EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 12. OLDAL -

PENTAX K-50, K-500 ÉS Q7

Szép reggelre virradtunk, az éj leple alatt bővült a Pentax termékpalettája - nem is kicsit, rögtön három új vasat és két új üveget mutattak be, ami kellemesen összekuszálja az eddigi - meglehetősen lapos - termékvonalakat.

Tovább...

MEGHÍVÓ: FÉNY-TÉR-KÉPEK

Kedves Pajtások!

Sok szeretettel meghívlak Titeket önálló kiállításom megnyitójára, amelyre június 13-án, csütörtökön, 19:00-kor kerül sor a Fiktív Gasztrogalériában. Lesz sok aktkép hölgyekről építészeti fotó a falakon (számszerűen 20 darab, kivetítőn pedig tizen-egynéhány). A kiállítást Rózsa Péter (jelenleg a FUGA építészeti központ rádiójának főszerkesztője) nyitja meg, a talpalávalót az Unpluggedon húzza, a Fióka Art (szervező) pogácsával készül, a Fiktív bárpultjánál pedig rengetegféle italnemű kapható. (Nem utolsósorban lesznek fotók is a falakon.)

Ha jönnétek, kérlek jelezzétek vissza az esemény Facebook oldalán!

Gyertek!

 PIHE, fotó témakörben

INFRÁBAN LÁTNI 2. (VENDÉGBEJEGYZÉS)

Folytatva Kornél áprilisi cikkét, ismét egy vendégbejegyzést szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, újfent infrafotózás témakörben. Kornél most beszámol a gyakorlati megfigyeléseiről, sok olyat dolgot képernyőre vetve, amiről nem biztos, hogy egy fotózás előkészületekor automatikusan gondoskodunk - a bejegyzéssel viszont hasznos tippeket kaphatunk arról, hogy mire figyeljünk. Ha most először tévedtél ide, javaslom, hogy vess egy pillantásra az előző cikkre.

Tovább...

"MIÉRT TETSZIK" JÁTÉK(-ÖTLET)

Frissítve: 2013. június 12.

A tavalyi, minden várakozásomat felülmúló karácsonyi húzós játék után egy új, nem ünnephez, inkább ötlethez köthető játékra szeretnélek Benneteket meginvitálni.

 

Az alapgondolat a következő:

A játék menete:

A feladat:

Korlátozások:

 

A jelentkezési határidő 2013. június 10. A jelentkező e-mailetek tárgyába kérlek írjátok be: "miért tetszik". A játék egy jelentkező esetén érvényes -- remélem elnyeri tetszéseteket és minél többen külditek el galériátok címét!

 PIHE, fotó témakörben

PENTAX-RICOH: A VILÁG ELSŐ REQ ÓRÁI MEGÉRKEZTEK

A Pentax / Ricoh pár órája bejelentette a csak japán piacra szánt óráit, amelyek egyben a világ első elektromágneses indukciós újratölthető analóg kvarc órái, amely röviden a REQ nevet kapta. A lényeg, hogy elektromágneses a töltési rendszere, amelyet elektromossággá alakít az óra és eltárolja egy másodlagos elemben. Az órákhoz töltő is jár (amely inkább egy konzolra hajaz, hiszen csak rá kell fektetnünk az órát), 5-10 perces töltéssel körülbelül egy napig tudjuk működtetni a csuklóra való csecsebecsét. Ára egyelőre még nincs, de csak Japánban lehet majd kapni a kétféle (Ricoh és Pentax K) hátlapú órákat. Ki megy Japánba mostanában?

Arról nem szól a fáma, hogy vajon APS-C vagy FF érzékelővel szerelik-e az órát és javult-e az AF sebessége... :o)

 PIHE, fotó témakörben

INFRÁBAN LÁTNI (VENDÉGBEJEGYZÉS)

Nagy örömömre az előző bejegyzésemben elkövetett meghívást nem vettétek viccnek, így elsőként Makovics Kornél élménybeszámolóját olvashatjátok az infraszűrő és a K-5 párosításáról. Én már most szeretném jelezni, hogy engem személy szerint érdekel a téma és szívesen olvasnék technikailag mélyebb - főként az utómunkára kihegyezett - írást is Kornéltól. :o) (Pihe)

Tovább...

