PENTAX K-1 + SIGMA OBJEKTÍV INKOMPATIBILITÁS

A Facebook csoportban kiveséztük, de azok kedvéért, akik valós életet is élnek és nem folyton a fácsén lógnak, itt is megosztanám Veletek a heti kínos Pentax perceket.

A már K-1 tulajdonosok az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy kedvenc Sigma objektíveiket vázra csavarva a lencse felszorul a bajonettbe, a gép átmenetileg használhatatlanná válik (nem lehet exponálni, meg úgy általában semmit), és ezen csak az akksi kivétele segít. Pluszban a vázat is összekarcolja a tubus. A Sigma tegnap közleményben figyelmeztetett a jelenségre, amely konkrétan a következő optikákat érinti:

 • Sigma 24-70mm F2.8 IF EX DG HSM
 • Sigma 30mm F1.4 DC HSM (Art)
 • Sigma 35mm F1.4 DG HSM (Art)
 • Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM
 • Sigma 50-150mm F2.8 EX DC APO HSM II
 • Sigma 50-500mm F4.5-6.3 DG OS HSM
 • Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO Macro HSM II
 • Sigma 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM
 • Sigma 85mm F1.4 EX DG HSM
 • Sigma 120-400mm F4.5-5.6 DG APO OS HSM
 • Sigma 150-500mm F5-6.3 APO DG OS HSM

A probléma egyik oka, hogy a váz képtelen megállapítani, hogy APS-C vagy FF objektív kerül-e rá, a fagyást pedig a Sigma 70-200mm F2.8 EX DG APO Macro HSM II okozza. Ennek megoldására a Sigma firmware frissítést ígér a kompatibilis objektívek számára. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy két Sigma objkektívemből kettő másodpercekig nem hajlandó beállítani az SR-t K-5-ön...

A fizikai hibát pedig most már egyértelműen a K-1 eddigiektől eltérő alakú, a bajonett felé meghízott prizmaháza okozza. Tegnap még nem volt egyértelmű, hogy a Pentax vagy a Sigma a hunyó a történetben, de azt hiszem, beláthatjuk, hogy ezt bizony a Pentax nézte be, hiszen erre már volt példa a K-30 unortodox kialakítása miatt, ami kizárta, hogy tükörobikat használjunk. Azt gyorsan hozzáteszem, hogy a Sigma reverse-engineering technikával, vagyis létező technológia visszafejtésével készít objektíveket és nem kapnak pontos gyártói instrukciókat arról, hogyan is kellene kinéznie egy jövőben is kompatibilis bajonettnek. A Tamronnál nincs ilyen gond, hiszen a Tamron és a Tokina előszeretettel működik együtt a Pentax-szal (vagyis fordítva - gonosz leszek -, hiszen a Pentax címkézi át előszeretettel a Tamron / Tokina objektíveket).

Egyelőre megoldás nincs még, így ha K-1-ben gondolnátok és a fent nevezett Sigma objektívekkel rendelkeztek, akkor erősen javaslom, hogy döntsetek a prioritásokról.

Update: a Sigma bejelentette, hogy nem csak az objektíveket, de a használat következtében megsérült Pentax K-1 vázakat is díjmentesen javítják, ezzel kvázi elismerték, hogy a labda náluk ment a hálóba.

 PIHE, fotó témakörben

MegosztásHozzászólásOldal teteje

« pentax wg-m2 vélemény
a rend kedvéért (k-1) »

k-1     k1gate     pentax     pentaxgate     sigma