JANUÁRI JÓSÁGOK (FOLYAMATOSAN FRISSÜLVE...)

Frissítve: 2017. január 25.

Január végén nyit a CP+, ami szokásosan még a Karácsonyról maradt utolsó filléreket is kicsalogatja a kütyürajongó fotósoktól (feltéve persze, ha nem költötték el RED Helium-ra...). Persze ezzel egyidőben megjelentek az első infómorzsák, csepegtetések, "kiszivárogtatások", így most egy nagyon rövid elmélkedés erejéig meghajtjuk a pletykarollert (ami egészen addig volt csak tilos itt, amíg be nem jelentették a K-1-et ;o) ).

Irix 11/4

Amit egészen biztosan kijelenthetek, hogy az Irix 11mm F/4 full frame obi minden főbb bajonettre megérkezik (milyen jó, hogy a Pentax is ide tartozik már) a hónapban és nyilván a CP+ hozza az első kipróbálható darabokat. A magyar üzletekben pár napja "csak rendelhető" státusszal jelent meg az Irix 11/4 Firefly 219.900 Ft és Blackstone 299.900 Ft-os bruttó áron. A Firefly a műanyag, a Blackstone az exkluzívabb, karcállóbb és foszforeszkálóbb fém kiadás. Teszt lesz róla, amint lehet itthon is kapni.

Pentax KP

A Pentax házatáján - ahogy a Facebook csoportban már volt róla szó - nagy a mozgolódás: egyre több forrásból lehet hallani egy új APS-C modellről, amely Pentax KP (olvasatomban: "Kein Problem") nevet viseli és egy új, szabadalmaztott markolattal érkezik. A hivatalos bejelentés magyar idő szerint 2017. január 25., 22:00 lesz.

Megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mit is hivatott leváltani a KP. Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy a K-3 II utódja lesz, inkább csak egy új generáció első képviselője. Döntsétek el magatok a specikből és a képekből! Egy biztos: a képek alapján a váz nagyon dögös lesz.

A vázból rögtön kijön egy ezüst változat is. A képek alapján azt látom, hogy egy kártyahelyes lesz és beépített vakus, vagyis astrotrace nem lesz. A felső tárcsák a K-1 megoldását idézik, az optikai rekeszbehúzás pedig innen is hiányzik, csakúgy, mint a K-70-ről. A felső LCD hiányzik. Szintén érdekes, hogy a D-LI109-es kicsi aksit kapja, amiből pár száz expót lehet csak kipréselni. (Ezek alapján vélekedem úgy, hogy ez nem biztos, hogy felsőkategóriás váz lesz.) Az ára egyelőre ismeretlen, 1000 GBP-ről lehetett hallani, ami szerintem nagyon durva lenne. Az ISO tartomány és az új generációs érzékelő az elektromos zárral kiegészítve viszont szép kombó lesz -- ma este minden kiderül!

 

Pentax M-E

Egy japán újságba került egy skiccnek is gyenge rajzocska egy új Pentax MILC-ről ("Pentax M-E"). Várhatóan APS-C lesz, EVF nélkül, a K-1-hez hasonló vagy azzal megegyező rendszerű hátsó LCD-vel. Ha ez igaz, és nem lesz elektronikus kereső (EVF), akkor a fene megette az egészet megint, mert ugyanott vagyunk, ahol a Pentax K-01 szakadt. A PentaxRumors ugyanakkor hozzátette, hogy ez a japán újság korábban már adott fals információkat, tehát azért ne vegyük készpénznek.

A fentiek azért is érdekesek, mert a K-3 II egy japán hivatalos kereskedőnél "kifutó" státuszt kapott, a Ricoh USA honlapjáról pedig eltűnt a Pentax Q rendszer. (Mielőtt belemegyünk abba, hogy a Q-nak volt-e létjogosultsága, ezt a kérdést bízzuk azokra, akik ténylegesen használtak már.)

Ahogy egyre több információ kerül ki, úgy frissítem ezt a bejegyzést - és ahogy a Facebook csoportban már megírtam, hogy elég aktívan ráfeküdtem az utóbbi hetekben a Twitterre, így ott is követhettek újdonságokért. Köszönöm a figyelmet - ezt meg addig itt hagyom, mint azt a Pentax ME-t, amit már egészen biztosan bejelentettek. ;)

 PIHE, fotó témakörben


  milc     pentax     pentax k-p     pentax m-e    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk.