HIVATALOS: HD PENTAX D-FA 70-210MM F/4 ED SDM WR

Már megszokhattuk, hogy egy-egy Pentaxos bejelentést mindig egy "kiszivárogtatási" periódus előz meg: a hivatalos sajtóanyag előtt pár nappal megjelenik egy új név a roadmap-en, aztán előkerül a fotó, míg előző nap már borítékolhatóan olvashatjuk a specifikációkat is. Az új teleobjektív esetében sincs ez máshogy, most mégis összeszedtem néhány infót és gondolatot a sajtóbejelentés mellé.

Frissítve: 2020. janu?r 23.

A HD Pentax D-FA 70-210mm F/4 (ED SDM WR) az FA* 70-200mm F/2,8 kistestvéreként látott napvilágot. Ha emlékszünk, az FA* 70-200mm egyike volt az első újkori D-FA objektíveknek (még ha nem is így jelölték), amely a K-1 megjelenésének előfutára volt. Mivel az FA* 70-200/2,8 olyan makacsult beállt a 740.000 Ft-os árszintre, mint Dobó Kata a Pepsi reklámba, érthetően kellett valami a kályhacső alá, ami fényerőben kevésbé karcos, de optikailag kiszolgálja a full frame vázakat és nem kell rá életfogytig tartó hitelt sem felvenni. A recept egyébként nem egyedi, a konkurencia már nagyon régóta hozza az egy fényerő különbséggel bíró, kompaktabb kialakítást. (Csak zárójelben emlékeznék meg arról, hogy a filmes érában már láttunk egy nagyon hasonló elnevezésű objektívet: ez az SMC Pentax-A 70-210 F/4 volt.)

Ebben az esetben egy 2018-ban megjelent, re-brandelt Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD teléről van szó, néhány erősebb változtatással: kapott egy HD bevonatot, a Tamron AF meghajtását SDM-re, a szigetelését Pentaxos WR szigetelésre cserélték. A Tamronon nincs fókuszlimitáló, a Pentax változat kapott egyet. Meg egy hosszabb árcímkét. És akkor itt térjünk ki nagyon gyorsan az árkérdésre, mint neuralgikus pontra. Egyelőre még nincs magyar kiskereskedelmi árunk, de 1200 EUR-ról beszélünk, ami a remek árfolyamból következően 400-420.000 Ft környékén forintosítható. Update: a Pentax Magyarország a jelenlegi HUF-EUR árfolyam függvényében 399.000 Ft-os ajánlott fogyasztói árat adott meg. Ezzel szemben a csak Canon és Nikon rendszerekre megjelent Tamron fele ennyibe kerül. Ezek a tények. Nem látjuk, hogy pontosan mi került mögé, az ár-értékről pedig majd akkor nyilatkoznék, ha egy hétig lesz egy véglegesített darab a birtokomban. Egyelőre azt a megfontolást vélem sejteni, hogy nem akartak borzalmasan nagy árszakadékot a 70-200/2,8 és a 70-210/4 közé, hiszen ekkor jogosan kérdezhetné meg bárki, hogy mi kerül 740.000 Ft-ba a nagy testvéren, illetve senki nem venni meg azt, ha egy fényértékkel kevesebbel ugyan, de ott egy jóval megfizethetőbb alternatíva.

Ami a speciket illeti, zanzásítva: KAF4 bajonett, állandó 1:4 fényerő, 20 lencsetag 14 csoportban elhelyezve, SDM meghajtás, 9 lamellás F/9,5-ig kör alakban záródó rekesz, fókuszlimitáló, M67-es szűrőmenet, bruttó 859 g-os súly (napellenző nélkül 819 g).

Egy dolog hiánya azonnal feltűnt az eredeti változathoz képest, sajnos a Pentaxos dobozba nem került be az állványtartó gyűrű és az opcionális kiegészítők között sincs listázva, holott a helye egyértelműen látszik az AF/MF és a fókuszlimitáló kapcsolók alatt. Ez sokunknak - akik szeretnek szabadidejükben, saját akaratukból állvánnyal kóricálni - fog hiányozni.

Az objektív február közepén kerül a boltok polcaira. Teszt lesz. :)

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« Egyszáz
A sátán a fotósboltban »

dfa 70-200mm     objektív     pentax