HIVATALOS: PENTAX KP

A Pentax hagyományosan mindig nagyon erős a CP+ kiállításon, és idén egy teljesen új vázzal készültek. Az "új" alatt nem csak azt értem, hogy a szokásos házra ráfestettek egy új típusjelzést, hanem egy teljesen új fejlesztés és koncepció áll a Pentax KP mögött. Ahogy sejteni lehetett, az új váz nem egyenesági utódja a felsőkategóriás K-3 II-nek, sokkal inkább egy új, egyedi termékvonal, amelynek talán egyedüli képviselője lesz.

Ahelyett, hogy bemásolnám szó szerint a Pentax Magyarországtól kapott sajtóközleményt, egyes passzusokat emelnék ki belőle, a türelmetlenek pedig görgessenek nyugodtan lejjebb a specifikációkhoz! (A speciket angolról fordítottam, elképzelhető, hogy a magyar menü máshogy nevezi a különböző részeket, így ezeket csak információs jelleggel ajánlom figyelmetekbe!)

Részletek a sajtóközleményből

"TOKYO, 2017. január 25. - RICOH COMPANY, LTD és a RICOH IMAGING COMPANY, LTD. nevében örömmel jelentjük be a Pentax KP DSLR fényképezőgépet - egy kompakt tükörreflexes váz, napi használatra tervezve. Ez a középkategóriás modell rendelkezik a szükséges alaptulajdonságok teljes skálájával, hogy az alkotó fotográfus kiváló segítőtársa legyen."

"A Pentax KP-n megtalálható egy cserélhető markolat rendszer, könnyen és gyorsan cserélhető markolatok a fotós stílusához vagy a használt objektívhez illeszkedően. A standard S jelű markolaton kívül megtalálható még egy M és egy L jelű is a kínálatban. Ezen kívül számos egyedi beállítási lehetőséget kínál, ami megkönnyítheti vagy egyszerűsítheti a gép használatát, többek között az okos funkciók a gyors kiválasztáshoz, az Fx gomb vagy a beállító tárcsákhoz rendelhető funkciók, továbbá a kijelző személyre szabása, ami a fotós igényeinek legmegfelelőbb elhelyezést tesz lehetővé."

"A kamera belső szerkezetének alapos átgondolásával, a KP teljesítményének optimalizálása mellett a Pentax tervezett egy teljesen új vázat, ami sokkal kompaktabb és karcsúbb volt, mint az eddigi modellek. Így a KP jobb hordozhatóságot biztosít, mint a legtöbb DSLR. Ha a pehelykönnyű Pentax-DA sorozatú objektívekkel kombináljuk, komfortosan és könnyedén használhatjuk számos helyzetben, a pillanatfelvételektől kezdve a komoly kültéri felvételezésig, mint például hegymászás és túrázás közben. A front, a hátsó, és az alsó panelek mind ellenálló, könnyű magnézium ötvözetből készültek. 67 tömítéssel van a váz ellátva, ez biztosítja a por és időjárásálló szerkezetet, a kitűnő időjárásálló konstrukciónak köszönhetően pedig -10C° fokig a fagyállóság is biztosított."

"A Pentax KP zárszerkezete kombinálja a megbízható mechanikus zárat (leggyorsabb zársebesség 1/6000 mp) az elektronikusan szabályozott zárszerkezetekkel. Az elektronikus zárszerkezet képes a szupergyors 1/24000 mp-es zársebességre, csökkentett zajjal és vibrációval a zárkioldásnál, ideálissá teszi az élőképes és tükörfelcsapással készült  felvételekhez. A fényképezőgéppel lehetséges nagy sebességű sorozatfelvételt is készíteni 7 kép/mp sebességgel."

"A Pentax KP rendelkezik nagy sebességű SAFOX 11 fáziskülönbségen alapuló AF szenzor modullal a gyors és hatékony autófókusz működés érdekében. A 27 AF szenzor közül 25 kereszttípusú középre pozícionálva, ami villámgyors fókuszálást tesz lehetővé, olyan minimális világosság mellett, mint -3FÉ. Egy teljesen új fejlesztésű algoritmusnak köszönhetően az autófókusz sebessége és pontossága megnőtt, azokhoz a modellekhez képest, amelyek csak a hagyományos SAFOX 11 modullal vannak szerelve. A kamera további autófókuszt segítő egyedi beállítási lehetőséget kínál, mint a fókusz prioritás, a kioldás prioritás vagy a fejlett sebesség prioritás, valamint a választott tartomány kiterjesztése funkció, melynek segítségével automatikusan újrafókuszál a témára, ha az elmozdul a kiinduló pontról."

"A Pentax KP tökéletes, nagy felbontású Full HD mozgókép készítésére képes (1920x1080 pixel, 60i/30p) H-264-es tömörítéssel. Szintén kínál külső mikrofon csatlakozási lehetőséget, a hangfelvétel minőségének beállításához. Ráadásul ezen kívül számos vizuális effekt elérhető mozgókép felvételi üzemmódban⃰, mint a 4K Interval Movie mód, ami összeilleszt egy sorozat 4K felbontású képet (3840x2160 pixel) és egy mozgókép fájlt készít belőlük, vagy a Star Stream mód, ami a csillagok útját rögzíti Interval Movie módban."

"A Pentax KP 3”-os LCD kijelzője kb. 921000 képpontból áll, függőlegesen dönthető a különböző perspektívákból történő fényképezéshez. Ráadásul a széles betekintés kialakításának következtében, légmentes konstrukcióval rendelkezik, ahol a légréteg az LCD rétegek között csökkent, ennek következtében csökken a reflexió és a szóródás, és nő a láthatóság szabadban történő felvételkészítésnél. További olyan kényelmi funkciók találhatók, mint a Kültéri nézet mód, ami a kijelző világosságát a külső felvételi körülményekhez igazítja, vagy a Vörös fényű monitor, ahol a sötétséghez hozzászokott emberi szemhez igazítja a kijelző világosságát éjszakai felvételezésnél."

"A kb. 86000 pixeles RGB fénymérő szenzor és a csúcsteljesítményű PRIME IV képfeldolgozó processzor kombinációjának köszönhetően, a Pentax valós idejű jelenet kiértékelő rendszer pontosan és hatékonyan kiértékeli az olyan tényezőket, mint a világosság értékek a képmezőben és a téma főbb színei és mozgása. A forradalmi, mesterséges intelligencián alapuló technológia alkalmazása, a „deep learning”, képfelismerő algoritmusa kiértékel minden egyes felvételt jóval precízebben, miközben kiválasztja a legmegfelelőbb expozíció értéket az adott jelenethez."

"Kapcsoló kar az egyes beállítások aktiválásához állókép és élőképes fényképezésnél vagy mozgókép felvételnél

"Kizárólag a Pentax KP-hez tervezve, az elemtartó porálló, időjárásálló szerkezettel és extra kezelőgombokkal (kioldó gomb, AF/AE rögzítése, expozíció kompenzáció/Fx3) és egy pár elektronikus beállító tárcsa, hogy elősegítse a vertikális pozícióban történő használatot. A Grip Lel szállítják a teleobjektívvel vagy nagy fényerejű objektívvel történő használat elősegítése céljából. A D-LI109 Lithium-ion akkumulátoron felül, használható még a nagy teljesítményű DLI90 Lithium-ion akkumulátorral (elemtartó tálca mellékelve), amit a Pentax K-1 és K3II fényképezőgépek is használnak."

Specifikációk

Képrögzítés

Kereső

LCD

AF rendszer

Fénymérés

Zár

Vaku

Felvételkészítés

Filmfelvétel

Egyéb

Árazás

Záró gondolatok

A fenti leírás, kiegészülve a specifikációs listával jól láthatóan egyértelműsítik, hogy a Pentax KP a K-70 után ismét egy nagy technikai lépés előre, hiszen egy újfajta érzékelőt mutat be, amely leírva hihetetlennek tűnő szintre emeli a fényszegény környetben történő fotózást. A Pentax marketinganyagain a Pentax KP alcíme: "Low light photography in a new dimension", vagyis "az éjszakai fényképezés egy új dimenziója" és tényleg, a KP pontosan erre lett kitalálva. A specifikációk azt is elárulják, hogy bizony nem ez a váz fogja leváltani a K-3 II-őt, inkább egy életre kelt concept.

A videós beszámolóm hamarosan érkezik! :)

 PIHE, fotó témakörben


  pentax     pentax kp    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk.