EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

 

Üdvözöllek és köszönöm a látogatásod! Ha most jársz itt először, kérlek nézz be a Névjegy oldalra, ha pedig már visszaeső vagy, de egy kicsit többet is szeretnél látni a blog életéből, kérlek, hogy csatlakozz Facebook csoportunkhoz!

Hasznos időtöltést kívánok:

Csörge "Pihe" Szabolcs

MOST TÖRTÉNT


ÚJ: A haldokló Pentax legendája


A naaaagy Pentaxos találkozó

Irix 11mm F/4: nagyon-nagylátó

Kenon

Meghívó

EKÖZBEN


FLICKR

Elindult a bloghoz kötődő album, amelynek a Flickr ad otthont. Ide jellemzően teljes felbontású tesztfotók fognak kerülni.

RAW WAR

2017-ben is folytatódik a heti körökre osztott kreatív játék, a Raw War, amely során minden héten új kidolgozandó fotót adunk feladványként.
Játékszabályok és csatlakozás a Facebook csoportban.

YOUTUBE, TWITTER

A tavalyi szárnypróbálgatás után idén teljes gőzzel ráfekszem a Youtube csatornára, mivel általános észrevétel volt, hogy a videó inkább befogadható tartalom. A csatorna linkjét a felső sorban találod.

A Twitter fiókot idén szintén feltámasztottam, ami egy ad-hoc microblogként is funkcionál, főképp fotós kontenttel. A linkre szintén fent kattinthatsz.

 

A HALDOKLÓ PENTAX LEGENDÁJA

A Petapixel még az év közepén hozott le egy elemzést a Ricoh első féléves kimutatásáról, amely alapján a cég fotótechnikai üzletága nem túl rózsás anyagi állapotnak örvend. A nemrég megint előkerülő cikkről annyiban szeretnék megemlékezni, hogy politikailag teljesen korrekt volt és igyekezett még csírájában elfojtani az ördög falrafestésének gondolatát: csupán számokat és egy grafikont közöl, de nem megy feltételezésekbe.

"Nem lehet tudni, hogy ez pontosan mit jelent a Pentax számára, bár a cég [Ricoh] korábban már tagadta a pletykákat, hogy kivonulna a piacról."
"A Pentax jövője a Ricoh-val fut kéz a kézben."

Ha visszaemlékszünk, 2006 és 2010 között nagyjából félévente jelent meg olyan hír, hogy a Pentax, mint márka, megszűnik létezni. Bár ezek erősen bulváros hírek voltak (és nem utolsó sorban, remek alapanyagot szolgáltattak bloggereknek), a filmes érából és a korai digitális pénzfecsérlésből nehezen kikecmergő cég egyre inkább töredezett szét és olvadt be más vállalatok alá. A legnagyobb érvágás talán az orvosi és a nem fotóoptikai brencs eladása volt a Hoyának, aki ezzel komoly mentőövet dobott a lassan elmerülő Pentaxnak - azonban utóbb kiderült, hogy a számára fontos részt kiemelte, a hajót meg hagyta leégni.

Ezek ellenére is a Pentax mindig lavírozott és a legnehezebb körülmények között is produkált úttörő fényképezőgépeket, így nagyon erős túlzás lenne azt állítani, hogy a Pentax napjai meg vannak számlálva.

Felhasználói szemmel a márkának két betegsége van: a fejlesztési osztály (vagyis a felette álló döntéshozók) nagyon lassú reakcióideje és a marketing szinte teljes hiánya. Mindkettőhöz azonban komoly anyagi forrás kell, ami elmaradó (vagy a prognózist alulmúló) bevételek mellett lehetetlen kívánság. Ezen a ponton mondhatjuk azt, hogy a kör bezárult, hiszen ha nincs reklám, akkor nincs eladás és ha nincs eladás, akkor nincs reklám - ez látszik a Petapixel grafikonján is. Azonban a bevételek hiánya nem márka-specifikus: egyrészt például a 2016-os, Japánt sújtó földrengésekre gondolok, amelyek komolyan visszavetették nem csak a Pentax, de például a Nikon termelését is, másrészt pedig arra a trendre, amely lassan, de biztosan leépíti és átalakítja a fotótechnika evolúcióját.

Ma már senkit sem látunk kompakt géppel közlekedni, amikor ott a mobiltelefon, aminek a kezelése sokkal egyszerűbb, gyorsabb és a képet azonnal megoszthatjuk az egész világgal - ráadásul mindig a zsebünkben van. A 2017-es irány azt mutatja, hogy a duplalencsés mobilok teljesen átveszik a kis fényképezőgépek szerepét: a digitális kompaktokról talán biztosan mondhatjuk, hogy kihaltak.

A DSLR-ek órája kicsit lassabban ketyeg, de csak idő kérdése, hogy a tükör nélküli fényképezőgépek (MILC) mikor fogják teljesen kirekeszteni a fogyasztói piacról és értékelik át olyan kategóriává, ami ma talán a digitális középformátumnak felel meg: egy nagyon szűk réteg nagyon keskeny sávja. DSLR tulajdonosként sokan szapuljuk a MILC-eket, de ezek nagyrésze pusztán irígykedés, hiszen utóbbiak a kialakításuk miatt sokkal nagyobb potenciált tartogatnak mind a fényképezés, mind a cinematográfia terén. Emellett a mai DSLR-ek elérték azt a szintet, aminél a fejlődés már csak gyerekléptekben mérhető - ha mérhető. Nem véletlen, hogy a K-1-nek azóta sincs még ígért folytatása sem: nyilván lehetne csiszolgatni és kényelmesebbé tenni ezt-azt, de alapvetően egy kész termékről beszélünk.

Az eddig ismert fotópiac a következő néhány évben komoly metamorfózison fog átmenni a kategóriák és preferenciák átméretezésével. Talán nem lesz akkora változás, mint a digitális boom volt, de a gyártóknak már most illene felkészülniük az átalakulásra. Ami a Ricoh-t illeti, forrásait egy APS-C (és aztán egy FF) MILC fejlesztésére kell koncentrálnia, amíg a vetélytársak még viszonylag kevesen vagy kevés termékkel vannak jelen a piacon. A Ricoh és vele a mindig túlélő Pentax most - a kimutatás ellenére - nincs veszélyben és csak merem remélni, hogy még idejében észbe kap, mielőtt újra visszatérünk a márka digitális kályhájához, a 2000-es évek első felének állapotához.

Elnézést a kicsit komolyabb írásért - cserébe kaptok hamarosan egy Samyang 85/1,4 tesztet, ami a korábbiakhoz hasonlóan épp csak említésszinten tartalmaz nem mosolygós részleteket. ;)

 PIHE, fotó témakörben

A NAAAAGY PENTAXOS TALÁLKOZÓ

Frissítve: 2017. november 7.

Kedves Pajtások!

Idén több menetben beszélgettünk már arról, hogy milyen jó lenne egy közös sörözés-borozás-bambizás, és bár kisebb csoportokban műveljük ezt a sportágat, de egy nagy, össznépi találkozó eddig váratott magára (és nem utolsó sorban: ránk). A legöregebb motorosok talán még emlékeznek arra, hogy még a "bezzeg az én időmben" kor előtt volt egy blogtalálkozó az azóta már bezárt Blendében (ez inkább blogtalálkozó.zip volt, de 8 éve már...) - ezt a vonalat szeretnénk tovább vinni, és hogy emeljük a tétet, a sima blogtalálkozót megfejelnénk azzal, hogy rögtön három fórum olvasótáborát hívnánk meg:

Az ötlet az, hogy kiveszünk egy helyet, ahová mind kényelmesen beférünk, lehet fogyasztani, de beszélgetni is. Az is eszembe jutott, hogy ha megfelelően nagy tábor gyűlik össze, akkor meghívnánk a Pentax Magyarországot, hogy ők is megismerjenek Titeket, lehetne kérdezni, közösen örömködni vagy sírni, attól függően, hogy ki hogyan látja a márka fejlődését. (Illetve komoly sörmennyiséggel tartozom néhányatoknak, ezt a tartozást pedig ezzel le is rónám. :D )

UPDATE (2017 / 11 / 7): a Pentax Magyarország örömmel csatlakozna - sőt, jelképes ajándékokkal és természetesen bemutatókészlettel is készülnének. Ugyan bepróbálkoztam azzal, hogy mindenki kaphat a söre mellé egy ingyen K-1 vázat, de ez gyorsan le lett szavazva. Fájdalomdíjként megpróbálom beszervezni az összes csinos Pentaxos hölgyet. (Elnézést, rosszul fogalmaztam: minden Pentaxos hölgy csinos!)

Természetesen nem csak a Pentaxosokat várjuk, hanem a Pentaxról emigráltakat, a lélekben Pentaxosokat, a látens Pentaxosokat és azokat is, akiknek lövésük nincs, hogy mi az a Pentax, de jól hangzott, ezért kattintottak.

Mivel ötletünk sincs, hogy hány főre számíthatunk, ezért első körben szeretnénk felmérni a létszámot. Egyelőre reálisan 2018. elején lehet ebből valami (február-márciust lőnék be), tehát azt szeretném kérni, hogy HA ebben az időben van kedved találkozni, akkor kattints ide és jelentkezz. Nem kötelez semmire, nem fogjuk számonkérni, ha feliratkozol és nem jössz el, de nagy segítség lenne, ha nagyjából derengene egy létszám. Kérlek, hogy december 1-ig iratkozz fel, utána eltávolítom az űrlapot!

Tehát még egyszer: katt ide, ha érdekel és elvileg ráérsz.

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

IRIX 11MM F/4: NAGYON-NAGYLÁTÓ

Áttekintés

 

 

Tesztképek

Szokásosan a flickr galériába töltöttem fel a tesztképeket, az album a következő hetekben bővülni fog.

 PIHE, fotó témakörben

KENON

Kedves Pajtások!

11 éve töretlenül fut a blog, és bár vannak néha hullámvölgyek, de igyekszem minél nagyobb közönséget megszólítani írásban és most már leküzdve a gyalázat lámpalázat és a beszédhibákat, mozgóképen is. Már nem áll meg az a 7-8 évvel ezelőtti vicc, hogy ismerem az összes Pentaxost, mind a nyolcat, mert szerencsére sokkal többen lettünk.

Ám azt nem tudtátok, hogy én egy zsugori, nagyravágyó és lájkvadász ember vagyok, mert hát miért is írna valaki blogot és ugrálna a kamera előtt, ha nem önös érdekből tenné?!

Ezért úgy döntöttem, hiába a Ricoh folyamatos fejlesztéseinek, a Pentax márka újkori (bár jelentősen visszafogott) tündöklésének, véget vetek a 11 éve tartó iránynak, és a blog a mai naptól kizárólag Canon tesztekkel fog foglalkozni. Ennek okai abban keresendők, hogy sokkal több a Canonos, mint a Pentaxos, így többen tudnak majd lájkolni és amint ez megtörténik, el tudok helyezni jó sok hírdetést az oldalon. Ezt  alátámasztandó rögtön itt az első Canon objektív, amit a Fotoplustól kaptam tesztelésre. Az eddigi Pentax-hívőknek pedig azt tudom mondani, hogy bármikor tartok nekik sötétedés utáni beépített vakugyakorlatokat a Citadelláról (mert a Canon vázak vakui ilyen erősek!), hátha ők is megtérnek.

Természetesen ez egy átverés: a Canon obit nem a Fotoplustól kaptam kölcsön, hanem az enyém. Évek óta megvan. De tényleg! Gábor barátomtól kaptam ajándékba, de mint márkahű Pentaxos, számomra egy Canon objektív csak arra jó, hogy megigyam belőle a shake-em. ;)

Boldog április elsejét! :) Kenoff!

 PIHE, blog.csorge.hu témakörben

MEGHÍVÓ

Egy fiatal fotós, Pavlics Ignácz kiállítását szeretném figyelmetekbe ajánlani, amely jövő hét csütörtökön, 19:00-kor rajtol a Fiktív Gasztrogalériában (ott, ahol pár éve nekem is volt). Engem ért a megtiszteltés, hogy megnyithatom Ignácz kiállítását - gyertek!

 PIHE, fotó témakörben

KEIN PROBLEM: PENTAX KP TESZT

Áttekintés

A következő videóban és az alábbi képsorokban a Pentax új, zajbajnok vázát kísérlem meg bemutatni Nektek. Megjelenésekor két cimborám (Takács "Kerekterek" István és Polgár "Polárfotó" Ádám) úgy kommentálta, hogy az ISO 819.200 már úgy hiányzott, mint egy falat kenyér, másrészről akkor sincs nagy gond, ha fent marad az objektívsapka, mert azon keresztül is remek képeket fogunk tudni készíteni. A viccet félretéve egyáltalán nem tévedtek, mert ahogy látni (hallani) fogjátok, a videóban sokszor használom a "kimagasló" szót - erre a vázra ugyanis ez a szó illik talán a legjobban: kimagasló képminőség, kimagasló zajkezelés, kimagasló mobilitás és kimagasló ár.

 

 

Tesztképek

A váz által legyártott automata zajszűrésen született JPEG tesztképeket a flickr galériába töltöttem fel. Az eredeti DNG-eket innen tölthetitek le. Érdemes összevetni a JPEG-eket a Flickr fiókom többi albumával is, hiszen a videóban már említett K-5, K-3 II és K-1 vázakkal is elvégeztük e tesztet.

Pentax KP (In-camera JPEG, NR: auto)

 

Verdikt

A Pentax KP-t mindenkinek maximálisan ajánlom, aki nem akarja munkára fogni a gépét. Utazáshoz, streetfotóhoz vagy egyszerűen csak hobbifotózáshoz tökéletes társ, ugyanakkor aki már megszokta az igáslovak (K-3 / K-1) által kínált gomb- és szolgáltatás-orgiát, azok számára nem biztos, hogy javasolnám. A kis teljesítményű akku és a bevezető ár képezik az egyedüli jelentős szűk keresztmetszetet. Képminősége, dinamikája, zajkezelése azonban a Pentax eddigi fényképezőgépei között egyedülállóvá teszik - el sem tudom képzelni, hogy mit hoznának ki egy ilyen technológiával készített full frame szenzorból.

 

Köszönetnyilvánítás

A vázat és az objektívet a hivatalos magyar Pentax képviseletet ellátó Fotoplus KFT-nek köszönöm. Az összehasonlító teszthez a K-5 és a K-3 II vázakat Dudás Nándor Emilnek köszönöm szépen!

A Pentax KP-t várhatóan 2017. március 1-től vásárolhatjátok meg itthon.

 PIHE, fotó témakörben

HÍREK A NAGYVILÁGBÓL

Az első, legfontosabb és legmegdöbbentőbb hír: a hivatalos forrás (Pentax Magyarország) szerint a Pentax KP nem a Pentax K-3 II egyenesági utódja (mint azt sejteni lehetett), hanem - dobpergés - egy felsőbb (!!!4!!!) kategóriájú váz. Hiába lehetett sokunknak hiányérzete a vázat illetően a specifikációs listát olvasva, a Ricoh bizony a KP-t feljebb helyezi a termékpalettán a képminősége miatt. Most már szerintem mindenki rettentő kíváncsi lehet, hogy pontosan mit is tud a váz. A tesztelést holnapi nappal kezdem meg, elsősorban zajra fogok koncentrálni. Emil kartáccsal egy gigazajtesztet is tervezünk, ám ez egyelőre még titok. (Főleg azért, mert nagyjából három napja már elmondtam Facebookon...) Ha van még valami extra kívánság Részetekről, amit mindenképpen szeretnétek a tesztben viszontlátni a Pentax KP-vel kapcsolatban, akkor azt jelezzétek kérlek.

Ugyanide kívánkozik egy másik hír is, miszerint a K-3 II utódja (K-3 III, K-3 2/3?) várhatóan fél év múlva érkezik. A csúszás hivatalos indoklása az, hogy még nincs annyi technológiai fejlődés, amely indokolná az utód eljövetelét. Az Idei CP+ főszereplője tehát a Pentax KP, de várhatóan kapunk új objektíveket is mellé.

A Nikon februárban áremeléssel indít, ami akár jó hír is lehetne, de cseppet sem az, ugyanis ez általában magával hozza a Pentax árak változásait is, nem csökkenő irányba.

És még néhány hazai pályát érintő szolgálati közlemény: az utóbbi időben a blog alaposan megváltozott. Egyrészt a hozzászólások lehetőségét eltávolítottam, ugyanis általában mindig Facebookon történik a reagálás. Másrészről elindult a Flickr albumunk, amelybe a teljes felbontású tesztképeket fogom ezentúl feltöltögetni. A link felkerült a felső menüsávba, a hét közepétől folyamatosan várhatóak a KP tesztképek.

A február 13-i héten a Raw War játék szünetet tart a távollétem miatt. Megértéseteket köszönöm. az előző heti kép kidolgozására így egy teljes héttel lesz hosszabb időtök. :)

 PIHE, fotó témakörben

HIVATALOS: PENTAX KP

A Pentax hagyományosan mindig nagyon erős a CP+ kiállításon, és idén egy teljesen új vázzal készültek. Az "új" alatt nem csak azt értem, hogy a szokásos házra ráfestettek egy új típusjelzést, hanem egy teljesen új fejlesztés és koncepció áll a Pentax KP mögött. Ahogy sejteni lehetett, az új váz nem egyenesági utódja a felsőkategóriás K-3 II-nek, sokkal inkább egy új, egyedi termékvonal, amelynek talán egyedüli képviselője lesz.

Ahelyett, hogy bemásolnám szó szerint a Pentax Magyarországtól kapott sajtóközleményt, egyes passzusokat emelnék ki belőle, a türelmetlenek pedig görgessenek nyugodtan lejjebb a specifikációkhoz! (A speciket angolról fordítottam, elképzelhető, hogy a magyar menü máshogy nevezi a különböző részeket, így ezeket csak információs jelleggel ajánlom figyelmetekbe!)

Tovább...

MAGAD URAM - A SZINTE ISMERETLEN TELEOBJEKTÍV: SMC PENTAX M (ZOOM) 75-150MM F/4

A legtöbb fotós az objektíveket négy csoportba sorolja: a szuper üvegek, az "oké" kategóriás lencsék és a csapnivaló darabok. (És persze vannak azok a fotósok, akik nem tudnak számolni.) A viccet félretéve, a régi objektíveknél kicsit árnyaltabb a helyzet, ugyanis nagyon sok olyan üveg kering szerte a világban, amelyről még Bojidar Dimitrov örökéletű munkássága ellenére is vajmi keveset tudni, holott kijárna nekik a megfelelő tisztelet: nem is a kor, sokkal inkább a minőség miatt. Sok kép jön, mobilnettel nem ajánlom a tovább gombot megkattintani.

Tovább...

JANUÁRI JÓSÁGOK (FOLYAMATOSAN FRISSÜLVE...)

Frissítve: 2017. január 25.

Január végén nyit a CP+, ami szokásosan még a Karácsonyról maradt utolsó filléreket is kicsalogatja a kütyürajongó fotósoktól (feltéve persze, ha nem költötték el RED Helium-ra...). Persze ezzel egyidőben megjelentek az első infómorzsák, csepegtetések, "kiszivárogtatások", így most egy nagyon rövid elmélkedés erejéig meghajtjuk a pletykarollert (ami egészen addig volt csak tilos itt, amíg be nem jelentették a K-1-et ;o) ).

Irix 11/4

Amit egészen biztosan kijelenthetek, hogy az Irix 11mm F/4 full frame obi minden főbb bajonettre megérkezik (milyen jó, hogy a Pentax is ide tartozik már) a hónapban és nyilván a CP+ hozza az első kipróbálható darabokat. A magyar üzletekben pár napja "csak rendelhető" státusszal jelent meg az Irix 11/4 Firefly 219.900 Ft és Blackstone 299.900 Ft-os bruttó áron. A Firefly a műanyag, a Blackstone az exkluzívabb, karcállóbb és foszforeszkálóbb fém kiadás. Teszt lesz róla, amint lehet itthon is kapni.

Pentax KP

A Pentax házatáján - ahogy a Facebook csoportban már volt róla szó - nagy a mozgolódás: egyre több forrásból lehet hallani egy új APS-C modellről, amely Pentax KP (olvasatomban: "Kein Problem") nevet viseli és egy új, szabadalmaztott markolattal érkezik. A hivatalos bejelentés magyar idő szerint 2017. január 25., 22:00 lesz.

Megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mit is hivatott leváltani a KP. Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy a K-3 II utódja lesz, inkább csak egy új generáció első képviselője. Döntsétek el magatok a specikből és a képekből! Egy biztos: a képek alapján a váz nagyon dögös lesz.

A vázból rögtön kijön egy ezüst változat is. A képek alapján azt látom, hogy egy kártyahelyes lesz és beépített vakus, vagyis astrotrace nem lesz. A felső tárcsák a K-1 megoldását idézik, az optikai rekeszbehúzás pedig innen is hiányzik, csakúgy, mint a K-70-ről. A felső LCD hiányzik. Szintén érdekes, hogy a D-LI109-es kicsi aksit kapja, amiből pár száz expót lehet csak kipréselni. (Ezek alapján vélekedem úgy, hogy ez nem biztos, hogy felsőkategóriás váz lesz.) Az ára egyelőre ismeretlen, 1000 GBP-ről lehetett hallani, ami szerintem nagyon durva lenne. Az ISO tartomány és az új generációs érzékelő az elektromos zárral kiegészítve viszont szép kombó lesz -- ma este minden kiderül!

 

Pentax M-E

Egy japán újságba került egy skiccnek is gyenge rajzocska egy új Pentax MILC-ről ("Pentax M-E"). Várhatóan APS-C lesz, EVF nélkül, a K-1-hez hasonló vagy azzal megegyező rendszerű hátsó LCD-vel. Ha ez igaz, és nem lesz elektronikus kereső (EVF), akkor a fene megette az egészet megint, mert ugyanott vagyunk, ahol a Pentax K-01 szakadt. A PentaxRumors ugyanakkor hozzátette, hogy ez a japán újság korábban már adott fals információkat, tehát azért ne vegyük készpénznek.

A fentiek azért is érdekesek, mert a K-3 II egy japán hivatalos kereskedőnél "kifutó" státuszt kapott, a Ricoh USA honlapjáról pedig eltűnt a Pentax Q rendszer. (Mielőtt belemegyünk abba, hogy a Q-nak volt-e létjogosultsága, ezt a kérdést bízzuk azokra, akik ténylegesen használtak már.)

Ahogy egyre több információ kerül ki, úgy frissítem ezt a bejegyzést - és ahogy a Facebook csoportban már megírtam, hogy elég aktívan ráfeküdtem az utóbbi hetekben a Twitterre, így ott is követhettek újdonságokért. Köszönöm a figyelmet - ezt meg addig itt hagyom, mint azt a Pentax ME-t, amit már egészen biztosan bejelentettek. ;)

 PIHE, fotó témakörben

Ha van kedved és időd, kérlek olvasd el a többi bejegyzést is.
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   Előre »