EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 12. OLDAL -

SZÍNEZD ÚJRA, SZÍNEZD ÚJRA A KAMERÁD, HA MEGFAKULNA

Tegnap este egy kis kerekasztal (igazából téglalap alakú volt, de ez itt most talán lényegtelen) megbeszélesen arról vitatkoztunk barátilag (miután az utolsó ember is letette a törött széklábat és a sörösüveg nyakat), hogy szükség van-e Európában színes fényképezőgépekre. Persze azonnal felsoroltam néhány olyan színösszeállítást, amiben el tudnám még képzelni a fényképezőgépemet (ilyen a színarany-bőr Pentax LX, hófehér birodalmi rohamosztagos K-30, az aquamarin vagy ezüst-fekete K-5 és a bordó 645D - bár Dorothea szerint a 645D-t szövegkihúzó zöldben is el tudná lóbálni a vállán).

Tovább...

FOTÓK A FIÓKOMBÓL: A RÁCZ

2011-ben történt, hogy Babecz Ákos blogpajtás jóvoltából néhány - mindenre rácsodálkozós - órát tölthettem fényképezőgépestül az akkor már nagyjából megépült, de átadásra (azóta is) váró Rácz Fürdőben. Az akkori üzemeltető persze lekapcsolt, miközben Ákosra vártam a fürdő bejárata előtt, hogy mi dolgom az építési területen - és bár utólag megkapva a fényképeket kifejezett tetszését nyilvánította, "kommunikációs" okokra hivatkozva letiltotta a közlésüket, miszerint csak a saját fotósuktól származó képeket szeretnének viszontlátni a nyomtatott és elektronikus médiában: így a képek a gépemen maradtak.

Tovább...

EGY KIÁLLÍTÁS MARGÓJÁRA

Múlt hét csütörtökön lezajlott az önálló kiállításom megnyitója. Nem kevés munkába került a történet, pedig abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy felkértek a kiállításra és a szervezést is átvették tőlem (ezer köszönet érte a Fióka ART-nak!), így számomra csak a nyomda + keretezés kombó maradt. Ezzel kapcsolatban osztanék meg néhány megfigyelést, tapasztalatot.

A szervezők azt kérték, hogy a képek keretei ne nagyon menjenek 50x40 cm alá, így relatíve nagy méretben gondolkodtam. Több helyről kértem ajánlatot keretezésre és paszpartuzásra: átlagban 8-10.000 Ft környékén jött ki egy darab fotóra, ami komoly érvágás lett volna a szervezők által kiválasztott 20 darab kép keretbe foglalásánál. 

A következőt találtam ki: egyik este elmentünk a budaörsi IKEÁ-ba és megvettük az összes 40x50-es keretet (ezzel nem mondtam igazat, mert egyet otthagytunk, ugyanis sérült volt), ami szám szerint húsz darab volt. Bár minőségben nem túl fényes, de árban nem tudott versenyezni vele egyik keretező sem. (A pénztáros hölgyemény arcáért érdemes volt a húsz keretet felstackelni a bevásárlókocsira. ;o))

A probléma az IKEA-s RIBBA kerettel igazából az, hogy a paszpartu képaránya nem követi a DSLR-ek vágatlan arányát (ami 30x45, nem pedig 30x40), arról nem is beszélve, hogy talán nincs is olyan képem, ami ne lenne hajszálnyit - de inkább extrém módon - megvágva. Itt jött a képbe a keretező a testreszabott méretű paszpartuval. Ha esetleg így döntenétek a jövőben, javaslom, hogy kérjétek, hogy ne kasírozva legyen, hanem az egyik szélén hátfalkartonra ragasztva. Szeretem a lustre képeket, mindig ilyennel laboráltatok, ennél a technikánál pedig szóba sem jöhet a kasírozás (valami komiszság van a ragasztóval - gondolom), arról nem is beszélve, hogy ha ki szeretnétek venni később a paszpartuból, akkor egyszerűen csak finoman le lehet húzni a hátfalról. Az IKEA-s keretek üvege gyárilag kellemetlen mértékű fényvédőréteget tartalmaz, így javasolt extraportalanított helyen keretezni üvegtisztítással egybekötve. Mi ezt a nappaliban végeztük, a porszemek (nem pihék!) édesanyjának nem kevés csókoltatásával.