ÍRJ IDE!

Kedves Pajtások!

Mint azt a diszkrétnek nem nevezhető jelekből bizonyára észlelitek, a blog haldoklik. Pár év óta kellő lehangoltsággal megírom, megspékelve egy ígérettel, hogy ezentúl minden más lesz, de aztán persze ez nem így történik. Ezért arra gondoltam - és ehhez nagyon nagy lendületet ad a Facebook csoport kellemes aktivitása is -, hogy némi blogreformba csomagolva meghívjalak Titeket (Téged!), hogy ragadj tollat (billentyűzetet, ceruzát, vésőt, sósavat...) és töltsd ki az űrt az oldal hasábjain a saját gondolataiddal: ha vannak ötleteid, meglátásaid a fotózással kapcsolatban (nem kell márkára vagy bármi másra szűkíteni - ha a Momikonok működési elve a kedvenc témád, akkor hajrá!), vagy egyszerűen csak grafomán vagy és mindenképpen el akarod mondani, ami a fejedben jár, de az nem olyan terjedelmű, amiért elindítanál egy blogot, akkor nagy örömmel látok Tőletek írásokat ezen az oldalon.

A cikkbe rakhattok nyugodtan backlinkeket saját magatokhoz vagy másokhoz, ahogy tetszik. A nevetek és honlapcímetek (ha van) természetesen kijelzésre kerül. Arra kérlek csak Benneteket, hogy írás legyen és ne csak egy-egy kép, utóbbit hagyjuk meg a Facebook csoportnak.

Az írásaitokat a szabolcs kukac csorge pont hu címen várom, lehetőleg Word formátumban. Képeket csatolhattok vagy a doksiba ágyazhattok, ahogy kényelmesebb. Kérlek ügyeljetek a helyesírásra és a szalonképességre! :o)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

RÁUNTAM A VÁRAKOZÁSRA

Annyi év Iringó után (ha nem követnétek a Facebook csoportunkat, elmesélem, hogy Emyl Pajtás nyomán a fényképészeti - főként Pentaxos - kacsahíreket Iringónak neveztük el, hogy pontosan miért, azt majd egy sör mellett megosztjuk Veletek) a múlt hét fals bejelentése (vagy inkább bejelentésfalsa?) volt az utolsó csepp a pohárban. Imádom a Pentaxot - néha kicsit már túlzottan is -, de egyszerűen nem látom értelmét tovább várni egy 645D-nél kisebb fényképezőgépre, amivel teljes sötétségben is tudnék fényképezni.

Vásároltam egy Nikon D800-at. Igen, egy nempentax full frame gépet, ami nem csak nagyon drága, de mindent nem tud, amit a K-5 vagy a K-30 tud, és amelytől azt várom, hogy sokkal jobban fogok tudni fényképezni, mint eddig, hiszen eddig sem tudtam. Előre imádom, hogy a hozzá való objektívek drágák, nagyok és nehezek, de hát minél nagyobb, annál profibban nézek ki és annál inkább fogják az emberek azt gondolni, hogy tudok fényképezni (ami igaz is, hiszen az előző mondatom pont erről szólt), bár egyelőre gondot okoz, hogy vajon miért csak egy szám található a fix objektíveken és miért is fixek azok, de azt mondják, a fix ötvenes a menő (az egyik huszonéves modell ismerősöm is erre esküszik, bár ő lehet, hogy másra gondolt…). 

Szóval a lényeg, hogy kicsit felrázom a blog állóvizét azzal, hogy a Pentax házatája felől folyamatosan nem érkező bejelentéseket Nikonos meglátásokkal és sufnitesztekkel vegyítem. És ha azt gondolnátok, hogy mindez egy béna április elsejei tréfa, a hétvégén belógtam a Parlamentbe, ahol készült rólam egy lesifotó:

 

 

(És igen, ez egy nagyon béna április 1-i tréfa. A fotó 2008-ban készült, a kezemben pedig egy D300 látható, amit véletlenül vettem át, hogy ezzel vajon hogy tudnak emberek fényképezni… :o))) A Hölgyeknek sok locsolót, az Uraknak sok piros tojást, a hét további részére pedig jó hógolyózást kívánok!)

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

MINEK MAKRÓZIK, AKI...

...nem bírja. Ha lenne ilyen mondás, valószínűleg rám vonatkozna a legjobban, hiszen mint annyiszor leírtam, a makrózás nagyon izgatja a fantáziámat azóta, hogy valamilyen szinten közel kerültem a fény leképezéséhez, ugyanakkor mindig bebizonyosodik, hogy a suszter maradjon szépen a kaptafájánál: bármennyire is unalmas az ezredik kép valamelyik épületről, valószínűleg ez megy a legjobban (és ehhez meresztem a szemem évek óta).

Viszont ha már sikerült beszereznem egy tükör nélküli gépet, ami nagy crop szorzóval a meglévő objektívumparkomból is fogad objektíveket, azt hiszem, evidens, hogy leülök egy, a kontárság égisze alatt elkövetett makró-barbarizmus megvalósításához. Alanyom egy molylepke, amelyik ősszel még élelmesen elbújt nálunk, olyannyira, hogy a tél folyamán szépen meg is döglend, tegnap felfedeztük, ma pedig földi porhüvelyén elkövettem perverz munkálkodásomat, mint anno Bogin (ugye emlékeztek erre és erre?).

Mivel a makróobjektívem éppen nincs itthon, ezért összeraktam a szegény makrós legjobb barátját: egy 5 centis közgyűrűsor végére felpattintottam egy Pentax FA 50/1,4 objektívet, majd az egészet a Pentax Q10 elejére csavartam. Az objektívet F/5,6-ra rekeszeltem és az egészet egy állvány tetejére tűztem. Íme.

Pentax Q10 @ ISO 100 + Pentax Q-K adapter + 50 mm-es közgyűrű-sor + Pentax FA 50/1,4 @ F/5,6

 

Igen, tudom, hogy nagyon eltűntem (két és fél hónapos az utolsó bejegyzés is)... egy nagyon izmos időszakon vagyok túl, de már látom az alagút végét + remélhetőleg jön a jó idő is. :o) Szép fényeket, Pajtások, stay tuned. :o)

 PIHE, fotó témakörben

CHRISTMAS PRINT TRADING 2012: A KARÁCSONYI JÁTÉK ÉRTÉKELÉSE

Kedves Pajtások!

Többé-kevésbé sikeresen lezárult az első Karácsonyi húzós játékunk, elvileg az időben meg nem érkezett borítékoknak is meg kellett érkezniük. A héten született egy Facebook csoport is, ahová feltölthetitek a küldött képeiteket is és amelyet itt találtok meg: http://www.facebook.com/groups/cpt.hungary/

Szeretném kikérni a véleményeteket: tetszett-e a játék, min lehetne fejleszteni jövőre. Volt-e fennakadás a húzási folyamat során vagy érthető volt mindent? Megkaptátok a képeket időben? A postás mennyire volt brutális az A4-es mérettel?

Arra is kérnélek Benneteket, hogy írjátok le alább, ha nem kaptátok volna meg a levelet (írjátok le a teljes neveteket), mert rákérdezek a Benneteket húzónál, hogy hol akadt el a történet.

Végezetül szeretném megköszönni a részvételt, én nagyon élveztem, hogy ilyen sokat jelentkeztetek (remélhetőleg jövőre ugyanígy találkozunk)!

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   Előre »