KEIN PROBLEM: PENTAX KP TESZT

Áttekintés

A következő videóban és az alábbi képsorokban a Pentax új, zajbajnok vázát kísérlem meg bemutatni Nektek. Megjelenésekor két cimborám (Takács "Kerekterek" István és Polgár "Polárfotó" Ádám) úgy kommentálta, hogy az ISO 819.200 már úgy hiányzott, mint egy falat kenyér, másrészről akkor sincs nagy gond, ha fent marad az objektívsapka, mert azon keresztül is remek képeket fogunk tudni készíteni. A viccet félretéve egyáltalán nem tévedtek, mert ahogy látni (hallani) fogjátok, a videóban sokszor használom a "kimagasló" szót - erre a vázra ugyanis ez a szó illik talán a legjobban: kimagasló képminőség, kimagasló zajkezelés, kimagasló mobilitás és kimagasló ár.

 

 

Tesztképek

A váz által legyártott automata zajszűrésen született JPEG tesztképeket a flickr galériába töltöttem fel. Az eredeti DNG-eket innen tölthetitek le. Érdemes összevetni a JPEG-eket a Flickr fiókom többi albumával is, hiszen a videóban már említett K-5, K-3 II és K-1 vázakkal is elvégeztük e tesztet.

Pentax KP (In-camera JPEG, NR: auto)

 

Verdikt

A Pentax KP-t mindenkinek maximálisan ajánlom, aki nem akarja munkára fogni a gépét. Utazáshoz, streetfotóhoz vagy egyszerűen csak hobbifotózáshoz tökéletes társ, ugyanakkor aki már megszokta az igáslovak (K-3 / K-1) által kínált gomb- és szolgáltatás-orgiát, azok számára nem biztos, hogy javasolnám. A kis teljesítményű akku és a bevezető ár képezik az egyedüli jelentős szűk keresztmetszetet. Képminősége, dinamikája, zajkezelése azonban a Pentax eddigi fényképezőgépei között egyedülállóvá teszik - el sem tudom képzelni, hogy mit hoznának ki egy ilyen technológiával készített full frame szenzorból.

 

Köszönetnyilvánítás

A vázat és az objektívet a hivatalos magyar Pentax képviseletet ellátó Fotoplus KFT-nek köszönöm. Az összehasonlító teszthez a K-5 és a K-3 II vázakat Dudás Nándor Emilnek köszönöm szépen!

A Pentax KP-t várhatóan 2017. március 1-től vásárolhatjátok meg itthon.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« Hírek a nagyvilágból
Meghívó »

fotó     pentax     pentax kp