Ezzel a DIY módszerrel kevesebb, mint a feléből ki lehetett gazdálkodni az egész keretezéses történetet nyomtatással együtt, ha a 10.000 Ft-os keretezéshez viszonyítunk.

Nem reklám, de talán (remélem) segítség:

Laborálás: Intruder nyomda (Digilabor), Karolina út: lustre, 30x45 cm, 595 Ft / kép
Keretek: IKEA, RIBBA 40x50, 2990 Ft / darab
Paszpartuzás, hátfalazás, ragasztás: Blitz Ráma, Falk Miksa utca, 1460 Ft / darab

Amit elmulasztottam és utólag sokan jeleztétek: nem lett feliratozva, hogy mi hol készült - erre érdemes odafigyelni a jövőben.

A megnyitó egyébként remek hangulatban telt: nagyon sok ismerős arccal találkoztam és nagyon sok új ismerősre tettem szert. :o) A megnyitót Rózsa Péter, a FUGA építészeti központ rádiójának főszerkesztője mondta el (nagy köszönet érte Rózsa úrnak és Bolla Eszter blogpajtinának is a közvetítésért! :o)). Sajnos eléggé szétszóródtam az este: mindenkivel szerettem volna legalább pár percet beszélgetni, de sokakra (teljesen érdemtelenül és értelmetlenül) épp csak egy köszönés jutott. (Bepótoljuk!)

Ha lemaradtatok a megnyitóról, a csorge.hu-n kint vannak a képek, meg úgy egyébként szeptember 1-ig a kiállítás is megtekinthető a Fiktívben.

:o)

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX K-50, K-500 ÉS Q7

Szép reggelre virradtunk, az éj leple alatt bővült a Pentax termékpalettája - nem is kicsit, rögtön három új vasat és két új üveget mutattak be, ami kellemesen összekuszálja az eddigi - meglehetősen lapos - termékvonalakat.

Tovább...

MEGHÍVÓ: FÉNY-TÉR-KÉPEK

Kedves Pajtások!

Sok szeretettel meghívlak Titeket önálló kiállításom megnyitójára, amelyre június 13-án, csütörtökön, 19:00-kor kerül sor a Fiktív Gasztrogalériában. Lesz sok aktkép hölgyekről építészeti fotó a falakon (számszerűen 20 darab, kivetítőn pedig tizen-egynéhány). A kiállítást Rózsa Péter (jelenleg a FUGA építészeti központ rádiójának főszerkesztője) nyitja meg, a talpalávalót az Unpluggedon húzza, a Fióka Art (szervező) pogácsával készül, a Fiktív bárpultjánál pedig rengetegféle italnemű kapható. (Nem utolsósorban lesznek fotók is a falakon.)

Ha jönnétek, kérlek jelezzétek vissza az esemény Facebook oldalán!

Gyertek!

 PIHE, fotó témakörben

INFRÁBAN LÁTNI 2. (VENDÉGBEJEGYZÉS)

Folytatva Kornél áprilisi cikkét, ismét egy vendégbejegyzést szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, újfent infrafotózás témakörben. Kornél most beszámol a gyakorlati megfigyeléseiről, sok olyat dolgot képernyőre vetve, amiről nem biztos, hogy egy fotózás előkészületekor automatikusan gondoskodunk - a bejegyzéssel viszont hasznos tippeket kaphatunk arról, hogy mire figyeljünk. Ha most először tévedtél ide, javaslom, hogy vess egy pillantásra az előző cikkre.

Tovább...

"MIÉRT TETSZIK" JÁTÉK(-ÖTLET)

Frissítve: 2013. június 12.

A tavalyi, minden várakozásomat felülmúló karácsonyi húzós játék után egy új, nem ünnephez, inkább ötlethez köthető játékra szeretnélek Benneteket meginvitálni.

 

Az alapgondolat a következő:

A játék menete:

A feladat:

Korlátozások:

 

A jelentkezési határidő 2013. június 10. A jelentkező e-mailetek tárgyába kérlek írjátok be: "miért tetszik". A játék egy jelentkező esetén érvényes -- remélem elnyeri tetszéseteket és minél többen külditek el galériátok címét!

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX-RICOH: A VILÁG ELSŐ REQ ÓRÁI MEGÉRKEZTEK

A Pentax / Ricoh pár órája bejelentette a csak japán piacra szánt óráit, amelyek egyben a világ első elektromágneses indukciós újratölthető analóg kvarc órái, amely röviden a REQ nevet kapta. A lényeg, hogy elektromágneses a töltési rendszere, amelyet elektromossággá alakít az óra és eltárolja egy másodlagos elemben. Az órákhoz töltő is jár (amely inkább egy konzolra hajaz, hiszen csak rá kell fektetnünk az órát), 5-10 perces töltéssel körülbelül egy napig tudjuk működtetni a csuklóra való csecsebecsét. Ára egyelőre még nincs, de csak Japánban lehet majd kapni a kétféle (Ricoh és Pentax K) hátlapú órákat. Ki megy Japánba mostanában?

Arról nem szól a fáma, hogy vajon APS-C vagy FF érzékelővel szerelik-e az órát és javult-e az AF sebessége... :o)

 PIHE, fotó témakörben

INFRÁBAN LÁTNI (VENDÉGBEJEGYZÉS)

Nagy örömömre az előző bejegyzésemben elkövetett meghívást nem vettétek viccnek, így elsőként Makovics Kornél élménybeszámolóját olvashatjátok az infraszűrő és a K-5 párosításáról. Én már most szeretném jelezni, hogy engem személy szerint érdekel a téma és szívesen olvasnék technikailag mélyebb - főként az utómunkára kihegyezett - írást is Kornéltól. :o) (Pihe)

Tovább...

ÍRJ IDE!

Kedves Pajtások!

Mint azt a diszkrétnek nem nevezhető jelekből bizonyára észlelitek, a blog haldoklik. Pár év óta kellő lehangoltsággal megírom, megspékelve egy ígérettel, hogy ezentúl minden más lesz, de aztán persze ez nem így történik. Ezért arra gondoltam - és ehhez nagyon nagy lendületet ad a Facebook csoport kellemes aktivitása is -, hogy némi blogreformba csomagolva meghívjalak Titeket (Téged!), hogy ragadj tollat (billentyűzetet, ceruzát, vésőt, sósavat...) és töltsd ki az űrt az oldal hasábjain a saját gondolataiddal: ha vannak ötleteid, meglátásaid a fotózással kapcsolatban (nem kell márkára vagy bármi másra szűkíteni - ha a Momikonok működési elve a kedvenc témád, akkor hajrá!), vagy egyszerűen csak grafomán vagy és mindenképpen el akarod mondani, ami a fejedben jár, de az nem olyan terjedelmű, amiért elindítanál egy blogot, akkor nagy örömmel látok Tőletek írásokat ezen az oldalon.

A cikkbe rakhattok nyugodtan backlinkeket saját magatokhoz vagy másokhoz, ahogy tetszik. A nevetek és honlapcímetek (ha van) természetesen kijelzésre kerül. Arra kérlek csak Benneteket, hogy írás legyen és ne csak egy-egy kép, utóbbit hagyjuk meg a Facebook csoportnak.

Az írásaitokat a szabolcs kukac csorge pont hu címen várom, lehetőleg Word formátumban. Képeket csatolhattok vagy a doksiba ágyazhattok, ahogy kényelmesebb. Kérlek ügyeljetek a helyesírásra és a szalonképességre! :o)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »