EGY PIHE AZ EZER SZÖSZ KÖZÖTT

CSÖRGE SZABOLCS JÓZSEF BLOGJA FOTÓZÁSRÓL ÉS EGYEBEKRŐL KÖNNYEDÉN

PENTAX K-70 OFFISÖL

Azt hiszem, semmi sem mutatja jobban a Ricoh vérkomoly elgondolásait a Pentax branddel kapcsolatban, minthogy egy félévben kihoz egy zászlóshajót és közben frissíti a DSLR termékvonal belépő szintjét is - ám ha azt gondolnátok, hogy ez a konkurenciához képest csak egy ladik, akkor a Pentax K-70 specijeitől meg fogtok lepődni.

A K-70 szívében egy 24 megapixeles, AA szűrő nélküli APS-C érzékelő dobog, ami minden eddigi ökölszabályt felrúgva 14 biten rögzíti a beérkező információkat, és ezzel egyedülállóvá teszi a belépő-kategóriában. Az érzékenységet ISO 102.400-ig csavarhatjuk fel, vagy állványra téve bekapcsolhatjuk a pixel-shiftinget is. Ugyan nem kapunk beépített GPS-t, de a külön megvásárolható O-GPS1 modullal kihasználhatjuk a beépített astrotracer módot - ekkor az egyébként szokásosan 30 másodperces leglassabb záridőt 300 másodpercig tolhatjuk fel (a leggyorsabb záridő 1/6000, a zár 6 képet tud elcsattantani másodpercenként).

Az amúgy KS-vonalat idézően lekerekített váz ugyanis teljesen szigetelt és kapott egy kihajtható, 3 inches LCD-t is. Utóbbi nem ugyanazt a technológiát használja, mint a K-1 csapágyas megoldása, hanem vízszintes mozgást tesz lehetővé - a K-70 ugyanis az első fejlettebb videózást támogató vázunk, így a szelfizéshez ez kihagyhatatlan volt. Ehhez kellett egy új AF rendszer, merthogy a korábbi fókuszrendszer mindenre jó volt, csak gyors állításra nem videó közben - a K-70-ben a fázisdetektálású AF pontok az érzékelőn kapnak helyet, amitől joggal várhatjuk, hogy felvétel közben is gyors követőfókuszt kapunk. Szintén a videózást támogatja a mikrofoncsatlakozó, amit eddig csak felső kategóriás vázaknál láthattunk, illetve a HDMI port. A legjobb minőségű (1080p) videó még midig csak legfeljebb 30 fps-t tud, amíg 1080i-ben feltekerhetjük 60-ig is. Az LCD egyébként a K-1 mintájára megkapta a kültéri fotózásnál nagyon hasznos fényerő-tuning opciót, illetve egy vörös megvilágítást is, ami majd éjszakai felvételeknél jön majd jól.

A kereső egyébként 100% lefedettségű és pentaprizmás, tehát itt szintén nagy előrelépés van a belépős pentatükrökkel szemben. A K-70 WIFI-képes, amit az iOS és Android-kompatibiis Image Sync appal tudunk tethering (a K-1 használati utasítása szerint: "kipányvázott") módban használni. Remélhetőleg gondolnak majd a Windowsos felhasználókra is.

A váz nem sikeredett túl nagyra vagy nehézre, a maga 125.5 x 93.0 x 74.0 mm-es befoglaló méretével és 688 g-os súlyával kifejezetten kompakt.

A végére hagytam a legjobbat: a K-70 bevezető ára ugyanis 650 USD-nél megáll, ami igencsak kedvező a tudásához képest. A váz két színben lesz elérhető, a feketén túl indulásnak rögtön választhatunk ezüstöt is, de ha valaki türelmes, akkor fél év múlva biztosan megveheti a Goodbye Kitty kiadást is.

A vázhoz kapunk egy régi-új objektívet is, ismerkedjünk meg a besorolásával: ő a HD Pentax-DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE, ahol:

Az 55-300mm blendeállítása a hagyományokkal szakítva elektromágneses: az objektívről teljesen lehagyták a mechanikus blendemozgatást, alias "pöcköt". Sajnos ezzel a Ricoh még egy szöget ütött a hagyományos KAF specfikáció sírjába, hiszen a csatlakozó nem csak egy fokkal "butább" lett (a K-70 új csatlakozása így hivatalosan is KAF4 lett), de ezzel a visszafelé kompatibilitás is sérül: ezen objektívek kezelését ugyanis a K-70 mellett csak a KS-1, KS-2, K-3 II és K-1 vázak kapják meg firmware frissítés után. Az új 55-300 PLM RE 400 USD-ért kerül majd a polcokra.

Hogy mit gondolok a bejelentésekről? A Pentax megint az alsó kategóriákban kezdi el a fejlesztéseket, ahogy azt korábban a K-x esetén is láthattuk az érzékelővel, vagy a kiforgatható kijelzőt az X-vonalnál. A K-70 egy csomó fejlett tulajdonságot kapott, amit eddig csak a közép- és felsőkategória képviselői birtokoltak, de közben hoz egy rakás újítást is, amit vagy továbbvisznek és megkapja majd a K-2 vagy a K-1 II, vagy sem - ezt az idő és a használhatóság fogja eldönteni. Meglátjuk, mit hoz a gyakorlatban az új blendevezérlés és az új AF-rendszer - lehetséges, hogy a Pentax belátta, hogy a hagyományos élességállításból mindent kihozott, amit csak tudott, a Canon évtizedek óta alkalmazott technológiáját követve pedig új utakra tereli a blendevezérlést. Személy szerint örülök neki, hogy megint kaptunk egy ütős, versenyképes vázat, amivel befoltoztak egy elég nagy lyukat a Pentax termékpalettán - a K-70 ugyanis nem csak a fotósok, de a vloggerek kedvence is lehet. Hajrá!

 PIHE, fotó témakörben


  k-70     pentax    

Ide kattintva közvetlenül a bejegyzés Facebook témájához ugorhatsz, ahol elolvashatod a Többiek hozzászólásait is.


Megosztás Facebook-on


HOZZÁSZÓLÁSOK

Nincsenek hozzászólások? Nézd meg a bejegyzés Facebook oldalát is! 2012 óta a hozzászólásokat kizárólag Facebookon bonyolítjuk. 1      

xabolcs

...asszem, ő lesz a következő masinám - ha forgalomban lesz még - amikor szeretett K-30-am feladja a harcot. Azé' remélem, arra igen sokára kerül sor...

 2      

Sándor

Lelkes amatőrként az elmúlt 10 évben sok masina volt a kezemben, de ebbe a gépbe 2 hét alatt beleszerettem! Kiváló a képminősége, pontos a fénymérése (eddigi Pentaxaim nem erről voltak híresek: K10,K20,K5), gyors, és pontos az AF. Manuális fotózásnál nagyon hasznos az LV-ben használható Focus Peaking funkció.
Jó ha tudjátok - hogy az egyébként kiváló - videózásnál a követőfókusz csak ezzel az új 55-300-assal működik, és talán a 18-135mm-essel, (amivel kitben nyugaton adják)!!!
Pénzem még nem volt, hogy akármelyiket megvegyem!