BEBIZTOSÍTVA

Az elmúlt hónapban ért egy hat számjegyű meglepetés a magyar biztosítórendszerrel kapcsolatban. A történetet igyekszem nagyon röviden összefoglalni, hogy azoknak is élvezhető legyen, akik nem szeretnek sokat olvasni, ellenben egy széljegyzetnyi előéletet engedjetek meg nekem: 2001-ben, friss jogsival összekoccantam egy Corsával, amit teljes egészében tapasztalatlanságomnak köszönhetek. A felelősséget elismertem, a biztosító ("G") pedig A0-ból visszasorolt Malus 3-ba. Teltek az évek, többnyire megtanultam vezetni és több balesetet nem okoztam és nem szenvedtem - a minősítésem pedig elérte a Bonus 3-at. Ekkor adtam el a RAV4-et és vettem meg a Corollát. Kisebb motor, idősebb tulaj - "á, filléres lesz a biztosítás", gondoltam én. Rosszul. Mert bár az éves 95.000 forintra ugyanannál a biztosítónál megkötöttem a szerződést, két hét múlva jött a kötvény 176.000 forintról.
Ez elég rosszul esett autóvásárlás után, így másnap elmentem G-hez, hogy mesélje el, miért lett 200%-os a kötvény összege. Ekkor jött a mese: mese egy hat évvel ezelőtti koccanásról, visszasorolásokról, kormányrendeletekről és az édesanyámról. Nem is értették, miért nem akarok hirtelen 80.000-tal többet kicsengetni. Közben G lecsekkolta még egyszer az összeget, hogy tutira menjenek, és kiderült, hogy 24 óra alatt misztikus módon tíz rugóval megnőtt a fizetendő összeg. Mondanom sem kell: köpni-nyelni nem tudtam. A szerződést természetesen már nem tudtam felmondani, mert két nappal elmúlt a reklamációs időszak (eközben persze a kötvény nem érkezett meg).

Két nap múlva nyugodtabb idegállapotban visszamentem a történtek tisztázása végett - bár előre figyelmeztettem G alkalmazottait, hogy nem riadok vissza attól sem, hogy hosszabb ideig ott maradjak: nyomatékosításképpen levettem a kabátomat is, és hányaveti módon a feka filmekből ellesett pózban elhevertem a feszengőalkalmatosságon. Hosszabb vendégeskedésemtől G azzal próbált elrettenteni, hogy a hat évvel ezelőtti koccanásért most soroltak vissza és ellenére annak, hogy sikerült előtúrni az igazolást, hogy ez hat évvel ezelőtt már megtörtént, G megvonta a vállát: a kötvényt nem tudják visszavonni. Nyugodjak bele, mert ez a hajó elment (inkább süllyedt...). A történetet végül egy kósza levél oldotta meg, amelyben hosszasan ecsetelni találtam annak a botránynak a körülményeit és folyományát, amelyet a PSZÁF-nál van szándékom csinálni - erős sejtéseim voltak ugyanis arról, hogy a szokásos jogi képviselős duma nem fogja őket olyan mértékig meghatni, amennyire én azt szeretném. A válasz két hét múlva érkezett meg, amelyben bocsánatot ugyan nem kértek, de módosították az összeget 108.000 forintra, a módosítást pedig két olyan mondattal indokolták, amelyek nemcsak ellent mondtak egymást, de értelmetlenek is voltak.

Két hét alatt négy összeg egy adott kötvényre. Érti ezt valaki? Én nem.

 PIHE, minden más témakörben

MegosztásOldal teteje

« blogvendégségben
becsü(lete)sség »

corolla     generali     magyarország    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK