhány napja gyötröm a Pentax Q10-et, sikerült az első tapasztalatokat megszereznem - ezeket egy nem átfogó, éppen csak felületkarcolgatás jellegű élménybeszámolóba tömöríteném. Tudtommal ez az első ilyen teszt világszinten a Q10-ről, amit egyébként csak öt napja lehet kapni a tengerentúlon is.

Tovább...

A REND KEDVÉÉRT II.

Mindenféle kommentár nélkül:

 PIHE, fotó blog témakörben

LÉPCSŐHÁZI TÖRTÉNETEK 4.

Az elmúlt napokban már folyamatosan sokkolom ezirányú képeimmel a csorge.hu Facebook csoportját, de mivel a fotós oldalam Nézői és a blog Olvasói között szinte - néhány lelkes és néhány pisztollyal fenyegetett Pajtást leszámítva - semmilyen átfedés nincs, ezért ezeket a képeket itt is megmutatnám. Úgy történt, hogy kéthetes szabadságom alatt tervezetten az új fényképezőgépemet nyüstöltem volna, de mivel a váz rendelkezésre állásában elég durva csúszásra lehet számítani, ezért csütörtökön bepótoltam egy régi elmaradásomat és a K-5-tel tiszteletemet tettem az Alföldi Cukorgyár Rt. néhai bauhaus bérházában, amelyet ma leginkább a Dunapark kávézóról ismerhettek. Az épület két lépcsőházzal rendelkezik, az egyik spirál alakú és konkrétan rommá fényképezték a kollégák, így én a másik, kevésbé ismert ovális lépcsőházat választottam ténykedésem célpontjául.

Többen kérdeztétek, hogyan lehet kiszúrni kívülről ezeket a szép lépcsőházakat. Elárulom: sehogy. Kell hozzá egy kis háttérmunka és segítség. Például ismeretesen Seidner Zoltán-rajongó vagyok, az épületfotói - amellett, hogy rettentő inspirálóak és párat saját szájíz szerint lekoppintottam - nagyon sokan segítenek a megfelelő házszám kiválasztásában. Ajánlom a Fény és forma című könyvet, ami kifejezetten olyan barbár épületfotósok számára készült, mint jelen sorok írója. (De ha esetleg tudtok szép lépcsőházakat a környezetetekben, kérlek ne tartsátok magatokban... :o))

 

 

 

 PIHE, fotó blog témakörben

A KOREAI TÉRGÖRBÍTŐ: SAMYANG 8MM F/3,5 CS IF SUFNITESZT

Ha jól számolom, jövő januárban lesz harmadik éve, hogy felelőtlen ígéretet tettem arra, hogy megemlékezem a Samyang halszemobjektívjéről. A közel három éves használat alatt szerzett tapasztalatoktól vezérelve, vegyes érzelmekkel ültem le a billentyűzet elé, hogy felírjak pár gondolatot egy halszemobjektív margójára. Igyekszem az elmúlt három évből bőséges képanyaggal dokumentálni az objektív képi világát, hiszen ha optikailag nem is egy brilliáns darab, de ár-érték arányban és látószögben verhetetlen. Sok kép ismerős lesz, de mindegyikkel azt szeretném példázni, hogy a 8mm-be komolyan bele lehet szeretni. Van sajnos olyan fotó, amit máshol nem publikálhatok, egy teljes képért ajánlom a honlapom Architecture albumát átnyálazni.

Tovább...

FÜSTBE MENT TERV II.

Pentax K-5 + Tair 300/4,5

 

Tegnap reggel újralőttem egy 2009-es képemet, de mivel azóta máshol lakunk, ezért egy másik perspektívát választottam ténykedésemül. Erre a látványra konkrétan egy éve vadászom úgy, hogy minden reggel kimentem ellenőrizni, de tegnap volt az első alkalom, hogy a Parlament alját is köd borítsa. Célszerszámom a jó öreg a K-5-re csavart Tair fotópuska volt (igazság szerint a fotópuskára volt csavarva a K-5).

 PIHE, fotó blog témakörben

EGYSZERŰSÍTÉS

Valami komoly zavar lehetett péntek reggel az Erőben, mert arra ébredtem, hogy két év hezitálás és "holnap becsszó megcsinálom" után új blogmotort raktam össze a már több éves, iszonyat lassú, felesleges és sokszor nem rendeltetésszerű (de csak visszafogott mértékben balesetveszélyes) kódrészletekkel megtűzdelt valami helyett, amit korábban blogomnak csúfoltam (és Ti voltatok annyira galádak, hogy írtatok bele). Szóval péntek reggel leültem, bekészítettem magam mellé egy adag hideg élelmet és forróvizes törölközőt (a forró vízben nem vagyok biztos, de a törölköző minden stoppos kelléke), betöltöttem a környék talán egyetlen legális Photoshopját és Dreamweaverét, és elkezdtem csinálni valamit. Persze a móka nagyrészét folytattam a munkahelyemen is, amiből az lett, hogy szombat reggel a DEL gombot kellő mértéktelenséggel nyomogatva elszabadítottam a poklot a merevlemezen: a jelek szerint ezek az októberi reggelek már csak ilyen kiszámíthatatlanok.

Az új blog az ellenkező fordítottja: végletekig egyszerű. Azt is mondhatnám rá, hogy egy digitális ék, egy XXI. századi bunkó (a blogról van szó, nem szerzőjéről - még), egy kocka egyetlen oldallal (tehát négyzet). Elhagytam minden felesleget, így éppen csak annyit hagytam, amit egy informatika szakkörös bölcsödés az első HTML + PHP órája után össze tud rakni egy pohár kakaó mellett (olyan sebességgel, hogy a kakaó ki sem hül). A péntek reggeli zavart elmeállapot folyománya tehát az új blog, amit a szemfülesebb Pajtások tegnap óta már kiszúrhattak. Egy kisebb meglepi az, hogy három év ígéret után a blog mobileszközökre optimalizált formában is fut, amelynél kifejezetten a 3G adatforgalom barátságát és a gyors navigálást részesítettem előnyben. Nem tökéletes még, de majd ha ráérek...

Ma töltöm kéthetes szabadságom második napját, így remélhetőleg lesz most már tartalom is (újra). Endzsoj és sztéj tyúnd, ahogy a művelt lengyel mondja.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »