HIVATALOS: HD PENTAX-D FA* 85MM F/1.4 ED SDM AW

Ahhoz képest, hogy a május végi Pentaxos webkonferencián még csak célozgattak a megjelenésre, az utóbbi napokban valaki eltekerte a csapot a Ricoh-nál és végre elkezdtek befolyni az első hírcseppek a D FA 85/1,4-ről.

Azt hiszem, hogy a modernizált, nagy fényerejű fix 85mm-es iránti várakozás minden vitán felül áll, hiszen a legutolsó ilyen Pentax objektív az azóta is nagy tiszteletnek (és tulajdonosaik irányában nem kis irígységnek) örvendő FA* 85mm F/1,4, 28 éve jelent meg.

A csillagos besorolás kicsit megváltozott az utóbbi időben a Pentax háza táján - kezdve a D FA* 70-200/2,8-al -, a sorozathoz fűződő kívánalmakat kedvenc gyártónk ugyanis alaposan megszigorította: például a listába bekerült az aszférikus, illetve az extra alacsony fényszórású (Super ED) lencsetag is, amelyek előállítása nem kifejezetten tartozik a könnyű és olcsó mutatványok közé. Ezt a Pentax új generációs csillagos sorozatnak hívja és a fixek közül eddig az általam a blogbejegyzések közül méltatlanul kihagyott D FA* 50/1,4 tudta magáénak e titulust. Spoiler: a D FA 50/1,4 videós bejegyzés LESZ (ami sok ponton el tud vérezni, ha valahol elcsúszom időben), ám annyit elárulok, hogy a bejegyzés konklúziója, hogy az D FA* 50/1,4 az általam eddig legjobbnak tartott Pentax objektív.

A D FA* 85/1,4 a Pentax szerint az eddigi legjobb üvegük lesz, amibe belepakoltak mindent, ami a tervezőasztalon aktuálisan a kezük ügyébe akadt: HD bevonat; három extra-alacsony fényszórású és egy aszférikus lencsetag; újratervezett SDM; kilenc lamellás, F/2,8-ig kör alakban záródó blende; videózáshoz elektromágneses rekeszvezérlés; por- és időjárásálló kivitel.

Néhány napja az Amazonon "véletlenül" megjelent egy szerénynek nem mondható 2100 angol fontos szám, ami a legoptimistább váltással is 790.000 forintot jelent. Nem mondanám, hogy kicsapta a biztosítékot, de a D FA 70-210/4 árazásán edződve is azért ráncba rándított néhány (sok) homlokot. Ezzel szemben a Pentax Magyarország közlése szerint a hivatalos ára 1999 EUR lesz, ami forintosítva - rászámolva a 27% ÁFÁ-t is - 699.900 Ft környéjén fog megállni. Nyilvánvalóan ez az árcímke is erősen meg fogja szűrni a vásárlókat, de ha hozza a papíron ígérteket, akkor akár még indokolt is lehet. Az objektívek június 26-án indulnak meg a boltok polcai felé.

Teszt lesz.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásOldal teteje

« Az idei Pentax fejlesztések: új objektívek, új APS-C váz (teljes magyar fordítás)
Pentax K-3 Mark III - most már tényleg »

dfa 85mm     pentax    

 

HOZZÁSZÓLÁSOK