PENTAX K-3 MARK III - MOST MÁR TÉNYLEG

A régi motoros blogolvasó Pajtások minden bizonnyal már fel vannak vértezve azzal a nagyfokú rutinnal, amivel az április elsejék közeledtével illik trenírozni szkepticizmusukat. Bolondok napjára ugyanis mindig készülök valami kis bohócsággal, még akkor is, ha olyan sanyarú a bejegyzések termése, mint az elmúlt két évben.

Idén a Ricoh tett arról, hogy a már hetek óta bekészített április elsejei bejegyzésem a Pentax K-3 Mark III-ról a kukában landoljon: ugyanis e pillanatban tették hivatalossá, hogy 2021 április 24-től kapható az új APS-C zászlóshajó. Feltéve persze, hogy a Ricoh-nak nincs humorérzéke és az egész nem egy hatalmas trollkodás. Szerencsére trollkodásról szó sincs, a már lassan városi legendává változó váz valóban elkészült és immár nyilvánossá vált a teljes feature lista is.

A megjelenési dátum többszöri csúszása sok, egymástól ugyan független, de egymásra épülő tényező folyománya. Elsőként egy szenzorgyárat is érintő földrengés, majd a Covid-19, végül a AKG chipgyárának leégése (és nyilván a gyártó minden bizonnyal szerényebb anyagi helyzete) tolta ki a dátumot napjainkig. Azzal szerintem mindannyian egyetértünk, hogy ennek a váznak 2019. november 19-én, a gyár 100. születésnapján kellett volna debütálnia, legalább a közeljövőben való rendelkezésre állás szintjén.

Pedig a K-3 Mark III (igen, ez a fényképezőgép neve, nem csak úgy káháromhárom) papírforma szerint mindent tud, amivel 2019-ben egy századik születésnapot méltó módon lehetett volna ünnepelni. Az eddigi APS-C Pentax vázakban alkalmazott technológiákhoz minden fronton hozzányúltak, a legtöbb esetben újratervezték vagy kukázták azokat.

A K-3 Mark III szíve egy 25.73 megapixel effektív felbontású, háttérvilágított (BSI) érzékelő, amely először jelenik meg Pentax rendszerben. Az új PRIME V képfeldolgozó rendszerrel akár ISO 1.600.000 maximális érzékenység is elérhető, a sajtóbejelentés szerint minimalizált zajjal - erre azért majd visszatérünk a tesztben, emlékezve a KP-nél feltekerhető érzékenység maximumára és az ott jelentkező minőség minimumára.

Az AF szintén új: a 13. generációjú SAFOX 101 AF pontot hoz, amelyek közül 25 nagy érzékenységű és 4 speciálisan -4 EV-hez belőtt. Mind a sajtóbejelentés, mind a kézikönyv azt ígéri, hogy a téma követésére nagy hangsúlyt fektettek.

Nagyon sokszor hangzott el a közelmúltban a kereső fontossága. Ezt egyrészt értelmezhetjük úgy, hogy alibi a tükrös rendszerhez való ragaszkodáshoz, de ha úgy is tekinthetünk rá, hogy legalább kihozták a maximumot az optikai rendszerből. A 100%-os látószögű és 1.05x nagyítású, pentaprizma alapú keresőt több optikai elemmel és bevonattal látták el, amely kivételes fényességet eredményez. A kereső így a full frame tükörreflexes vázak keresőivel került egy mezőnybe. Ráadásul információk garmadáját tudjuk a keresőre varázsolni a plusz beállításokkal.

Apropó, beállítások. A menürendszert teljesen áttervezték. Már néhány napja szokom a menü felépítését, szerintem logikusabb lett, de meglátjuk gyakorlatban mit hoz majd - tény, hogy a korábbi vázakról érkező Pentaxosok nem fognak csukott szemmel menüzni.

A navigáláshoz marad a négyirányú gomb, az AF pontok között viszont egy kis joystickkel navigálhatunk. Illetve nonplusultraként a hátsó, 3.2 inches és 1.620.000 képpontos LCD érintőképernyő is egyben. A képernyő fölé egy kis szenzort helyeztek, ami azt érzékeli, hogy a fotós éppen belenéz-e a keresőbe - ekkor ugyanis opcionálisan kikapcsolható a képernyő. Ez azonban nem közelségi csak érzékelő, hanem fényerősség szenzor is egyben, segítségével ugyanis gyenge fényben beállíthatjuk az éjszakai módot: ekkor a szemszenzor állítja be a környezeti fények alapján a képernyő világosságát. A kijelző fix, nem hajtogatható sehová. Kár érte.

Némi kitekintő kalandozás után visszatérve, nem szabad szótlanul elmennünk az új képfeldolgozó proci és a teljes (egyébként 300.000 felcsapásra tervezett) zárcsere mellett. A kettő külön-külön is üdvös, egyben pedig még ütősebb: a K-3 Mark III 32 RAW fájl erejéig egy elég kellemes 12 képkocka / másodperces sorozatot engedélyez és 2.5 képkockás JPEG esetében is csak 90 kép után kezdi menteni a puffer tartalmát. Ezekre a számokra emlékeim szerint még nem volt példa a gyártónál.

Az új belbecs egyben elhozta végül a 4K videófelvételt is szeretett márkánkra. Igaz, egyelőre még csak 30p / 24p kockasebességgel, de Full HD esetén már legalább 60p-ig csavarhatjuk a tárcsát.

A képfeldolgozó érdekes újítása a Deep Learning / mesterséges intelligenciával történő témafelismerés. Ehhez az új AF-et is támogató 307.000 pixeles RGB-lr érzékelőt fogtak hadra.

Amiről a sajtóbejelentés nem beszélt, az a beépített vaku, illetve annak hiánya: helyette viszont kaptunk ASTROTRACER-t, aminek szerintem sokkal nagyobb jelentősége van. Aki vakuzni akar, az úgyis vesz egy FGZ külső fényszerszámot vagy átmegy Nikonra, ahol ezt sokkal komolyabb fokon csinálják.

Néhány új feature a teljesség igénye nélkül:

  • WiFi mellett BT csatlakozás
  • USB-C kábellel való töltés
  • a két kártyanyílásból az egyik UHS-II szabványú
  • nagyon nagyfokú programozhatóság és testreszabhatóság

Nem szeretnék mélységében belemenni a tulajdonságok ecsetelésébe, hiszen valamit a tesztre is szeretnék hagyni és ezzel a bejegyzéssel már amúgy is kifutottunk a szokásos bejelentések terjedelméből. Nagyon örülök annak, hogy ez a Pentax váz elkészült. A korábbi vázak nagyrészét újraalkották, nem csak egy leporolást vagy egy fehér csíkot kapott a típusjelzés sorszámozása után. Szívből kívánom a Pentaxnak, hogy legyen sikeres a K-3 Mark III ebben a leginkább MILC felé eltolódó piacon és ha lenne felesleges 729.000 Forintom - mert várhatóan ennyi lesz a váz ajánlott hazai kiskereskedelmi ára -, akkor tuti megvenném. Igen, az árazás durván elrugaszkodik mindentől, amit eddig reálisnak gondoltunk kiadni egy új fényképezőgépért, még akkor is, ha az márkán belül papírforma szerint akkora újításcsomagot hoz, mint a 2000-es évek közepén a K10D.

Teszt lesz.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« Hivatalos: HD PENTAX-D FA* 85mm F/1.4 ED SDM AW
Pentax K-3 Mark IV: hivatalos! »

pentax     pentax k-3     pentax k-3 mark iii