EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

- 10. OLDAL -

NYARALÁS ÉS FÉNYCSÖVEK

Idén az utolsó pillanatig úgy volt, hogy Maradoszon nyaralunk (amely közismertebben a Járda-szigetek névre hallgat), de végül úgy hozta a jósors, hogy el tudtunk menni egy hét szabadságra: buja bajor barátainkat céloztuk meg egy rövidke körutazással. Murphy-t is elvittük, aki elintézte, hogy az autólégkondi már a második este megbosszulja magát, így a tervezett sör-bratwurst tengely helyett én inkább az aspyrin - torokcukor szorítóban izzadtam végig a hetet. Ezért a legtöbbször nem erőltettem meg magam a fényképezőgéppel, de azért így is kattintottam egyet-kettőt: ezekből szemezgetnék a következő pár bejegyzésben. Elsőként kaptok egy csokor fénycsövet Münchenből. :o)

 PIHE, fotó blog témakörben

JÖNNEK A PENTAX HD LIMITED OBIK ÉS A MARK II-ES VAKUK

Az éjszaka leple alatt a Pentax bejelentette, hogy a teljes DA-sorozatú Limited objektívcsaládot újracsomagolja az új HD bevonattal: a változás a DA 15, 21, 35 Macro, 40 és 70 mm-es üvegeket érinti majd. A tubust is némileg átkozmetikázzák, például az objektívek vörös csíkkal fognak rendelkezni, szemben zöldhasú SMC bevonatú társaikkal és ezüstben is kaphatóak lesznek. Ha a bevonatot nem nézzük, optikai téren nem történik változás (sorok közötti olvasás összeesküvés-elmélet rajongóknak: továbbra sem FF kompatibilisek 40mm alatt).

Régi és új egymás mellett. Valószínűleg ennyivel jobb a HD bevonat az öreg motoros SMC-vel szemben

 

Ugyancsak meglepetés, hogy a két öregecskedő vaku a Pentax szerint is életútja végére ért, hiszen a 360 FGZ és az 540 FGZ is új, időjárásálló köntösben, Mark II-es jelzéssel kerül a polcokra hamarosan. A legnagyobb változás, hogy a kisebbik vaku feje végre elforgatható, illetve folyamatos fényt is ki tudnak bocsátani a vakutestre szerelt LED-en keresztül, így segítve a videózást. Remélhetőleg a kezeléshez nem nyúltak, a logikus felépítés volt a Pentax vakuk legnagyobb előnye a többi alternatívával szemben.

      

AF 360 FGZ Mark II és 540 FGZ Mark II

 PIHE, fotó témakörben

MIÉRT TETSZIK: UDVARI GÁBOR

Udvari Gábort, vagyis Gabeszt, alias YardPhoto-t talán nem kell bemutatnunk, hiszen sok éve keményvonalas Pentaxosként működik. Úgy alakult, hogy Gabesz és Ágoston egymást húzták: Gábor nyitotta az idei játékot Ágoston képeinek bemutatásával - most Ágoston veszi át a stafétát.

Tovább...

MIÉRT TETSZIK: LUKÁCS GABI

Múlt héten Lukács Gabi írt bemutatót, a sors pedig úgy hozta, ha a sorrendben következő ajánló pont róla szól, Fehér Dániel Somától.

Tovább...

MIÉRT TETSZIK: POLGÁR ÁDÁM

Milyen szép dolog, amikor egy alapvetően Pentaxos blogban egy Canonos Pajtina ír véleményt egy Nikonos Pajtásról! :o) Az abszolút márkanélküliség égisze alatt fogadjátok szeretettel Juice tollából Polgár Ádám galériájának bemutatását.

Tovább...

FORRÓ HELYZETEK FOTÓZÁS KÖZBEN

Kawika Singson ©

 

Bár tombol a kánikula, mégsem a nyári forróságra gondoltam címadásnál, hanem azokra a helyzetekre, amikor egy kép elkészítése közben veszélybe kerülhet akár a saját testi épségünk, akár a felszerelés egészséges állaga. Sokszor lehet látni erre-arra a neten érdekes (és kétségkívül néha mesteri Photoshop megoldásokkal büszkélkedő) fotókat kamikaze fotósokról és ha belegondoltok, szerintem már legalább egy ilyen élményben már volt részetek Nektek is.

Annak ellenére, hogy éppen tegnap biztosítottam Takács "Takoca" István cimborámat, hogy bármikor vakon rábízom a felszerelésemet, azért voltak olyan pillanatok közös fotózáskor, amikor inkább elfordultam, hogy ne lássam, vagy kölcsönadásnál a "nem kell elmondanod, mit csinálsz vele" hangzott el a számból. (Ilyen volt, amikor a Parlament kupolája feletti kosárból kilógatta az objektívemet mindenféle biztosítás nélkül, vagy bemászott a halálgömbbe, szintén ezzel az objektívvel.) De persze számtalanszor történt olyan, hogy akár én, akár más fotózás közben felborította az állványomat véletlenül és az utolsó pillanatban kaptam el, mielőtt hatalmasat (volt, hogy több emeletnyit) zakózott volna és fejezte volna be a fényképezőgépem földi életét.

Igazából arra vagyok kiváncsi, hogy Nektek milyen sztoritok van, amiben picit többet vállaltatok be az ésszerűség határain túl azért, hogy egy képet elkészíthessetek, vagy esetleg történt valami véletlen, ami nagyon rosszul fejeződhetett volna (fejeződött) be -- és persze, hogy mi a tanulság, hogy hogyan lehet különböző veszélyhelyzetek elé menni. Jöhetnek a horrortörténetek, én pedig szép hétvégét kívánok Nektek! :o)

 PIHE, fotó témakörben

NYOMDAI KÉPMÉRET KALKULÁTOR

Frissítve: 2013. augusztus 1.

Már egy jó ideje (pontosan a tavalyi karácsonyi játék óta :o)) itt szüttyög a merevlemezen egy buta kis szkript, amivel ki lehet számolni, hogy a digitális formában leledző képünk nyomdába adva milyen méretekben nyomtatható ki. A karácsonyi játék alkalmával rengeteg kérdés érkezett ezzel kapcsolatban, úgyhogy a sokadik után inkább létrehoztam, de csak most, egy új levél kapcsán jutott eszembe, hogy esetleg közkinccsé tenném, lesz idén is húzós játék decemberben! :o)

A kalkulátort itt érhetitek el: http://blog.csorge.hu/nyomdai-kepmeret-felbontas-kalkulator

Ha esetleg van igény a továbbfejlesztésére (tetszőleges DPI, vagy visszafelé számolás), akkor nagyon szívesen lekódolom.

Update: a kalkulátort szétbontottam olyan módon, hogy a képméret kiszámítása mellett lehetőség van a nyomtatáshoz szükséges pixelszám kiszámítására is, ha tudjuk, hogy milyen méretben szeretnénk a képünket a falon viszontlátni.

 PIHE, fotó témakörben

MIÉRT TETSZIK: DUDÁS NÁNDOR EMIL

A "miért tetszik" játék mai véleménye Rácz Gábor tollából (billentyűzetéből) született, bár a billentyűzeten kívül sejthetően Gábornak is köze volt Dudás Nándor Emil (vagyis Emyl), külön a játékhoz összeállított galériájának ajánlásához.

Tovább...

MIÉRT TETSZIK: CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF (PIHE)

Kicsit tudathasadásos állapotba kerültem e bejegyzés szerkesztésekor, hiszen a naplóm alábbi hasábjain a Miért tetszik játék keretében a saját fotóimról Dudás Nándor Emil számol be nem is röviden - még egyszer köszönöm szépen Emilnek a sokszoros túlteljesítést és a túlzásokat. :o) A következő hétfőn egy új ajánló jön, beérkezési sorrend alapján.

Tovább...

MIÉRT TETSZIK: RÁCZ GÁBOR

Folytatjuk a "Miért tetszik" játék ajánlóit. Mivel beérkezési (megírási) sorrendben haladunk a teljes korrektség kedvéért, ezért a második ajánlót az én tollamból olvashatjátok - az a szerencse ért, hogy Rácz Gábor galériáját húztam.

Tovább...

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.

« Vissza   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   Előre »